top of page
JPL017629.jpg

SVANSJÖN

med Jan–Peter Lahall

Om resan

FANTASTISKT FÅGELLIV I VINTRIGT VARANGER

Praktejder, alfågel, alförrädare, toppskarvar och mycket mer

UNDER ARBETE

MARS 2022   / 8 DAGAR, 7 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

DENNA SIDA ÄR UNDER UPPFÖRANDE, KLAR INOM KORT


Mars månad i Tysslingen handlar om en rad fågelarter men framför allt handlar det om sångsvanar. Redan innan vi begett oss ut på morgnarna lyssnar vi kanske i mörkret till några svanars trumpetande i nattens månsken. Vackert och stämningsfyllt så det förslår.

Det finns möjligheter runt hela sjön att fotografera inflygande sångsvanar, men i nordöstra delen matas de och där flyger de in för landning varje morgon.

Morgnarna är ett skådespel. Det är inte bara svanar som finns här. Här finner vi mycket gäss. Massor med änder och kajor och andra arter dras till sjön under matningen, och havsörnen patrullerar sjön varje dag.

På fredagen, före solens uppgång, beger vi oss ut igen vid sjön och fotograferar i morgonljuset. Mitt på dagen tittar vi på bilderna vi tagit och Jan-Peter kommenterar och ger råd. Vi äter lunch och kanske vilar vi en stund. Fram på eftermiddagen åker vi ner till Tysslingen igen och fotograferar svanarna i motljus.

Lördagen har samma upplägg, men på kvällen äter vi middag tillsammans. Vi kommer även under lördagen att titta på bilderna vi tagit och resonera om dem. Det är alltid spännande att se hur andras bilder blivit och hur olika de kan se ut, även om man står på nästan samma plats.

Söndagen träffas vi igen på morgonen och upplever svanarnas inflygning, innan workshopen tar slut, kanske vid elvatiden.

Frukost ingår fredag, lördag och söndag. Eftersom vi går upp så tidigt kommer hotellet att göra frukost som vi tar med oss. Lunch ingår på fredagen och lördagen och söndagen. Avslutningsmiddag på lördag ingår också. Torsdag kväll och fredag kväll fixar deltagarna själva kvällsmaten, det finns både en mikrovågsugn och ett kök i vårt mysiga boende, och en halvmil bort i Garphyttan finns en pizzeria och en konsumaffär.

 

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med en rad kritikerrosade böcker, flera om Tysslingen. Hans kreativa stil som vi kunde se exempel på redan 1996 i boken "Svansjön" har fått många efterföljare.

MED TANKE PÅ COVID-19

I dessa covidtider kör vi denna workshop så att alla har varsitt eget sovrum. Enkelrummet är inkluderat i priset.

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en kan välja om de vill dela bil eller inte. Ta med er munskydd,  lämpligen en för varje dag,  men vi kommer också att ta med några extra munskydd. 

Svansjön i mars är ett eldorado av fåglar. Här stannar tusentals sångsvanar och gäss på vägen norrut.

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med flera böcker om Svansjön. 

Fyra dagar, tre nätter. Enkelrum är redan inkluderat i priset.

Guidning till områdets bästa fotograferingsplatser. Tips och råd om hur man kan skapa kreativa bilder.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

Dagsprogram

21 - 29 mars

Jag har bokat oss tre dagar i Båtsfjorden, där vi har flytgömslen och båttur. Det är bildmässigt lite av höjdpunkten och därför har jag lagt en extra dag här. Det är också det som kostar mest, serlvfølgelig. Dessutom håller de på att bygga nytt gömsle för bland annat vinterharar, kan bli mycket spännande. Dessa fotograferar vi på eftermiddagen, mot kvällen.

Eftersom vindförhållanden kan ställa till det med Hornöya har vi två dagar i Vardö. Se nedan.


Vi kör i två bilar.

Måltider har jag bokat in i för våra fem nätter i Båtsfjord och vid Birk-Husky. Dryck utöver vatten ingår ej.  Till frukost ingår naturligtvis drycker, kaffe/te etcetera.
För dagarna i Vardö ingår bara frukost/frukostpakker. 
På Vardø finns större affär och restauranger.


DAGARNA:

22 mars: Ankomst till flygplatsen i Kirkenes, vi kör ut till Vardø för övernattning. Vi äter middag ute, bekostas av varje deltagare.

23 mars: Hornøya är en legendomspunnen ö med en ståtlig fyr. Större delen av ön är ett maffigt fågelberg med en stor koloni på över femtiotusen par tretåiga måsar, med tjusiga toppskarvar, grisslor, lunnefåglar och storskarvar. Medan grissle- och lunnefågelskolonier på norska västkusten hade ytterst få häckningar under minst ett decennium en bit in på 2000-talet fanns det i vattnen utanför Hornøya massor med föda åt de häckande fåglarna.
Vi tillbringar hela dagen här. Lunchpaket med smörgås och kaffe/te tar vi med oss från hotellet.


24 mars: Vi kör mot Båtsfjorden, på vägen stannar vi och fotograferar vidunderliga snö- och fjällandskap och letar spännande fågelliv på vägen.

Ankomst till Båtsfjord Hotell mot kvällen. Middag på hotellet.

25 mars:
Tidig morgon: Fotografering från flytgömslena en bit ut i Båtsfjordens hamnområde.
Vi dricker kaffe på hotellet och får med oss frukost/lunschpakke
Cirka kl. 10: Båttur på ribbåtar byggda för fotografering. Här blir det plåtning av flygande ejder, praktejder, alfågerl med mera
På eftermiddagen och mot kvällen  fotograferar vi freån de nya gömslen som jhust nu byggs, vinterharar, andra däggdjur
Middag på hotellet

26 mars, samma som 13 mars:
Tidig morgon: Fotografering från flytgömslena en bit ut i Båtsfjordens hamnområde.
Vi dricker kaffe på hotellet och får med oss frukost/lunschpakke
Cirka kl. 10: Båttur på ribbåtar byggda för fotografering. Här blir det plåtning av flygande ejder, praktejder, alfågerl med mera
På eftermiddagen och mot kvällen  fotograferar vi freån de nya gömslen som jhust nu byggs, vinterharar, andra däggdjur
Middag på hotellet

27 mars:
Eftersom Båtsfjorden och fotograferingen från flytgömslena och båten utgör liute av höjdpunkter på resan kör vi en förmiddag till med detta.  
Efter lunchpakke beger vi oss mot Birk-Husky. Vid ankomsten blir det middaghpå hotellet.

28 mars:
Vi blir körda på snöskoter ut till en fågelmatning, här fotograferar vi så länge vi orkar. Lavskrikor, vackra lappmesar och rödaktiga tallbitshanar och mer gula honor är primära målarter. Med tur finner vi även till exempel hökuggla.
Skoterföraren/guiden fixar lunch på platsen vid en öppen eld.
På eftermiddagen plåtar vi själva nära där vi bor. Finns en massa där också
På kvällen middag på hotellet

29 mars: Vi beger oss mot flygplatsen i Kirkenes för hemfärd. Beroende på när flyg går hinner vi äta frukost på hotellet eller får med oss ett frukostpaket.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

22-29 mars 2024

Pris:

27.000 kr

Boka-tidigt-pris: 26.000 kr (innan 1 juli 2023)

(varav anmälningsavgift: 5.200 kr)

Antal deltagare:

Min 6/ Max 8

Enkelrumstillägg:

7.000 kr

Ingår i priset:

Boende, del i dubbelrum. Guidning i området och fotografisk handledning av Jan Peter Lahall. Frukost och/eller ett paket med frukost liksom lunch fredag, lördag, söndag ingår. Eftermiddagsfika vid workshopsen ingår. Avslutningsmiddag på lördag kväll ingår. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Tysslingen. Kvällsmat torsdag och fredag ingår inte. Kök finns dock i boendet med kylskåp, spis, mikro och vad man behöver för att göra en  kvällsmat. Alkoholhaltig dryck och annat än en erbjuden måltidsdryck ingår inte.

Försäkringar och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: Från vidvinkel (motsvarande 24 mm fullformat) till långt teleobjektiv. Stativ rekommenderas.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder för minusgrader, stövlar och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte.

Tillgänglighet:

De flesta fotoplatser är belägna nära vägar och därför relativt tillgängliga. Hör av er om ni har mer specifika frågor vad gäller tillgänglighet.

Boende:

Alla deltagare har enkelrum på First Camp i Ånnaboda, som ligger någon kilometer norr om Garphyttan. Det ligger ungefär tio minuter från fotoplatserna i Tysslingen. Boendet har restaurang där vi äter lunch och avslutningsmiddag. 

Att ta sig till Tysslingen:

Workshopen börjar vid Rånnesta som ligger vid Tysslingens nordöstra hörn, en och en halv mil från Örebro, på torsdag kl. 14 och avslutas på söndag förmiddag. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformationen någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss att hämta och lämna vid Centralstationen i Örebro. Ankomst till Örebro senast kl. 13 på torsdagen. Avresa från Örebro centralstation: tidigast kl. 13 på söndag.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Prakisk information
Boka
bottom of page