top of page

UNGERN – ACTIONFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

Översikt

UNGERN – VINTERFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

BENCE MÁTÉS BÄSTA GÖMSLEN FÖR EN MYCKET EXKLUSIV GRUPP
 

BOKA-TIDIGT-PRIS 32.900 kr                 NOTERA PRISET JUST NU
VINTERN 2025 –  LITEN EXKLUSIV GRUPP

11 – 18 JANUARI 2025  /   8 DAGAR, 7 NÄTTER
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING

Nu genomför vi vinterresan i januari, kanske den allra bästa tiden.

Det här är en exklusiv möjlighet. Vi bjuder nu in er att ta del av Bence Mátés fantastiska gömslen under  vintern. Här kan man verkligen få bilder som skiljer ut sig, och det är bara plats för sex fotografer plus Brutus som har besökt Bence på vintern fem gånger förut. 

 

I januari brukar det vanligen vara rejäl vinter även i Ungern, eftersom landet  ligger långt från havet kan temperaturen på landsbygden gå ner till minus 10 grader eller lägre. 

 

Pusztaszer är en by med strax över ett tusen invånare, som ligger fyra-fem mil från gränsen till Serbien. Från Budapests flygplats tar det bara 1,5 timme att köra.

Den lilla byn är nog i dag mest känd för att det är den världskände fotografen Bence Mátés hemort. Här växte den fortfarande i dag unge fotografen upp, och det är här han byggt upp sina i dag världsberömda gömslen för fotografering av fågellivet. Brutus var den allra första utländska fotograf som besökte en då tjugoårig Bence Máté, det var sexton år sedan. Under en vecka drog de runt på ungerska landsbygden i en gammal Lada, och de hade med sig gömsletält eller så fotograferade de från de fem gömslen Bence redan som knappt tjugo år gammal hade byggt upp. 

 

En dag visade Bence upp ett gammalt ruckel där han berättade att han planerade att bygga ett hus för att kunna ta emot gästande fotografer. Redan året därpå hade det förfallna rucklet förvandlats till bostad åt fem fotografer, och sedan dess har fotografer från hela världen kommit för att fotografera från Bences numera nära trettio gömslen.

Under covidperioden har boendet expanderat liksom antalet gömslen. I dag finns tolv gästrum, kök och matplats. Här bor man bekvämt och det är nära till flertalet gömslen. 

 

Den normala säsongen har varit från slutet av april till mitten av juli.

 

Men nu erbjuder Bence några små grupper att komma under vintersäsongen, den säsong då han själv bosatt sig i ett av gömslena tidvis. 

 

För att det ska fungera och vara bekvämt måste vi vara en liten grupp. Fotograferingen koncentreras till en handfull gömslen av högsta klass. Men fågel- och djurlivet är desto mer intensivt. Utanför det gömsle som kallas ”Teatern” kokar det av liv, fåglarna utfodras vintertid med fisk. Fotograferingen sker dygnet runt, ja i högsta grad när nattmörkret sänkt sig. Det är det som skapar de fantastiska bilderna med hjälp av strålkastare som belyser isen och det öppna vattnet. Ja, man kan sova, efter midnatt brukar aktiviteten avta fram till gryningen, då kan man passa på att få några timmars vila. För havsörnarna lägger man ut en åtel, och det bidrar till deras överlevnad under en tid när resurserna är knappa. Rovfåglarna kommer dagtid, speciellt om det är kallt. Men även en och annan räv brukar smyga sig fram.

 

När nattmörkret sänkt sig belyser strålkastare området framför gömslet. Vi fotograferar i motljus, och de fotografiska effekterna när hägrarna skakar fisken med vattnet stänkande åt alla håll är slående. En del hägrar tycker att ”this place ain’t big enough for both of us”, och då kan det bli skärmytslingar med vingar som spretar åt alla håll och vilkas konturer upplyses av ljuset bakifrån. Vattnet som skvätter blir effektivt upplyst bakifrån.

På senare år dyker även skarvarna upp, men bara så länge det finns lite dagsljus. Det blir kalabalik när fisk finns tillgänglig. När skymningen faller och vi får motljus av strålkastaren stänker vattnet. Bildmässigt helt fantastiskt.

 

Vi har ett schema där vi tilldelas olika gömslen varje dag och natt. Vi tillbringar tre nätter i ”Teatern”. Här finns ett sovrum till var och en och kök. Allt bekvämt inrättat, här har vi el, wifi och allt annat vi behöver. Från köket går vi genom en 14 meter lång tunnel ut till själva gömslet med plats för tre fotografer åt gången. Vi sitter i bekväma snurrfåtöljer med en upphängningsanordning som gör att vi kan använda två kameror med olika brännvidder samtidigt. Vi sitter de facto under vattenytan och fotograferar således i nivå med isen eller vattenytan. Om du inte har besökt Teatern förut, kommer du att häpna. 

 

Från gömslet ”Biografen” bara 300 meter från den i år ombyggda ”lodgen” fotograferar vi också dagtid och nattetid. Här koncentrerar vi oss nattetid på uttrarna som håller till utanför gömslet i vassområdet. Belysningen finns ovanför gömslet men vi kan också åstadkomma ett motljus som gör att vattenstänk och djurens konturer får den där fantastiska glöden. Förutom uttrarna är hägrarna nattaktiva. Gråhägern kommer och fiskar alldeles framför gömslet.

 

Både Biografen och Teatern är uppvärmda, det är för övrigt även de andra gömslena. Vi behöver aldrig frysa även om det i extrema fall kan bli 10-15° minus utomhus. Skulle vi mot förmodan somna ljuder ett litet larm om uttrarna skulle visa sig. Med allting i ordning är det bara att luta sig mot kameran och börja ”skjuta”. 

 

I Teatern och på Biografen har man också wifi-uppkoppling. Så klart.

 

Det är inte bara gråhägrar och ägretthägrar som är aktiva. På Teatern samlas vanliga skarvar för att få tag i fisk. Det blir enorma vattenkaskader (bildmässigt spännande) när fåglarna försöker komma åt fisken och behålla den för sig själv.

Vid gömslet som heter Biografen är vattenrallen en daglig gäst, men även dvärgrördrommen och den vanliga rördrommen poserar vintertid framför gömslet, inga garantier finns naturligtvis för de senare. På natten är det framför allt uttrarna som fångar fisk och stänker vatten. Bilder av uttrar du knappast kan få någon annanstans.

Nytt är kungsfiskargömslet. Med konstant belysning från två håll som tillåter oss att fånga kungsfiskaren som dyker i vattnet och kommer upp med 1/4000-dels sekund och med ISO 4000 ger detta bilder vi bara drömt om. På vintern kan det handla om 30 dyk under en dags sittning (med paus för lunch 200 meter bort, i lodgen). En fyratusendels sekund ger skarpa bilder, vill man ha vattendropparna skarpa kan man dra till med 1/8000-sekund. Och höja ISOt lite också.

 

En ytterligare nyhet är ombyggnaden av skogsgömslet, där vi fotograferar både dagtid och i mörkret på kvällen. Dagtid småfåglar, hackspett, nötskrika. Och inte minst en eller flera ormvråkar. Bra plats för action mellan vråkar. Även rådjur passerar med en vacker skogsbakgrund.
 

Under mörkrets timmar använder vi belysning, inte minst spännande blir siluettbilder av rådjur med belysning bakifrån och mörk bakgrund. Fotomässigt fantastiskt spännande, när kylan slår till mot natten . På kvällen kan även illern dyka upp.

 

Några nätter bor vi i Teatern, övriga dagar och nätter utgår vi från Bences ”lodge”, där alla bekvämligheter finns. Och det är aldrig långt att gå till gömslena. Som mest är det 500 meter att gå.

 

Alla bor i enkelrum i den nybyggda moderna lodgen. Rummen har direkt tillgång till badrum inne på rummet, Genom fönstren på nederfåningen kan man fotografera hägrar alldeles utanför.

 

Vintersäsongen är till för en exklusiv grupp och med boende i den nya lodgen.

Det här är en exklusiv möjlighet att ta del av Bence Mátés fantastiska gömslen under  vintern. Här kan man verkligen få bilder som skiljer ut sig. 

 

Det är bara plats på resan för sex fotografer. Alla får ett enkelrum i den nybyggda moderna lodgen. Eftersom vi är så få och det behövs extra operationell kraft för att upprätthålla gömslena vintertid ligger denna resa någon tusenlapp högre i pris än vår- och sommarresorna.

Utanför det gömsle som kallas ”Teatern” kokar det av liv, olika sorters hägrar, havsörnar, skarvar, även dvärgskarvar och många andra arter.

Ta bilderna du drömt om i det nya kungsfiskaregömslet! 

Belysningen både framifrån och bakifrån garanterar en slutartid på 1/4000 sekund med ISO 4000. Och till skillnad från med blixtar möjliggör den specialkonstruerade 

belysningen serier om 20-30 bilder per sekund utan uppehåll.

Biografen är specialbyggd för fotografering av uttern, men den får konkurrens även av hägrar på natten. Dagtid är gråhägern, ägretthägern vanliga gäster, vattenrallen brukar ses framför gömslet de flesta dagar och just under vintern kan rördrommen tidvis visa upp sig. Även dvärgrördromen hör till gästerna.

 

Fotograferingen sker dygnet runt både i Teatern och i Biografen, till stor del när nattmörkret sänkt sig.

 

Det är strålkastare som hjälper till att skapa de fantastiska motljusbilderna i mörkret.

Vi sover och äter tre av dagarna i bostaden med kök och flera sovrum som inrättats med en tunnel ut till det fantastiska gömslet i våtmarken.

Det är alltid 18 grader i de två stora gömslena, Teatern och Biografen.

Vi fotograferar längs is- 
och vattennivån, lägsta vinkeln ger häftiga perspektiv.

Vinterperioden kräver mycket förberedelser av gömslen med mera. Detta faktum liksom att Bence och guiderna bara kan ta emot en begränsad grupp gör att resan kostar litet mer än vanligt. Vi har dock försökt hålla ner priset ändå.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Budapest.

Dag 1 
Ankomst vid lunchtid, vi hämtas av minibuss/taxi på flygplatsen kl. 13
och hyser in oss i våra gästrum, äter något och sedan bär det raka vägen till gömslen för fotografering. Exakt senast ankomst meddelas i oktober, boka inte flyg innan vi konfirmerat mötestid. Kommer man en dag tidigare rekommenderas inkvartering på Ibis Hotell, som är prisbilligt med god frukost och som ligger på enkelt gångavstånd från terminalen och upphämtningsplatsen

Dag 2–7 
Under dessa dagar kommer vi att dela upp oss, tre stycken till "Teatern" där vi även sover ett par nätter, de andra tre stannar på "Farmen" men utnyttjar de andra gömslena, i första hand då "Biografen". Liksom "Teatern" sitter vi där i bekväma fåtöljer, skulle vi somna finns ett larm som väcker oss om en eller flera uttrar dyker upp. Både Biografen och Teatern har wifi-uppkoppling.

Vi fotograferar från ett skogsgömsle med vattenbad, det handlar om både rådjur och hackspettar och övervintrande småfåglar. Kungsfiskaren ägnar vi också tid i gömsle. När vi inte är i Teatern har var och en själv rätt stora möjligheter att lägga upp sina egna aktiviteter. Vad gäller Biografen får vi naturligtvis koordinera med de två andra, vi kan lämna Biografen i förtid, men det kan inte bli hur mycket spring som helst.

En lagad måltid per dag serveras under vintern. Frukost och lunch fixar vi själva, två fulla kylskåp med fat av ost, kött och grönsaker garanterar att det alltid finns att välja på. Soppa finns att värma.

Dag 8
Efter gömslesittning lämnar vi Bences farm vid cirka kl. 12. Vi får naturligtvis något att äta först. Inga flyg bör bokas innan kl. 17.30. Bokar man andra tider kan taxiresa ordnas, tillkommer cirka 100€ per riktning och person.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

11 - 18 januari 20234 (åtta dagar, sju nätter)

 

BOKA-TIDIGT-PRIS  32 900  kr  

(Anmälningsavgift 6 000 kr, se nedan)*

Ordinarie pris: 34.900 kr

Reseledare

Brutus Östling

Antal deltagare

Min 6 / Max 6

Inkluderat i priset

Transport från Budapests flygplats och tillbaka. Eget rum utom i Teaterns tillbyggnad där vi är tre som delar på två sovrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en lodge, även kallad "farmen", boendet är av medelklasskaraktär, det är även Bences hem så det ger en väldigt familjär känsla.

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Budapest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Glöm inte avbeställningsskydd.

Enkelrum ingår

Inget tillägg.

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är mycket nattfotografering och action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. I alla gömslen finns upphängningsanordning eller stativ för kamerornaI både Teatern och Biografen kan man hänga upp två kamerahus med objektiv samtidigt.

En normalzoom motsvarande 24 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men bra om vi får tillfälle att fotografera landskap eller natthimmel. Ett stativ kommer inte att behövas, utom för fotografering av just landskap eller natthimmel utanför gömslena.

 

Kläder

Temperaturen varierar liksom i Sverige från plus några grader till minus 10, ibland kan det bli minus –20° C. På något ställe kan det vara bra med ordentliga kängor eller stövlar. Inne i gömslena, liksom i kök och gästrum, är skor förbjudna, men man kan ju ta med sig några värmande inneskor/tofflor. Foppaliknande tofflor finns.

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, helst med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. Tunna mörka fingervantar är alltid bra, de ljusa fingrarna syns lätt genom gömsleglaset. Tunn så kallad rånarhuva kan man använda men det är inte alls nödvändigt.

Tillgänglighet

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan.

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 6 500 SEK. Senast tre månader innan resan börjar, betalas ytterligare 13 000 SEK. Resterande betalas senast 30 dagar innan resan. 

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,70 SEK.

 

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi oftast hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här) Speciella villkor tillkommer för denna resa, se ovan text.

Boka
bottom of page