top of page
JPL017629.jpg

SVANSJÖN

med Jan–Peter Lahall

Om resan

SVANSJÖN MED JAN-PETER LAHALL

PÄRLOR OCH KREATIVT VID TYSSLINGEN

6.900 kr

10-13 MARS 2022   /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: JAN-PETER LAHALL

Följ med Jan-Peter Lahall på en oförglömlig tur till hjärtat av sångsvanarnas rastning på väg norrut. Strax väster om Örebro kör Jan-Peter Lahall en fyra dagars workshop. 


Mars månad i Tysslingen handlar om en rad fågelarter men framför allt handlar det om sångsvanar. Redan innan vi begett oss ut på morgnarna lyssnar vi kanske i mörkret till några svanars trumpetande i nattens månsken. Vackert och stämningsfyllt så det förslår.

Det finns möjligheter runt hela sjön att fotografera inflygande sångsvanar, men i nordöstra delen matas de och där flyger de in för landning varje morgon.

Morgnarna är ett skådespel. Det är inte bara svanar som finns här. Här finner vi mycket gäss. Massor med änder och kajor och andra arter dras till sjön under matningen, och havsörnen patrullerar sjön varje dag.

På fredagen, före solens uppgång, beger vi oss ut igen vid sjön och fotograferar i morgonljuset. Mitt på dagen tittar vi på bilderna vi tagit och Jan-Peter kommenterar och ger råd. Vi äter lunch och kanske vilar vi en stund. Fram på eftermiddagen åker vi ner till Tysslingen igen och fotograferar svanarna i motljus.

Lördagen har samma upplägg, men på kvällen äter vi middag tillsammans. Vi kommer även under lördagen att titta på bilderna vi tagit och resonera om dem. Det är alltid spännande att se hur andras bilder blivit och hur olika de kan se ut, även om man står på nästan samma plats.

Söndagen träffas vi igen på morgonen och upplever svanarnas inflygning, innan workshopen tar slut, kanske vid elvatiden.

Frukost ingår fredag, lördag och söndag. Eftersom vi går upp så tidigt kommer hotellet att göra frukost som vi tar med oss. Lunch ingår på fredagen och lördagen och söndagen. Avslutningsmiddag på lördag ingår också. Torsdag kväll och fredag kväll fixar deltagarna själva kvällsmaten, det finns både en mikrovågsugn och ett kök i vårt mysiga boende, och en halvmil bort i Garphyttan finns en pizzeria och en konsumaffär.

 

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med en rad kritikerrosade böcker, flera om Tysslingen. Hans kreativa stil som vi kunde se exempel på redan 1996 i boken "Svansjön" har fått många efterföljare.

MED TANKE PÅ COVID-19

I dessa covidtider kör vi denna workshop så att alla har varsitt eget sovrum. Enkelrummet är inkluderat i priset.

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en kan välja om de vill dela bil eller inte. Ta med er munskydd,  lämpligen en för varje dag,  men vi kommer också att ta med några extra munskydd. 

Svansjön i mars är ett eldorado av fåglar. Här stannar tusentals sångsvanar och gäss på vägen norrut.

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med flera böcker om Svansjön. 

Fyra dagar, tre nätter. Enkelrum är redan inkluderat i priset.

Guidning till områdets bästa fotograferingsplatser. Tips och råd om hur man kan skapa kreativa bilder.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Torsdag:

Vi träffas på torsdag redan klockan 14 vid Tysslingens besökscenter i Rånnesta.

 

Över en fika visar Jan-Peter lite bilder på sångsvanar och naturen runt sjön. Han berättar om olika tekniker och var det är bäst och stå och fotografera. 

 

Sedan blir det fotograferande i fyra dagar med avbrott för genomgångar och mat. 

 

Efter en timmes inledning fotograferar vi några timmar till mörkrets inbrott. Därpå åker vi upp till Ånnaboda och First Camp, som ligger en halvmil norr om Garphyttan. Här gör vi oss hemmastadda i det som blir vår bostad över helgen.

 

 

Fredag och lördag:

Det är i mitten av mars, och solen går upp strax efter klockan 6 och ner vid klockan 18. Vi bör vara på plats vid svanarna en halvtimme före soluppgången  på morgonen. På eftermiddagarna bör vi på samma sätt vara på plats ett par timmar före solnedgången för att kunna utnyttja det bästa ljuset. Vi stannar sedan en halvtimme efter solens nedgång, ibland kan himlen bli mer spännande en stund efter att solen gått ner.

 

Båda dagarna har vi morgon- och kvällspass med fotografering. En stund efter lunch tittar vi på bilderna vi tagit, och Jan-Peter ger råd, kommentarer och tips. Längre fram på eftermiddagen åker vi tillbaka ner till Tysslingen och fotograferar svanarna i motljus. 

Söndag:

Söndag morgon kl. 5 kör vi som vanligt till svanarna för tidig morgonfotografering vid soluppgången – och sedan avslutar vi workshopen vid tiotiden.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

10-13 mars 2022

Pris:

6.900 kr (enkelrum ingår i priset)

(varav anmälningsavgift: 1.400 kr)

Antal deltagare:

Min 7 / Max 10

Enkelrumstillägg:

Vi har bakat in enkelrum i priset

Ingår i priset:

Boende med eget rum. Guidning i området och fotografisk handledning av Jan Peter Lahall. Frukost och/eller ett paket med frukost liksom lunch fredag, lördag, söndag ingår. Eftermiddagsfika vid workshopsen ingår. Avslutningsmiddag på lördag kväll ingår. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Tysslingen. Kvällsmat torsdag och fredag ingår inte. Kök finns dock i boendet med kylskåp, spis, mikro och vad man behöver för att göra en  kvällsmat. Alkoholhaltig dryck och annat än en erbjuden måltidsdryck ingår inte.

Försäkringar och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: Från vidvinkel (motsvarande 24 mm fullformat) till långt teleobjektiv. Stativ rekommenderas.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder för minusgrader, stövlar och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte.

Tillgänglighet:

De flesta fotoplatser är belägna nära vägar och därför relativt tillgängliga. Hör av er om ni har mer specifika frågor vad gäller tillgänglighet.

Boende:

Alla deltagare har enkelrum på First Camp i Ånnaboda, som ligger någon kilometer norr om Garphyttan. Det ligger ungefär tio minuter från fotoplatserna i Tysslingen. Boendet har restaurang där vi äter lunch och avslutningsmiddag. 

Att ta sig till Tysslingen:

Workshopen börjar vid Rånnesta som ligger vid Tysslingens nordöstra hörn, en och en halv mil från Örebro, på torsdag kl. 14 och avslutas på söndag förmiddag. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformationen någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss att hämta och lämna vid Centralstationen i Örebro. Ankomst till Örebro senast kl. 13 på torsdagen. Avresa från Örebro centralstation: tidigast kl. 13 på söndag.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Prakisk information
Boka
bottom of page