top of page
_Z8I9550nytt.jpg

FOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

UNGERN – FOTOGRAFERINGSMÖJLIGHETER I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

FÖLJ MED TILL BENCE MÁTÉS UNIKA GÖMSLEN I SÖDRA UNGERN
 

31.900 kr                FULLBOKAD    NY RESA KLICKA HÄR

11 – 18 MAJ 2024  /   8 DAGAR, 7 NÄTTER
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING
 

Översikt

Följ med Brutus till södra Ungern och fotografera från de spektakulära gömslen Bence Máté skapat i och omkring nationalparken Kiskunsági. Brutus var den förste utländske fotograf att besöka Bence Maté i juni 2006. Tillsammans åkte de två runt i södra Ungern i en gammal Lada från kommunisttiden, satte upp tältgömslen men fotograferade också från Bences fem första fasta gömslen. Bence var tjugo eller tjugoett, men redan då hade han vunnit prestigefyllda nationella och internationella priser. Han berättade att han skulle renovera ett hus han köpt (vilket vid tidpunkten inte såg ut som mer än ett ruckel) och därefter skulle han ta dit fotografer från både Ungern och Europa. I dag är Bence Máté välkänd bland naturfotografer i hela världen. 

Till hans system med över tjugo fasta gömslen kommer i dag fotografer från alla världsdelar. Alla vill de utnyttja de unika möjligheter gömslena ger för spektakulära bilder.

 

Bences gård och gömslenb finns utanför byn Pusztaszer och ligger strax norr om gränsen till Serbien,. Motorvägen från flygplatsen passerar bara ett par kilometer från gården, en och en halv timmes bilfärd. Brutus har tagit med fotografer till Ungern från Sverige och våra grannländer i fjorton år. Under tiden har gömslena förbättrats och de har blivit fler, liksom arterna som besöker dem, och det senaste är nu att logihusen nu har byggts ut rejält. Med tjugo olika gömslen finns det gott om plats, och dessutom fotomöjligheterna har ökat ännu mer under pandemin, nya gömslen har kommit till, man hinner inte utnyttja alla de fotomöjligheter som ges under en vecka, och därför återvänder fotografer, en del varje år. Dessutom ändras fotomöjligheterna under säsongen.

 

Bences gömslen liknar inget annat. Det handlar om kreativa och innovativa lösningar, allt i syftet att göra det möjligt att få unika bilder på fåglar och djur som det annars är svårt att närma sig utan att man skrämmer bort dem. Många har nog suttit i gömslen, men här har, och vi vågar faktiskt använda klichén eftersom den i detta sammanhang känns helt rätt, här har gömsletekniken ”tagits till en ny nivå”.

 

Från gömslet med namnet ”The Theatre”, teatern, fotograferar vi till exempel gråhägrar, ägretthägrar, natthägrar men även skedstorkar. Så här tidigt på våren fotograferar vi även dykänder som rödhuvad dykand, årta med flera. Och dessutom brukar den svarta storken vara kvar i alla fall första halvan av maj. ”

Vi fotograferar längs vattenytan, vi själva sitter under vattennivån i bekväma snurrfåtöljer. Kan detta verkligen vara gömslen? Stativen är rörliga och man kan lätt panorera flygande fåglar. The Cinema”, biografen, är byggd på ett liknande sätt, vi sitter bekvämt ”under” vattennivån och fotograferar längs vattenytan. Här är uttern ett av motiven, i synnerhet på natten då vi använder fasta strålkastare och fast belysning. På natten är även till exempel natthägern aktiv. I morgonljuset kan rördrommen – eller dvärgrördrommen, dyka upp i den öppning mellan vassen som vi utnyttjar. Rallhägern, ägretthägern, gråhägern är vanligen där också. 

Ett nytt specialgömsle har byggts för kungsfiskare, dessa vackra pärlor bland fågelarter. 

 

På våren är temperaturerna behagliga, 11-12 grader svala dagar men upp till 25 vid lunchtid. På nätterna är det vanligen svalt, och man sover gott.

Även vid Bences ”drinking station”-gömslen sitter vi under vattennivån. Vi plåtar fåglar som dricker eller badar, här blir det ofta en otrolig action, tio-femton-tjugo bilder i sekunden är en rekommenderad hastighet när fåglarna badar eller kivas. De så kallade drinking station-gömslena ligger inne i skogen och lockar naturligtvis till sig skogsfåglarna – många känner vi igen hemifrån – men även rovfåglar som ormvråk, sparv- och duvhök.

 

Fåglar står mest i centrum, men även räv, rådjur och som sagt utter brukar generera  bilder av hög klass.

 

Gömslena har ett glas som det tog Bence några år att hitta, det reflekterar mindre åt ena hållet, vi blir lättare ”osynliga” inne i de svarttäckta gömslena, men kvaliteten är så bra att glaset låter oss fotografera i även 45 graders vinkel – och ibland mer – med bra resultat. Att gömslet är mörkt inuti gör att glaset blir som ett spegelglas. Vi kan plåta utan att vi syns eller stör, och vi kan byta gluggar utan att det märks. Förhållningsregler: mörk klädsel, gärna svart; ibland kan det vara bra att ha långärmad tröja, speciellt gäller detta om vi har motljus. I motljus ”syns” vi lättare och vi måste göra oss riktigt mörka.

 

När Brutus besökte Bence på 00-talet fanns det sex-sju biätarhäckningar på ”farmen”, som gården i dagligt tal benämns. För sex-sju år sedan räddade Bence ett hundratal sislar från flygplatsen utanför Budapest, där de drog till sig till sig rovfåglar (vilket störde flygtrafiken). ”Jordekorrar” brukar man säga på engelska. Bence visste inte säkert hur det skulle gå, men nu är det i alla fall över 1000 sislar, och för tre-fyra år sedan byggde man två gömslen som gör det lättare att fotografera – eller filma – dessa otroligt karismatiska djur.

Överhuvudtaget är gömslen fantastiska inte bara för fotografering utan även för filmning.

 

Nackdelen med flytten av sislarna var – sett från fotogafiskt synhåll – att biätarna försvann från farmen. Under ett par år var det svårt att fotografera biätare. Men en ny plats för biätare hittades vid en ridskola en halvtimmes bilfärd från farmen. Och här häckar inte bara fem-sex par utan kanske uppemot ett hundratal par biätare, det är troligen Ungerns största koloni. Det kan inte bli bättre. Det är full rulle från början av maj, redan i slutet på april brukar det kunna bli action. Biätare är fantastiska flygande jägare. De kan fånga gott och väl och även mer än hundratalet insekter på en dag, allt från trollsländor, vackra fjärilar till humlor, bin -– och i nödfall duger det även med vanliga flugor. 

 

Den här fotoresan till gömslena i södra Ungern kommer att ge fotografen så mycket bilder att det kommer att ta lite tid att gå igenom dem. Vi kommer att sitta med bilderna på plats och titta på en del av dem tillsammans, men det är föga troligt att inte mycket av redigeringsarbetet kommer att ske efter resan. Sömn behövs nämligen också dessa intensiva dagar.

 

Vi äter en gemensam middag utomhus på kvällen när det blivit mörkt, kaffe och frukost fixar var och en själv i köket innan vi beger oss till gömslena. Olika gömslen har olika uppstigningstid. För lunchen svarar Andrea, som annars sköter det administrativa arbetet. Mycket god hemlagad mat. Coco, Fanni och Czaba är våra guider som hjälper oss med att ta oss till gömslena och hämta oss på avtalad tid eller om vi smsar eller ringer och vill lämna före eller efter avtalad tid. Slår sig en duvhök eller ormvråk ner framför vårt spegelglas för att dricka eller bada; då vill man kanske inte att Fanni, Coco eller Csaba kommer och skrämmer bort den.

 

Behöver man fickpengar? Vi har hittills aldrig haft tid att göra av med några slantar utanför farmen. Men här finns istället allt man behöver. 

Alla foton i galleriet © Brutus Östling

Här fotograferar vi från världens kanske bästa fotogömslen, och det roliga är att det till stor del handlar om de arter vi också har i Sverige.

Spektakulära fotomöjligheter som får fotografer från hela världen att åka hit. 

 

25 olika gömslena är byggda så att man bekvämt fotograferar från vatten- eller marknivån.

Bland de fyrtio fågelarter vi brukar kunna fotografera under en vecka: skedstork, svart stork, gråhäger, natthäger, ägretthäger, rallhäger, biätare. styltlöpare, tornfalk, ormvråk, duvhök, sparvhök, minervauggla, hornuggla, rödhuvad dykand, vitögd dykand och andra andarter, vattenrall, skarv, dvärgskarv, hackspett, gröngöling, nötskrikor, starar och så naturligtvis en räcka av småfågelarter vi känner från Sverige plus några till.

 

Däggdjursarter vi brukar fotografera från gömslena: utter,  räv, rådjur, hare. Runt farmen finns cirka tretusen sislar, stäppsislar och för dessa finns flera gömslen inom 100 meters avstånd från där vi bor. Sislarna springer mer eller mindre runt benen på oss på gården, gömslena behövs inte för att komma nära utan de är gjorda för att ge oss bra möjligheter till action och bra ljus och bakgrund.

Från vattengömslena fotograferar vi längs vattenytan vilket ger fantastiska bakgrunder till fåglarna – och däggdjuren.

Flera  specialgömslen för bland annat härfåglar, biätare och blåkråkor.

Gömslena ligger på mellan trettio meters och ett par kilometers håll från Bences gård där vi bor (med undantag för biätargömslena som ligger en halvtimme bort).

Fotografering från tidig morgon till sen kväll, och massor av action.

 

Vi avgör själva hur länge vi vill sitta i gömslena.

Brutus hjälper till och ger fotografiska råd och tips. Brutus har erfarenhet av flera kamerasystem.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Budapest..

Dag 1 
Ankomst till Budapests flygplats mitt på dagen, vi körs till Bences farm, hyser in oss i våra rum, äter något och sedan raka vägen till gömslen för fotografering. Senast ankomst till flygplatsen: kl. 12.2
0. Om man kommer senare kan transport ordnas, men en kostnad på cirka 100 €  tillkommer per transport.

Dag 2–7 
Under dessa dagar kommer vi att dela upp oss, vi kommer att följa ett schema för gömslena. VI går ut till fotolokalerna eller i gömslena både morgon och eftermiddag/kväll varje dag, utom ankomst- och avresedagen. Avvikelser från schemat kan vi på begäran göra så länge det inte krockar med andra och den plan som Coco och Csaba lägger upp med oss. Eftersom vi är två svenska guider, Agneta och Brutus, som varit här många gånger har vi lättare att hjälpa till med körningar till olika fotolokaler och gömslen. Detta ökar flexibiliteten.

Måltiderna lagas av Andrea, hon sköter också administrationen för Bence. Hon lagar riktigt god mat och har nyligen även gått en utbildning till "chef". Frukost fixar vi själva, två kylskåp garanterar att det alltid finns att välja på. 

Dag 8
Efter gömslesittning lämnar vi Bences farm vid cirka kl. 12. Vi får naturligtvis något att äta först.

Dagsprogram
information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

11 –18 maj 2024 (åtta dagar, sju nätter)

 

Pris  31 900  kr

Boka-tidigt-pris till 30 juni 2023: 30 900 kr

(Anmälningsavgift  6 200 kr, se nedan)*

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling

Antal deltagande fotografer

Minimum 13

Vid ett lägre antal deltagande tillkommer ett mindre tillägg, se nedan.

Inkluderat i priset

Transport från Budapests flygplats till Bences farm och tillbaka. Del i dubbelrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en  lodge, även kallad "farmen", boendet är av medelklasskaraktär, eftersom detta även är Bences hem så omges allt med en ovanligt familjär känsla. Under pandemin har boendet gjorts större, och med fler rum. För enkelrumstillägg ingår boendet i den nya lodgen med mer mycket plats, eget badrum mm.

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Budapest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Alkkoholhaltiga drycker. Dricks till guiderna. Glöm inte avbeställningsskydd.

Enkelrum, nybyggd lodge av högre klass, eget badrum, tempererade rum

Tillägg  4 800 kr. (Tillgången är begränsad, kontakta oss.)

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är en del nattfotografering och action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. I alla gömslen finns upphängningsanordning eller stativ för kamerornaI både Teatern och Biografen kan man hänga upp två kamerahus med objektiv samtidigt.

En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men bra om vi får tillfälle att fotografera landskap eller natthimmel. Stativ ska tas med, i vissa gömslen finns det.

 

Kläder

Temperaturen varierar, på natten svalt, på dagen mellan 10-12 grader till 25 grader. På något ställe kan det vara bra med ordentliga kängor eller stövlar. Det brukar dock finnas stövlar att låna i olika storlekar. Inne i Teatern och Biografen är skor förbjudna, men man kan ju ta med sig några värmande inneskor/tofflor.

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, vid motljus med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. Tunna mörka fingervantar är bra.

Tillgänglighet

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. 

Anmälningsavgiften är 6 200 SEK. Senast 120 dagar innan resan börjar betalas ytterligare 9 500 SEK. Resterande betalas senast 30 dagar innan resan. 

Blir vi färre än 13 deltagare måste vi ta ut 800 kr extra för resan.

Blir vi färre än 10 deltagare måste vi ta ut 1.400 extra för resan.

Gäller oavsett till vilket pris som bokats.

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,80 SEK.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA HÄR
BOKA RESAN NU
bottom of page