top of page
_Z8I5551.jpg

FOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

UNGERN – VÄRLDSKLASSFOTOGRAFERING MED FOKUS PÅ BLÅKÅKEHÄCKNING, BIÄTARE MED INSEKTER, ROVFÅGLAR VID VATTENBAD M.M.

FÖLJ MED TILL BENCE MÁTÉS UNIKA GÖMSLEN I SÖDRA UNGERN
 

32.800 kr                SOMMARACTION   - TVÅ PLATSER KVAR

22 – 29 JUNI 2024  /   8 DAGAR, 7 NÄTTER
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING
 

Översikt

NYHET JUNI 2024. SOMMARRESA MED FOKUS PÅ HÄCKANDE BLÅKRÅKOR, BIÄTARE, HÄRFÅGLAR OCH MÅNGA ROVFÅGLAR VID FÅGELBADEN.

Följ med Brutus till södra Ungern och fotografera från de spektakulära gömslen Bence Máté skapat i och omkring nationalparken Kiskunsági. Vi har på senare år fokuserat på vintern och våren, men 2024 gör vi även en fotoresa i mitten av juni.

Fira midsommarafton med familjen. Och följ sedan med på en fantastisk fotoresa med tyngdpunkt på häckande blåkråkor, biätare som ska mata ungar, härfåglar under sin andra häckning och så massor med liv och action vid vattenhålsgömslena. I mitten av juni har det blivit varmare, dagstemperaturer mellan 23 och 28° är det vanliga, men det kan även bli varmare vissa dagar. Nu ska ungarna till brålkråkorena och biätarna ha massor med föda. Biätarna har massor med insekter att fånga i luften. En biätare tar vanligen kring 200-250 insekter om dagen. Värmen gör att fler fåglar samlas vid fågelbaden, ddet blir masso med action, och rovfåglar som sparv- och duvhök liksom vråkar badar nu ofta vid de så kallade drinking stations.

Bences gård och gömslen finns utanför byn Pusztaszer och ligger strax norr om gränsen till Serbien,. Motorvägen från flygplatsen passerar bara ett par kilometer från gården, en och en halv timmes bilfärd. Brutus har tagit med fotografer till Ungern från Sverige och våra grannländer i fjorton år. Under tiden har gömslena förbättrats och de har blivit fler, liksom arterna som besöker dem, och det senaste är nu att logihusen nu har byggts ut rejält. Med tjugo olika gömslen finns det gott om plats, och dessutom fotomöjligheterna har ökat ännu mer under pandemin, nya gömslen har kommit till, man hinner inte utnyttja alla de fotomöjligheter som ges under en vecka, och därför återvänder fotografer, en del varje år. Dessutom ändras fotomöjligheterna under säsongen.

 

Bences gömslen liknar inget annat. Det handlar om kreativa och innovativa lösningar, allt i syftet att göra det möjligt att få unika bilder på fåglar och djur som det annars är svårt att närma sig utan att man skrämmer bort dem. Många har nog suttit i gömslen, men här har, och vi vågar faktiskt använda klichén eftersom den i detta sammanhang känns helt rätt, här har gömsletekniken ”tagits till en ny nivå”.

 

Från gömslet med namnet ”The Theatre”, teatern, fotograferar vi till exempel gråhägrar, ägretthägrar, natthägrar men även skedstorkar. Vi fotograferar längs vattenytan, vi själva sitter under vattennivån i bekväma snurrfåtöljer. Kan detta verkligen vara gömslen? Stativen är rörliga och man kan lätt panorera flygande fåglar. The Cinema”, biografen, är byggd på ett liknande sätt, vi sitter bekvämt ”under” vattennivån och fotograferar längs vattenytan. Natthägern, rallhägern, ägretthägern, gråhägern är bland besökande hägerarter framför våra spegelglas som vi fotograferar genom

Ett nytt specialgömsle har byggts för kungsfiskare, dessa vackra pärlor bland fågelarter. 

Även vid Bences ”drinking station”-gömslen sitter vi under vattennivån. Vi plåtar fåglar som dricker eller badar, här blir det ofta en otrolig action, tio-femton-tjugo bilder i sekunden är en rekommenderad hastighet när fåglarna badar eller kivas. Och det finns ingen tid mer lämpad för actionbilder vid dessa bad än nu under sommaren. De så kallade drinking station-gömslena ligger inne i skogen och lockar naturligtvis till sig skogsfåglarna – många känner vi igen hemifrån – och nu under sommaren lockar vattenbaden rovfåglar som ormvråk, sparv- och duvhök.

 

Fåglar står mest i centrum, men även räv, rådjur och utter brukar generera  bilder av hög klass.

 

Gömslena har ett glas som det tog Bence några år att hitta, det reflekterar mindre åt ena hållet, vi blir lättare ”osynliga” inne i de svarttäckta gömslena, men kvaliteten är så bra att glaset låter oss fotografera i även 45 graders vinkel – och ibland mer – med bra resultat. Att gömslet är mörkt inuti gör att glaset blir som ett spegelglas. Vi kan plåta utan att vi syns eller stör, och vi kan byta gluggar utan att det märks. Förhållningsregler: mörk klädsel, gärna svart; ibland kan det vara bra att ha långärmad tröja, speciellt gäller detta om vi har motljus. I motljus ”syns” vi lättare och vi måste göra oss riktigt mörka.

 

När Brutus besökte Bence på 00-talet fanns det sex-sju biätarhäckningar på ”farmen”, som gården i dagligt tal benämns. För sex-sju år sedan räddade Bence ett hundratal sislar från flygplatsen utanför Budapest, där de drog till sig till sig rovfåglar (vilket störde flygtrafiken). ”Jordekorrar” brukar man säga på engelska. Bence visste inte säkert hur det skulle gå, men nu är det i alla fall närmare ett tusen sislar, och för fem år sedan byggde man två gömslen som gör det lättare att fotografera – eller filma – dessa otroligt karismatiska djur.

Överhuvudtaget är gömslen fantastiska inte bara för fotografering utan även för filmning.

 

Nackdelen med flytten av sislarna var – sett från fotogafiskt synhåll – att biätarna försvann från farmen. Under ett par år var det svårt att fotografera biätare. Men en ny plats för biätare hittades vid en ridskola en halvtimmes bilfärd från farmen. Och här häckar inte bara fem-sex par utan kanske uppemot ett hundratal par biätare, det är troligen Ungerns största biätarkoloni. Det kan inte bli bättre. Det är full rulle nu under sommaren då ungarna ska ha föda hela tiden. Biätare är fantastiska flygande jägare. De kan fånga mer än hundratalet insekter på en dag, under sommaren allt från trollsländor, vackra fjärilar till humlor, bin -– och i nödfall duger det även med vanliga flugor. 

 

Brutus var den förste utländske fotograf att besöka Bence Maté i juni 2006. Tillsammans åkte de två runt i södra Ungern i en gammal Lada från kommunisttiden, satte upp tältgömslen men fotograferade också från Bences fem första fasta gömslen. Bence var tjugo eller tjugoett, men redan då hade han vunnit prestigefyllda nationella och internationella priser. Han berättade att han skulle renovera ett hus han köpt (vilket vid tidpunkten inte såg ut som mer än ett ruckel) och därefter skulle han ta dit fotografer från både Ungern och Europa. I dag är Bence Máté välkänd bland naturfotografer i hela världen. 

Till hans system med över tjugo fasta gömslen kommer i dag fotografer från alla världsdelar. Alla vill de utnyttja de unika möjligheter gömslena ger för spektakulära bilder.

 

Den här fotoresan till gömslena i södra Ungern kommer att ge fotografen så mycket bilder att det kommer att ta lite tid att gå igenom dem. Vi kommer att sitta med bilderna på plats och i bästa fall hinner vi titta på en del av dem tillsammans, men det är föga troligt att inte större delen av redigeringsarbetet kommer att ske efter resan. Sömn behövs nämligen också dessa intensiva dagar.

 

Vi äter en gemensam middag utomhus på kvällen när det blivit mörkt, kaffe och frukost fixar var och en själv i köket innan vi beger oss till gömslena. Olika gömslen har olika uppstigningstid. För lunchen svarar Andrea, som annars sköter det administrativa arbetet. Mycket god hemlagad mat. Coco, Fanni och Czaba är våra guider som hjälper oss med att ta oss till gömslena och hämta oss på avtalad tid eller om vi smsar eller ringer och vill lämna före eller efter avtalad tid. Slår sig en duvhök eller ormvråk ner framför vårt spegelglas för att dricka eller bada; då vill man kanske inte att Fanni, Coco eller Csaba kommer och skrämmer bort den.

 

Behöver man fickpengar? Vi har hittills aldrig haft tid att göra av med några slantar utanför farmen. Men här finns istället allt man behöver. Var och en betalar för alkoholhaltiga drycker som öl eller vin, men priserna är inte höga.

Alla foton i galleriet © Brutus Östling

En fantastisk fotoresa med tyngdpunkt på häckande blåkråkor, biätare som ska mata ungar, härfåglar under sin andra häckning och badande rovfåglar och andra vid vattenhålsgömslena.

 

Vid denna tid ska ungarna till brålkråkorna och biätarna ha massor med föda.

 

I mitten av juni är dagstemperaturer mellan 23 och 28° det vanliga. Rovfåglar och andra söker sig till vattenhålsgömslena för att bada.

 

Här fotograferar vi från världens kanske bästa fotogömslen, och det roliga är att det till stor del handlar om de arter vi också har i Sverige.

 

25 olika gömslena är byggda så att man bekvämt fotograferar från vatten- eller marknivån.

Över fyrtio fågelarter brukar vi kunna fotografera. Vi skådar ännu fler.

 

Däggdjursarter vi brukar fotografera från gömslena: utter,  räv, rådjur, hare. Runt farmen finns över femhundra sislar, stäppsislar, och för dessa finns flera gömslen inom 100 meters avstånd från där vi bor. Sislarna springer mer eller mindre runt benen på oss på gården.

Från vattengömslena fotograferar vi längs vattenytan vilket ger fantastiska bakgrunder till fåglarna – och däggdjuren.

Flera  specialgömslen för bland annat härfåglar, biätare och blåkråkor.

Gömslena ligger på mellan trettio meters och ett par kilometers håll från Bences gård där vi bor (med undantag för biätargömslena som ligger en halvtimme bort).

Fotografering från tidig morgon till sen kväll, och massor av action.

 

Vi avgör själva hur länge vi vill sitta i gömslena.

Brutus hjälper till och ger fotografiska råd och tips. Brutus har erfarenhet av flera kamerasystem.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Budapest..

Dag 1 
Ankomst till Budapests flygplats mitt på dagen, tid meddelas senare, vi körs till Bences farm, hyser in oss i våra rum, äter något och sedan raka vägen till gömslen för fotografering. Senast ankomst till flygplatsen: kl. 12.2
0. Om man kommer senare kan transport ordnas, men en kostnad på cirka 160 €  tillkommer per transport.

Dag 2–7 
Under dessa dagar kommer vi att dela upp oss, vi kommer att följa ett schema för gömslena. VI går ut till fotolokalerna eller i gömslena både morgon och eftermiddag/kväll varje dag, utom ankomst- och avresedagen. Avvikelser från schemat kan vi på begäran göra så länge det inte krockar med andra och den plan som Coco och Csaba lägger upp med oss. Eftersom vi är två svenska guider, Agneta och Brutus, som varit här många gånger har vi lättare att hjälpa till med körningar till olika fotolokaler och gömslen. Detta ökar flexibiliteten.

Måltiderna lagas av Andrea, hon sköter också administrationen för Bence. Hon lagar riktigt god mat och har nyligen även gått en utbildning till "chef". Frukost fixar vi själva, två kylskåp garanterar att det alltid finns att välja på. 

Dag 8
Efter gömslesittning lämnar vi Bences farm vid cirka kl. 12. Vi får naturligtvis något att äta först.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum22 – 29 juni 2024 (åtta dagar, sju nätter)

 

Pris  32 800  kr

(Anmälningsavgift  6 200 kr, se nedan)*

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling

Antal deltagande fotografer

Max 10/Minimum 6 deltagare
Lodgen skulle delas med en grupp till, men nu har vi fått fler platser eftersom bara ett par fotografer bokades av dessa.

Inkluderat i priset

Transport från Budapests flygplats till Bences farm och tillbaka. Del i dubbelrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en  lodge, även kallad "farmen", boendet är av medelklasskaraktär, eftersom detta även är Bences hem så omges allt med en ovanligt familjär känsla. Under pandemin har boendet gjorts större, och med fler rum. För enkelrumstillägg ingår boendet i den nya lodgen med mer mycket plats, eget badrum mm.

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Budapest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Alkkoholhaltiga drycker. Dricks till guiderna. Glöm inte avbeställningsskydd.

Enkelrum, nybyggd lodge av högre klass, eget badrum, tempererade rum

Tillägg  4 800 kr. (Tillgången är begränsad, kontakta oss.)Tillägg  4 800 kr. (Tillgången är begränsad, kontakta oss.)

Enkelrum i gamla lodgen, tillägg 400 kr

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm.  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ behövs i flertalet gömslen. En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men ibland bra för lite mer "landskapsmotiv".

Kläder

Temperaturen varierar, på natten lite svalare, på dagen mellan 22 grader till 29 grader, vissa dagar även mer.  

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, vid motljus gärna med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. Tunna mörka fingervantar är bra vid ev. motljus.

Tillgänglighet/funktionshinder

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet för rullstolsberoende. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. 

Anmälningsavgiften är 6 200 SEK. Senast fem månader innan resan börjar betalas ytterligare 8 000 SEK. Resterande betalas senast 30 dagar innan resan. 

Gäller oavsett till vilket pris som bokats.

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,90 SEK.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA HÄR
BOKA RESAN NU
bottom of page