top of page

OM OSS

_PIC2475.jpg
Agneta svartvitt.jpg
_W9I0468SVARTVIT.jpg
_DSC4144BW.jpg

Fokus fotoresor startades i september 2020 av Brutus Östling, Gert Olsson och Lars Pettersson. Det är alltså ett mycket ungt företag, samtidigt har vi som driver Fokus fotoresor lett resor under ett antal decennier, om man räknar samman vår erfarenhet. Ännu längre erfarenhet har vi som företagare, tillsammans över ett hundra år. Vi är dessutom såväl fotografer, författare som föreläsare. Den långa erfarenheten gäller också våra andra reseledare och fotoguider, flertalet har en diger erfarenhet, både som fotografer och av att leda såväl resor som workshops.

Här på vår hemsida kan du upptäcka en rad nya och gamla spännande resmål, som spänner över allt från arktiska vidder till Ecuadors molnregnskogar, Sydafrikas vattenhål med servaler, elefanter och lejon, flodhästar och vildhundar i Zimbabwes nationalparker till Centralasiens stäpper, Sardiniens kullar och Balkans fågelsjöar.

Men också resmålen i vår närhet har sin charm, vilket vi ofta tenderar att glömma bort. Fokus Fotoresor genomför en rad workshops i några av Sveriges vackraste områden. Upplev våren bland Västergötlands kalkberg, tranorna vid Hornborgasjön, Finnmarken eller Rogen i höstskrud, vadarfåglar på väst- och östkusten och bokskogar och vråkar i Skånes vinterlandskap. Alla resmål har sin särpräglade natur.

Fotograferingen står självklart i första fokus när det gäller alla våra resor, och när det gäller vilda djur och fåglar kanske extra mycket. Men lika viktig som naturupplevelsen är mötet med den främmande kulturen och med människorna, vare sig vi reser i öst eller i väst. En del av våra resor är starkt fokuserade på djur och fåglar, andra riktar kanske mer in sig på landskap och många av resorna också på den lokala kulturen. När vi reser i vissa mer avlägsna trakter finns inga hotell och definitivt inga lodger. Vi bor istället hemma hos familjer eller i små gästhus. Just dessa resor passar mycket väl även för den som vill uppleva landet utan kamera. Vårt signum är att du ska erbjudas god service och bli väl omhändertagen oavsett vilka platser vi väljer att besöka. Boendet kan variera från rena lyxfotosemestern (som till exempel reservatet Zimanga i Sydafrika) till inkvartering hos den lokala befolkningen, i exempelvis Albanien eller Kirgizistan. Men gästfriheten är A och O. Möten handlar om att ge och ta emot och det handlar självklart om ömsesidig respekt. Ett vänligt bemötande var det än vara må innefattar givetvis också respekt för lokala traditioner.

 Vi bidrar därför också med stöd från våra resor till skogsplantering och social utveckling likaväl som hjälp till projekt för att rädda vildmarksområden och hotade arter. På Mexikos landsbygd stöder vi kooperativet Ambios projekt Scolel´te – Trädet som växer. Den miljöinvestering som våra resor bidrar med i detta område kompenserar också för resornas utsläpp av CO2.

 Läs mer om detta här!

Du som resenär ska känna dig trygg när du bokar med oss, och vi har som arrangör självklart ställt resegaranti hos Kammarkollegiet. Företaget utgår från ägarnas egna medel och insatser, inte lånade pengar.

Vi reser till områden vi själva har besökt inte bara en utan oftast ett flertal gånger. Men någon gång kan det handla om att bryta ny mark, om en expedition, då skriver vi att så är fallet.

Vare sig du är nybörjare, erfaren fotograf eller kanske reser med bara med en kikare i bagaget är du lika varmt välkommen att resa med oss. Du som är ny på fotografering kommer givetvis att få den hjälp och de råd som behövs av våra reseledare/fotoguider. Men ska du resa långt och känner dig osäker på din kamera, passa då gärna på att gå någon av de weekendkurser som vi anordnar.

 

År 2023 går Gert i välförtjänt pension från ägarskapet men han fortsätter leda enstaka resor. Agneta Östling, som sköter administrationen, går in som ny delägare och i styrelsen. 

bottom of page