top of page
GoldenJackal_UF_Laynes__W4A3089 (1).jpg

DONAUDELTAT I SLUTET AV MAJ

DONAUDELTAT – ETT FÅGELPARADIS MEN OCKSÅ ANNAT

ETT FANTASTISKT SYSTEM FÖR FOTOGRAFER:
TJUGOFEM OLIKA GÖMSLEN, SMÅ FORDON ATT FOTOGRAFERA FRÅN, FLYTGÖMSLEN OCH FOTOGRAFERING FRÅN BÅT

 

Pris 26.200 kr         FULLBOKAD, Anmäl er till reservlista längst ned

24-31 MAJ 2025  /  Från lördag till lördag
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING
 

Översikt

NYHET VÅRRESA TILL DONAUDELTAT 2025.

Vår fotoresa till Donaus utlopp för oss bortom det Europa vi kanske är vana vid.

Donaudeltat är ett enormt område med en i stort sett oexploaterad natur, och är beläget i ett land som länge hörde till det politiska östblocket med den maktfullkomlige Ceaucesco som mer eller mindre enväldig diktator.

Donaudeltat är Europas största våtmark. Samtidigt är det ett av de sista områdena där naturen fortfarande fått bestå.

Vår resa görs till det över ett tusen hektar stora reservatet som fått namnet "Sista utposten". Här kommer vi att tillbringa en vecka åt fotografering av ett ymnigt fågelliv, men också med andra spännande inslag som schakalen. 

Resan hit från Bukarest är en 4-timmars resa med bil och sedan motorbåt, eftersom det inte finns någon vägförbindelse mellan denna  plats och fastlandet.

I området bor vi på en bekväm lodge, där alla rum har egen wc och dusch. I byggnaderna finns också den restaurang där vi äter alla vår måltider.

Allt är inclusive vad gäller mat på denna resa.

Man har byggt över 25 olika gömslen för olika arter och miljöer; de är konstruerade på ungefär samma sätt som Bences gömslen i Ungern med spegelglas, som gör oss osynliga för fåglar och andra djur. Spegelglasen gör också att vi kan röra oss fritt, byta objektiv och kamera närhelst vi önskar. Vi har full uppsikt över vad som händer utanför och behöver inte byta position för att se ut genom titthål, som är vanligt i många skandinaviska gömslen.

Det finns även ett flytande gömsle, och vi har tillgång till mindre fordon för att fritt röra oss över området.

En fantastisk fågelfotoresa med inslag av rovdjursfotografeering.

Följ med oss till Donaudeltat. Fotografera från tjugofem olika gömslen, skapade i Bencestil med spegelglas. 

Här fotograferar vi från Donaudeltats bästa fotogömslen.

 

Gömslena är byggda så att man bekvämt fotograferar från vatten- eller marknivån.

Över fyrtio fågelarter brukar vi kunna fotografera. Vi skådar ännu fler.

Flera  specialgömslen bland annat flytgömslen i vassen.

Fotografering från tidig morgon till sen kväll, även nattfotografering av områdets rovdjur som guldschakal.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Bukarest.

Dag 1

Vi ses senast kl. 13 på flygplatsen i Bukarest för att påbörja en 25 mil lång resa över slätter och kullar och vattendrag mot nordost. På vägen kommer vi att utforska Rumäniens landsbygd och vi passerar byar där tiden verkar närmast ha stått stilla. Här kan vi fortfarande stöta på häst och vagn och lokala bymarknader.

Det är troligt att vi även längs vägen kommer att se en och annan sällsynt djurart, som präriehundar eller aftonfalkar som nu är i parningstagen.

I Tulcea vid Donau går vi ombord på en båt som sedan tar oss fram i en labyrint av vattenvägar som detta enorma delta bildat innan det rinner ut i Svarta havet. Vi kommer att se ägretthägrar och färgglada kungsfiskare. Uppe i grenarna på träden som täcker kanalernas stränder spanar havsörnar på oss inkräktare som korsar deras territorium.

Efter åtta mil når vi vad som benämnts som den Sista Utposten, det är det reservatet där vi kommer att tillbringa mesta tiden under den kommande veckan, och nu gör vi bara en första kort rundtur i området. Vi rör oss i ett system av kanaler där vi invid vassen och buskarna förmodligen finner både styltlöpare, skäggmes, rallhäger och ängshök. Vi kommer att observera biätare i träden och, om vi har tur, kommer vi att se de första guldschakalerna, väktarna av detta skyddade område, som säkert kommer att välkomna oss i skymningen med sina ylanden.

 

Dag 2-6

Under dessa dagar kommer vi att lära känna Donaudeltats växtlighet och rika artliv. Vi kommer att få hjälp av lokala guider tar oss på reservatets sand- och lervägar till de olika fotogömslena, Det är inte fel eftersom gömslerna är utfgormade för att smälta in i miljön och utan hjälp skulle vi i alla fall första gångerna riskera att köra förbi gömslena utan att upptäcka dem.

I detta reservat finns mer än 25 olika gömslen: några är begravda i berget för att erbjuda bekväma perspektiv på marknivå, andra har förhöjda dricksvatten för att underlätta tillgången till vatten för djuren. Vi kommer också att kunna använda flytande gömslen kamouflerade i vassen, samt små tältgömslen gömda i gräset.

Varje dag kommer vi att erbjudas tre fotosessioner. De första två för att ta del av det bästa ljuset vid gryningen och skymningen,. Sedan kör vi även en tredje gömslesittning efter solnedgången för dem som vill möta de nattaktiva rovdjuren. Flera av gömslena är speciellt utrustade för nattfotografering.

De tjugofem olika gömslena är fördelade över reservatets 1000 hektar för att dra nytta av den stora mångfalden i miljön och för att vi ska kunna komma närmare arterna när som helst på dygnet. Schakalflockarna är aktiva redan vid första gryningsljuset. Vi fotograferar purpurhägrar och majestätiska örnar , kungsfiskare och pelikaner som samlas i kanten av lagunerna vid solnedgången.

Det reservat vi valt för den här resan har inte bara gömslen: du kan röra dig fritt i reservatet med elfordon och jeepar eller gå på vandringar och promenader. Vi kommer också att göra två lite längre turer för att lära känna deltat på djupet. Den första turen görs på en båt i gryningen, då vi undersöker deltats spektakulära mer centrala vatten. Genom imponerande närmast "tunnelliknande vattenfarvägar" i skogen når vi sjöarna, som är hem för stora vita pelikaner men också krushuvade pelikaner och många andra arter.

Men detta är inte bara ett paradis för oss med teleobjektiv. Vi har förhoppningsvis även tagit med oss normalzoom och vidvinkel för att föreviga inte bara kanalernas intrikata strandvegetation utan också de vita och gula näckrosorna som förvandlar bak- och förgrunden till en explosion av färger. Eller de lokala yrkesfiskarnas säsongsbetonade bostäder, små strukturer gjorda av lera och trä omgivna av båtar och nät.

På en annan lite längre tur tar vi oss runt med ett specialbyggt terrängfordon. Utanflör reservatets gränser kommer vi att utforska kilometervis av stäpp- och skogsområden, bland annat den majestätiska Letea-skogen, en av de sista europeiska ursprungsskogarna, där också de flesta av de havsörnar vi möter häckar. Det är inte bara en resa genom rumänska stäppmarken, utan det blir också en resa tillbaka i tiden. Faktum är att det finns flera gamla och ofta övergivna fiskelägen på ön. Mitt bland trä- och halmhus, mellan hästkärror och gäss som strövar fritt på vägen kommer vi på nära håll att kunna observera till exempel rödvingad vadarsvala och aftonfalkar som nu inleder sin häckning i deltat. Bland alla vilda djur finns det en art som förkroppsligar präriens speciella själ: Donaus egna deltaponny- Danube deltaponny är en av de fem europeiska vilda hästarterna,  och hästarna lever på ön där vi kommer att vistas, vi kan fotografera dem i flockar ledda av okuvliga hingstar.

 

Dag 7

Den här sista dagen i deltat kommer vi att ha våra sista fotosessioner i gömslena innan vi beger oss tillbaka till Bukarest. På vägen tillbaka tar vi en annan väg än närt vi kom hit, och vi kommer först att utforska deltaområdets sjöar. Vi kommer med stor sannolikhet kunna fotografera bland annat rödhalsad dopping, fisktärna, skäggtärna, skedstork och stora grupper av pelikaner.

Den sista natten tillbringar vi i Bukarest.

 

Dag 8

På morgonen åker vi till flygplatsen för våra flyg hemåt.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Tidpunkt: 24 - 31  MAJ  2025

 

Pris  26.200  kr

Boka-tidigt-pris: 23.900 kr

(Gäler bokningar som görs senast 2 maj 2025)

(Anmälningsavgift  6 200 kr, se nedan)*

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling

Antal deltagande fotografer 

Max 7/Minimum 7 deltagare

Vid ett lägre antal deltagande tillkommer ett mindre tillägg, se nedan.

Inkluderat i priset

Transport från Budapests flygplats till ön och tillbaka. Del i dubbelrum med eget badrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en  lodge, boendet är av medelklasskaraktär, med en egen restaurang. 

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Bukarest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Alkoholhaltiga drycker. Dricks till guiderna. Glöm inte avbeställningsskydd.

Enkelrum

Tillägg  2 500 kr, endast i mån av tillgång

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm.  Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. Stativ behövs i flertalet gömslen. En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men ibland bra för lite mer "landskapsmotiv".

Kläder

Temperaturen varierar, på natten lite svalare, på dagen mellan 17 grader till 25-29 grader.

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, vid motljus gärna med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. Tunna mörka fingervantar är bra vid ev. motljus.

Tillgänglighet/funktionshinder

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet för rullstolsberoende. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. 

Anmälningsavgiften är 6 200 SEK. Senast fyra månader innan resan börjar betalas ytterligare 8 800 SEK. Resterande betalas inom två veckor efter resans avslutande. 

Blir vi färre än 7 deltagare måste vi ta ut 2.400 kr extra för resan. Ovan gäller oavsett till vilket pris som bokats.

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,80 SEK.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA RESAN NU
bottom of page