ZIMBABWE 2024 – MANA POOLS MAGISKA LJUS
ETT AV AFRIKAS MEST SPÄNNANDE OMRÅDEN ÄR TILLBAKA
AFRIKANSKA VILDHUNDAR, SAVANNELEFANTER, LEJON, FLODHÄSTAR, BUFFLAR, SAVANNBABIANER OCH DET MAGISKA LJUSET
HYENOR OCH SPÄNNANDE FÅGLAR
FULLBOKAD, NY RESA 2025 KOMMER ANMÄL INTRESSE NEDAN OCH LIGG FÖRST I KÖN
6 - 13 OKTOBER 2024 / 8 DAGAR, 7 NÄTTER
LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING
Mana Pools i Zimbabwe är ett av få områden där man fotograferar till fots bland elefanter, lejon, hyenor, leoparder, afrikanska vildhundar, flodhästar, babianer och storväxta bufflar.
Vi kan alltså ligga ner på marken för att få en bättre bakgrund.
Vi parkerar jeepen vid den fria tältplatsen nere vid Zambezifloden. Vi har sett några lejon i närheten på morgonen, och eftersom det varit varmt under dagen förmodar vi att lejonen inte ägnat sig åt så mycket annat än vad kattdjur brukar ägna större delen av dagen åt, sova. De borde finnas kvar i området. Efter några hundra meters promenad får vi syn på dem, en lejonhanne i sällskap med en hona. De vilar fortfarande. Vi går på rad, när vi är ett hundratal meter från paret slår vi oss till ro. Vi avvaktar reaktioner. Lejonhannen tittar upp men inget av lejonen tycks bry sig om vår närvaro. Försiktigt fortsätter vi framåt, först litet böjda. Sedan lägger vi oss ner och ålar oss framåt. Vi stannar hela tiden och kollar efter tecken på att något av lejonen skulle vara obekväma med vår närvaro.
Efter en stund är fotograferingsavståndet perfekt, bakgrunden är en underbar skogsmiljö med öppna gläntor. Vi ligger stilla på marken, med teleobjektiven riktade mot lejonparet. Efter en stund reser sig honan och börjar röra sig runt hanen för att få liv i honom. Helt uppenbart är det parningstid, hanen som förmodligen utfört sitt arbete rätt många gånger under det senaste dygnet är svårväckt och måttligt intresserad. Men efter ett tag reser han sig när honan börjar röra sig därifrån. Honan har uppnått sitt syfte, hon går tillbaka och låter huvudet smeka vid hanen och lockar honom sedan med sig. Hanen verkar inte längre vara lika svårövertalad …
Fyra sjöar, ungefär så kan man översätta namnet Mana Pools. Området har fått sitt namn av de fyra permanenta vattensamlingar som bildats av flodfåror som snörpts av genom årtusenden med sedimentation.
Nationalparken Mana Pools i Zimbabwe finns sedan 1984 med på UNESCO:s världsarvslista. Området är en riktig pärla för såväl safariresenärer som fotografer. Nationalparken i sig omfattar cirka tvåtusenfemhundra kvadratkilometer, och området räddades för trettio år sedan undan regeringens planer på att här skapa en damm och ett stort vattenkraftverk, något som hade medfört att stora delar av området hade lagts under vatten.
Mana Pools är en av få platser i östra och södra Afrika som erbjuder en riktigt klassisk safari. Här promenerar vi fritt i området (men för längre sträckor använder vi jeeparna). Mana Pools är ett område dit fotografer återvänder år efter år.
Mötena med de stora elefanterna, vildhundarna, lejonen och andra djur sker med andra ord till fots. Det innebär en fotografisk frihet som är sällsynt i dag.
Några av de största elefanterna är kända för att resa sig på bakbenen för att kunna nå de högre trädens vegetation, under resan 2018 i oktober hittade vi även en femte, en yngling på 15-20 år som också reser sig på bakbenen.
Dessutom är Mana Pools en ovanligt vacker plats, det är till största delen öppen mark där man lätt tar sig fram till fots men med stora baobaträd (även kallade apbrödsträd eller uppochnerträd), fikonträd, ebenholts och mahognyskog. Nationalparken är också känd för det speciella blåaktiga ljus som ofta skapas långt bort i skogsbakgrunden. Överhuvudtaget är Mana Pools ett område där man fascineras av landskapet, vid sidan av mer svårtillgängliga områden med täta buskage stora öppna ytor och väldiga träd – och ett överflöd av vilda djur.
Större delen av året möter man vildhundar, lejon och andra djur, men de stora elefanterna och de afrikanska bufflarna som man ofta ser i hjordar kommer framför allt under torrperioden, från början av augusti till slutet av november. Noshörningarna är sedan länge utrotade här, tyvärr, men för en fotograf övervägs detta av det otroliga övriga djurbeståndet.
Ett rikt fågelliv hittar vi vid de olika vattensamlingarna, och flera arter biätare häckar längs Zambeziflodens kanter. I början av oktober brukar flera vattensamlingar torka, fiskar och annan föda blir då extremt lätt tillgänglig, fågellivet kan bli helt tokigt kring dessa torkande vatten.
Vi använder jeep i huvudsak för att förflytta oss längre sträckor. Själva fotograferingen sker däremot till 90 % till fots. Vi kör en mindre grupp.
Även lejon fotograferar vi vanligen från marknivå. När vi rör oss till fots har vi områdets bästa guider med oss. Guiderna är för vår säkerhets skull beväpnade men de två guider vi brukar jobba med har inte behövt använda dessa skjutvapen i Mana Pools. (Men det är därför det är så viktigt att göra som guiderna säger.)
Bara ett par meter från vår tältcamp tittar vi rakt ner i vattnet i Zambezifloden. Även här vimlar det av krokodiler och flodhästar. En ung flodhäst gick under flera år in och sov mellan tälten för att på så sätt vara skyddad från lejonen. Eftersom han varit en regelbunden gäst hade han naturligtvis fått ett riktigt namn: George (eller Hippo). Nu är George könsmogen och man ser honom bara besöka lägret ibland.
Bortom floden som utgör gräns mot Zambia skymtar höga berg, som ger en fantastisk bakgrund om man lyckas frilägga en elefant eller ett annat djur mot den.
Vi bor mitt i nationalparken, några meter från Zambezifloden. Hela natten kan man höra flodhästarna nere i floden, fast man hör oftast inte så mycket eftersom nattsömnen här brukar vara otroligt god.
Vi har inga obligatoriska kanotfärder, men från 2024 ska dessa bedrivas. Vi bokar inget i förväg, vi måste vara säkra på att dessa kan utföras tryggt..
På dagen kan det hända att elefanterna badar i gyttjan alldeles utanför, rasten mellan safariturerna innebär alltså fotografering precis vid campen för dem som vill och orkar. Och det finns all anledning att orka med det, där har blivit en hel del bra bilder för egen del.
Med reservation för skrivfel/felskrivningar.
Under torrperioden vandrar elefanter och bufflar i stora antal hit, och i oktober och november är de som flest.
I området finns flockar med den sällsynta och hotade afrikanska vildhunden, vi brukar ha stora möjligheter att fotografera vildhundarna på relativt nära håll.
Vi har strategiskt valt just oktober eftersom vildhundarna med ungar då definitivt har lämnat lyområdet. Eftersom hundarna behöver vatten söker de sig under denna tid ofta ner mot floden, där också tältlodgen finns.
Vildhundarna lämnar vanligen lyområdet i mitten av september, men flera år har det varit en fördröjning på en halv månad. Mana Pools kan vara bra även i september, men inte alla år. Därför är oktober säkrare.
Vi hyr hela tältlodgen, men deltagarantalet är begränsat till 6 gäster, förutom Fokus egen guide.
Flodhästar som ligger i gyttja, bland grönskande blad eller sprutar vatten mot skymningen. På ett speciellt ställe kör vi motljusbilder i det varma sena ljuset strax innan solnedgången.
Vi är en så liten grupp att alla kan följa med till vildhundarna.
Ett rikt fågelliv vid olika vattensamlingar och flera arter biätare, bland annat karminbiätare, längs Zambeziflodens kanter.
KLICKA PÅ BILDEN
PRELIMINÄRT DAGSPROGRAM
Resan påbörjas och avlutas på Harare flygplats
Dag 1
Flyg från Harare flygplats till Mana Pools. På flygplatsen i Harare möts ni av Brutus och/eller Agneta, flygkaptenen kommer själv att hämta oss och för oss med bagaget genom säkerhetskontrollen och till flygplanet som är av mindre modell. Ankomst till Mana Pools så att vi hinner bege oss ut på en eftermiddagssafari efter kort genomgång av Brutus och Dave eller annan lokal guide.
Dag 2–7
Under dessa dagar kommer vi att göra safariturer både morgon och eftermiddag. Vi kör med jeep de längre sträckorna, sedan hoppar vi av jeepen och rör oss till fots. Lokal guide med beväpning medföljer alltid när vi sedan till fots närmar oss djuren. Viktigt är att lyssna till och följa de direktiv som den lokala guiden ger. Vi kan ofta sprida ut oss, men guiderna avgör när och hur. – Mitt på dagen efter brunch passar vi på att fotografera intill lodgen, ofta kommer elefanter och gyttjebadar eller dricker från en vattensamling alldeles utanför lodgen. På kvällarna får vi ofta sällskap av en flodhäst eller elefant nära bordet vi äter vid. Ström för uppladdning av datorer, batterier med mera levereras av en generator inom området som sätts på under dagen och på kvällen.
Dag 8
Morgonsafari och efter det frukost/brunch. Sedan körs vi till start- och landningsbanan där vi blir upphämtade av ett flygplan som sedan flyger oss cirka en timme till Harare. När vi lämnat flygplanet beger sig var och en till väntande flyg eller fortsätter på annat sätt på egen hand. Vi hjälper till att hitta B&B före och efter resan för den som så önskar.
NEDAN BILDER FRÅN TÄLTCAMPEN DÄR VI BOR, VARJE RUM/TÄLT HAR EGEN WC OCH DUSCH SAMT HANDFAT I EGEN AVSKILD AVDELNING, KLICKA PÅ BILDEN FÖR FÖRSTORING
PRAKTISK INFORMATION
Datum
6 – 13 oktober 2024 (åtta dagar, sju nätter)
NYA RESOR KOMMER UPP FÖR 2025/26
Reseledare
Brutus Östling
Inkluderat i priset
Del i dubbelrum/tält, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck, flygresa från Harare till Mana Pools och tillbaka.
Hämtning från landningsbanan i Mana Pools och lämning för avfärd och andra lokala transporter i Mana Pools. Regler för flygplanen gäller.
Safariturer morgnar och eftermiddagar med lokala guider, inträdesavgifter och andra avgfter som rör nationalparken, fotoguidning av Brutus, som står till förfogande för frågor eller råd.
Boende
Vi bor i en tältcamp av medelstandard.
Inte inkluderat i priset
Flyg tur och retur till Harare, Zimbabwe, dricks, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.
Extra bagage utöver tillåtet på inrikesflyget Harare–Mana Pools t.o.r.
Dricks till lokala guider och campens servicepersonal (man brukar ge minst 10 USD per dygn till guiden, till servicepersonalen varierar det mer, men vi brukar rekommendera att man lämnar detsamma). Dricksen är inte obligatorisk men den uppskattas mycket.
Resans början och slut
Resan börjar och slutar på Harare flygplats, exakt tid när flyget går från Harare till Mana Pools meddelas senare.
Kamerautrustning
Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap med och utan djur till porträtt av däggdjur och fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv till teleobjektiv. På safari med jeep och till fots är objektiv som ett zoom 80/100-400 mm eller 500 mm utmärkta. Ett 70-200 mm-zoom bör kompletteras med en längre brännvidd eller 2 ggr telekonverter. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. Stativ är svårt att använda i jeeparna, dessutom sker nästan all fotografering till fots. Ett enbensstativ är ibland ett bra hjälpmedel som inte heller stjäl utrymme i bagaget. Ett enkelt lättviktsstativ kan däremot vara bra om tillfälle ges till nattfotografering.
Kläder
Det är varmt i oktober. För det mesta har man shorts och skjorta/tröja. Morgnar kan eventuellt vara litet svala när man färdas i jeepen så det är bra att ha med sig någon tunnare jacka. Keps eller hatt är bra som skydd mot solen. Ett par grövre men luftiga gymnastikskor är bästa valet för fötterna.
Tillgänglighet
Boendet har begränsningar vad gäller tillgänglighet. De områden vi rör oss i för fotografering kan innebära minskad tillgänglighet vid nedsatt rörlighet.
Visum/Pass
Svenska medborgare behöver visum till Zimbabwe och visumet utfärdas vid inresa mot betalning (cirka 25–50 USD). Ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemresedatumet från Zimbabwe, vi förordar ett års tid. Om du inte är svensk medborgare är det viktigt att du tar reda på vilka visumregler som gäller för dig. Vid incheckning för flyg krävs pass. Regler kan ändras, och vi håller den som bokar informerad så snart vi vet.
Hälsa
Kontakta din läkare för att rådfråga om vaccinationer.
Gruppen och språk
Våra resor är tänkta för svenskspråkiga/skandinaviska grupper. Vi försöker hålla oss till skandinaviska deltagare. Resorna är öppna för andra nationaliteter vilket innebär att gruppen i vissa fall kan vara internationell.
Reseledarna på våra resor talar svenska och engelska.
Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302