top of page
20150112_DSK2887.jpg

FOTORESA TILL ECUADOR

Om resan

ECUADOR - BIOLOGISK OCH MÄNSKLIG MÅNGFALD

AMAZONAS RIKA DJURLIV, MOLNREGNSKOGENS UNIKA FÅGELARTER, ANDERNAS BETAGANDE LANDSKAP, STILLA HAVSKUSTEN OCH DE VÄNLIGA MÄNNISKORNA, ALLT I ETT AV SYDAMERIKAS MINSTA LÄNDER.

53 500 kr

13 JANUARI - 5 FEBRUARI 2023

LEDARE: GERT OLSSON OCH JAN SMEDMYR

Detta är en riktig drömresa där du får uppleva Ecuadors olika zoner från Amazonas ursprungliga djungler och den artrika molnregnskogen, Andernas imponerande bergskedja till Stilla Havskustens små fiskebyar. Tidigare resenärer har spontant utbrustit att det känts som man varit i minst tre länder.

De fem dagarna i Amazonas bjuder på mycket speciella upplevelser och möjligheter till unika bilder. Yasuni Nationalpark är det största skyddade området i Ecuador. Vi kommer att bo på Mandari Panga Lodge som ligger vid stranden av ett biflöde till den större floden Napo. Mandari ligger långt från andra lodger och är en av få som finns i nationalparken. Vi kommer att befinna oss i en orörda miljö i ett av de rikaste områdena på planeten när det gäller biologisk mångfald. Genom vårt besök stöttar vi också den lokala befolkningen Chichua som lever inne i djungeln. Vi får också möjlighet att ta del av deras vardagsliv. Engelsktalande guide.

Några exempel på den rika biologiska mångfalden i Yasuni: 600 fågelarter, 140 amfibiearter, 204 arter av däggdjur (12 olika aparter), över 100 000 insektsarter och över 2000 arter av växter.

Läs mer här om Yusani.

I Bella Vistas molnregnskog möter vi ett unikt fågelliv i en sagolik miljö. Flera arter av kolibris, tukaner, den färgglada svartmaskade trogonen och den sällsynta vitmaskade nunnefågeln är bara några exempel.

Andernas två parallella bergskedjor reser sig på båda sidor när vi åker söderut i ett mäktigt landskap. Den högsta toppen, Chimborazo med sina 6 263 meter över havet utgör med sin snöklädda topp ett givet fotomotiv.

Utmed Stilla Havskusten får vi tillfälle att stifta bekantskap med vår reseledare Jan Smedmyrs sociala organisation där han tillsammans med en tysk sjuksköterska bland annat driver en sjukstuga. Vi får en unik inblick i människornas vardagsliv och hur det fungerar att driva en NGO-organisation (non goverment organisation) i området. Dessutom går en del av resans överskott oavkortat till det viktiga arbete som Jan och hans team utför i denna fattiga del av landet.

Ett givet fotomotiv vid kusten är när fiskarna landar sin fångst på morgonen och fregattfåglar och pelikaner slåss om fiskrenset.

Galapagos

Vill du förlänga din vistelse med några dagar på Galapagos? Då har du möjligheten att göra det efter den ordinarie resan. Vår reseledare ordnar allt som behövs för att komma ut till dessa öar med sitt rika djurliv. Gör en notering att du är intresserad så hör vi av oss med alternativ.

Nedan finns en karta över några av de platser vi besöker

Molnskogen i Bella Vista där du får möjlighet att fotografera några av detta unika områdes mest spektakulära fåglar från kolibris till tukaner och många fler.

Fem oförglömliga dagar i Amazonas artrika, ursprungliga regnskog. Sengångare, jätteuttrar, floddelfiner, papegojor, ormhalsfåglar, hoatzin är bara några av de arter som finns i Ecuadors största nationalpark.

Vandring i Andernas förtrollande landskap

Besök i små byar där du får en inblick i hur människor lever. Vår reseledare Jan bor i landet och ger oss möjlighet att besöka platser där han verkar.

Puerto el Moro med delfiner och orädda fregattfåglar och hägrar av olika sorter.

Galleri
Karta Ecuador.jpg
Dagsprogram

Preliminärt program.

Fredag 13 januari

Flyg från Sverige. Transfer från Quito Airport till Termas de Papallacta. Vi tar det lugnt och anpassar oss till tidsomställningen i en lyxig miljö med varma källor.

Boende: Termas de Papallacta

Lördag 14 januari

Flyg till Coca där vi träffar vår lokala guide. Här lämnar vi en del av packningen på hotellet och tar med det nödvändigaste för vistelse i Amazonas. Efter cirka 45 minuter i buss transporteras vi med båt på Tiputini River i en och en halv timme till lodgen Mandari Panga. Efter att vi installerat oss och ätit lunch blir det en kortare tur i djungeln. Dagen avslutas med att vi njuter av solnedgången från kanot. En delikat middag serveras sedan på lodgen i sken av levande ljus.

Boende: Mandari Panga lodge / Helpension under dagarna i djungeln.

Söndag 15 januari

Tidig frukost. Vandring från andra sidan floden genom jungfrulig djungel till en lagun känd för sina anakondor. Med lite tur får vi chans att se och fotografera någon. Åter till lodgen för lunch och vila. Kanske vill du ta ett dopp i den lugna Tiputini-floden.

Eftermiddagen ägnas åt en kanottur på ett par timmar till en speciell lagun med ett unikt djurliv. Tillbaka i lodgen för middag.

Boende: Mandari Panga lodge

Måndag 16 januari

Tidigt på morgon åker vi iväg i traditionella träkanoter. Vi har frukost med och avnjuter den i soluppgången. Den här turen bjuder på ett rikt djurliv med flera arter apor, fåglar, floduttrar och mycket mer. Åter till lodgen för lunch.

Efter en stunds vila bär det av i motoriserade kanoter till Casa de Abuela (farmors hus) som är ett traditionellt hus där samhällets matriark bor. Vi får bland annat lära oss hur man gör choklad på traditionellt vis. Från kullen där hon bor njuter vi av solnedgången innan det är dags att återvända till lodgen för middag.

Efter middagen har du möjlighet att få en guidad nattur på en stig i närheten av lodgen.

Boende: Mandari Panga lodge

Tisdag 17 januari

Efter frukost åker vi i kanot till en liten biflod vid namn Rumiyacu till ett ställe där papegojor slickar i sig mineraler från leran i flodbädden. Åter i lodgen för lunch och vila. sedan är det dags att prova fiskelyckan i Tiputini-floden. Fisken tillreds sedan för vår middag (inget napp, ingen middag!). Under tiden middagen görs i ordning får vi en lektion i att skjuta med blåsrör.

Boende: Mandari Panga lodge

 

 

Onsdag 18 januari

Tidig frukost och sedan återfärd mot Coca med kanoter och vi får möjlighet att säga adjö till Amazonas vackra djungel för den här gången. Sammanlagd restid cirka tre timmar med kanot och buss. Vi hämtar upp vårt bagage som vi inte haft med i djungeln.

Flyg tillbaka till Quito och transfer till Bella Vista molnregnskog där nästa äventyr väntar.

Boende: Bella Vista lodge / Middag

Torsdag 19 januari

Tidig morgon lämpar sig för att observera fågellivet kring lodgen med kameran i beredskap. Reservatet har mer än 300 registrerade fågelarter, bland annat tucán och drygt 30-talet kolibriarter.

Efter frukost gör vi en guidad vandring i det frodigt gröna reservatet på 1 600 till 2 500 meter över havet, med orkidéer, bromelior, mossor och ormbunkar. Naturguiden förklarar molnskogens ekosystem och reservatets fågelliv.

Reservatet innehåller flera markerade leder och deltagarna har möjlighet att på egen hand gå på fotovandringar.

Boende: Bella Vista Lodge / Frukost / Lunch / Middag.

 

Fredag 20 januari

Morgonens och förmiddagens fotovandringar kan i viss utsträckning bestämmas av gruppen. Vi kan prata oss samman med guiden för att få önskade aktiviteter med lämplig grad av ansträngning. Efter förmiddagens aktiviteter är det dags att förbereda sig för fortsatt resa.

Vi lämnar Bellavista för att besöka ekvatormonumenten, såväl det officiella Mitad del Mundo, som Inti Ñan, beläget på 00.00.00, där vi ser hur vatten rinner motsols ur ett tvättställ på norra och medsols på södra sidan av ekvatorn. Vi får på ekvatorlinjen prova balansgång, testa vår styrka och balansera ett ägg på ett spikhuvud, där framgång ger certifikat. Naturvetenskapen kring linjen är intressant. 

Vi når Quito före kvällningen. Kanske passar det att inta kvällsmåltiden med utsikt över gamla sta´n när dag övergår till natt mellan 18.00 och 19.00. Fotomöjligheter!

Boende: Hotel Ikala  / Frukost

Lördag 21 januari

Vi startar dagen med att utforska Quito med sina gamla kolonialkvarter. Vid bra sikt och om tid medges åker vi linbana upp till stadsberget Pichincha med en storslagen utsikt från 4050 meter över havet. I den gamla delen av Quito besöker vi bland annat jesuitkyrkan La Compania, invändigt överdragen med 7 ton guld. Denna är upptagen på Unescos lista över världens  100 viktigaste byggnadsverk. Vi har tid att promenera i den gamla stadskärnan som pietetsfullt restaurerats och efter utnämningen till Världsarv 1978, det första i världen, inte får byggas om.

Söndag 22 januari

Vi lämnar Quito och åker söderut på vulkanavenyn där vi vid klart väder kan se Tungurahua - eldstrupen, en aktiv vulkan sedan 1999.

I Sigchos gör vi ett stopp och om vi har lust och ork tar vi en vandring till Isinlivi.

Vi kan också välja att åka bussen till Isinlivi. Inkvartering och middag.

Boende: Llullu Llama / Middag / Frukost / Luchpaket.

Måndag 23 januari

Efter frukosten gör vi en cirka fem timmar lång vandring till Chugchilan. Under färden ges möjlighet att uppleva och fotografera Andernas mäktiga bergslandskap. Framme vid målet tar vi det lite lugnt och relaxar i lodgen.

Boende: Mama Hilda / Frukost

Tisdag 24 januari

Efter frukost tar vi oss med vår buss upp till kratersjön Quilotoa där vi gör en kort vandring och fotograferar det azurblåa, bergomkransade vattnet. Här på ca 4 000 meters höjd över havet är luften tunn och vi tar det lugnt.

När vi sett oss mätta på och fotograferat det mäktiga landskapet är det dags att ge sig av på en cirka tre timmars resa i bussen till Ambato där vi tar in på vårt hotell.

Boende: Quinta Loren / Frukost

Onsdag 25 januari

Efter frukost checkar vi ut och åker mot Salinas de Guaranda. Vi åker buss upp till och över högplatån på 4 000 meter över havet på vår väg till Salinas de Guaranda. Vi kommer att besöka ett samhälle som är ett av Latinamerikas mest framgångsrika utvecklingsprojekt, som på ett genomgripande sätt förändrat levnadsbetingelserna för folket. Det började på 1970-talet med en italiensk präst som talade om värderingar, därefter en schweizisk osttekniker som införde ny kunskap och slutligen en genomtänkt strategi för att i byn behålla det ekonomiska resultatet av verksamheten. Efter lunch gör vi en guidad tur genom byn med besök hos tillverkare av ost, choklad, torkad svamp, fotbollar etc. 

Boende: La Minga / Frukost / Middag

Torsdag 26 januari

Vi åker i vår buss från Salinas de Guaranda till nationalparken Chimborazo, Ecuadors högsta berg 6 310 meter över havet. När vi passerar den ökenliknande högslätten El Arenal kan vi se små hjordar av vicuña, ett kameldjur, släkt med lama och alpacka, som med framgång inplanterades under slutet av 1980-talet.  Bussen tar oss till ett basläger 4 800 meter över havet och därifrån kan den hugade vandra uppåt och känna på höjden. Nästa basläger ligger på cirka 5 100 meter dit den som är i god kondition kan vandra på ungefär en timme. När vi testat våra gränser återvänder vi till 4 800 meter och äter varm soppa och varm dryck, kanske en kopp coca-te som stimulans på höjden. 

Så är det dags för en tur på mountainbike, det vill säga cykel utan fotbroms, cirka 50 kilometer från baslägret på 4 800 meter eller, för den som så önskar, från högslätten på 4 000 meter ner i en successivt allt trängre dalgång med små traditionella byar. Från 4 000 meter är turen mycket lättåkt och hastigheten regleras i första hand med bromsarna, inte tramporna.  Denna vackra utflykt tar oss till San Juan. Därefter buss till dagens etappmål Guamote.

För den som inte har lust att cykla kommer bussen att ta oss ned med några andra aktiviteter utmed vägen.

Cykelturen kräver en vind-regnjacka och byxor och ett varmt underställ. Hjälm, ansiktsmask, handskar, armbågs- och knäskydd ingår i den utrustning vi får låna inför turen.

Färd med bussen till Guamote och inkvartering.

Boende: Inti Sista Guesthouse / Frukost

Fredag 27 januari

Morgonen och en del av förmiddagen ägnas åt den traditionella marknaden i Guamote. Här säljs allt från levande höns till de mest färgsprakande tyger - ett eldorado för fotografer! Här kan du också köpa vackra hantverk och på så sätt gynna den lokala handeln.

Vi fortsätter i vår buss söderut genom det andinska höglandet där odlingar klättrar på branta sluttningar kring små byar. Vi gör en avstickare till Ingapirca, landets mest betydelsefulla ruin från Inkatiden.

Under eftermiddagen kommer vi till världsarvsstaden Cuenca, vars koloniala stil bevaras i många vackert renoverade byggnader. Katedralen är den största kyrkbyggnaden i Latinamerika.  Strövtåg med kamera är fruktbart och det finns riktigt bra kaféer i Cuenca.

Boende: Posada del Angel / Frukost / Lunch

Lördag 28 januari

Vi använder dagen till att besöka ett par små städer öster om Cuenca. Gualaceo är berömt för  sin orkidéodling och Chordeleg har en tradition med hantverk i trä och silver.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Cuenca och det finns tid för strövtåg i den stad som 2009 rankades som bästa stad i världen för pensionärer. Resultatet hittills är att mer än 5 000 utländska pensionärer bosatt sig här och att staden har en jazzklubb, som vanligen lever aktivt på fredagskvällar.

Boende: Posada del Angel / Frukost

 

 

Söndag 29 januari

Vi reser tidigt från Cuenca för att uppleva en del av nationalparken Cajas karga skönhet i morgonljus. Parken har över 200 sjöar och ännu fler små vattenspeglar, skarpa bergsryggar och en säregen vegetation. Vi gör en guidad vandring i nationalparken och stopp längs vägen för att fotografera. Efter att ha passerat drygt 4 000 meter över havet på högsta punkt, skall vi därifrån ta oss ner till havsnivå.

Det blir en resa ner genom molnen innan vi når kustlandets kakaoodlingar, bananplantager och risfält. På väg till Stillahavskusten passerar vi landets största stad, Guayaquil, dit vi återkommer i slutet av resan. Målet för dagen är det lilla samhället Morro vid Guayasflodens delta.

Boende: Casa de Pia / Frukost

Måndag 30 januari

Från det lilla fiskesamhället Puerto El Morro åker vi ut i båt för att bland annat se delfinerna som dyker upp här och där runt båten. En alldeles speciell upplevelse är det när vi går i land på en ö där mängder av fregattfåglar häckar, helt obekymrade om vår närvaro. Här finns också andra arter som till exempel hägrar och storkar. På denna plats kan vi fotografera fåglar med vidvinkel!

Efter lunch i Morro åker vi vidare längs Stilla Havs-kusten till Olon där vi tar in på vårt hotell.

Boende: La Corona / Frukost

Tisdag 31 januari

Vi börjar dagen på stranden i San Pedro där de lokala fiskarna landar och avyttrar nattens fångst. Vi promenerar genom samhället, förbi marknaden på väg till Futuro Valdivias vårdcentral, där Jan Smedmyr kommer att berätta om Valdiviakulturen och stiftelsen Futuro Valdivias verksamhet. Därefter besöker vi det lilla samhället Barcelona, som är ett centrum för beredning av den palmfiber som används för tillverkning av så kallade Panamahattar. Arbetet med fibern ”paja toquilla” är sedan december 2012 Kulturellt Världsarv. Kommuninvånare i Barcelona äger världens största plantage, belägen inne i kustbergen.

Vi gör också ett stopp och tittar på silversmeder, som kombinerar arbeten i silver med spondylussnäckan, pärlemor, kokos, kohorn och chonta, ett hårt trä.

Efter lunch finns det tid att besöka konsthantverkare som arbetar i vegetabiliskt elfenben, tagua, en ätlig nöt som växer i trakten och efter 8 månaders torkning har samma utseende som elfenben.

Det kan finnas tid för stranden under sen eftermiddag när solen inte längre bränner alltför intensivt. Vi bor i Olón, några kilometer norr om  Montañita, ryggsäcksfolkets och surfarnas favorittillhåll i denna del av världen och kan under en kvällspromenad få en bild av det livet.

Boende: La Corona / Frukost

Onsdag 1 februari

Den här dagen finns det två alternativ att välja mellan.

1. Vi besöker tillsammans med Jan Casas Viejas som är en liten by en bit in från kusten. Här kan vi få ytterligare en inblick i hur Futuro Valdivia hjälper till med hälsokontroller, datorer och annan utrustning till skolan.

2. En dagstur till Isla de la Plata som ibland kallas för "lilla Galapagos" på grund av sin rikedom på fåglar där vi bland annat kan fotografera den blåfotade sulan men även fregattfåglar och sköldpaddor. Det är en timmes båtresa ut till ön och det ingår också en guidad tur och möjlighet till snorkling. OBS! Turen ingår inte i resans pris. Kostnaden ligger på cirka 50 USD. Solen steker på den relativt kala ön och huvudbeklädnad och hög solskyddsfaktor är ett måste.

Boende: La Corona / Frukost

Torsdag 2 februari

Morgonen och förmiddagen är det fri tid för egna utflykter i Olon.

På eftermiddagen lämnar vi Olon och åker med bussen till Baños San Vincente och tar in på hotellet.

Boende: Hostal el Pino / Frukost

​Fredag 3 februari

Vi besöker termalbadet i Baños San Vicente, där motiven blir helt annorlunda efter massage i vulkanisk lera. Många nordbor uppskattar även de varma baden på + 38 grader och massage i varm aloe vera. Nybadade och fräscha åker vi efter en traditionell lunch mot Guayaquil. På kvällen åker vi en tur i den nya linbanan och får en vy uppifrån av staden.

Boende: Hotel Ramada / Frukost

Lördag 4 februari

Vi ägnar dagen åt staden Guayaquil, Ecuadors största stad och den sydamerikanska Stillahavskustens viktigaste hamnstad.  Vi börjar med att gå de 444 trappstegen till toppen av Santa Ana, den kulle som var platsen för den första bosättningen i den träskmark som blivit storstad. På flodsidan ligger konstnärskvarteret Las Peñas och söderut promenerar vi förbi Pariserhjulet på den mycket sevärda strandpromenaden Malecón innan vi viker av till Iguanaparken och katedralen.  För den som vill  finns tid att besöka hantverksmarknaden.

Vi återvänder till hotellet för en välbehövlig dusch inför hemresan. Efter en sen lunch är det dags att åka till flygplatsen, med minneskorten fyllda och många upplevelser rikare.

Har du valt att också åka på en tilläggsresa till Galapagos, utgår den från Guayaquil här.

Söndag 5 februari

Åter i Sverige igen.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

13 januari - 5 februari 23 dagar

Pris

53 500 kr

Antal deltagare

Min 8 / Max 9

Ansträngningsnivå

Lätt - medel.

Ingår i priset

Alla transporter på resmålet, boende i dubbelrum med helpension 6 dagar, dricks vid måltider som ingår i priset, lokal och svensk guide + fotoguide.

Miljöinvestering: I resans pris ingår en CO2-kompensation för flyg och buss med 1030:-/person. Den går genom organisationen ZeroMission till SCOLEL’TE, Trädet som växer som förutom trädplantering också stöttar socialt i ett område i södra Mexiko. Se info här.

Ingår inte i priset

Flygresan Sverige - Quito och Guyalaquil - Sverige, reseförsäkringar, eventuellt tillägg för enkelrum, övriga måltider som inte anges i programmet, övrig dricks (chaufförer och måltider du betalar själv).

Tillägg för enkelrum 6 000 kr. OBS! Det är osäkert om enkelrum går att ordna i Amazonas.

OBS! Du bokar flyg själv, men vi hjälper dig attt hitta rätt flyg så att alla kommer fram samtidigt.

Eventuell tilläggsresa till Galapagos. Dagstur till Isla de la Plata (70USD), cykeltur från Chimborazo (70 USD).

Resans pris är baserad på dollarkursen 9.80. Förändringar i valutan ligger utom vår kontroll och därför kan det slutliga priset behöva justeras.

Utrustning

Kamerautrustning: Du kommer att ha användning för det mesta i objektivväg. Normalzoom och kort tele för landskap. Längre tele för djur och fåglar,

gärna 400 - 500 mm.

Ett lätt stativ är alltid bra att ha för dåliga ljusförhållanden. Enbensstativ fungerar också bra vid djur-och fågelfotografering.

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

Utrustningslista kommer att skickas ut i god tid till deltagarna.

 

Transporter på plats

Vi transporteras på plats i en buss med egen chaufför. I Amazonas sker transporten i huvudsak med med båt.

 

Betalningsvillkor. Obs! särskilda betalningsvillkor gäller på denna resa.

Bokningsavgift på 9 000 kr betalas in i samband med anmälan. 60 dagar före resans start betalas resterande belopp.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till din hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor.

Bokning
bottom of page