top of page
_88A0387originalcropmer.jpg

ÖRNFOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

Översikt

NORGE – ÖRNFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

FÖLJ MED TILL OLE MARTIN DAHLES HAVSÖRNSRIKE I TRÖNDELAG
 

15.300 kr              EXTRA INSATT  FULLBOKAD

9 - 13 JULI 2023  /   3 FOTODAGAR, 4 NÄTTER
 

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING / OLE MARTIN DAHLE

"FISH IS OUT, EAGLE IS COMING" ropar Ole Martin Dahle från sin position vid styrpulpit. Ole Martin kör båten med van hand, han vet var örnarna finns, han kollar vindriktningen och efter att ha kastat fisken lägger han båten i position så att vi får örnen antingen från sidan, snett framifrån eller i bästa fall nästan rakt framifrån. Allt beror på omständigheterna: vindens riktning och styrka och positionen på solen men också på vilken örn det handlar om. 

I Ole Martin Dahles örnrike i Nord-Trøndelag handlar det om mer än hundra örnar, om man räknar även de yngre. Ett trettiotal häckningar ligger inom båtens räckhåll. Vi är på långt avstånd från boplatserna men havsörnarna känner igen båten och Ole Martin. Det räcker oftast att vi närmar oss ett territorium så "vet" örnarna att nu vankas det extra fisk, och vid den här tiden behöver örnparen mata ungarna ofta.

När Brutus första gången 2003 besökte Ole Martin hade han bara tre fotografer där på hela sommaren. Brutus besökte honom en vecka, och de var ute morgon och kväll. En lyckad dag innebar sju dyk, något som då kändes helt fantastiskt. Mellan dyken fiskade Ole Martin och Brutus upp ytterligare "örnfisk"i ett norskt hav som fortfarande är levande, i synnerhet jämfört med vad vi svenskar är vana vid.

I dag är havsörnshäckningarna ännu många fler, och en riktigt bra dag är det tal om tiofalt så många dyk, alltså sjuttio dyk.

Med åren har Ole Martin förfinat sina fotokunskaper och sin hemmagjorda teknik. Oavsett vilket håll örnen kommer från ser Ole Martin alltid till att vi "skjuter" på vänster sida av båten. Vi behöver aldrig tveka, när örnen närmar sig kommer båten att ligga med babordsidan mot det håll där örnen kommer att göra sitt dyk för att ta fisken. Fotograferna kan koncentrera sig på att få bilderna.

Vi kan ha särskilda önskemål, vi vill ha medljus eller motljus. Ofta går det att lösa för några dyk men vind- och solriktning bestämmer vad som är möjligt vid varje tillfälle (och vi vill bara i undantagsfall ta bilderna på dyket och örnfångsten bakifrån).

Havsörnarna står i centrum, men vi ägnar tid även nåt närgångna och hypersnabba kustlabbar och under pauser kör vi "kreativ" fotografering med "måker", mås- och trutfåglar. Gråtrutar och havstrutar är vanligast, men det brukar bli en hel del både silltrutar och tretåig mås.

Vi kör två turer, morgon och kväll. Vi har tre fullmatade dagar med möjligheter till fantastiska bilder, som vi tidigare kanske bara drömt om.

Vi är ute upp till fyra timmar åt gången, morgon och kväll. Etersom dagarna är långa – det blir inte mörkt så här års – blir det många timmar lediga mitt på dagen. Båtturer kan varieras med fotografering från ett nybyggt gömsle där fåglar dricker och badar och i bästa fall kommer en sparv- eller duvhök ner.

Och är du nybörjare, var inte orolig, du kan skjuta bort 95-97 % av bilderna och du kommer ändå att komma hem med bilder som du kanske aldrig trott du skulle få.

Sex turer i Ole Martins för detta syfte specialbyggda aluminiumbåt, om inte vädret omöjliggör det. Vi åker ut på morgonen och efter kvällsmaten. Här går inte solen ner förrän vid 23-tiden och det blir aldrig riktigt mörkt. Även vid dåligt väder brukar det gå att lägga om tiderna för att vi ska få ut maximalt.

Vi bor i Ørnehuset, ett modernt, luftigt och trivsamt hus invid en av fjordarna nere på Ole Martins mark. Här lagar vi själva vissa måltider, ordnar "frukostpakke" eller så besöker vi byns restaurang Zanzibar där Pål, ägaren, smyger runt.

I FALL ATT: Om Brutus är sjuk rycker Ole Martin in som ledare. 

Fotografera havsörnar in action i en miljö som är helt vidunderlig. När man kommer ut mellan öarna eller in i fjordarna mellan de mäktiga bergen handlar det om vildmark, eller vildmarkshav.

 

Makalöst många möjligheter till actionbilder du kanske inte ens drömt om att kunna få.

 

I pauserna mellan örndyken kör vi mycket kreativ fotografering med "måker", trut- och måsfåglar.

 

Nu är det fotograferingen som står i centrum, men det handlar i grunden om en naturupplevelse av högsta rang.

Sex turer i Ole Martins för detta syfte specialbyggda aluminiumbåt, om inte vädret omöjliggör det. Vi åker ut på morgonen och efter kvällsmaten. Här går inte solen ner förrän vid 23-tiden och det blir aldrig riktigt mörkt. Även vid dåligt väder brukar det gå att lägga om tiderna för att vi ska få ut maximalt.

Ole Martin Dahle känner de flesta av de olika örnindividerna och varje vrå av skärgården. Och han vet precis hur han ska lägga båten så att vi allsa får både bästa ljus och mest actionmöjligheter. Varje deltagare kan fullt koncentrera sig på att bara få till bilderna.

Brutus har varit här fyrtio gånger och kommer att hjälpa till med inställningar och tips. Även Ole Martin kan rycka in och hjälpa till.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Workshopen/resan börjar och slutar i Lauvsnes, Nord-Trøndelag.

Dag 1 
Ankomst till Ole Martin, senast kl. 17. Första kvällen äter vi tillsammans och Brutus har en genomgång av fototeknik inför fotograferingen. 

Dag 2–3–4 
Under dessa dagar kör vi två fototurer på havet, på morgonen och på kvällen för bästa ljus. Däremellan vila, foto- och bildgenomgång med Brutus eller kanske fotografering från det nya vattengömslet. Vid dåligt väder kan örnfotograferingen på båten bytas mot gömslefotografering. Men vi kan också planera om till en längre tur, om vädret är bättre, än två turer.

Dag 5
Efter frukost reser vi hemåt. 

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

9 - 13 juli 2023

 

Pris  15 300  kr  

(Anmälningsavgift  4 400 kr, se nedan)*

Reseledare

Brutus Östling/Ole Martin Dahle

Antal deltagare

Min 4 / Max 5

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum. Fotoundervisning och hjälp av fotoguiderna. 

Sex båtturer (så länge vädret tillåter) och körning på plats ingår.

Även om vädret innebär hård vind kan vi nästan alltid fotografera i lugna och vindskyddade fjordar. Vi kan naturligtvis inte försäkra oss mot styv kuling eller storm, men det är sällsynt att sådana drar ut på tiden. Att köra hela tre dagar med fotografering innebär att vi även om vi har otur med vädret någon dag ändå har rejält med möjligheter till fantastiska bilder. Genom att vara på plats senast kl. 17 ankomstdagen kan vi också besluta att ta en första båttur på kvällen, om vädret då är bättre än vad som förväntas andra dagar.

 

Boende

Vi bor i Ole Martins Ørnehus, ett stort, rymligt och modernt hus där vi kan laga vår egen mat, ordfna "frukostpakke" med mera.

Inte inkluderat i priset

Resa till och från Lauvsnes. Måltider med mera. Hämtning på Steinkjers station kan ordnas mot en viss kostnad, från flygplatsen går snabbtåg varje timme till Steinbkjer, cirka en timme. Vi kan också hjälpa till att ordna samåkning från Stockholm.

Enkelrum

Tillägg 1 700 kr. (Tillgången är begränsad till två enkelrum, kontakta oss.)

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600, 200–600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för landskap och kustlabben, som kommer nära bnåten. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Men eftersom man i dag kan höja ljuskänsligheten (ISO-talet) mycket mer än tidigare utan att bruset blir störande klarar man siog bra även med ljusstyrkan 5,6, eller f/6,3, i synnerhet nu under den ljusa årstiden Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att slippa behövas byta objektiv. 

En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan (eller ännu vidvinkligare) är bra att ha för fotografering av bland annat landskap eller trutar som kommer väldigt nära.

 

Kläder

Temperaturen varierar, vanligen från 5-10 grader på natten till 8-23 grader på dagen. På kvällsturen kan det bli kyligare och vi lånar varma flytdräkter av Ole Martin. Mössa och fingervantar kan vara skönt sent på kvällen.

Tillgänglighet

Båten har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdsas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 4 400 SEK. Resterande betalas senast 60 dagar innan resan. 

Vårt pris är kalkylerat utifrån en kurs där norska kronan är likvärdig med en svensk krona (21/6 2021)

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA
bottom of page