top of page
JPL017629.jpg

SVANSJÖN

med Jan–Peter Lahall

Om resan

SVANSJÖN MED JAN-PETER LAHALL

PÄRLOR OCH KREATIVT FOTO VID TYSSLINGEN

Boka-tidigt-pris från 7900 kr

21 – 24 MARS 2024   /   OBS!  4 FOTODAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: JAN-PETER LAHALL

Följ med Jan-Peter Lahall på en oförglömlig tur till hjärtat av sångsvanarnas rastning på väg norrut. Strax väster om Örebro kör Jan-Peter Lahall en fyra dagars workshop. 


Mars månad i Tysslingen handlar om en rad fågelarter men framför allt handlar det om sångsvanar. Redan innan det blir ljust lyssnar vi kanske i mörkret till några svanars trumpetande i nattens månsken. Vackert och stämningsfyllt så det förslår.

Det finns möjligheter runt hela sjön att fotografera inflygande sångsvanar, men i nordöstra delen matas de och där flyger de in för landning varje morgon.

Morgnarna är ett skådespel. Det är inte bara svanar som finns här. Här finner vi mycket gäss. Massor med änder och kajor och andra arter dras till sjön under matningen, och havsörnen patrullerar sjön varje dag.

På fredagen, före solens uppgång, beger vi oss ut igen vid sjön och fotograferar i morgonljuset. Mitt på dagen tittar vi på bilderna vi tagit och Jan-Peter kommenterar och ger råd. Vi äter lunch och kanske vilar vi en stund. Fram på eftermiddagen åker vi ner till Tysslingen igen och fotograferar svanarna i motljus.

Lördagen har samma upplägg, men på kvällen äter vi middag tillsammans. Vi kommer även under lördagen att titta på bilderna vi tagit och resonera om dem. Det är alltid spännande att se hur andras bilder blivit och hur olika de kan se ut, även om man står på nästan samma plats.

Söndagen träffas vi igen på morgonen och upplever svanarnas inflygning, innan workshopen tar slut, kanske vid elvatiden.

All mat ingår. Eftersom vi ger oss iväg tidigt tar vi med oss frukosten ut. Torsdag kväll beställer deltagarna själva kvällsmaten i förväg (meny skickas ut). Fredagens kvällsmat beställs under fredagens lunch. Eftersom restaurangen kan vara stängd torsdag och fredag kväll levereras den beställda maten till kylen på boendet. Det finns både en mikrovågsugn och ett kök i vårt mysiga boende.

 

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med en rad kritikerrosade böcker, flera om Tysslingen. Hans kreativa stil som vi kunde se exempel på redan 1996 i boken "Svansjön" har fått många efterföljare.

Svansjön i mars är ett eldorado av fåglar. Här stannar tusentals sångsvanar och gäss på vägen norrut.

Få inspiration och handledning av en av landets absolut främsta naturfotografer med flera böcker om Svansjön. 

Fyra dagar, tre nätter.

Guidning till områdets bästa fotograferingsplatser. Tips och råd om hur man kan skapa kreativa bilder.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Torsdag:

Vi träffas på torsdag redan klockan 14 vid Tysslingens naturcenter i Rånnesta.

 

Över en fika visar Jan-Peter lite bilder på sångsvanar och naturen runt sjön. Han berättar om olika tekniker och var det är bäst och stå och fotografera. 

 

Sedan blir det fotograferande i fyra dagar med avbrott för genomgångar och mat. 

 

Efter en timmes inledning fotograferar vi några timmar till mörkrets inbrott. Därpå åker vi upp till Ånnaboda och First Camp, som ligger en halvmil norr om Garphyttan. Här gör vi oss hemmastadda i det som blir vår bostad över helgen.

Fredag och lördag:

Det är i mitten av mars, och solen går upp strax efter klockan 6 och ner vid klockan 18. Vi bör vara på plats vid svanarna en halvtimme före soluppgången  på morgonen. På eftermiddagarna bör vi på samma sätt vara på plats ett par timmar före solnedgången för att kunna utnyttja det bästa ljuset. Vi stannar sedan en halvtimme efter solens nedgång, ibland kan himlen bli mer spännande en stund efter att solen gått ner.

 

Båda dagarna har vi morgon- och kvällspass med fotografering. En stund efter lunch tittar vi på bilderna vi tagit, och Jan-Peter ger råd, kommentarer och tips. Längre fram på eftermiddagen åker vi tillbaka ner till Tysslingen och fotograferar svanarna i motljus. 

Söndag:

Söndag morgon kl. 5 kör vi som vanligt till svanarna för tidig morgonfotografering vid soluppgången – och sedan avslutar vi workshopen vid tiotiden.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

21 – 24  mars 2024 (4 dagar, 3 övernattningar)

Pris:

Boka-tidigt-pris: 7.900 kr

Gäller till 31 december 2023

Ordinarie pris: 8.400 kr

(varav anmälningsavgift: 2.500 kr)

Antal deltagare:

Min 6 / Max 9

Enkelrumstillägg:

900 kr.

 

Ingår i priset:

Boende, del i dubbelrum. Enkelrum mot tillägg. Guidning i området och fotografisk handledning av Jan Peter Lahall. Helpension med frukost, lunch och middag. Middagarnas mat beställs vid lunch och värms i mikro på plats, om inte restaurang är öppen..

Ingår inte i priset:

Resa till och från Tysslingen. Alkoholhaltig dryck och annat än en erbjuden måltidsdryck ingår inte.

Försäkringar och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: Från vidvinkel (motsvarande 24 mm fullformat) till långt teleobjektiv. Stativ rekommenderas.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder för minusgrader, stövlar och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte.

Tillgänglighet:

De flesta fotoplatser är belägna nära vägar och därför relativt tillgängliga. Hör av er om ni har mer specifika frågor vad gäller tillgänglighet.

Boende:

Alla deltagare bor på First Camp i Ånnaboda, som ligger någon kilometer norr om Garphyttan. Det ligger ungefär en kvart från fotoplatserna i Tysslingen. Boendet har restaurang där vi äter luncher och avslutningsmiddag. 

Att ta sig till Tysslingen:

Workshopen börjar vid Rånnesta som ligger vid Tysslingens nordöstra hörn, en och en halv mil från Örebro, på torsdag kl. 14 och avslutas på söndag förmiddag. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformationen någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss att hämta och lämna vid Centralstationen i Örebro. Ankomst till Örebro senast kl. 13 på torsdagen. Avresa från Örebro centralstation: tidigast kl. 11 på söndag. Jan-Peter kan lämna vid tåg/bussstationen från cirka kl. 10.00

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Prakisk information
Boka
bottom of page