top of page
_H6A6384-2ljusaremm.jpg

ÖRNFOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

NORGE – ÖRNFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

FÖLJ MED TILL OLE MARTIN DAHLES HAVSÖRNSRIKE I HÖSTDRÄKT
 

8 – 12 SEPTEMBER 2024  /   3 FOTODAGAR, 4 NÄTTER
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING & OLE MARTIN DAHLE

Översikt

Brutus har flera gånger kört två dagars workshops hos Ole Martin på hösten. Nu kör vi tre hela dagar på båt och fyra övernattningar. I september blir den låga dimman häftig för bilderna, "sjörök" kallas det ofta. På dagen kanske vi fotograferar ekorrar, mesfåglar, finkar och nötskrikor i det nybyggda skogsgömslet, vars damm ger häftig spegling. Någon kväll spanar vi kanske även efter älg, nära Lauvsnes, byn där vi bor. Men naturligtvis är det örnarna vi kommer hit för.

"FISH IS OUT, EAGLE IS COMING" ropar Ole Martin Dahle från sin position vid styrpulpit. Ole Martin kör båten med van hand, han vet var örnarna finns, han kollar vindriktningen och efter att ha kastat fisken lägger han båten i position så att vi får örnen antingen från sidan, snett framifrån eller i bästa fall nästan rakt framifrån. Allt beror på omständigheterna: vindens riktning och styrka och positionen på solen men också på vilken örn det handlar om. 

I Ole Martin Dahles örnrike i Nord-Trøndelag handlar det om mer än hundra örnar, om man räknar även de yngre. Havsörnarna känner igen båten och Ole Martin. Det räcker oftast att vi närmar oss ett territorium så "vet" örnarna att nu vankas det extra fisk.

När Brutus första gången 2003 besökte Ole Martin hade Ole Martin bara tre fotografer där på hela sommaren. Brutus besökte honom en vecka, och de var ute morgon och kväll. En lyckad dag innebar sju dyk, något som då kändes helt fantastiskt. Mellan dyken fiskade Ole Martin och Brutus upp ytterligare "örnfisk" i ett norskt hav som fortfarande är levande, i synnerhet jämfört med vad vi svenskar är vana vid.

I dag är havsörnshäckningarna ännu många fler, och en riktigt bra dag är det tal om tiofalt så många dyk, alltså sextio-sjuttio dyk!

Med åren har Ole Martin förfinat sina fotokunskaper och sin hemmagjorda teknik. Oavsett vilket håll örnen kommer från ser Ole Martin alltid till att vi "skjuter" på vänster sida av båten. Vi behöver aldrig tveka, när örnen närmar sig kommer båten att ligga med babordsidan mot det håll där örnen kommer att göra sitt dyk för att ta fisken. Fotograferna kan koncentrera sig på att få bilderna.

Vi kan ha särskilda önskemål, vi vill ha medljus eller motljus. Ofta går det att lösa för några dyk men vind- och solriktning bestämmer vad som är möjligt vid varje tillfälle (och vi vill bara i undantagsfall ta bilderna på dyket och örnfångsten bakifrån).

Havsörnarna står i centrum, men vi ägnar tid även nåt närgångna och hypersnabba kustlabbar och under pauser kör vi "kreativ" fotografering med "måker", mås- och trutfåglar. Gråtrutar och havstrutar är vanligast, men det brukar bli en hel del både silltrutar och tretåig mås.

Vi kör två turer, morgon och kväll. Vi har tre fullmatade dagar med möjligheter till fantastiska bilder, som vi tidigare kanske bara drömt om.

Vi är ute upp till fyra timmar åt gången, morgon och kväll. Etersom dagarna är långa – det blir inte mörkt så här års – blir det många timmar lediga mitt på dagen. Den som vill kan då  fotografera från ett nybyggt gömsle där fåglar dricker och badar och vattnet ger en vacker spegling.

Brutus kommer på kvällen när vi anländer ge råd och tips, både vad gäller fokusering och exponering, både lite extra trixiga. Samma på båten. Och är du nybörjare, var inte orolig, du kan skjuta bort 90-95 % av bilderna och du kommer ändå att komma hem med bilder som du kanske aldrig trott du skulle få.

Vi bor i Ørnehuset, ett modernt, luftigt och trivsamt hus invid en av fjordarna nere på Ole Martins mark. Här lagar vi själva vissa måltider, ordnar "frukostpakke" eller så besöker vi byns restaurang.

Fotografera havsörnar in action i en miljö som är helt vidunderlig. När man kommer ut mellan öarna eller in i fjordarna mellan de mäktiga bergen handlar det om vildmark, eller vildmarkshav.

 

Makalöst många möjligheter till actionbilder du kanske inte ens drömt om att kunna få.

 

I pauserna mellan örndyken kör vi mycket kreativ fotografering med "måker", trut- och måsfåglar.

 

Nu är det fotograferingen som står i centrum, men det handlar i grunden om en naturupplevelse av högsta rang.

Sex turer i Ole Martins för detta syfte specialbyggda aluminiumbåt. Vi åker ut på morgonen och efter kvällsmaten. I början av september går solen ner lite tidigare än under midsommar, med tur får vi solnedgångsbilder. Och solen går upp senare än under högsommaren.

Ole Martin Dahle känner de flesta av de olika örnindividerna och varje vrå av skärgården. Och han vet precis hur han ska lägga båten så att vi allsa får både bästa ljus och mest actionmöjligheter. Varje deltagare kan fullt koncentrera sig på att bara få till bilderna.

Brutus har varit här fyrtio gånger  och hjälper till med inställningar och tips.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram
information

DAGSPROGRAM

 

Workshopen/resan börjar och slutar i Lauvsnes, Nord-Trøndelag.

Dag 1 
Ankomst till Ole Martin, senast kl. 17. Brutus har på kvällen en genomgång av fototeknik inför fotograferingen. 

Dag 2–4
Under dessa dagar kör vi två fototurer på havet, på morgonen och på eftermiddagen/kvällen för bästa ljus. Däremellan vila, under vilopausen mellan örnturerna blir det kanske fotografering från det nya vattengömslet.

Dag 5
Efter frukost reser vi hemåt. 

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

8 – 12 SEPTEMBER 2024

 


Pris  15 700  kr  

(Anmälningsavgift  4 400 kr, se nedan)*

NYHET - OBS!  FULLBOKAD

BOKA TVÅ WORKSHOPS I RAD: 26.900 kr

BOKA DENNA OCH ÖRNARNAS RIKE 12-16 SEPTEMBER 2024

Boka både denna och workshopen innan.

Skriv att ni bokar två workshops i rad, i meddelanderutan

(Anmälningsavgiften blir 2 x 4.400 kr)

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling & Ole Martin Dahle

Antal deltagare

Min 4 / Max 5

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum. Sex båtturer (så länge vädret tillåter). Gömslefoto i skogsgömslet.

 

Boende

Vi bor i Ole Martins Ørnehus, ett stort, rymligt och modernt hus där vi kan laga vår egen mat, ordna "frukostpakke" med mera.

Inte inkluderat i priset

Resa till och från Lauvsnes. Måltider med mera. Hämtning på Steinkjers station kan ordnas mot en viss kostnad, från flygplatsen går snabbtåg varje timme till Steinkjer, cirka en timme. Vi kan också hjälpa till att ordna samåkning från Stockholm.

Enkelrum

Tillägg 1 500 kr. (Tillgången är begränsad till två enkelrum, kontakta oss.)

För två workshopar i rad kostar enkelrum totalt 2.400 i extra tillägg totalt

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600, 200–600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för landskap och kustlabben, som kommer nära bnåten. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Men eftersom man i dag kan höja ljuskänsligheten (ISO-talet) mycket mer än tidigare utan att bruset blir störande klarar man siog bra även med ljusstyrkan 5,6, eller f/6,3, i synnerhet nu under den ljusa årstiden Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att slippa behövas byta objektiv. 

En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan (och gärna ännu vidvinkligare) är bra att ha för fotografering av bland annat landskap eller trutar som kommer väldigt nära.

 

Kläder

Temperaturen varierar; vanligen från 6-9 grader på natten till 10-18 grader på dagen. På kvällsturen kan det bli kyligare och vi lånar varma flytdräkter av Ole Martin. Mössa bör man ha, och fingervantar rekommenderas sent på kvällen.

Tillgänglighet

Båten har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdsas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 4 400 SEK. Ytterligare 1 600 betalas senast 45 dagar innan resan. Resterande betalas i efterskott 7 dagar efter resans avslutande.  

Vårt pris är kalkylerat utifrån en kurs där norska kronan kostar en svensk krona (22 juni 2023)

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Boka
bottom of page