top of page
DSC_4384-Dennis.jpg

BJÖRN, VARG, JÄRV

Översikt

FANTASTISKA FOTOMÖJLIGHETER FÖR BJÖRN, VARG OCH JÄRV

FOTOGRAFERA BJÖRN, VARG OCH JÄRV I FINLAND

12 – 17 JUNI 2024  /   4 FOTODAGAR, 5 NÄTTER
 

LEDARE: DENNIS HALLBERG & BRUTUS ÖSTLING

Björnar är det stora temat, och vi hoppas även på att få fotografera både varg och järv. Vargen har man störst chans på, men vid denna tid har vi väldigt goda chanser även för järvfotografering.

 

Med sex-åtta olika vuxna björnar ges fotomöjligheter i riklig mängd.

 

Workshopen äger rum i nordöstra Finland, i en fin miljö och med en bra lodge.
 

Här finns 16 olika gömslen vid tre platser med olika miljöer, vi kommer att sitta två i varje gömsle, som är byggda för fyra fotografer. Här har vi fullt upp med att fotografera björnar som äter, som leker och visar upp sig.

 

I år har vi fyra nätter i gömslen. Vi byter gömsle och plats varje natt, så att vi kommer att fotografera i fyra helt olika miljöer. En gömsleplats är vid en stor myr, en annan är belägen i en ravin med en helt otrolig miljö. Den tredje gömsleplats är vid en skog. Den fjärde platsen med gömslen ger möjlighet till fina bilder med vattenspegling vid sjön. 

 

Vi kommer att sitta två i varje gömsle. Även om vi sitter bredvid varandra gör det lilla avståndet att vi får olika bilder med oss hem.

 

Vi får skjuts ut till gömslena  vid femtiden på eftermiddagen och hämtas dagen efter klockan åtta. Boendet är fina rum på förläggningen. Vi sover med andra ord dagtid istället för på natten.Det är ljust långt in på natten i Finland den årstiden så det blir långa fotokvällar. Måltider serveras, mitt på dagen är det lunch och vi får med oss smörgås och kaffe ut i gömslet. Dessutom kommer Dennis att ha med sig med extra pålägg, bröd med mera, så att alla kan göra sig extra smörgåsar och annat för behov.

Foton © Dennis Hallberg, de tre första bilderna i galleriet © Bror Persson.

Framför gömslena har vi 7-8 olika björnar.

Många möjligheter till bilder du kanske inte ens drömt om att kunna få.

 

Här finns 16 olika gömslen vid fyra platser med fyra olika miljöer.

 

Vi kommer att sitta två i varje gömsle, som är byggda för fyra fotografer.

Här är möjligheterna till varg och järv ovanligt stora. Ingen garanti ges, men med fyra nätter vid denna tid bör chanserna vara stora.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Workshopen/resan börjar och slutar vid lodgen i Viksimo, Kuhmo om inte annat meddelas.

Dag 1

Vi anländer under kvällen till lodgen, där vi sover inför nästa dags aktivitet.

 

Dag 2

På dagen ges möjlighet till ekorr- och småfågelsfotografering. Mitt på dagen blir det lunch och en kort presentation av Dennis om björnar, vareg och järv och om gömslefotografering. Vid 16.30 ungefär bär det sedan ut i gömslena för vår första natt med rovdjur. 

Vi sitter i gömslena från cirka kl. 17 på eftermiddagen till kl. 8-9 på morgonen. Vi får med oss smörgåsmat , kaffe och dryck till gömslet. En enkel potta-porti finns tillgänglig i varje gömsle.

Vi sitter rätt så bekvämt med gott om plats, vi är bara två i varje gömsle, och var och en har två öppningar så att vi alla kan använda två olika kameror med olika brännvidder.

 

Dag 3

Vi kommer tillbaka till lodgen vid niotiden på morgonen. På dagen vilar vi och lunch serveras. På eftermiddagen bär det av till ett nytt gömsle; sedan gäller samma som för första gömslenatten.

 

Dag 4 och 5

Precis som dag 3.

 

Dag 6

Efter att vi kommit ut ur gömslet blir det lite frukost, och sedan väntar hemfärd.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

12 - 17 juni 2024

 

Pris  17 400  kr  

(Anmälningsavgift  4000 kr, se nedan)*

Reseledare

Dennis Hallberg​ & Brutus Östling

Antal deltagare

Min 9/ Max 11

Resan genomförs även vid 7 eller 8 deltagare men vid färre än 7 deltagare ökar pris med 800 kr.

Inkluderat i priset

Gömslen, del i dubbelrum, mat, fotoundervisning och hjälp med kameror mm. 

 

Boende

Del i dubbelrum på anläggningen. 

Inte inkluderat i priset
Resan till och frånlodgen i Kuhmo9 ligger utanför själva workshopen. Dennis kommer dock att se till det blir samåkning, tre eller fyra i varje bil, där resenärer, liksom Dennis, delar på kostnaden för bensin och båtresa till och från Finland.

Kamerautrustning

Ett 200-500 mm är ett bra objektiv för denna fotografering. Man kan också ha ett 70-200 med 1,4 och 2 ggr telekonverter. Har du ett ljusstarkt 500 eller 600 mm är det naturligt perfekt. Det kan bli fotografering som kräver moderat vidvinkel om björnarna kommer nära. Men telet är det som fungerar bäst. Om man har ett kamerahus med cropformat så ger ett kortare tele på till exempel 400 mm samma bildvinkel (”teleeffekt”) som en fullformatskamera och ett 600 eller 800 mm, beroende på vilken cropfaktor man har. Du kommer att ha tillgång till att använda två olika kamerahus samtidigt i gömslet. Så det kan vara bra med objektiv med lite olika brännvidd.

Stativ behövs inte, men ett eller helst två stativhuvuden, kulhuvuden eller ännu bättre gimbalhuvud för längre gluggar. Så kallade bönpåse kan fungera också.

Extrautrustning

Myggmedel, extra vattenflaska.

 

Kläder

Det kan bli riktigt varmt ibland och kyligare ibland, så det kan behövas både varma kläder och sommarkläder. Bekväma skor att gå i men gärna hyfsat vattentåliga, det blir en liten bit att gå på stigar. Ta även med regnkläder.

Tillgänglighet

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men en del går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdsas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig. 

*Betalningsvillkor

Anmälningsavgiften är 4 000 SEK och betalas inom 14 dagar efter bokningen. 4 000  SEK betalas senast 30 dagar innan resan, resterande betalas inom tio dagar efter resans avslutande.

Vårt pris är kalkylerat utifrån en kurs där euron kostar 11,60 SEK.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så, i annat fall riskerar priset att gå upp. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA
bottom of page