top of page
_DSC1937.jpg

WORKSHOP OCH GÖMSLEFOTO

Om resan

WORKSHOP HEMMA HOS BRUTUS

GÖMSLEFOTOGRAFERING AV ORMVRÅKAR MED MERA

6 300 kr

1 – 3 FEBRUARI 2022   /   3 DAGAR, 2 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

Workshop med en liten skara deltagare. Vi koncentrerar oss mycket på fotografering från Brutus gömslen. I övrigt anpassas workshopen utifrån deltagarnas erfarenheter. Boende: enkelrum. Vi bor, äter och har kurs hemma hos Brutus och Agneta.

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd  och barrträd.

Morgnarna i skogsgömslet och andra gömslen, beroende på väder och tillgång till snö, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller snarare vråkarna, varav ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar. Vråkarna brukar komma tre av fyra dagar men med naturen finns inga garantier, naturligtvis.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och ett par olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Vi börjar med middag och kort genomgång på fredag kväll inför gömslesittningen tidigt på fredagsmorgonen. Sedan blir det två intensiva dagar med gömslefotografering och fotoworkshop med Brutus.  

För den som önskar en ytterligare gömslemorgon går det jättebra att lägga till i förväg eller på plats, kostnad ytterligare 2 000 kr för övernattning, frukost och gömslesittning (till skymning om så önskas, är man flera måste man komma överens i förväg om vad som gäller). Man kan ta med sig kaffetermos och göra sig mackor eller annat att ha med sig.

Exklusiv fotokurs/workshop med bara fyra deltagare, där Brutus verkligen har tid att hjälpa var och en.

Två morgnars fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och handboken tagits. 

God hemlagad mat med avslappnad stämning och boende i egna rum med skrivbord.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Tisdag

Vi anländer cirka klockan 17-18.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. De som kommer med tåg hämtas på Höörs station. Brutus visar runt, och sedan äter vi middag cirka klockan 19.30. Därefter kort presentation av vad oss själva, vad vi ska göra och vad man ska tänka på inför morgondagens gömslesittning.

 

Onsdag:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor till två olika av Brutus gömslen. Vi går till två olika gömslen, Brutus vet ungefär vilka besökare gömslena har.

Det ena är skogsgömslet, ett annat är beläget ännu närmare i mer öppen terräng med skog i bakgrunden. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 100–150 meter att gå från huset.

Skogsgömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. "Fotoscenen" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar och ormvråkar. Vanligen kommer två-tre ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. 

Om ljuset inte är det bästa använder vi i skogsgömslet två strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar litet grann om en fotostudio fast i skogsglänta.

Vi avslutar vid cirka klockan 12, går tillbaka till huset där en lunchen är uppdukad.  (Det finns toalett, en porta-porti, i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter lunch blir det workshop. Det här är en kurs för dem som har i alla fall litet erfarenhet inom djur- och naturfotot. Vi håller på en bit in på kvällen med avbrott för eftermiddagsfika och middag, alternativt så avslutar vi med middag cirka klockan 19. Vid det laget brukar vi alla känna oss rätt möra. Luncherna och middagarna utgörs av vegetarisk mat, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

 

Torsdag:

Torsdag morgon inleds med gömslesittningar eller annan fotografering på samma sätt som onsdagen. Vi sitter i gömslena så länge det ger utdelning, därefter äter vi lunch. Vi avslutar cirka kl. 15 så att alla hinner ta sig hem. 

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder eller andra möjligheter.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

1 – 3  februari 2022

Pris (mitt-i-veckan-pris:

6 300 kr

(varav anmälningsavgift: 3.000 kr)

Antal deltagare:

Min 3 / Max 4

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta i enkelrum. Full pension med hemlagad mat. Gömsle ingår. Och naturligtvis Brutus ledning.

Hämtning och lämning vid Höörs station ordnas, men tider måste koordinas med Agneta/Brutus.

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv, motsvarande minst 300-400 mm fullformat. För det erna gömslet är en brännvidd motsvarande 500 mm för fullformat önskvärt.

Har någon Canon kan en lång glugg kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Vidvinkel om vi får chans till stjärnhimlar på kvällen/natten.

Stativ. (Två stativ kan Brutus låna ut, hör av i god tid.)

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder, stövlar, eventuellt regnkläder. Ficklampa/pannlampa om ni har, annars finns det att låna.

Allergier med mera:

En hund vistas i boningshuset. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra fotograferingen på promenadavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss därför att hämta upp och lämna vid Höörs station. Ankomst senast kl. 17.30–18.15 på tisdagen. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15.30 på torsdag. Ring om problem, vi kan troligen i alla fall lämna vid Hässleholms station. Fråga.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen. 

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

BOKA WORKSHOPEN NU
bottom of page