top of page
_H6A2741croplite.jpg

ARKTISKT FÅGELLIV I NORDNORSKT
VINTERLANDSKAP

Om resan

ARKTISKT FÅGELLIV I

NORDNORSKT VINTERLANDSKAP

MED FANTASTISKA FOTOMÖJLIGHETER

27.400 kr

22 - 29 MARS 2024   /   8 DAGAR, 7 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

För oss fotografer handlar det naturligtvis om ljuset. Från vår till sen sommar går solen aldrig ner, medan det i december och januari är i stort sett helt mörkt. Men i början av februari återvänder solljuset, och det går fort. Dagarna blir snabbt längre, och i mars har vi ett utdraget men lågt solljus.

Varanger ligger nordligast på den skandinaviska halvön, i östra delen av norska finnmarken. Området är känt för sin vackra och speciella natur med alltifrån dramatiska klippor, stora vidder, myrmarker och björkskog.

Resan har visserligen arktiska fåglar i första fokus, men vinterlandskapen och det säregna ljuset gör att landskapsfotograferingen kan bli ytterst givande.

Fågellivet är speciellt, och med de gömslen och fågelmatningar vi kan utnyttja håller fågelfotograferingen världsklass.

Varanger tillhör norra Europas fågelrikaste trakter. Vi börjar resan i Båtsfjorden där vi i tre dagar nyttjar de flytgömslen som har gott om plats och är utrustade med toalett. Gömslena ligger inne i hamnområdet, och här möter vi framför allt mängder med ejdrar och praktejdrar i stor mängd men också alfågel och  alförrädare. Alförrädaren är en art som förr övervintrade i Sibirien, men som de senaste decennierna ökat i antal Nordnorge. De isfria fjordarna gör att de samlas här i stor mängd.

Från flytgömslena kommer vi riktigt nära, och vi fotograferar från det närmaste man kan komma vattennivån. Vi får bilder på praktejder och andra andfåglar som nästan inte går att få på något annat ställe. Efter fyra-fem timmar i gömslena följer vi med Rainer Hansen i hans båt och kör runt både inne i och utanför hamnområdet. Här får vi mängder med chanser till actionbilder på flygande, landande och lyftande praktejdrar, vanliga ejdrar och andra arktiska övervintrare.

Till Varangers fjordar och marker kommer ofta gästarter som normalt hör hemma på andra kontinenter. Det finns en enkel orsak. Så här långt norrut är avstånden mellan kontinenterna litet. Det innebär en extra spänning, och besöken kan komma både från väster (Kanada) och öster (Sibirien).

Ute i fjordarna kan vi med lite tur få syn på svartnäbbad och vitnäbbad islom.

VI har valt att tillbringa tre dagar i Båtsfjorden. Praktejdrarna och de andra andfåglarna utgör ändå lite av en fotografisk höjdpunkt, och med tre dagar hinner vi förmodligen fotografera under alla möjliga väderförhållanden. Här ändras vädret snabbt. Strålande solsken avlöses av snöoväder och någon timme senare skiner solen igen.

Efter tre innehållsrika dagar i Båtsfjorden tar vi oss vidare mot Vardø för övernattning. På vägen spanar vi efter hökugglor, i år kunde vi fotografera upp till sju olika hökugglor alldeles intill vägen. Vi kör kanske landskapsfoton på den vackra fjällmiljö, som man här stöter på bara på ett hundratal meters höjd.

 

Middag i Vardsö. Har vi tur, som vi hade i år, kan vi fotografera norrsken med Hornøya i förgrunden på kvällen. På morgonen därpå ut till fågelparadiset Hornøya. Vi har nästa år flyttat besöket till senare i mars, för tio år sedan var fåhellivet hektiskt redan i början av mars, men nu tycks det komma i gång någon eller några veckor senare. 

 

Så här års är snön kvar, men luften sjuder av aktivitet och överallt hittar vi bland annat tretåiga måsar, sillgrisslor och även flera tusen toppskarvar som brukar övervintra här. Bered er på ett riktigt spektakulärt fågelliv, och på ett väder som på en kvart kan växla från snöyra till ett fantastiskt solsken. Det rika fågellivet och de varierande väderförhållandena ger möjligheter till mycket skiftande bilder. I år kom lunnefåglarna strax före det datum vi kör 2024.

 

Morgonen därpå fotograferar vi fåglar kring Vardø. Skärsnäppor på stranden, trutar av olika slag, tretåig mås som inväntar häckningssäsongen överallt, på fönsterbrädor, till och med utomhuslampor.

 

På eftermiddagen styr vi sedan kosan en bit söderut där vi inkvarterar oss och äter middag. Resans sista hela fotodag tillbringar vi i Pasvikdalen som också den är känd för sitt rika fågelliv. Vi beger oss ut tidigt på morgonen med en lokal guide, som tar oss till utfodringsplatser och hjälper oss att hitta vinterfåglarna. En del fåglar är ju stannarter och matningen drar till sig till exempel tallbit, lappmes och lavskrika. Med lite tur kan vi också stöta på någon övervintrande lapp- eller hökuggla. Vi fotograferar fram till tidig eftermiddag, efter det lämnar guiden oss men de som orkar fotograferar resten av dagen alldeles nära vårt eget boende. Dalen har också ett rikt vinterfågelliv.

Efter en god frukost morgonen därpå kör vi mot flygplatsen i Kirkenes, en timmes körning, och flyger hemåt vid 12-tiden.

Du kan läsa mer om varje plats i dagsprogrammet ned.

Det kan av vädermässiga eller andra skäl ske mindre ändringar i den planerade rutten.

Tre dagars intensiv fotografering av praktejder, alförrädare och andra arktiska arter helt nära vattenytan från världskända flytgömslen och från rib-båt. Andra arrangörer har oftast bara en eller två dagar i dessa gömslen, som är  lite av höjdpunkten på resan. Efter gömslesittningen varje dag fotograferar vi en till en och en halv timme från rib-båt, vi försöker få flygande praktejdrar och andra.

Med tre dagars fotografering från flytgömslena hinner vi få väldigt många olika väder och ljusförhållanden. Häruppe varierar vädret fort, solsken ena minuten, tjugo minuter senare snöoväder.

 

Fotografering på ett vintrigt Hornøya, det spektakulära fågelberget med bland annat tiotusentals sillgrisslor, toppskarv och tretåig mås Och 2024 är resan flera veckor senare, vid en tid då sannolikheten för lunnefåglar i snö ökar.

 

Fotografering av spektakulära landskap i magiskt vinterljus.

 

Fotografering av stannfåglar som lappmes, tallbit och lavskrika i taigamiljö.

 

Allt detta avnjuts i boenden med ett verkligt vinterlandskap utanför dörren.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

Dag 1:

Ankomst. Vi ses i Kirkenes när flyget landar  klockan 12. Vi kör i två bilar sedan till Båtsfjorden. På vägen kollar vi in det speciella landskapet, renar och inte minst spanar vi på en sträcka efter hökugglor som, brukar hålla till nära vägen. I Båtsfjorden bor vi tre nätter på ett litet hotell alldeles intill båthamnen och här finns också en restaurang. Middag tre kvällar ingår.

 

Dag 2:

I två dagar fotograferar vi nu framför allt praktejder, ejder, alfågel, alförrädare men också många andra fåglar, dels från de berömda flytgömslena, dels från Rainers rib-båt.

Vi går upp vid fyratiden. Innan vi åker ut till flytgömslena får vi varma flytdräkter att ha på oss. Båtfärden, som bara tar ett par minuter, tar oss ut till ett av de två flytgömslen mitt i hamnen. Det finns  fotoluckor alldeles nere vid vattennivån och det finns även toalett. Tröttnar man på att ligga stänger man den nedre luckan och fotograferar bekvämt från en stol lite högre upp. Fåglarna fotograferar vi från en halvmeters håll till betydligt längre avstånd. Änderna simmar oberörda runt oss, och vi byter kanske fotohål för att få olika vinklar. Det är en fantastisk upplevelse att ha till exempel praktejder på så nära håll, och gömslena ger en unik möjlighet till bilder som man svårligen får på annat håll. Fåglarna simmar omkring gömslena på alla håll, de dyker och kommer upp till vattenytan. En telezoom på 100-4/500 mm eller 180 (200)-560 mm är mycket användbar, ett superlångt tele är bra när fåglarna är på längre håll. 

Vi får med oss ett frukostpaket och kaffe och stannar i gömslet ca fyra-fem timmar.

Därefter blir vi upphämtade för en tur med båt i cirka en och en halv timme runt i och omkring hamnområdet, detta är bästa tillfället för action- och flyktbilder när praktejdrar, ejdrar och andra fåglar lyfter och landar. Vi är klara någon gång mellan kl. 11-12.

Sedan är det fri tid för fotografering eller annat innan det blir mörkt. Av erfarenhet vet jag att de flesta behöver någon timmes vila också, vi går upp tidigt.

Till vintern 2024 ska Rainer sätta upp några gömslen för bland annat vinterharar.

Middag med dessert på kvällen.

 

Dag 3:

Denna dag innehåller samma agenda som dag två.

Dag 4:

Denna dag innehåller samma förmiddagspass vid flytgömslena och på rib-båten som dag 2 0ch 3, men vi avslutar vid 10.30 (Då har vi fotograferat oavbrutet i nästan 6 timmar.). Därefter packar vi ihop och lämnar hotell 12-12.30.

Vi köper med oss någon mat och kör vidare i riktning Vardø. 

På kvällen checkar vi in på Vardø Hotell och äter något. 

Dag 5:

Vi blir på morgonen skjutsade ut till Hornøya med båt och där blir vi avsläppta för upphämtning på eftermiddagen.

Ön som ligger utanför Vardø utgörs till större delen av en jättelik fågelklippa. Nu i slutet av mars fylls himlen av fåglar. Det är ett osannolikt spektakel när tusentals grisslor plötsligt lyfter och flyger runt runt mot Vadsø och tillbaka. Skådespelet är imponerande, ljudet öronbedövande som på en hårdrockskonsert.

De tretåiga måsarna ockuperar de klippväggar som är snöfria, och där snön fortfarande ligger kvar sitter de i snön i väntan på att klippavsatsen ska befrias från dess vita täcke. Måsarna delar klippan med sillgrisslorna, fast arterna häckar en bit ifrån varandra.

Mer än tusen toppskarvar brukar hålla till på klipporna runt ön. De vilar oftast på klipporna längre ner, närmare havsytan. Högre upp svävar korparna på jakt efter något ätbart, och vid denna tid är det full aktivitet inför parningen.

Upphämtning på eftermiddagen.

 

Dag 6:

På morgonen från cirka klockan 5 fotograferar vi fåglar kring Vardø. Skärsnäppor på stranden, trutar av olika slag, tretåig mås som inväntar häckningssäsongen överallt, på fönsterbrädor, till och med utomhuslampor. Sedan kör vi 3 timmar mot Pasvik. På vägen stannar vi där vi hittar motiv, landskap eller fåglar eller renar i vinterlandskap. På kvällen bjuds vi på middag.

Dag 7:

Pasvikdalen är känd för sitt rika fågelliv, och vi beger oss ut tidigt på morgonen med en lokal guide, som tar oss till utfodringsplatserna och hjälper oss hitta vinterfåglarna. En del fåglar är stannarter och den väl inarbetade matningen drar till sig till exempel tallbit, lappmes, lavskrika och en rad andra arter.

Har vi tur leder oss guiden till någon mer eller mindre stationär lapp- eller hökuggla, Och naturligtvis kan ekorrar leta sig fram för att fylla förråden.

Guiden lämnar oss klockan 13 och vi kan fortsätta fotografera i närheten av vårt boende. Det brukar inte råda någon brist fotomotiv.

 

Dag 8:

Efter frukost beger vi oss mot flygplatsen i Kirkenes för hemflyg.Ett och annat fotostopp hinns kanske med, beroende på flygtider, dessa ändrar bolagen ofta väldigt sent.

Dagsprogrammets ordning kan ändras.

Prakisk information
PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

22 - 29 mars 20214      8 dagar, 7 nätter

 

Pris  27.400 kr

Boka-tidigt-pris innan 10 augusti: 26.900 kr.

(Anmälningsavgift 5 800 kr)*

Reseledare

Brutus Östling

 

Antal deltagare

Min 6 / Max 8

 

I priset ingår:

I priset ingår frukostpension i form av frukost eller frukostpaket beroende på hur dagsprogrammet ser ut.

Middag ingår alla dagar utom två kvällar, kvällarna i Vardö. Vatten eller måltidsdryck som serveras ingår.

Alkoholhaltig dryck ingår ej.

Övriga måltider, dvs. lunch för den som önskar, betalar var och en på plats. 

 

Transporter

Hämtning och lämning vid Kirkenes flygplats.

Generellt sker transporterna i ett par stora bilar.

 

Ej inkluderat i priset

Flyg tur och retur till Kirkenes, dricks, vissa måltider, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

Enkelrumstillägg (i mån av plats)

6 800 kr

 

Resans början och slut

Resan börjar och slutar på Kirkenes flygplats, vi anpassar detta efter flygtider men vi kan vara på flygplatsen kl. 9.15, hemflyg från och med kl. 10.30 fungerar, preliminärt ses vi klockan 12.00 ankomstdagen. Flyg landar cirka 11.20. 

 

Kamerautrustning

Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt av fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom med motsvarande 24 mm fullformat till långa teleobjektiv. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat ger med 400 mm en bildvinkel som motsvarar 600 eller 640 mm med en fullformatskamera. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Ett enkelt och lättviktigt stativ bör tas med, speciellt om tillfälle ges till nattfotografering eller, med tur, norrsken.

 

Kläder

Det är kallt i Varanger i mars. Varma kläder och skor förordas, klädsel för ner till minus 10-30 grader (det senare bara riktigt extrema dagar). 

 

Tillgänglighet

Boendet och fotograferingen har begränsningar vad gäller tillgänglighet. I flera områden är terrängen svår om man har begränsningar vad gäller rörlighet. 

 

Visum/Pass

Pass. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan, inom 14 dagar från det datum vi fakturerar avgiften. 8.000 betalas senast 15 december, resterande 30 dagar innan resedatum. Blir vi färre än minimiantalet 6 deltagare kan en viss kostnad tillkomma.

 

Försäkringar

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. I dessa tider är avbeställningsskydd viktigt.

 

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du är i riskgrupp. 

 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

 

Resevillkor (läs mer här)

BOKA NU
bottom of page