top of page

ARKTISKT FÅGELLIV I NORDNORSKT

VINTERLANDSKAP

Om resan

ARKTISKT FÅGELLIV I

NORDNORSKT VINTERLANDSKAP

MED FANTASTISKA FOTOMÖJLIGHETER

22.800 kr

1 – 8 mars 2021   /   8 DAGAR, 7 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

Fullbokad! Ny resa läggs upp inom kort

För oss fotografer handlar det naturligtvis om ljuset. Från vår till sen sommar går solen aldrig ner, medan det i december och januari är i stort sett helt mörkt. Men i början av februari återvänder solljuset, och det går fort. Dagarna blir snabbt längre, och i mars har vi ett utdraget men lågt solljus.

Varanger ligger nordligast på den skandinaviska halvön, i östra delen av norska finnmarken. Området är känt för sin vackra och speciella natur med alltifrån dramatiska klippor, stora vidder, myrmarker och björkskog.

Resan har visserligen arktiska fåglar i första fokus, men vinterlandskapen och det säregna ljuset gör att landskapsfotograferingen kan bli ytterst givande.

Fågellivet är speciellt, och med de gömslen och fågelmatningar vi kan utnyttja håller fågelfotograferingen världsklass.

Varanger tillhör norra Europas fågelrikaste trakter. Vi börjar resan i Båtsfjorden där vi i två dagar nyttjar Örjan Hansens världskända flytgömslen som har gott om plats och är utrustade med toalett. Gömslena ligger inne i hamnområdet, och här möter vi framför allt mängder med ejdrar och praktejdrar i stor mängd men också alfågel och  alförrädare. Alförrädaren är en art som förr övervintrade i Sibirien, men som de senaste decennierna ökat i antal Nordnorge. De isfria fjordarna gör att de samlas här i stor mängd.

Från flytgömslena kommer vi riktigt nära och vi fotograferar från det närmaste man kan komma vattennivån. Vi får bilder på praktejder och andra andfåglar som nästan inte går att få på något annat ställe. Efter fyra-fem timmar i gömslena följer vi med Örjan Hansen i hans båt och kör runt både inne i och utanför hamnområdet. Här får vi mängder med chanser till actionbilder på flygande, landande och lyftande praktejdrar, vanliga ejdrar och andra arktiska övervintrare.

Till Varangers fjordar och marker kommer ofta gästarter som normalt hör hemma på andra kontinenter. Det finns en enkel orsak. Så här långt norrut är avstånden mellan kontinenterna litet. Det innebär en extra spänning, och besöken kan komma både från väster (Kanada) och öster (Sibirien).

Ute i fjordarna kan vi med lite tur få syn på svartnäbbad och vitnäbbad islom.

Efter några innehållsrika dagar i Båtsfjorden tar vi oss vidare mot Vadsø, där vi under en heldag besöker ett privat reservat med en rad välbesökta fågelmatningar. Det hela är utformat för fotografering, och man har dessutom en ovanlig bredd på arturvalet. De två efterföljande dagarna bor vi i Vardø och vi beger oss tidigt på morgonen ut till fågelparadiset Hornøya. Så här års är snön kvar, men luften sjuder av aktivitet och överallt hittar vi bland annat tretåiga måsar, sillgrisslor och även flera tusen toppskarvar som brukar övervintra här. Bered er på två toppdagar med ett riktigt spektakulärt fågelliv, och på ett väder som på en kvart kan växla från snöyra till ett fantastiskt solsken. Det rika fågellivet och de varierande väderförhållandena ger möjligheter till mycket skiftande bilder.

 

Vi tillbringar två hela dagar ute på Hornøya. Väderförhållanden är som sagt nyckfulla här, och väderförhållandena  kan ju medföra att båten kanske inte kan gå ut någon av dagarna. Men med två hela dagar ökar ju dessutom chanserna till ett lyckosamt utfall.  När jag hade en workshop här senast i mars 2014 stannade vi fem dagar på Hornøya.

 

Efter två förhoppningsvis hektiska dagar på fågelberget Hornøya styr vi kosan en bit söderut. Resans sista hela fotodag tillbringar vi i Pasvikdalen som också den är känd för sitt rika fågelliv. Vi beger oss ut tidigt på morgonen med en lokal guide, som tar oss till utfodringsplatser och hjälper oss att hitta vinterfåglarna. En del fåglar är ju stannarter och matningen drar till sig till exempel tallbit, lappmes och lavskrika. Med lite tur kan vi också stöta på någon övervintrande lapp- eller hökuggla. Vi fotograferar fram till tidig eftermiddag, efter det lämnar guiden oss men de som orkar fotograferar resten av dagen alldeles nära vårt eget boende. Dalen har också ett rikt vinterfågelliv.

Du kan läsa mer om varje plats i dagsprogrammet ned.

Det kan av vädermässiga eller andra skäl ske mindre ändringar i den planerade rutten.

Två dagars intensiv fotografering av praktejder, alförrädare och andra arktiska arter helt nära vattenytan från världskända flytgömslen och från rib-båt.

 

Två dagars fotografering på ett vintrigt Hornøya, det spektakulära fågelberget med bland annat tiotusentals sillgrisslor, toppskarv och tretåig mås.

 

Fotografering av spektakulära landskap i magiskt vinterljus.

 

Två dagars fotografering av övervintrande småfåglar med många arter och mindre däggdjur vid välbesökta matningar och från väl inarbetade gömslen.

 

Allt detta avnjuts i bra boenden med ett fantastiskt vinterlandskap utanför.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

Dag 1:

Ankomst. Vi ses i Båtsfjord när flyget landar och checkar in på hotellet, vi har en kort genomgång inför morgondagen. Det går ett flyg till Båtsfjorden, som bör bokas i samband med att man bokar den övriga flygningen. 

Incheckning sker på hotellet när vi är framme i byn. I Båtsfjorden bor vi två nätter på ett litet hotell med utsikt över båthamnen och här finns också en restaurang.

Mer detaljer om transporter med mera står att finna under PRAKTISK INFORMATION.

 

Dag 2:

I två dagar fotograferar vi nu framför allt praktejder, ejder, alfågel, alförrädare men också många andra fåglar, dels från Örjans berömda flytgömslen, dels från hans båt.

På morgonen går vi ut när det fortfarande är mörkt och tar oss ner till Örjans "kontor". Innan vi åker ut till flytgömslena får vi varma flytdräkter att ha på oss. Båtfärden, som bara tar ett par minuter, tar oss ut till de tre bekväma flytgömslen, mitt i hamnen. Det stora med plats för tio  personer har  tolv  fotoluckor alldeles nere vid vattennivån och det finns även toalett. Fåglarna fotograferar vi från en halvmeters håll till betydligt längre avstånd. Änderna simmar oberörda runt oss, och vi byter fotohål någon gång för att få olika vinklar. Det är en fantastisk upplevelse att ha till exempel praktejder på så nära håll, och gömslena ger en unik möjlighet till bilder som man svårligen får på annat håll. Fåglarna simmar omkring gömslena på alla håll, de dyker och kommer upp till vattenytan. En telezoom på 100-4/500 mm eller 180 (200)-560 mm är mycket användbar, ett superlångt tele är bra när fåglarna är på längre håll. Kanske litet oväntat: men man kan dessutom ta med sig en vidvinkel/zoom med kortaste brännvidd på kanske 20 eller 24 mm (fullformat).

Vi får med oss ett frukostpacket och kaffe och stannar i gömslet ca fyra-fem timmar.

Därefter blir vi upphämtade för en tur med båt i en och en halv-två timmar runt i och omkring hamnområdet, detta är bästa tillfället för action- och flyktbilder när praktejdrar, ejdrar och andra fåglar lyfter och landar. Vi är klara någon gång mellan kl. 13 och 14.

Sedan är det fri tid för fotografering eller annat innan det blir mörkt.

 

Dag 3:

Denna dag innehåller samma agenda som dag två, men vi avslutar vid 13-tiden.

Vi köper med oss någon mat och kör därefter vidare i riktning Vadsø.

På kvällen checkar vi in på ett Bed&Breakfast två mil innan man kommer till Vadsø.

 

Dag 4:

Dagen ägnas åt fotografering i Varanger Fuglepark. Vi är på plats innan soluppgången. I den privata parken, som omfattar ungefär fyra hektar, blir vi guidade av en lokal guide. I området har man satt upp olika matningsstationer som lockar till sig en mängd övervintrande fåglar och det handlar om ett rätt stort utbud av fågelarter.

Vi tar skoter upp på fjällsluttningen, och här finns stora chanser för oss att finna såväl fjällripa som hermelin och kanske hökuggla. Vi fotograferar hela dagen, och på kvällen kör vi till Vardø och checkar in på vårt boende, som har en bra restaurang alldeles i närheten.

De två följande dagarna beger vi oss ut till Hornøya.

Dag 5:

Såväl dag 5 som 6 ägnas åt Hornøya. Vi blir tidigt skjutsade ut till Hornøya med båt och där blir vi avsläppta för sen upphämtning på eftermiddagen.

Ön som ligger utanför Vardø utgörs till större delen av en jättelik fågelklippa. Redan nu i början av mars fylls himlen av fåglar. Det är ett osannolikt spektakel när tusentals grisslor plötsligt lyfter och flyger runt runt mot Vadsø och tillbaka. Skådespelet är imponerande, ljudet öronbedövande som på en hårdrockskonsert.

De tretåiga måsarna ockuperar redan de klippväggar som är snöfria, och där snön fortfarande ligger kvar sitter de i snön i väntan på att klippavsatsen ska befrias från dess vita täcke. Varje kvadratmeter tycks vara upptagen. Måsarna delar klippan med sillgrisslorna, fast arterna häckar en bit ifrån varandra.

Mer än tusen toppskarvar brukar hålla till på klipporna runt ön. De vilar oftast på klipporna längre ner, närmare havsytan. Högre upp svävar korparna på jakt efter något ätbart.

Upphämtning sker sen eftermiddag.

 

Dag 6:

Samma schema som dag 5, men när vi kommit tillbaka från Hornøya kör vi norrut till Pasvikälven och vårt boende för de sista två nätterna.

Dag 7:

Pasvikdalen är känd för sitt rika fågelliv, och vi beger oss ut tidigt på morgonen med en lokal guide, som tar oss till utfodringsplatserna och hjälper oss hitta vinterfåglarna. En del fåglar är stannarter och den väl inarbetade matningen drar till sig till exempel tallbit, lappmes, lavskrika och en rad andra arter.

Har vi tur leder oss guiden till någon mer eller mindre stationär lapp- eller hökuggla, Och naturligtvis kan ekorrar leta sig fram för att fylla förråden.

Guiden lämnar oss klockan 13 och vi kan fortsätta fotografera i närheten av vårt boende. Det brukar inte råda någon brist fotomotiv.

 

Dag 8:

Vi beger oss tidigt mot flygplatsen i Kirkenes för hemflyg.

Prakisk information
PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

1 mars - 8 mars 2021       8 dagar

 

Pris  22.800  kr

(Anmälningsavgift 1 000 kr)*

TILLÄGG: Alla måltider (utom dryck) inräknade 1.800 kr

 

Reseledare

Brutus Östling

 

Antal deltagare

Min 5 / Max 8

 

I priset ingår:

I priset ingår frukostpension i form av frukost eller frukostpaket beroende på hur dagsprogrammet ser ut.

Övriga måltider betalar var och en på plats liksom drycker. På något ställe bör middagen beställas i förväg, dagen innan.

Räkna med mellan 250 och 350 NOK per dag. Norska kronan ligger under den svenska för närvarande. 

 

Transporter

Hämtning från flygplatsen i Båtsfjord och lämning vid Kirkenes flygplats.

Generellt sker transporterna i flera stora bilar.

 

 

 

Ej inkluderat i priset

Flyg tur och retur till Båtsfjorden respektive Kirkenes, dricks, vissa måltider, alkoholhaltiga drycker, försäkringar och annat av personlig karaktär.

 

 

Enkelrumstillägg (i mån av plats)

5 400 kr

 

Resans början och slut

Resan börjar på flygplatsen i Båtsfjord och slutar på Kirkenes flygplats, exakta tider meddelas senare.

 

Kamerautrustning

Då vi kommer att fotografera många olika typer av motiv, allt från landskap till porträtt av fåglar så är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom med motsvarande 24 mm fullformat till långa teleobjektiv. För att öka brännvidden bör man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat ger med 400 mm en bildvinkel som motsvarar 600 eller 640 mm med en fullformatskamera. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Ett enkelt och lättviktigt stativ bör tas med, speciellt om tillfälle ges till nattfotografering eller, med tur, norrsken.

 

Kläder

Det är kallt i Varanger i mars. Varma kläder och skor förordas, klädsel för ner till minus 10-30 grader (det senare bara riktigt extrema dagar).

 

Tillgänglighet

Boendet har begränsningar vad gäller tillgänglighet. I flera områden är terrängen svår om man har begränsningar vad gäller rörlighet.

 

Visum/Pass

Pass. Vid incheckning för flyg krävs pass.

 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor. Anmälningsavgiften inbetalas via faktura i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 45 dagar innan resan. 

 

Försäkringar

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och avbeställningsskydd. I dessa tider är avbeställningsskydd viktigt.

 

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du är i riskgrupp.

 

Denna grupp är svensk-/skandinaviskspråkig.

 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

 

Resevillkor (läs mer här)

bottom of page