top of page
Mikaela Friberg_7.jpg

AMSTERDAM – TULPANER OCH GATUFOTO

AMSTERDAM – MAKRO OCH GATUFOTO I SKÖN KOMBINATION

FOTOGRAFERA FÄRGSPRAKANDE TULPANER I KEUKENHOFS PARKER OCH DET MYLLRANDE GATULIVET I HOLLANDS HUVUDSTAD.

10 900 kr

19 - 23 APRIL 2023

LEDARE/FOTOGUIDE: MIKAELA FRIBERG/AGNETA DELLEFORS.

Om resan

Den här resan är för dig som gillar både makrofotografering av blommor och att fånga spännande fotoögonblick i storstadsvimlet. Kanske föredrar du gatufoto men vill prova på makrofoto – eller tvärtom! Nu kan du göra både och.

Amsterdam är Nederländernas största stad och officiella huvudstad. Det bor drygt 800 000 människor här, varav cirka hälften har utländsk bakgrund. Amsterdam har den största gamla stan av alla europeiska huvudstäder. Med sina många kanaler, sagolika broar och vackra hus är det en välkomnande och bildskön stad. Här finns mängder av caféer och restauranger för alla smaker.

Det är lätt att ta sig fram i staden till fots eller på cykel. På de slingrande gatorna i centrum trängs tvåhjulingar och spårvagnar. Det är en raritet att upptäcka en cyklist med hjälm och ofta färdas det två personer på samma cykel. Holländarna föredrar att använda tramporna framför motorfordon! Det bidrar till den trivsamma miljön. Att flanera runt på Amsterdams vindlande gator, och förstås gärna med en kamera, hör till ett av stadens absoluta nöjen.

Längs kanalerna transporteras både varor och turister. Här är det liv och rörelse dygnet runt och utbudet av konst och nöjen är svårslaget. Staden har över 50 museer och de mest kända är Rijksmuseum, van Gogh-museet, Rembrandtmuséet och Anne Franks hus.

 

Amsterdam räknas som världens mest liberala stad. Ingen annan stad har samma öppenhet när det gäller lättare droger och prostitution. Det mest kända området är Red light district. Här finns allt från bordeller, sexbutiker, museer och andra lokaler som inte lämnar något över till fantasin. Här råder dock strikt fotoförbud så se upp så inte din kamera slängs i kanalen.

Nederländerna har sedan lång tid tillbaka perfekta förhållanden för att odla tulpaner. Under 1600-talet var det så många som ville köpa och sälja tulpaner att det orsakade en finansbubbla. Förhoppningsvis har vi lyckats pricka in vår resa då både staden och blomningen är som vackrast. I den fantastiska parken Keukenhof möts du av storslagna vyer vart du än går och här kan du dyka ner i tulpanernas magiska värld med din kamera. Vi besöker också den natursköna parken Thijssepark som är en härlig rogivande oas där du kommer nära naturen, blommor, insekter och fåglar i en mer naturlig miljö. 

 

Blomfotografering i Keukenhofs färgrika park.

Loppmarknaden i Waterlooplein

Thijssepark botaniska trädgård..

Gatufoto i en av Europas mest spännande städer.

Galleri

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avslutas vid hotellet; WestCord City Center Hotel, centralt i Amsterdam. [Mindre förändringar kan göras beroende på förhållandena.]

Onsdag den 19 april

Vi träffas på hotellet efter lunch, omkring kl.13. Efter att ha installerat oss blir det en stunds information kring makro och gatufoto, innan vi beger oss ut
på stan för att gatufota. Vi tar oss till det livfulla Damtorget och vidare till Oude Kerk, som är Amsterdams äldsta byggnad och kyrka. Vi fortsätter förbi Amsterdams museum till en fin innergård och vidare till Spui, en stor öppen plats med många caféer och mycket folk. Längs med promenaden finns många bra möjligheter till gatufoto. Kl. 19 har vi bokat bord på den trevliga restaurang
Grasshopper (Oudebrugsteeg 16), alldeles intill vattnet.

Torsdag den 20 april

Vi kliver upp tidigt på morgonen, äter frukost på hotellet för att sedan bege oss till blomsterparadiset Keukenhof i Lisse. Vi planerar att vara där redan
vid öppningstid klockan 8. Keukenhof är en av världens största blomsterparker, främst känd för sina vackra tulpaner. Förutom de sju miljoner tulpaner som planteras varje år, hittar du hyacinter, påskliljor, nejlikor, iris och andra härliga vårblommor. Storslagna eller närgångna vyer möter dig och din kameralins. Vi tillbringar många timmar här innan vi beger oss tillbaka till hotellet för lite vila innan nästa aktivitet, gatufoto på kvällen. Gemensam middag på stan för de
m som önskar.

Fredag den 21 april

Efter frukost går vi i samlad trupp till loppmarknaden i Waterlooplein, en plats från 1800-talet. Du kan säkert hitta fynd här, men kanske är det allra roligast att möta folkvimlet och fånga ögonblick från gatan. När det börjar kurra i magen passar det väl utmärkt med en lunch på världens äldsta Pannkaksställe, The Pancake Bakery, vid Prinsengracht, den fjärde av de fyra huvudkanalerna i Amsterdams kanalbälte. Vi har därför bokat bord där kl. 13.

Vi återvänder till Damtorget för att fota människor och duvor. I Amsterdam kryllar det av cyklister, så varför inte leka lite med långa slutartider och försöka fånga de förbipasserande. Kanske vill vi koppla av med en kopp kaffe eller något annat drickbart, varmed det kan vara lämpligt att vika av till ett lite lugnare kvarter vid Laurierstraat. Gemensam middag på stan för de som önskar och kvällsfotografering.

Lördag den 22 april

Frukost på hotellet. Sedan tar vi tunnelbanan, byter till buss för att nå vårt mål Thijssepark, som är en fantastisk vacker botanisk trädgård i Amstelveen. Här prunkar mängder av olika sorters blommor längs de inbjudande snirkliga stigarna. Eftersom parken ligger intill ett vattendrag finns det även ett rikt djurliv, främst fåglar. Nu får du chansen att återigen krypa nära växtligheten. Föredrar du att föreviga den storslagna naturen på håll finns det även möjlighet till det. Väl tillbaka i Amsterdam, vill vi ju inte missa en kryssning på kanalen. Vi får en guidad tur, samtidigt som vi har möjlighet att fota staden från detta håll och skåla tillsammans. Vi avslutar vår vistelse med en gemensam middag på den trevliga restaurangen La Cantina (Gravenstraat 20).

Söndag den 23 april

Frukost på hotellet. Eventuellt egna utforskningar på stan innan utcheckning och hemfärd.

 

Dagsprogram

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

19 – 23 april 2023

Pris:

10 900 kr.

(varav anmälningsavgift: 2 000 kr)

Antal deltagare:

Min 8 / Max 10

Ingår i priset:

Boende centralt på WestCord City Center hotel i dubbelrum, frukostar, entré till Keukenhof och båttur samt guidning av två erfarna fotografer.

Ingår inte i priset:

Resa till och från Amsterdam, transporter i Amsterdam. övriga måltider.  Försäkringar och annat av privat karaktär.

Eventuellt tillägg för enkelrum 4.900 kr.

Utrustning:

Kamerautrustning: Utrustning för makro- och gatufoto.

Från vidvinkel till kort teleobjektiv och makro.

Klädsel: Kläder efter väder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi anlitar lokala transporter i den mån vi förflyttar oss längre sträckor.

Att ta sig till Amsterdam:

Workshopen börjar och slutar på hotellet i Amsterdam.

Resan till Amsterdam bokar du själv, men vi tipsar gärna om flygförbindelser.

Vill du ta tåget går det ju också.

Kolla gärna på till exempel https://www.raileurope.com/en. På https://www.tagsemester.nu/tips kan du också hitta tips. En trevlig idé är färja från Göteborg till Kiel och därifrån tåg.

 

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Praktisk information
Boka här
bottom of page