top of page
Monica_Wernqvist_-1-16_red.jpg

VI STÖTTAR SKOGSPLANTERING OCH SOCIAL UTVECKLING PÅ MEXIKOS LANDSBYGD

SCOLEL’TE, Trädet som växer, är ett projekt för skogsplantering och social utveckling som leds av kooperativet AMBIO med kontor i staden San Cristobal de las Casas i delstaten Chiapas i Mexikos sydöstra bergstrakter. Chiapas är känt för sin rika kultur mycket tack vare mayabefolkningen som här fortfarande för sina traditioner vidare genom sitt unika sätt att betrakta det mänskliga livet i samklang med naturen, sin kosmovision. Denna vision speglas såväl i de olika talade mayaspråken som i textilkonsten med sitt egna språk av trådar vävda i vackra färger och symboliska mönster. Hit reser vi gärna!

Där det finns kulturell mångfald, finns det också biologisk mångfald. Delstaten Chiapas är rikt på vatten, har stora djungelområden, höga berg och långa havsstränder. Men, omvärlden trycker på med sin moderna livsstil och i många samhällen är det svårt för den lokala befolkningen att försörja sig. Den värdefulla skogen har snabbt omvandlats till majsodlingar eller bete för boskap. Den biologiska mångfalden minskar och de viktiga koldioxidsänkorna försvinner. Klimatet blir varmare.

Genom svenska Zeromission vill vi nu försöka stötta dessa samhällen genom att låta det sammanlagda koldioxidutsläppet som våra resor orsakar bli till träd och utbildning där det behövs som mest. Vi har därför sedan något år börjat beräkna utsläppen för flygresorna, hotellboendet, bilresorna och maten på en del av våra resor. På dem vi hittills inkorporerat står detta angivet under respektive resa. Vår ambition är att så småningom få med detta i alla våra resor utomlands. 

 

Pengarna som betalas för de ton av CO2 som släpps ut, går genom Zeromission till kooperativet AMBIO som arbetar tillsammans med invånarna i samhället i projektet Scolel’te. AMBIO har flera år fått fina utnämningar i Mexiko för sitt transparanta arbetssätt och goda resultat och föreningen Ekomujeres – México, Suecia är också i direkt kontakt med kooperativet.

Så, när du reser på dessa resor får du veta hur mycket CO2 som beräknas, för vad och vilket resultatet blir. Följer du med på våra resor till Mexiko besöker vi dessutom själva projektplatsen som ligger i bergtrakterna vi reser genom.

Här hittar du mer information om projektet.

Ekomujeres – México, Suecia

bottom of page