top of page
almeö pano.jpg

HORNBORGASJÖN

MED LARS PETTERSSON

Om resan

HORNBORGASJÖN - INTE BARA TRANOR

MED LARS PETTERSSON

FÅGLAR, VÅRBLOMMOR OCH KULTUR I ARNS FOTSPÅR

6.950 kr

5 - 8 MAJ 2022  /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: LARS PETTERSSON

Många förknippar Hornborgasjön med tranornas ankomst i mars- april när de stannar upp för sin dans och parbildning.

Men bygden kring sjön har så mycket mer att erbjuda för såväl naturfotografer som allmänt naturintresserade under alla tider på året.

Följ med på en resa i tid och rum i Arns fotspår. I början av maj står körsbärsträden i blom och täcker bergssluttningen med sitt vita flor. De flesta fåglarna är igång med sina häckningsbestyr. Vid  fågeludden i närheten av pagoden häckar snatteränder, krickor , brunänder med mera och man kan med lite tur också få chans att skåda den lite mer ovanliga årtan. Vi drar oss ut till de publika gömslena i gryningen och har då chans att fotografera den svarthalsade doppningen som numera har Hornborgasjön som enda häckningsplats i Sverige. Ibland kan man få höra den mytomspunna rördrommen tuta i vassen. Många har hört den men det är dock få förunnat att få en glimt av den, än mindre fotografera den.

 

Billingen och dess sluttningar bär många spår av inlandsisen som sätter fantasin i rörelse och utgör uppslag för en kreativ landskapsfotograf. Åsarna med sin backsippor, de gamla strandvallarna, vattenfallen, dödisgroparna, alla är de lämningar från en tid när människorna (jägare, fiskare och sedermera jordbrukare) levde här vi dåtidens havsstrand för cirka 8 000 år sedan,

 

Många är vi som läst Guillous berättelse om Arn. Under helgen får du tillfälle att besöka dessa historiska miljöer vid klostren i Varnhem och Gudhem. Låt dig fängslas av arkitekturen som inspirerar till spännande bilder.

Lars, som är workshopledare, har bott och verkat här i över 30 år och följt sjön och dess utveckling och är till viss del även inbegripen i restaureringsarbetet som är en ständigt pågående process.

Familjen Skaar driver här sedan några år tillbaka ett B&B vid Bosgården i hjärtat av Hornborgabygden. Vi bor i bekvämt i deras tre mysiga och nyrenoverade stugor. Varje stuga har två dubbelrum med plats för totalt fyra personer i varje hus. Varje hus är utrustad med kök, toalett och dusch och WIFI. Workshopen hålls i deras nybyggda och välutrustade konferensanläggning med projektor tillgång till kök mm och med gott om plats så att vi alla kan hålla behörigt avstånd.

Fotografering av sjöns fåglar från gömslen med bland annat änder och doppingar.

Billingen med spår av inlandsisen, blommande backsippor, vattenfall och dödisgropar.

I Arns fotspår till historiska platser som Varnhem och Gudhem.

Få kunskap om hur man läser spåren i efter inlandsisen i landskapet.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

Torsdag 29/4:

Kl 15 – installering på Bosgården –  Praktiskt information och utdelning av rum- bäddar. Introduktion till workshop Lasse, Torbjörn P. Kaffe o macka.

 Fotografering i närmiljö för de som vill.

18:00 middag .

Fredag 30/4:

Fredag ägnas åt fotografering vid Hornborgasjön och dess närmiljö.

Tidig morgon kl 05:00 – fotografering från de publika gömslena vid Fågeludden.

Frukost medtages.

Fika serveras vid Ängsladan.

Lunch på café doppingen - ingår ej i kursavgiften.

Eftermiddag – bearbetning bilder och bildvisning.

Eftermiddagsfika.

Middag.

Kvällsfotografering vid Ytterbergs udde.

 

Lördag 1/5:

Natur och kultur vid foten av platåbergen

Frukost 07.00 – avresa mot Varnhem.

Stopp för foto och utblick vid Sveas kiosk i Bjällum

Spår av isen. På Billingens nordsluttning samt vid Varnhem finns intressanta platser med spår av istidens avsmältning. Här finns bland annat gamla kalkbrott och vattenfall som lämpar sig för såväl foto som  studier av geologi.

Lunch vid Klostercafét -  ingår ej i kursavgiften.

Eftermiddag ägnas åt fotografering vid klostret och Kata gård.

Bildbearbetning fika.

Middag med "det lilla extra".

 

Söndag 2/5:

Morgon kort utflykt till Gudhems kloster alternativt till Skaars egen anlagda fågelsjö. 

Lunch  och avslutning.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

5 - 8 maj 2022

Pris:

6.950 kr

(varav anmälningsavgift: 1.200 kr)

Antal deltagare:

Min 6 / Max 10

Ingår i priset:

Boende på Bosgården B&B halvpension. Guidning i området och fotografisk vägledning av Lars Pettersson. Entréavgift vid Kata gård.

Ingår inte i priset:

Resa till och från Bosgården. Transporter mellan de olika fotoställena som sker i egna bilar, gärna med samåkning. Lunch fredag och Lördag. Försäkringar och annat av privat karaktär.

Eventuellt tillägg för enkelrum 1.000 kr.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: Från vidvinkel (motsvarande 24 mm fullformat) till långt teleobjektiv. Stativ rekommenderas.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: : oömma kläder efter väder, vattentäta skor/kängor och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte.

 

Boende:

Familjen Skaar driver här sedan några år tillbaka ett B&B vid Bosgården i hjärtat av Hornborgabygden. Vi bor i bekvämt i deras tre mysiga och nyrenoverade stugor. Varje stuga har två dubbelrum med plats för totalt fyra personer i varje hus. Varje hus är utrustad med kök, toalett och dusch och WIFI. Workshopen hålls i deras nybyggda och välutrustade konferensanläggning med projektor tillgång till kök mm och med gott om plats så att vi alla kan hålla behörigt avstånd.

Att ta sig till Hornborgasjön:

Workshopen börjar och slutar på Bosgården B&B. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och bra för klimatet. Vi erbjuder oss att hämta upp och lämna vid Falköping station. Ankomst till Falköpings station senast kl. 14 på torsdagen. Avresa från Falköpings station: tidigast kl. 16.00 på söndag.

 

 

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Boka senast 1 mars 2022.

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Prakisk information
Boka
bottom of page