top of page
_Z8I4664.jpg

FLORIDAS FANTASTISKA FÅGELLIV

Om resan

FLORIDAS FANTASTISKA FÅGELLIV

OSKYGGA FÅGLAR PÅ NÄRA HÅLL, HÄR BEHÖVS INGA GÖMSLEN –
BARA EN MASSA PLATS PÅ MINNESKORT OCH HÅRDDISK

8 – 17 FEBRUARI 2024      10 FOTODAGAR / 9 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

Florida – men vi kommer varken att sätta vår fot på Disney­world eller i Miami Beach. Däremot kommer vi troligen att stöta på såväl intresserade ekorrar som nyfikna tvättbjörnar men framför allt imponeras av oskygga amerikanska gråhägrar, ägrett-, snö-, natt- och kohägrar på nära håll. Den numer inte så hotade amerikanska ibisstorken och den färgglada rosen­skedstorken kommer vi att ha på bekvämt fotograferingsavstånd. Ormhalsfåglar och öronskarvar bråkar med varandra på några meters avstånd. Den socialt intelligenta och orädda korpgamen försöker kanske stjäla vår fotoutrustning ifall vi råkar lämna fotoväskan en bit bakom oss.

 

Everglades

Ett besök i Florida kan inte gärna undvika Everglades.  Våtmarksområdet här i sydvästra hörnet av delstaten Florida har väl alltid omgetts med ett slags mystik. Den skyddade nationalparken Everglades består av sumpmarker, prärieområden och av kanaler eller små vattendrag och skogsområden. Berg får man däremot leta efter, högsta landpunkten är bara några få meter över havet. Och egentligen är Everglades en sötvatten”flod”, även om det är svårt att inse detta när man betraktar det platta subtropiska våtlandskapet. Vattnet kommer ursprungligen från grottsystemen med syrerika grundvattenflöden inne i Floridas centrala delar. Grundvattenflödena samlas i Lake Okeechobee som är Everglades stora vattenkälla. Under oväderstiden med stormar och orkaner på hösten översvämmas sjön, och det överflödiga vattnet bildar en tio mil bred ”flod”, som slutar i Golfen femton mil längre söderut. Med en fallhöjd på kanske fyra meter totalt får man kanske kalla det en ganska ovanlig flod, det är nästan svårt att förstå att det är en flod.

Fågelhäckningsplatserna i övriga Florida ligger annars inte sällan mitt i städerna eller i närbelägna våtmarker på öar runt kusten. Det speciella med Florida och de platser vi besöker är att fåglarna är orädda. Nämner man ordet gömsle för en amerikansk fågelfotograf kommer denne troligen bara skaka på huvudet och fråga vad det är för något. 

 

Vi kommer att ha amerikanska grå- och ägretthägrar som parar sig på åtta-tio meters håll, en del har börjat tidigt och har troligen ungar som med svajande halsar tigger om att först få mat när föräldrarna kommer flygande med färskfångad föda. Andra har precis börjat häckningen. 

 

Otroligt oskygga fåglar​

Efter att vi har anlänt till hotellet i Florida City/Homestead första kvällen börjar vi vår resa med en tidig morgon på det lättaste stället i själva Everglades när det gäller att komma fågellivet riktigt nära. De amerikanska gråhägrarna, ägrett­hägrarna och den amerikanska sultanhönan foto­graferas på tjugo, femton, tio eller ibland fem meters håll, liksom öronskarvar och häckande ormhalsfåglar. Fåglarna är otroligt oskygga.

Vi fotograferar från en uppbyggd träbro som går över ett vattenområde där vi också möter ett antal alligatorer. Tidigt på morgonen håller sig alligatorerna mer eller mindre osynliga. För ett växelvarmt djur är vattnet bäst under nattens kyliga timmar. Men när solen stigit upp kommer de upp på land under träbron eller rentav vid gångstigen på land. Den varma solen lockar, och de förefaller minst sagt slöa. Men man bör passa sig att gå alltför nära. De första fem-sex metrarnas är de riktigt snabba, och varje år mistar ett antal floridabor livet på grund av dessa förtida kräldjur.

 

Ormhalsfågeln är speciell, den simmar inte med kroppen ovanför vattenytan utan den flyter på något märkligt sätt med kroppen under ytan, det är bara halsen och huvudet sticker upp. På så sätt liknar den en orm. Den är en skicklig dykare och i likhet med skarvarna vilar den ofta på någon gren och torkar vingarna i utfälld position.

 

Förhistoriska alligatorer

Mer än en miljon alligatorer finns i den amerikanska delstaten, och större delen lever i Everglades nationalpark. Och nog kan den föra tankarna till Jurassic Park när man möter flera alligatorer, fåglarna utvecklades för övrigt också från reptiler. Man får se upp där vi går. Alligatorer kan verka slöa, men inom fem-sex meters håll kan de attackera snabbt.

 

En fiskgjuse dyker ner för att ta upp en fisk i det lugna vattnet mellan buskagen. Grönhägern står stilla på en gren för att plötsligt sträcka halsen ner i vattnet för att fånga sitt byte. Eller så sträcker den halsen upprört för att den upptäckt eller trott sig upptäcka en rival eller fiende i vegetationen. Den amerikanska sultanhönan födosöker längs gräskanten och hoppar mellan de gröna bladen i vattnet bara sex-sju meter bort. Inte alltid lätta att upptäcka men när värmen stiger på morgonen brukar den kunna dyka upp.

Korpgamen är de amerikanska kontinenternas vanligaste gam. Det finns tjugo miljoner från Nord- till Sydamerika. De sitter orädda och iakttar oss när vi på två meters håll smyger förbi. De putsar varandra, men plötsligt tycker en att platsen är för liten och får för sig att jaga bort sina grannar. Medan vi fotograferar dessa smyger en annan korpgam fram till fotoryggsäcken vi lagt på marken en bit bort och försöker dra iväg med hela väskan eller i alla fall komma åt något ätbart bland objektiven.

 

Båtturer ger stor fördel för fågelfotograferingen av en del arter

I Everglades vill man naturligtvis bege sig ut i båt. De flesta har säkert sett så kallade airboats på teve, på många ställen längs Everglades få vägar kan man uppleva en fartfylld färd längs kanalerna i våtmarken. Men de snabba båtarna stör naturligtvis fågel- och djurlivet, dessutom flyr fåglarna långt innan vi kommit på bekvämt fotograferingsavstånd. Vi väljer därför att ge oss ut i en liten motorbåt i sydvästra Everglades. Här har vi ett utbrett örike med gröna mangroveträd, och när man kommit ut med båten inser man att det verkligen handlar om tusen öar, "Thousand Island" som området ofta kallas. 

 

Så här års övervintrar vanligen hundratalet eller fler hornpelikaner i detta område. Båt ger nästan enda möjligheten att fotografera dem, och vi håller respektfullt avståndet. White Pelicans kallas de i USA, eftersom de är helt vita. Men de ska inte förväxlas med vad vi kallar vita pelikaner här i Europa. Hornpelikan heter den vita amerikanska pelikanen på svenska eftersom den under parningstid får ett horn på näbben.

 

Magnifika cypressträd

Ett besök i Floridas södra våtmarker är inte fulländat utan ett besök i grannreservatet, Big Cypress National Preserve. Vi finner samma djur- och fågelliv som tidigare i Everglades, men träden är större och annorlunda. Här växer enorma cypressträd. Stora delar av året står de i vatten. Vi tar oss in på en väg som leder mellan de stora träden. Vid några öppningar i "skogen" finner vi fåglarna, vita ägretthägrar och amerikansk gråhäger fiskar mellan de magnifika cypresserna. Och naturligtvis även alligatorer.

 

Efter ett par nätter här beger vi oss till området nära Fort Myers någon timmes bilresa norrut. Vi bor mittemellan de olika områden vi under ett par dagar ska besöka. 

Vi följer bilspåret i det numera nästan klassiska våtmarksområdet Ding Darling på Sanibel Island minst en morgon eller en kväll. I Nordamerika har vi två natthägrar, normalt sett rätt skygga men i Ding Darling liksom på ett par andra ställen längs vår resa kan både den vanliga natthägern och den gulkronade natthägern visa sig ovanligt orädda.

 

Ugglor som häckar mitt i stan

Mot kvällen beger vi oss iväg åt andra hållet för att fotografera prärieugglor mitt i stan. Till och med utanför stans bibliotek häckar ugglorna. Närmare ett tusen par ska häcka mitt inne i stan. Ambitiösa fågelskådare har räknat till minst 2 500 jordhålor för häckning mitt inne i Cape Coral.  

 

I närheten av Ft Myers Beach finns också ett annat klassiskt trädbevuxet våtmarksområde. Bra år är området fantastiskt. Har vi tur är det ett sådant bra år och då försöker vi lägga in ett besök, andra år är området närmast dött på intressant fågelliv.

Sydväst från hotellet fotograferar vi kanske häckande fiskgjusar och med tur kanske också den födosökande rosthägern, alltid rolig i sin födojakt när den försöker skugga vattenytan genom att lyfta upp vingarna och sedan piruettlikt ”struttar” fram.

 

Med vadarstövlar och båt för pelikaner och rosenskedstorkar

Efter två nätter mittemellan dessa hotspots kör vi någon timme norrut. Under en heldag far vi ut i båt för att fotografera häckande bruna pelikaner störtdykande ner i vattnet eller landande i de stora mangroveträddungarna. Av motorbåtens kapten får vi låna höga vadarbyxor. Vi vadar i det midjegrunda vattnet för att få bästa vinklar inte bara på pelikaner utan även mindre vadarfåglar och framför allt rosenskedstorken, som brukar vara som mest färggrann just denna tid. På eftermiddagsturen försöker vi i vadarbyxorna fotografera pelikaner, rosenskedstorkar och vadare som i det sena solljuset tar sig ett kvällsbad. Vi försöker få till stånd motljus med mörk bakgrund som ger bästa effekt på vattenstänket.

 

Beroende på hur olika platser fungerar beger vi oss eventuellt en morgon till en plats där vi vanligen finner häckande ugglor och födo­sökande vadarfåglar, och på eftermiddagen tar vi oss till en oväntad men fantastisk plats mitt i en förort. Här finner vi den häckande amerikanska ibisstorken på fotograferingsavstånd men naturligtvis också de vanliga hägrarna och ormhalsfåglarna. Här blir vi förmodligen de enda besökarna denna dag eftersom lokalen är okänd även för amerikanska fågelfotografer. Vid mina senaste besök har vi även kunnat fotografera den ovanliga ralltranan, limpkin som den heter på amerikanska.

 

Minst en morgon ägnar vi åt en av de numer närmast klassiska fotograferingsbara häger- och ormhalskolonier man kan hitta i USA. Detta är också mitt i stan, bara tio minuter från hotellet som är vår bas under tre nätter. Vi ägnar i alla fall minst en förmiddag åt denna koloni som ligger på en ”ö” bara tio-tolv meter ifrån där vi står på land. Det är full action mest hela tiden.

 

Osannolikt fågelliv mitt i storstan

Efter tre nätter och händelserika dagar beger vi oss efter lunch på en två timmars bilfärd mot östkusten för att ägna den sena eftermiddagen och resans nästkommande och avslutande morgon åt en våtmark som sjuder av liv. Här finns amerikanska gråhägrar, ägretthägrar, skarvar, ormhalsfåglar vart vi än vänder oss. De senaste åren har den tidigare starkt hotade amerikanska ibisstorken blivit allt vanligare här. Har inte minneskorten redan tidigare tagit slut på löpande band är det här den eftermiddag och morgon då det är nästan omöjligt att undvika det.

 

Fågellivet är helt oskyggt, hägrarna, ormhalsfåglarna, öronskarvarna och till och med den amerikanska rördrommen (en tvillingart till vår rördrom) känner sig trygga i buskagen intill gångbroarna. I vattnet vaktar alligatorerna häckningsplatsen från andra predatorer. Många andra mindre fågelarter kommer på besök eller häckar också i området. Anländer vi före gryningen är vi kanske först, och vi blir ensamma i området en stund.

 

Imponerande ägrettfjädrar höll på att leda till hägerns utrotning

Ägretthägrarna stoltserar med sina imponerande ägretter, det vill säga det trettiotal långa stjärtfjädrar som gett hägern dess namn och som också höll på att leda till denna arts utrotning för litet över hundra år sedan. I Nordamerika liksom i Havanna, Paris, London var det mode att pryda damhattarna med fjädrar och ibland hela fåglar, i alla fall små kolibrier. Man räknar med att hattarna och andra prydnadssaker krävde i alla fall fem miljoner fåglars liv varje år kring förra sekelskiftet. Tack vare högljutt motstånd kom detta mode slutligen av sig en bit in på 1900-talet. Innan dess ledde detta hattmode till fem miljoner fåglars död varje år enbart i Nordamerika.

 

Normalt är ägretthägerns nakna parti mellan ögat och näbben blekt. Men under denna tid får denna så kallade tygel en intensivt grön färg, och eftersom vi kommer hägrarna väldigt nära har vi bra förutsättningar för att få fina porträtt i det varma kvälls- respektive morgonljuset.

 

Efter en hektisk eftermiddag och en ännu mer hektisk fotomorgon är våra tio dagars fotografering till ända, och det är dags för oss att bege oss till flygplatsen i Miami. Vi bokar inga flyg innan kvällen, för även om det inte bör ta mer än 1,5 timmar från hotellet till flygplatsen kan det vid en trafikstockning/olycka mycket väl bli både tre och fyra timmars bilfärd. För dem som vill stanna längre och kanske ägna de fantastiska områden vi besökt ytterligare några dagar rekommenderas att man hyr en bil och beger sig ut på nya äventyr. Kanske vill någon förlänga resan med ett besök på rymdcentret Cape Canaveral, klart värt ett besök, eller åka iväg ut på Key-öarna.

Fågelfotografering i absolut världsklass – ibland mitt i städerna.

 

Många stora fåglar, nio hägerarter, ormhalsfåglar, amerikanska ibisstorkar, rosen­skedstorkar, fiskgjusar.

 

De flesta fåglar är otroligt oskygga, nästan alla på bekvämt fotograferingsavstånd

I Florida behövs inga gömslen, vi kan röra oss fritt och få den vinkel vi vill ha.

 

Alligatorer på nära håll, viss varning, de är snabba 5-6 meter.

 

Med båtturerna kommer vi in i områden som annars är otillgängliga.

 

Brutus har valt ut de bästa platserna, personliga favoritställen, något ställe är det även få amerikanska fotografer som känner till.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan börjar och slutar på Miami Intl. flygplats.

Med reservation för mindre ändringar som sker för att få bästa bilderna,

fågellivet varierar alltid lite

Dag 1 (8/2) 

Vi ankommer tilll Miami internationella flygplats under eftermiddagen för vidare transport till vårt hotell i Homestaed/Florida City, nära Everglades.

Dag 2 (9/2)

Första morgonen inleds med tidig fotografering vid Everglades mest lättillgängliga plats för fotografering av hägrar, ormhalsfåglar och alligatorer på nära håll med bakgrunder som medger rena porträtt, ibland riktigt bra action. För den som inte varit i Florida tidigare är detta en perfekt mjukstart som ger en försmak av hur oskygga fåglarna kan vara. När solen börjar värma morgonluften brukar alligatorerna komma upp på land. Efter det tidiga morgonpasset hinner vi förhoppningsvis med frukosten i hotellets lobby, ovanligt bra för att vara typisk amerikansk hotell­frukost. Efter frukost har vi en stund på oss att packa och vi kör sedan vidare. 

Vi kör till området vid Everglades City, där vi har vårt hotell för de närmaste två nätterna. 

Vi kommer att ha fyra fotograferingspass, varav minst ett, förhoppningsvis två på en båt vi hyr bara för oss. Hur fotopassen fördelas mellan båtturer och besök i cypresskogsområdet en bit längre bort beror på väder med mera. Tanken är två besök i Big Cypress National Preserve, kväll respektive morgon. Och förhoppningsvis två båtturer med morgon- respektive eftermiddags- och kvällsfotografering i “Thousand Islands”- området nära Everglades City. Planen är dock att denna eftermiddag bege oss till Big Cypress National Preserve. Vi finner här ungefär samma djur- och fågelliv som i Everglades men här växer enorma cypressträd. Det är en surrealistisk känsla, vi ser vita ägrett- och andra hägrar mellan de magnifika träden, vilka tycks hämtade ur Tolkiens böcker. Och som på många andra håll: alligatorer! 

 

Dag 3 (10/2)

Båttur från Everglades City: Vi fotograferar förhoppningsvis hornpelikaner på morgonbåtturen, ja mycket annat också. Vi åker ut före soluppgången och är tillbaka omkring tre timmar senare. Efter båtturen äter vi kanske frukost på hotellet, vi ska ha köksdel i rummen/lägenheterna. Eller så kostar vi på oss en frukost på ett lokalt ställe, ganska fullt, lite väntetid vid borden men klart värt det.

På eftermiddagens båttur fotograferar vi under körningen i tusen-öar-riket och förhoppningsvis har vi tur med en stor koloni med hägrar och bruna pelikaner. Förhoppningsvis ger sista kvällsljuset därtill en magisk upplevelse med hägrar och/eller ibisfåglar som flyger in som siluetter mot Floridas rodnande kvällshimmel. 

 

Dag 4 (11/2)

Om vi ägnat dag 3 åt båtturer börjar vi morgonen med ett nytt besök i Big Cypress National Preserve, men nu blir det fotografering i morgonljus. Efter det frukost/brunch. 

 

Sedan kör vi norrut mot Fort Myers-området där vi bor på ett hotell mittemellan de olika områden vi ska besöka. Under eftermiddagen och dagen efter läggs programmet upp litet beroende på situationen, läs mer i den långa texten. 

Eftermiddagen och kvällen ägnar vi åt stadens alla prärieugglor. Närmare ett tusen par ska häcka mitt inne i stan. Ambitiösa fågelskådare har räknat till minst 2 500 jordhålor för häckning mitt inne i Cape Coral.  Till och med utanför stans bibliotek och rådhus häckar ugglorna. Häckningsplatserna är inringade av rep, som vi självklart inte går innanför; och vi sprider ut oss på flera häckningsplatser för att inte vara för många, vi smyger oss fram och intar låg position och väntar. Om ugglorna tillfälligt är borta brukar det inte dröja länge innan de är tillbaka. Vi ägnar eftermiddagen åt att kolla de bästa ställena, och de bästa bilderna får vi förmodligen strax innan solen går ner.

 

Dag 5 (12/2)

Vi ägnar Ding Darling även denna morgon. Det är i alla fall den preliminära planen. Vi är här tidigt på året och just vid denna tid brukar det kunna bli riktigt bra. Ägretthägrar, amerikanska gråhägrar, gulkronade och vanliga natthägrar, ibisfåglar, bruna och ibland hornpelikaner, rosthägrar och småfåglar. Även en eller annan tvättbjörn brukar kunna dyka upp, men då får man vara ganska kvick. Vi anländer tidigt för att vara de första som kör in när slingan öppnar på morgonen.

Efter avslutad morgonfotografering äter vi förslagsvis bruncht på något av Sanibels kaféer/lunchställen.

Under dagen kör vi antingen hem till hotellet eller undersöker vi de södra stränderna på Sanibel. Vithövdad havsörn brukar häcka här, en hel del tärnor och vadare på stränderna och på eftermiddagen dyker bruna pelikaner ner i vågorna i sina försök att fånga fisk. Vid fiskebryggan samlas pelikaner men också snöhägrar, som oftast helt oskygga vill dra fördel av fiskelyckan hos dem som står på bryggan. Snöhägrarna är vana vid fiskarna, och ibland är fotograferingsavståndet bara någon meter, om ens det. 

Vi avslutar dagen med att köra flera varv längs den två-tre kilometer långa slingan i Ding Darling för att vid sista varvet stanna vid en av sjöarna där vi ofta har grupper av pelikaner, som när solen gått ned i bästa fall lyfter mot en rödfärgad himmel. Efter det hotellet och lite kvällsmat.

Dag 6 (13/2)

På morgonen försöker vi fotografera vadarfåglar och förhoppningsvis rosthäger vid en lokal där de ofta håller till. Eventuellt fotograferar vi fiskgjusar på Ft Myers Beach, fyra-fem par häckar längs vägen över öarna. 

Vi kör tillbaka till hotellet som vi lämnar vid 11.

 

En timmes bilkörning norrut till nästa hotell där vi stannar tre nätter. Eftermiddagen ägnar vi troligen en av Floridas mest hektiska kolonier, en verklig hotspot som BBC ägnade två månader av filminspelning åt. Det är en av de lättast fotograferingsbara häger- och ormhalskolonier man kan hitta i USA. Amerikanska gråhägrar, natt- och ägretthägrar, kohäger, ormhalsfåglar, öronskarv – alla samsas de om ett trädbuskage kanske fyrtio meter i längd. Tio meter ifrån där vi står på land är det full action mest hela tiden. Grannsämjan är sisådär när paren häckar tätt, men det som gör att de ändå lockas hit är vattnet som omger kolonin åt alla håll – och alligatorerna. Förvisso hamnar en och annan häger i deras gap, men de erbjuder fördelen av att hålla andra predatorer borta. 

Inte sällan landar maffiga amerikanska gråhägrar bara ett tiotal meter från där vi står för att leta och plocka upp grenar som kan ha fallit ner från träden, grenar som levereras till det eviga byggandet av boet i kolonin. När solen går ner lämnar vi området och beger oss till hotellet eller först kanske det blir en bit mat.

 

Dag 7 och 8 (14–15/2)

Vi stannar tre nätter på hotellet som har en restaurang som lockar till sig många från lokalbefolkningen. En av morgnarna kommer vi att plåta vid vad som skulle kunna påstås vara Floridas verkliga och litet halvdolda highlight när det gäller actionfotografering vid en koloni, det ställe vi besökte redan på eftermiddagen dagen innan. 

Under den andra dagen kör vi en timme norrut och ut i en mindre motorbåt för att fotografera häckande bruna pelikaner störtdykande ner i vattnet eller landande i de stora mangroveträddungarna. Vi lämnar den lilla hamnplatsen före soluppgången. Av motorbåtens fotograferande kapten (James, före detta officer och mycket duktig fotograf med bilder och reportage i de stora resemagasinen) får vi låna höga vadarbyxor. Vi vadar i det midje- eller numera oftast knä­grunda vattnet för att få bästa vinklar på bland annat pelikaner och framför allt rosenskedstorkar. Det här är den säkraste platsen just för rosenskedstorken, och vi kommer vid en tid då färgen bör vara på topp. På morgonen vadar vi från båten ut i de höga vadarkläderna – det handlar inte om mer än 25-35 meter – och fyller minneskorten med actionbilder när skedstorkarna och pelikanerna badar eller landar eller lyfter. Då och då susar kanske en imponerande rosenskedstork förbi oss och kameran på bara några få meters avstånd. Vid denna tid gör rosenskedstorkarna färgmässigt skäl för namnet.

 

På eftermiddags-/kvällsturen satsar vi mot slutet på motljusbilder på badande fåglar, häftigast blir ju rosenskedstorkar och pelikaner när de badar med stänkande vatten i motljus och med en mörk bakgrund, mangroveträd i skugga. Med tur får vi även här en häftig solnedgång.

 

Om vi är fler än sex plus reseledare delar vi upp oss på två olika dagar i båt. Och medan den ena halvan ägnar en dag åt att vara ute på båten beger sig den andra gruppen till den häftiga våtmarken med action inte så långt från hotellet. Och på eftermiddagen tar vi oss till en mindre våtmark där den amerikanska ibisstorken häckar på fotograferingsavstånd. Med tur kan vi där också plåta den sällsynta limpkinen, på svenska: ralltrana. Den har börjat häcka här. Och det kan också hända att rosenskedstorken landar bredvid den amerikanska ibisstorken. Naturligtvis finns det gott om andra hägrar också. Vid detta område kommer vi troligen att vara helt ensamma vad gäller fotografer. En okänd liten och synnerligen överraskande pärla, känd även bland väldigt få amerikanska fågelfotografer.

Efter avslutad båttur eller avslutat pass vid ibisstorkarna kör vi tillbaka till hotellet.

 

Dag 9 (16/2)

Förmiddagen ägnar vi för andra gången helt åt en av de lättast fotograferingsbara häger- och ormhalskolonier man kan hitta i USA. Tio meter ifrån där vi står på land är det full action mest hela tiden. Ofta landar hägrar en bit ifrån oss där vi står för att leta efter grenar som kan ha fallit ner från träden. – Vid 1o–11-tiden äter vi brunch, och sedan kör vi två och en halv timme mot östkusten i riktning mot Miamis flygplats. Men vi stannar på vägen för att ägna den sena eftermiddagen och resans avslutande morgon åt en våtmark som sjuder av liv. Här finns amerikanska gråhägrar, ägretthägrar, skarvar, ormhalsfåglar vart vi än vänder oss. Och sedan bara något år häckar den förr så skygga och ovanliga amerikanska ibisstorken här. Och fotograferingsavståndet mellan gångbron och storkarna är på sina håll fem meter. Området ligger mitt i stan, fast med några anlagda sjöar i närheten. Även detta område är anlagt, beläget vid reningsverket. Jag har varit många gånger i Florida, men det var först för tolv år sedan jag upptäckte detta fantastiska våtmarksområde. Och från att ha varit rätt okänt lockar det nu hängivna fågelfotografer från alla håll, amatörer som proffs. VI kommer att vara fullt upptagna de sista timmarna innan solen går ner och mörkret lägger sig. När solen gått ner är det dags för middag.

 

Dag 10 (17/2)

Vi börjar när det är mörkt i samma koloni­eldorado där vi avslutade gårdagen vid mörkrets inbrott. Här finns hur mycket som helst att göra fotograferingsmässigt. Passa på att kolla efter den amerikanska rördrommen, den har varit här (och synlig) vid alla mina senaste besök och just vid denna tid på året. Efter brunch är det dags att bege oss till Miami flygplats för kvällsflyg hem.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

8 – 17 februari 2024

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling

 

Pris:  34.400 kr

(Anmälningsavgift  5 500 kr, se nedan) 

Om priset, se även nästa rubrik Antal deltagare

Antal deltagare

Min 5 / Max 7

Viktig information:

Om vi är 5-7 deltagare är ordinarie pris 34.400 kr

Vid bara 4 deltagare genomför vi resan ändå, men priset blir: 37.500 kr

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum. Samtliga transporter med bilar. Co-driver behövs bland gästerna. Fyra båtturer (så länge vädret tillåter) och körning på plats ingår. Guidning och fotoledning av vår ansvarige fotograf/guide. Eventuella inträden. Resan förutsätter att ankomst- och avgångstider anpassas de tider vi meddelar per mejl.

Boende

Vi bor på hotell av både högre klass och litet enklare hotell. Hotellen är belägna så nära fågellokalerna som det varit möjligt eller mittemellan dessa.

Inte inkluderat i priset

Resa till och från Miami. Måltider med mera. Dricks. 

Enkelrum

Be om pris. 

Kläder

Temperaturen i Florida i mars är vanligen som svensk sommar, ibland kan det bli upp till 30°C. Dock kan morgonen och kvällen vara lite kylig, och det är bra att ha med sig en varm tröja, långbyxor och en lätt jacka (och något regnskyddande). Gymnastikskor och kängor, som inte är för varma, är ett bra val för nästan allt. En morgon eller kväll vid fotografering av mindre vadarfåglar kanske en del vill lägga sig i dyn. Då är det bra med våtbyxor utanpå de vanliga byxorna och tunn jacka som skyddar mot väta. Och kanske skor som tål det, eller så går man barfota, brukar jag göra. Och kanske ombyte efteråt. (Man får skölja av kläderna på rummet sen. En liten varning: en del av dyn stinker.)

 

Packning

Kameraväska och mjukare resväska fungerar bra i bilarna. Vi har bara plats för en inte alltför stor resväska per deltagare (plus en kameraväska). 

 

Fotoutrustning

Resans fokus ligger på att fotografera fåglar och andra djur och landskap. Eftersom fåglarna är oskygga i Florida behövs inga gömslen. På en del ställen räcker ett 70–200 mm teleobjektiv. På de flesta ställen är 80–400/500 mm-zoomen det mest användbara, ta med telekonverter. Längre teleobjektiv (500-600 mm, plus 1,4 ggr konverter) är dock bra för närporträtt med mera. Med fullformatskamera bör en längsta brännvidd på 400 mm kompletteras med telekonverter. 

En normalzoom med vidvinkel motsvarande 24/28 mm (fullformat) för andra typer av bilder, landskap med mera, bör naturligtvis också följa med. Ett makrotele kan ibland vara användbart.

För att öka brännvidden om du har ett kortare teleobjektiv eller en zoom kan du använda tele­konverter.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med dessa. Stativ bör medtas, behöver inte vara de tyngsta om man har bildstabilisereing i kamera och/eller objektiv. Men på flera ställen står vi med kameror och långa gluggar på stativ och väntar på action eller plåtar för fullt (ibland är det action hela tiden). Det blir för tungt att handhålla. Jag förordar trebensstativ.

I båtarna kan enbensstativ eventuellt vara användbart.

Valuta

Kreditkort fungerar nästan överallt. Men ibland är det bra att ha USD med sig. I alla fall 200 USD skulle jag föreslå. Gärna i mindre valörer.

Dricks

Dricks är naturligtvis frivilligt.

Men när vi äter på restauranger är det kutym att lägga på i alla fall 10–15 % i dricks, numera har man på restaurangen ofta lagt in dricksen som en extra post, man kan då välja 10, 15 eller 20 %.

 

Wifi

Vanligen har alla hotell har wifi, om inte annat fungerar det i receptionen. Många av de diners vi besöker har också wifi. Surfa inte på mobilnätet om du inte har ett bra avtal för USA.

El

Ta med adapter för USA och skarvsladd med extra grenuttag så att ni kan ladda flera prylar samtidigt.

Försäkring med mera 

för olycksfall och/eller sjukdom på plats är mycket viktigt. Kontakta ditt/ert försäkringsbolag ang. försäkringar vid resa till annan kontinent. Åk inte utan denna typ av reseförsäkring.

Kontakta ditt/ert försäkringsbolag ang. reseförsäkring och avbeställningsskydd och ta med reseförsäkringens servicekort.

Kontakta även läkare för att se över era vaccinationer. I Florida brukar våra vanliga stelkrampsvaccinationer och gulsot vara bra.

Ta med pass, visum och flygbiljett. Ta gärna en kopia på dessa dokument och förvara separat.

Tillgänglighet

Båtarna har begränsad tillgänglighet vid rörelsehinder, samma med vissa hotell. Men det mesta går att lösa. Ring oss så diskuterar vi dessa frågor och ser vad vi kan göra.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig. Även ESTA måste kontaktas i förväg för inresa.

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. 

Bokningsavgift: 5.500 SEK

Delfbetalning 2, förfaller 30 dagar innan resan: 16.500 SEK

Resterande förfaller 14 dagar efter resans avslutande.

Priset baseras på de priser vi fått i svenska kronor av biluthyrare, båtcharter och hotell och på dollarkursen = 10,30 SEK. Vid större förändringar kan visst valutatillägg tillkomma, se våra resevillkor.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor. 

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Prakisk information
_Z8I5206.jpg
Boknig
bottom of page