top of page
shutterstock_1692690115.jpg

JÄTTEHAVSÖRNAR, JAPANSKA TRANOR OCH "SNÖAPOR" 15 - 27 FEBRUARI 2023

Om resan

JAPAN PÅ VINTERN – ETT AV VÄRLDENS NATURFOTOGRAFISKA UNDERVERK

ETT AV VÄRLDENS SJU UNDERVERK VAD GÄLLER NATURFOTOFOTOGRAFERING MED JÄTTEHAVSÖRNAR, JAPANSKA TRANOR, SÅNGSVANAR, VINTERBADANDE MAKAKER, EN VÄLDIGT SPECIELL UV OCH MÄKTIGA VINTERLANDSKAP

44 800 kr

15 -27 FEBRUARI 2023
OBS! DU KAN VÄLJA ATT ENBART VARA MED PÅ FÅGELDELEN PÅ HOKKAIDO. DÅ AVSLUTAS RESAN I HOKKAIDO DEN 23 FEBRUARI. DITT PRIS BLIR DÅ 32 900 KR. SE INFO NEDAN.

LEDARE: THOMAS ANDERSSON/N

Skulle man räkna upp väldens sju underverk fotomässigt skulle vinterfåglar i det
japanska landskapet hamna som ett bland dem. En resa till Japan i vintertid är något av det mest äventyrliga och fantastiska man kan uppleva som naturfotograf.


Bara den gigantiska ”Steller's Sea Eagle”i sig, eller jättehavsörnen som den heter på svenska, är värt hela resan och en verklig drömart för den fågelintresserade fotografen. Hundratals av dessa kan upplevas  i Hokkaidos snötäckta landskap.

 

Blakistons fiskuv är en annan spektakulär art, för att inte tala om strömänder i praktdräkt.


Bland alla ovanliga fåglar som du får chansen att fotografera blir det svårt att ranka enskilda upplevelser.  Förutom örnarna fotograferar vi de vackra japanska tranorna som söker föda på nära avstånd i det fantastiska vinterlandskapet.

 

Du får också möjlighet att fotografera flockar av sibiriska sparvar, trastar, nordamerikanska änder i praktdräkt och amerikanska alkor som övervintrar vid Hokkaidos kust.


En av resans höjdpunkter är givetvis de charmiga snöaporna, makakerna, som badar i varma källor och som utgör enastående och unika motiv. Vi kan lova att det blir en upplevelse utöver det vanliga!

Vi reser i liten grupp och med egen buss(ar) vilket gör att vi kan ge varje ställe den tid vi behöver för att fokusera på att få bra bilder. Reseledningen är väl bekant med alla platser där förutsättningarna för toppbilder är som bäst.

 

Japan är ett gästvänligt land med en otroligt vänlig befolkning och med ett fantastiskt kök. Livet i de stora städerna är som alltid hektiskt, men när du kommer ut på landsbygden är det helt annorlunda och går i ett lugnare tempo.

Vår resa leds av Michael Westerbjerg Andersen, som bor i Kirgizistans huvudstad Bishkek. Michael har en stor erfarenhet av att leda resor i Centralasien och Japan. Fotografisk ledare på resan är Thomas Andersson/N från Falkenberg, en av våra mest erfarna fågelfotografer med fåglar och landskap som sina huvudsakliga motivområden. Thomas är medlem i Naturfotograferna och har publicerat bilder i en rad böcker, tidskrifter, tidningar och almanackor. Han har dessutom medverkat i ett flertal utställningar och gett ut två böcker. Den senaste "Tidvatten" tilldelades Falkenbergs kommuns miljöpris, samt författarfondens arbetsstipendium. Han brinner för skyddet av fåglar. Under fyrtio år har han arbetat med att skydda och ringmärka långt mer än ett tusen fiskgjusar. En verklig naturvårdskämpe i det fördolda. Klicka gärna här för att se lite av Thomas bilder.

Dagsprogrammet är alltid delvis preliminärt och det justeras efter praktiska omständigheter, väder och oförutsedda händelser. Nedan ser du det preliminära programmet.

Innan avresan (ca en månad före) skickar vi ut utförliga restips och ett uppdaterat reseprogram.

 

Du får uppleva och ta unika bilder på hundratals av Stellers havsörn eller jättehavsörn som den också kallas när den blir matad med fisk.

Du får möjlighet att fotografera de fantastiskt vackra och sällsynta japanska svartvita trananorna i sin naturliga miljö.

En av höjdpunkterna blir givetvis besöket hos de charmiga japanska makakerna eller snöaporna som badar i varma källor inte långt från Nagano.

En särskild upplevelse blir också Blakistons fiskuv. Denna världens största uv fiskar i en liten damm som är belyst vilket gör det lätt att få unika bilder.
 

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 0

På grund av tidsskillnaden blir det avresa från Sverige den 14 februari.

Onsdag 15 februari

Ankomst till Hokkaido.

​Du anländer till Kushiro flygplats på Hokkaido där reseledare möter för transport till hotellet. Resten av dagen är fri för att förbereda det kommande äventyret.

Övernattning: Kushiro

 

Torsdag 16 februari

Kushiro – japansk trana.

​Uppstigning tidig morgon för att vara på plats vid soluppgången på en av mest kända fotoplatser i Japan. Red Bridge är en favoritplats för japanska fotografer som spenderar år efter år här, för att få den perfekta bilden. Huvudmålet är här de vackra svartvita japanska tranorna som övernattar i den isfria floden. När de kalla vinternätterna blir gryning, skiner solens röda morgonstrålar över landskapet och tranorna dyker upp i vackra silhuetter. Senare på morgonen flyger tranorna till närliggande utfodringsplatser, där vi naturligtvis fortsätter att fotografera dem.  De är förvånansvärt oskygga och det kommer att finnas gott om möjligheter studera dem på nära håll och få fina bilder.

Frukost ingår

Övernattning: Kushiro

Fredag 17 februari

Kushiro - Lake Kussharo med sångsvanar. Blakistons fiskuv.

Kanske blir det ytterligare ett besök hos tranorna beroende på hur förhållandena var dagen före.

Idag besöker annars vi ett område med mycket vulkanisk aktivitet. De underjordiska termiska källorna gör att vattnet inte fryser till. Här övervintrar mängder av sångsvanar. Förutsättningarna på denna plats ger en fantastisk möjlighet till unika bilder på dessa vackra fåglar omgivna av det vulkaniska landskapet.

Efter en härlig dag i sångsvanarnas sällskap tar vi oss vidare till vårt hotell. Det är en klassisk japansk inkvartering med varma bad och god mat. På plats har vi möjlighet att uppleva och fotografera världens största uv – Blakistons fiskuv – som regelbundet fiskar i ett vattendrag i närheten.

Frukost/middag ingår.

Övernattning Onsen Hotel

Lördag 18 februari

Lake Kussharo

Vi stannar kvar i området kring Kussharo-sjön och fotograferar de vackra sångsvanarna och det omgivande landskapet. På kvällen ges återigen möjlighet att få unika bilder på Blakistons fiskuv.

Frukost/middag ingår.

Övernattning Onsen Hotel

Söndag 19 februari

Lake Kussharo - Rauso - Sångsvanarna

Efter frukost besöker vi sångsvanarna ännu en gång innan vi fortsätter mot kusten och Rauso.På kvällen besöker vi det berömda Minshuku Washi-no-yado. Stället är känt eftersom det finns en damm där Blakistons fiskuv söker föda. Här har man satt ut fisk för att locka till sig uven och dammen är belyst. Det finns ett gömsle varifrån man, när mörkret faller, kan få fina bilder på den fiskande fågeln när den först sätter sig i ett träd och sedan på en sten vid vattnet. Verkligen ett unikt fototillfälle!

Frukost ingår.

Övernattning på hotell i Rauso

Måndag 20 februari - onsdagen den 22 februari

Rauso-området - "Stellers havsörn", jättehavsörnen

Det här blir tre dagar med fotografering i världsklass av den gigantiska jättehavsörnen! Vi har bokat tre turer med båt ut ibland drivisen där möjligheterna till unika bilder på jättehavsörnen och "vanlig" havsörn ges när de utfordras med fisk. Naturligtvis finns det även andra spännande fåglar att rikta kameran mot som till exempel måsar och änder. Rausu hamn erbjuder också rika möjligheter till fågelfotografering när fiskebåtarna kommer in. Då sitter örnarna och väntar på ett skrovmål. Det finns också en hel del strömänder och bergänder i hamnen. Vi hinner  också med en del turer på eftermiddagarna för att bland annat leta efter sikahjortar och fotografera landskap. Om man inte tröttnat på Blakistons fiskuv finns möjlighet till återbesök.

Frukost/middag ingår.

Övernattning på hotell i Rauso

Torsdag 23 februari

Kushiro, Hokkaido - Tokyo

Efter frukost bär det av mot flygplatsen i Kushiro där denna delen av resan avslutas och hemfärd via Tokyo.

För de som åker vidare för att besöka snöaporna blir det också flyg till Tokyo där  inkvartering på hotell väntar. Se villkoren längre ner på sidan.

Frukost ingår.

Övernattning på hotell i Tokyo

Förlängning av resan till snöaporna
 

Fredagen 24 februari

Tokyo – Nagano; Snöapor

Förhoppningsvis har du valt att resa vidare med oss och uppleva de unika makakerna som badar i heta källor.

Efter frukost fortsätter vi med det berömda Shinkansen-tåget från Tokyo till Nagano. Vi kommer att uppleva och fotografera den japanska makaken (Macaca fuscata) den så kallade "snöapan" som ursprungligen levde i skog och bergsområden i centrala Japan. Vid ankomsten prioriterar vi att ta oss direkt till Jigikudano eller, beroende på tidpunkt på dagen, så åker vi direkt till hotellet och bara njuter av de vackra omgivningarna.

Vi besöker Jigokudani Yaen Cow (850 meter över havet) som ligger i Joshinetsu-Kogen nationalpark i norra delen av Nagano och som är den enda platsen i världen där apor badar i heta källor. På grund av de mycket branta klipporna och ångan som kom ut över källorna överallt, kallade forntida människor denna dal Jigokudani (Helvetesdalen). Den är begravd i snö nästan en tredjedel av året och den hårda miljön här är ett paradis på jorden för de japanska snöaporna.

 

Efter skapandet av Jigokudani Yaen-ko 1964, har det varit en världsberömd plats att se snöaporna bada i de varma källorna – ett givet motiv för resande naturfotografer från hela världen. Källan till berömmelsen för denna grupp snöapor beror på en specifik miljöanpassning. Deras naturliga livsmiljö är full av varma källor, som i många fall håller en temperatur över 60 grader. Så höga temperaturer är dock för varmt även för aporna. År 1963 observerades dock en unge för första gången som höll på att bada i en pool vid ett nybyggt hotell. Här kyldes vattnet tillräckligt mycket för att vara lämpligt för både människor och apor. I början sågs det också som en lustigt inslag för besökarna, men med tiden blev det ett problem och dessutom en hälsorisk, så det anlades en park för aporna med varma bad som höll behagliga 40 grader. Aporna har sedan dess varit en turistattraktion.

Nyligen har forskare studerat deras beteende genom att mäta nivåer av stresshormoner och observera påverkan på deras sociala strukturer. Som förväntat minskade stressnivån i perioder då aporna badade i det varma vattnet. En annan indikation på att bad var fördelaktigt för makakerna, var att de högst rankade honorna tillbringade mer tid i hett vatten än genomsnittet.

Vi har prioriterat och avsatt gott om tid för att fotografera detta spektakulära scenario.

Frukost ingår

Övernattning Nagano

Lördagen 25 februari - söndagen 26 februari

Fotografering snöapor

Vi tillbringar hela dagarna i Jigokudano nationalpark och har gott om tid att fotografera de fantastiska snöaporna.

Frukost ingår

Övernattning Nagano

Måndagen 27 februari

Nagano  -Tokyo

Efter frukosten återvänder vi till Tokyo med Shinkansen-snabbtåget. Programmet avslutas vid ankomsten till Tokyo och det är dags för hemresa med mängder av bilder och upplevelser i bagaget.

Frukost ingår

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

15 - 27 februari 2023/ 13 dagar (avresa från Sverige 14 februari)

15 - 23 februari 2023/ 9 dagar - enbart Hokkaido

Pris

44 800 kr - totalt för Hokkaido och snöaporna

32 900 kr - enbart Hokkaido

Antal deltagare

Min 6 / Max 7

Ingår i priset

Måltider enligt dagsprogram, transporter i landet, inträden, lokala guider, fotoledare Thomas Andersson/N. Priset är baserat på US-dollarn den 15 juli 2021 (8.60). Eventuellt kan priset justeras på grund av valutaförändringar som vi inte kan råda över, se resevillkor..

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 800 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering.

Ingår inte i priset

Eventuellt tillägg för enkelrum på 5 400 kr, dricks, personliga utgifter, reseförsäkring, flygresan Sverige – Tokyo, inrikesflyg i Japan, transfer flygplats till hotell i Tokyo för de som åker vidare till Nagano och snöaporna.

OBS! Du bokar internationellt flyg själv, men vi hjälper dig att hitta rätt flyg.

OBS! Inrikesflyget blir billigare om du bokar i samband med flygresan till Japan i stället för att det ska ingå i resan och bokas av oss. Därför är det inte medräknat i priset.

Utrustning

Kamerautrustning: från vidvinkel till långt teleobjektiv. En normalzoom 24-70 mm är användbar för landskap. Kort telezoom 70-200 är utmärkt för fågel och djurfotografering och naturligtvis längre telen 300 -  500 mm för att komma fåglarna inpå livet. Gärna två kamerahus om du har, så du snabbt kan växla mellan olika brännvidder.

Du behöver också ett stativ.

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

 

Transporter på plats

Vi åker i minibuss(ar), tåg och inrikesflyg. Resan sker i samarbete med researrangören Michael Westerbjerg Andersen, Bishkek.

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgift på 6.000 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före resans start. 

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor. Boka resan senast 1 november 2022.

Boka här
bottom of page