top of page
_H6A1758nyframk23marsljus.jpg
Fästpunkt 1
Om resan

GÖMSLEFOTOGRAFERING HEMMA HOS BRUTUS

ORMVRÅKAR, SKOGSFÅGLAR & MÅRD

6 900 kr

7-9 JANUARI 2025   /   3 DAGAR, 2 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

Boka-tidigt-pris 5.900 kr  En plats kvar 

Gömslefotografering hemma hos Brutus med en liten skara deltagare. Vi koncentrerar oss helt på fotografering från Brutus skogsgömsle och ett nytt gömsle. Boende: ett dubbelrum och ett eller två enkelrum. Vi bor och äter och har en  miniworkshop hemma hos Brutus, och huvudvikten ligger på fotografering vid gömslena. 

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd, björk och bok, och granar och tallar.

Två förmiddagar i skogsgömslet och två kvällar i gömslen, beroende på väder och andra förhållanden, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller vråkarna, varav en eller ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar. Vråkarna brukar komma tre av fyra dagar men med naturen finns inga garantier, naturligtvis. En eller två glador brukar sedan 2022 besöka åteln.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och ett par olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Nyhet för i år är att de som vill sitter i gömsle på natten. Vi har i över ett år haft besök av två mårdar, och minst en av dem kommer i stort sett varje natt/skymning/gryning. Mården är svår att få på bild, och vi arbetar med strålkastare, både med- och motljus samtidigt. Inga garantier dock. Naturen är som den är.

Vi börjar med en enkel måltid och kort genomgång inför gömslesittningen, vi kör mårdgömslet direkt på ankomstkvällen och gör det två kvällar för att öka chanserna att få mård, på förmiddagarna/dagarna fotograferar vi ormvråkar, glador och andra mindre fåglar (och kanske mård, ibland kommer de dagtid)  

 

Det blir två intensiva dagar/kvällar/nätter med gömslefotografering .

För den som önskar en ytterligare gömslekväll och förmiddagssittning efter ordinarie workshop går det jättebra att på plats lägga till kostnad för ytterligare sittning och övernattning med frukost 2 500 kr (se prisinformation nedan). Man kan ta med sig kaffetermos och göra sig mackor eller annat att ha med sig

Gömslefotografering i skogsmiljö med och utan studiobelysning.

Två dagars och två kvällars fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och senaste handboken tagits. 

Hösten 2024 invigs ett nytt gömsle, så det finns två olika gömslen att variera mellan.

Tid för individuell hjälp. Nya med kameran ägnar vi extra tid åt.

 

Hemlagad mat med avslappnad stämning och boende med skrivbord/bord. Men vi gör ofta bildredigeringen tillsammans i det gemensamma köket, m vi hinner. De senaste åren har det varit så mycket aktivitet framför gömslena att vi inte kunnat lämna detta.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 1:

Vi anländer senast klockan 15.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. Efter en snabb måltid och genomgång bär det direkt ut till gömslet för mårdfotografering under kvällen/natten. 

 

Dag 2:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor Brutus gömslen. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 100–150 meter att gå från huset.

Skogsgömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. De två "fotoscenerna" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar, ormvråkar och sedan tre år även tre-fyra olika glador samt duvhök. Vanligen kommer numera 6-12 ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. Sedan vintern 2022 har även upp till fyra olika glador börjat besöka åteln., varannan dag har de landat och ätit, inte bara gjort flygningar över.

Om ljuset inte är det bästa använder vi i skogsgömslet fem starka strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar alltså om en fotostudio fast i skogsglänta.

Vi avslutar vid ibland vid cirka klockan 11-12, går tillbaka till huset där lunch/brunch serveras.  (Det finns en enkel toalett i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter lunch går vi numera tillbaka till gömslet, vråkar och glador kommer tillbaka. Ibland lämnar vi inte gömslet alls förrän vid fyratiden - om vi har mycket aktivitet. Brutus vet ungefär hur läget är, och de dagar vi stannar hela dagen har vi med oss kaffe och smörgåsar för att klara dagen. Toalett finns, som sagt.

 Efter en lagad måltid vid 17-tiden eller om vi ätit på dagen fika bär det sedan ut till gömslet för ytterligare en kväll eller natt (om någon orkar) där vi väntar på och förhoppningsvis kan fotografera någon eller båda de mårdar som besöker platsen.

Ibland dyker det upp ett par, tre vildsvin. Även räven har börjat besöka platsen.

 

Dag 3:

Morgonen inleds med gömslesittning på samma sätt som lördagen. Vi sitter i gömslena så länge det ger utdelning, därefter äter vi lunch. Vi avslutar cirka kl. 14 så att alla hinner ta sig hem. 

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder och andra förutsättningar. Vid tillfälle försöker vi oss på nattlandskap med stjärnor på natten.

Luncherna och middagarna utgörs av vegetarisk mat, riktig god, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:7 - 9 januari 2025

Pris:

6 900 kr

Boka-tidigt-pris 5 900 kr (gäller t.o.m. 1 augusti)

(varav anmälningsavgift: 1 200 kr). Resten efter workshopens avslutande, se nedan.

Enkelrumstillägg (bara i mån av möjlighet):

500 kr

Extra gömsledag/natt utöver de dagar/nätter som ingår

Läggs till på plats

2 500 kr extra kväll och förmiddag med gömslefotografering inkl. övernattning/mat.

Antal deltagare:

Min 2 / Max 3

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta i enkelrum. Fullpension med hemlagad mat. Gömsle ingår för en nattsittning för mård och därtill gömslesittning en eller två förmiddagar.

Och naturligtvis ingår Brutus ledning.

Hämtning och lämning vid Höörs eller Hässleholms station kan ordnas mot självkostnadspris 400 kr t.o.r., tider måste koordineras med Agneta/Brutus. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Från vidvinkel (om det blir stjärnlandskap) till långt teleobjektiv, motsvarande minst 250-400 mm fullformat. Ljusstarka gluggar är en fördel, men eftersom vi kör strålkastare klarar med sig även på ett objektiv med ljusstyrka 5,6 eller 6,3. Med en modern fullformatskamera går det dessutom att höja ISO-talet ännu mer.

Har någon Canon eller Sony kan en lång glugg kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Vidvinkel om vi får chans till stjärnhimlar på kvällen/natten.

Stativ.

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. En bra skärm/dator gör att vi kan titta på bilderna och prata mer om bildredigering.

Klädsel: oömma kläder, stövlar, eventuellt regnkläder. Ficklampa/pannlampa.

Allergier med mera:

En hund och två katter vistas i boningshuset. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra fotograferingen på bekvämt gångavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi kan hämta upp och lämnar vid Höörs och Hässleholms station. Ankomst till Hässleholm/Höör senast kl. 15, se ovan i dagsprogrammet. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15.30 på söndag. Fråga innan du bokar. Vi debiterar självkostnadspris: 400 t.o.r.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift 1.200 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas i efterskott, antingen med swish på avresedagen eller inom 5 dagar efter workshopens avslutande. Vid avbokning fram till 21 dagar innan workshopens början debiteras inget mer än bokningsavgiften, den behåller dock Fokus. Vid senare avbokning än 21 dagar innan workshopen debiteras hela priset, om än i efterskott, 5 dagar efter workshopens avslutande.

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man kanske ha avbeställningsskydd, kolla i så fall med ditt försäkringsbolag. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

boka nu
bottom of page