JPL016178.jpg

VÅRLIGA LANDSKAP

I DAN ANDERSSONS FOTSPÅR

 

VÅRLANDSKAP I DAN ANDERSSONS FOTSPÅR

FINNMARKENS PÄRLOR MED JAN-PETER LAHALL & PETER ENGMAN

5.900 kr

20 – 23 MAJ 2021   /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: JAN-PETER LAHALL OCH PETER ENGMAN

ENDAST TVÅ PLATSER KVAR!

Följ med Fokus och Jan-Peter och Peter på en oförglömlig tur till hjärtat av Finnmarken, omkring Fredriksberg i sydvästra Dalarna. Här kör vi en fyra dagars workshop under guidning av två av landets främsta landskapsfotografer. Vi bor i enkelrum i Säfsens fina stugor, det blir tre nätter i dessa. Vi har valt de största stugor med fyra olika sovrum i varje stuga och gott om gemensamma utrymmen.

Långt ute på Burängen hörs en trana ropa och längs Pajso ligger en dimslöja som skänker morgonen en extra dramatik. Det blir en magnifik upplevelse när solen vaknar upp bakom bergen och färgar gryningen röd.

Natt- eller ska vi säga tidig gryningsfotografering i Finnmarken, Dalarna, är speciellt. Dagarna börjar tidigt nu i maj. Men vi kan inte annat än känna en naturlig glädje när vårens fantastiska grönska möter oss när vi tar oss ut strax efter klockan tre. 

Som ofta är gryningsdimman på plats och den hjälper oss att få till bilderna som bjuder på det där lilla extra.

Dan Anderssons hemmamarker och Skattlösberg är ett måste för oss landskapsfotografer, och särskilt speciellt är det att få att få uppleva trakterna i gryningen. Och så stugan som ligger där uppe på höjden med sin milsvida utsikt.

Vi besöker flera av de litterärt kända och vackra platserna i finnmarken. Längs med vägen kan vi med lite tur få se en skymt av skogens konung, som annars oss ovetande vakar över oss. Och den som lyssnar riktigt noga kan kanske höra näcken spela.

Våren i Finnmarken är en resa för kropp och själ. Det är inte bara solens uppstigande i gryningen, utan även solnedgångarna bjuder oss på en färgprakt av sällan skådat slag. Våren i Finnmarken bjuder oss på många intryck, och från fotografisk synvinkel är denna plats närmast magisk. Vi kommer förhoppningsvis att få med oss många minnen för livet, såväl själsligt som bildmässigt.

Landskapsfotografering i Finnmarken under våren har bara en nackdel. Det innebär okristligt tidig uppstigning redan klockan 3, för att vi ska kunna vara på plats en halvtimma innan solen går upp.

Vi fotograferar från innan soluppgången till en bra stund in på förmiddagen, för att sedan bege oss tillbaka till stugorna för några timmars sömn. De som orkar kan naturligtvis gå igenom morgonens bilder.

Efter att ha vilat, redigerat bilder och fått i oss något att äta är det dags igen.

Klockan 19.00 beger vi oss på nytt för att denna gång utnyttja det bästa kvällsljuset. Vi vill helst vara på plats i god tid innan solen går ned

Finnmarken eller, som det också kallas, finnskogarna är inte bara en naturupplevelse av rang. I dessa bygder känner vi historiens vingslag. Här levde och verkade bosättare, de så kallade svedjefinnarna, i början av 1600 -talet. Finnskogarna omfattar inte bara södra Dalarna utan också delar av västra och norra Värmland, delar av Hälsingland och Ångermanland. I Skattlösberg strax utanför Ludvika levde och verkade diktaren Dan Andersson några år under början av 1900-talet. 

Vi rör oss kring trakter med välkända namn, inte minst kända från Dan Anderssons dikter, Luossa, Skattlösberg. Pajso – ån som ringlar sig fram längs myren.

Soluppgången över Burängsmyren kommer att bli ett minne man bär med sig, och denna plats är bara en av många som vi kommer att besöka under dagarna i Finnmarken.

Naturen är magisk, med skogen, bergen, alla dessa myrar och framför allt det lugn som råder som gör att man sällan vill åka hem igen efter dessa dagar.

 

MED TANKE PÅ COVID-19

I dessa covidtider kör vi årets workshop så att alla har varsitt sovrum, vilket gör att priset är litet högre än förra året. 

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en kan välja om de vill dela bil eller inte. Vi kör högst en i varje sätesrad, samma med de minibussar vi kör. Munskydd används i bilarna om vi är flera, ta med er munskydd,  lämpligen en för varje dag,  men vi kommer också att ta med några extra munskydd. 

Fotografering i ett av Sveriges naturskönaste områden.

Få inspiration och handledning av två av landets främsta landskapsfotografer.

Guidning till några av Finnmarkens absolut bästa fotograferingsplatser.

Fotografering när våren och grönskan är som bäst.

 

KLICKA PÅ BILDEN

 

DAGSPROGRAM

 

Torsdag:

Vi samlas torsdag kl. 17 vid Säfsenbyns reception för kort information och uppdelning av er på de olika stugorna. Peter och Jan-Peter berättar kort om vad som kan vara värt att tänka på. Kl. 19 kör vi ut och försöker ta tillvara på kvällsljuset.

Det är i mitten av maj, och solen går upp halv fem och ner efter klockan 21. Vi bör vara på plats en halvtimme före soluppgång och en timme före solnedgången då vi utnyttjar det bästa kvällsljuset. Vi stannar dessutom en halvtimme efter solens nedgång. 

 

Fredag och lördag:

Vi åker ut så att vi är på de aktuella platserna en halvtimme före soluppgång och åker tillbaka till stugorna ungefär en halvtimme efter solnedgång. Morgon-/förmiddagspass respektive eftermiddagspass med fotografering där Jan-Peter och Peter ger tips och råd.

 

Avbrott för lunch, datorarbete och/eller vila ca 11.00–15.00. Under avbrottet på lördag visar deltagarna sina bilder och Jan-Peter och Peter kommenterar.

 

Söndag:

Söndag morgon kör vi som vanligt en tidig fotograferingstur – för dem som orkar. De som vill tar sovmorgon. Sedan packar vi för att kunna lämna stugorna senast kl. 11, då workshopen avslutas. Vi har inkluderat städning av stugorna i priset.

 

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

20 – 23 maj 2021

Pris:

5.900 kr

(varav anmälningsavgift: 1.200 kr)

Antal deltagare:

Min 8 / Max 12

Ingår i priset:

Boende i Säfsens stora stugor med eget sovrum. Guidning i området och fotografisk vägledning av Peter Engman och Jan Peter Lahall. Sänglinnen och städning av stugorna ingår. Vi har även inkluderat städning av stugorna i priset.

 

Priset baseras på självhushåll i  Säfsensbyns moderna stugor, som är utrustade med allt man behöver. För den som så önskar finns en restaurang i det närbelägna hotellet. I byn finns även en grill och pizzeria.

Ingår inte i priset:

Resa till och från Fredriksberg / Säfsen. Måltider (självhushåll i stuga med modernt kök). Försäkringar och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv. Stativ rekommenderas.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder, stövlar och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Men detta gäller bara om man inte är i riskgrupp. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte. Vi kör högst en i varje sätesrad, samma med de minibussar vi kör. 

 

Att ta sig till Fredriksberg/Säfsen:

Workshopen börjar och slutar i Säfsens stugby. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss att hämta upp och lämna vid Ludvika Station. Ankomst till Ludvika station senast kl. 15 på torsdagen. Avresa från Ludvika station: tidigast kl. 12.45 på söndag.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook