top of page
IMG_20180420_221835_red_3000.jpg

UZBEKISTAN MED BLOMMANDE FRUKTRÄD OCH FESTIVAL

13 - 23 MARS 2022

Om resan

UZBEKISTAN - BLOMMANDE LANDSKAP, SIDENVÄGSSTÄDER OCH NAVRUZFESTIVAL

FOTOGRAFERA MÄNNISKOR OCH BLOMMANDE APRIKOSLUNDAR I ETT BETAGANDE LANDSKAP. UPPLEV SAMARKAND OCH FESTEN NAVRUZ SOM FIRAS PÅ VÅRDAGJÄMNINGEN

26 900 kr

13 - 23 MARS 2022

LEDARE: THOMAS ANDERSSON/N

Uzbekistan i mars utstrålar vår och doftande aprikosträd. Teman för denna resa kommer att vara fotografering av blommande aprikoslundar, sidenvägens städer, landskap och festliga och välkomnande Uzbeker som firar Navruz.

 

Navruz är dagen för vårdagjämningen och markerar början på våren i norra hemisfären. Idag är det en officiell helgdag i Uzbekistan och firas alltid den 21 mars. Festen är spridd över flera dagar och firas med konserter och processioner. Som förberedelse för semestern städar människor sina hem och mahallas (stadsdelar) och köper nya kläder. Före, under och efter Navruz bereds "sumalak", en söt pasta gjord av groddat vete och kokt i en stor kazan (vattenkokare). Här finns massor av vackra och inspirerande fotomotiv att hitta bland de samlade gästerna

Karavanstäderna utmed Silkesvägen har varit världens civilisations viktigaste vägar i århundraden, besökta av tungt lastade kameler och rika köpmän. Vi följer deras spår till de legendariska städerna Samarkand, Margilan och Tasjkent, där glittrande kupoler, forntida moskéer och minareter bildar en färgglad röra av vackra mosaiker. Här befinner vi oss i Alexander den stores, Genghis Khans och Timur Lenks hemtrakter.

Vi har lagt rutten så att den leder genom några av de vackraste sidenvägsstäderna och vi besöker områden som ännu inte är har påverkats av turister. Här sträcker sig blommande aprikoslundar och mandelträd mellan vingårdar och mysiga små byar längs de spektakulära kirgiziska bergen vid gränsen mellan Tadzjikistan Kirgizistan och Uzbekistan.  Eftersom våren kommer tidigt här kommer vi när blomningen är som bäst.  Vi får uppleva exotiska och krydddoftande basarer med färgglada sidenstånd bland de vänliga affärsmän och en lokalbefolkning som gärna ställer upp på bild.

Fergana Valley var känd som en plats där vägar för sidenvägs-transporterna korsades. Så långt tillbaka som på 900-talet var Margilan berömd för handel och produktion av vackra sidentyger. Också i dag anses Margilan  vara Uzbekistans sidenhuvudstad. Här produceras, vävs och färgas den berömda khanatlasen, ett hantverk med respekt för de gamla traditionerna – fantastiskt i skönhet och originalitet. Naturligtvis utgör den här paletten av färger och människor en unik möjlighet för fotografer! Under vistelsen besöker vi också en speciell avelsplats för vit stork. I århundraden har storkar häckat i gamla träd på en muslimsk kyrkogård. Några av redena har fantastiska dimensioner, och platsen har en distinkt och fridfull atmosfär och  är en strålande utmaning för fotografer.

Vi besöker också den sägenomsusade  staden Samarkand. Gamla stan är upptagen på UNESCO: s världsarvslista och innehåller bland annat det mytiska och vackra Registan Square, som ligger i de centrala delarna. Förutom Registan Square kommer vi att se Gur-Emir, eller Emir's Tomb, en annan av Samarkands vackra byggnader och nekropolen Shah-i-Zinda - en samling gravstenar som nästan bildar en liten stad med den vackra ingångsportalen belagd med färgglada plattor. En smal, drygt 200 meter långa gatan med mausoleer på båda sidor ger spännande fotomöjligheter. Vi planerar att tillbringa 21 mars med ett besök i Shakhrisabz, 80 km söder om Samarkand. Staden ligger på 622 m höjd och historiskt känd som Kesh eller Kish. Idag är staden främst känd som födelseplatsen för den turk-mongoliske erövraren Timur från 1300-talet.

På resan genom Uzbekistan använder vi vår egen buss, bor på bekväma hotell och besöker lokala restauranger. Vi har gott om tid att njuta av och fördjupa oss i den speciella uzbekiska atmosfären. Landet sträcker sig genom Kyzul-Kum-öknen till västra Kina och norra Himalaya.

Detta är en resa till flera "klassiska" och mindre kända sidenvägs-sevärdheter och den ger resenären en komplett och grundlig insikt i detta välkomnande land där äventyret väntar runt hörnet.

Resan leds av Michael Westerbjerg Andersen. Han bor i huvudstaden Bishkek i Kirgizistan och har en stor erfarenhet av att leda resor i Centralasien. Fotografisk ledare är Thomas Andersson/N från Falkenberg, en erfaren fågelfotograf med fåglar och landskap som sina huvudsakliga motivområden. Thomas är medlem i Naturfotograferna och har publicerat bilder i böcker, tidskrifter, tidningar och almanackor. Han har medverkat i ett flertal utställningar och gett ut två böcker. Den senaste "Tidvatten" tilldelades Falkenbergs kommuns miljöpris, samt författarfondens arbetsstipendium. Han brinner för skyddet av fåglar och är aktiv med bland annat ringmärkning. Klicka här för att se Thomas bilder.

Fotografera de blommande fruktträden i trakterna där sidenvägen drog fram.

Fira Navruz festen vid vårdagjämningen som firas med färgrika uppträdanden

Besök i kryddoftande, exotiska basarer där du kan köpa siden och andra vackra hantverk och uppleva möten med lokalbefolkningen.

I Samarkand får du uppleva och fotografera byggnaderna och stämningen som gjort staden till världsarv.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Söndagen 13/3

Resdag från Sverige.

Vi kan organisera inkvartering om du önskar komma någon dag tidigare.

Måndagen 14/3

Tasjkent

Vi landar i den uzbekiska huvudstaden Tasjkent tidigt på morgonen och när inträdesformaliteterna är över, kör vi till vårt hotell där det kommer att finnas en möjlighet att koppla av innan dagens program börjar.

Dagens stadstur stannar bland annat till vid Khazrati-Imom som är ett vackert komplex med flera koranskolor och moskéer. Här ligger bland annat Djuma-moskén och den framstående Koranskolan Barak Khan-Madrasa, där den äldsta handskrivna Koranen - Uthman Koranen finns. I Abdul Kassim Madrasa visar skickliga uzbekiska hantverkare exempel på mjukpappersmålning, träarbete, keramik och andra vackra alster. Vi besöker därefter den närliggande basaren där allt från grönsaker och bröd till kläder handlas. Ett besök på den berömda Tashkent Metro hinns också med. Den är dekorerad med marmor och granit och där har fotografering nyligen blivit tillåten.

​Övernattning på hotell i Tasjkent.

Tisdagen 15/3

Tasjkent – Ferghana
Efter frukost fortsätter vi med våra egen buss (315 km) till Fergana i det östra Uzbekistan.  Staden är huvudstad i en provins med samma namn. Längs vägen (efter ca 250 km) stannar vi i Kokand, en liten men intressant och viktig stad med en lång historia. Som många andra städer i Fergana Valley, grundades Kokand i en tätbefolkad oas på den gamla sidenvägen. Under det trettonde århundradet förstörde mongolerna staden. Enligt skriftliga källor återuppbyggde Abdu-Raim Beg staden Kokand (Khuk-kon) 1732 och 1740 gjordes staden till huvudstad för området. Staden blomstrade och nådde sin topp i mitten av 1800-talet, då den styrde över omfattande delar i dagens Uzbekistan, Tadzjikistan och Kirgizistan, inklusive Tasjkent. År 1876 ​​erövrade den ryska generalen Skobelevs armé Kokand och staden blev en del av det ryska imperiet. Idag är Kokand en grön och mysig modern stad med en befolkning på cirka 250 000 invånare. Den mest kända byggnaden  är Khudoyar-khan (Urda) palatset. Ett magnifikt arkitektoniskt komplex, som var Khudoyars bostad, den sista härskaren över Khanaten i Kokand. Slottet byggdes 1871 i centralasiatisk arkitektur. Vi gör en snabb rundtur, hittar en lunchplats i stan och fortsätter den sista vägsträcka till Fergana. Vid ankomsten finns det tid på egen hand. 

 

Övernattning på hotell i Fergana

Onsdagen 16/3

Margilan - Kumtepa, basaren & sidenproduktion
Margilaner är en av de mindre kända sevärdheterna i Uzbekistan. Det är en av Uzbekistans äldsta städer. År 2007 firade staden sitt tvåtusenårsjubileum. Margilan ligger i den södra delen av Fergana-dalen på en pittoresk plats vid sidenvägen. Här träffades handlarna från det grenade vägnätet innan de fortsatte mot nya horisonter. Så långt tillbaka som på 900-talet var Margilan känd för sina vackra sidentyger. Även i idag anses den som Uzbekistans sidenhuvudstad. Här produceras den berömda khanatlasen – vävt och färgat hantverk enligt de gamla traditionerna. Vi besöker Kumtepa Bazaar, där allt mellan himmel och jord handlas. En färgpalett och myllrande folkmassor som erbjuder fantastiskta möjlighetr till bilder! Senare på dagen gör vi ett besök i en av stadens sidenfabriker, innan vi återvände till vårt hotell i Fergana.

Övernattning på hotell i Fergana

Torsdagen 17/3

Fergana – Rishton – Oltiariq - Fergana

Vi står upp tidigt och efter frukost kör vi västerut genom blommande fruktträdgårdar. Morgonljuset ger stora möjligheter till spännande motiv och dagens första stopp är byn Rishton 40 km väster om Fergana vid gränsen till Kirgizistan. Rishton är känt för sin keramik - cirka 90% av den keramik som erbjuds i Uzbekistan tillverkas av de cirka tusen keramikerna i Rishton. Keramik har producerats i Rishton i minst 800 år. Endast lokalt tillgängliga råvaror används, som röd lera från en närliggande lergrop eller vit lera från Angren. Ett kännetecken för Rishton keramik är ornament och mönster målade i blått och turkosfärger. Efter lunch fortsätter vi till Oltiariq som i flera århundraden har varit bland de ledande inom odling och lagring av färska druvor. Druvor mognar i augusti lagras under vintern fram till våren året därpå med gamla tekniker som ärvts genom generationer.

Staden själv och omgivningen utgör charmiga motiv där husen är målade i olika färger, och där ingångsportalerna är imponerande.  Efter besöket i Oltiariq återvänder vi till Fergana. På kvällen besöker vi ett charmigt matställe beläget vid sju källor och som erbjuder - enligt lokalbefolkningen - Uzbekistans bästa pilaf, under ett stort platanträd.

Övernattning på hotell i Fergana

Fredagen 18/3

Fergana – Tasjkent via Xo'ja Turob buva ziyoratgohi i Namangan-provinsen – häckande vit stork
Efter frukost återvänder vi till Tasjkent. Längs vägen stannar vi vid en unik plats där vita storkar i århundraden byggt bon i toppen av gamla träd bland gravstenar på en muslimsk pilgrimskyrkogård. Mer än 50 par bor på häckningsplatserna från början av mars. Med tanke på bonas imponerande storlek är det lätt att föreställa sig att storkarna i många år har hittat häckningsmöjligheter här i en region där det inte finns mycket skog eller andra platser att bygga på. Vi fortsätter till Tasjkent och resten av dagen är fri för egna upptåg.

Övernattning htell i Tasjkent

Lörden 19/3

Tasjkent - Samarkand
Vi fortsätter till Samarkand - även kallad själens trädgård, Islams juvel och världsspegeln. Denna Centralasien mest legendariska stad har en tusenårig historia som kulturcentrum på sidenvägen. Vid ankomst tar vi in på vårt hotell i två nätter. Staden rymmer några av Centralasiens mest unika kulturpärlor. Den mest kända synen är utan tvekan Registan Square beläget i den centrala Samarkand. Det är en av de vackraste platserna i världen! Här ligger Ulugbek Madrasa och Tillya-Kari-Madrasa tillsammans med Shir Dor Madrasa som är unika arkitektoniskta mästerverk under överinseende av UNESCO.

Förutom Registan Square gör vi ett besök vid Gur-Emir, eller Emirens Gravkammer, en annan av Samarkands vackraste byggnader. Timur Lenk beställde 1404 Gur Emirs vackra kupol och mausoleumet färdigställd till ära åt hans avlidne sonson, Muhammed Sultan. På den vackert dekorerade kupolen är poetiskt skrivet: "Om himlen försvinner kommer kupolen att ersätta den".

Övernattning i Samarkand

 

Söndagen 20/3

 

Samarkand

Vi tillbringar hela dagen i Samarkand och gör en omfattande stadstur där vi granskar stadens historia bland de största och mest kända sevärdheterna. Uzbekiskt vin är okänt för de flesta, men i själva verket har uzbekerna gjort vin i årtusenden. Vi avslutar dagens program med ett kort besök på stadens statsägda vingård och får smaka och höra mer om den uzbekiska vinproduktion.

Övernattning i Samarkand

Måndagen 21/3

Shakrisabz - NAVRUZ

Efter frukost gör vi en dagsutflykt till Timur Lenks hemstad, Shakrisabz - eller Kesh som staden kallades då - där han började sin livsresa från herde till härskare över ett imperium. Han härstammade från mongoliska krigare som hade marscherat västerut i samband med förstärkningen av det stora mongoliska imperiet. Således ansåg han sig vara en ättling till den stora mongoliska krigsherren Djengis Khan. Omkring 1370 mobiliserade Timur Lenk de turkmeniska stammarna i området för en serie storskaliga och blodiga erövringar som fick karaktären av plundringsexpeditioner. 

År 1380 fullbordade Timur erövringen Khwarezm; sedan gick räderna till Khorasan och Iran (1383-85), Kaukasus, Mesopotamien och sydryska stäpperna (ca. 1386-94), norra Indien (1398-99) och Syrien, Irak och Anatolien (1399-1402). Timur dog under förberedelser för en attack mot Kina, varefter hans lösa imperium föll ihop.

Dagens största attraktion är naturligtvis den uzbekiska firandet av Navruz. Den här dagen är hela området runt AkSaray Palace fyllt med festliga uzbekar i alla åldrar. Människor samlas i staden från provinsen och det finns mycket att uppleva. Skolklasser har förberett sig och uppträder för förbipasserande som nyfikna tittar på varandra och inte minst på ett gäng skandinaviska fotografer som kommer bli mer än upptagna med att fotografera och bli fotograferade. Du känner dig extra välkommen till en Navruz-fest och det kommer att finnas många intryck att smälta när vi återvänder till Samarkand.

Övernattning i Samarkand

Tisdagen 22/3

Samarkand – Tasjkent

Efter frukost kör vi mot Tasjkent (350 km). Några timmar från Samarkand kommer området att bli mer kuperat. Gröna åsar och robusta klippor uppenbarar sig på båda sidor. På flera platser längs vägen ses stora fält med bomull ”den vita guldet” som på gott och ont har format Uzbekistans och hela Centralasiens historia. Omfattande bevattning och efterföljande uttorkning av sjön Aral har orsakat en av de värsta miljökatastroferna i världen. Hela västra Uzbekistan lider av vattenbrist och salthaltigt dricksvatten på grund av det sänkta grundvattennivån. Allt klimat i Centralasien har förändrats till följd av uttorkningen av Aralsjön.

På eftermiddagen är vi tillbaka i Tasjkent. På kvällen träffas vi för en gemensam avskedsmiddag

Övernattning på hotell i Tasjkent

Onsdagen 23/3

Hemresa

Tidigt flyg och ankomst till Sverige senare på dagen på grund av tidsskillnaden.
 

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

13 - 23 mars 2022 10 dagar, 9 nätter

Pris

 26 900 kr

Antal deltagare

Min 8 / Max 12

Ingår i priset

Helpension under hela resan, transporter i landet, inträden, lokala guider, fotoledare Thomas Andersson/N. Priset är baserat på Euron den 31 mars 2021 (10.20). Eventuellt kan priset justeras på grund av valutaförändringar som vi inte kan råda över. Se resevillkor.

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 700 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering.

Ingår inte i priset

Eventuellt tillägg för enkelrum 3.200 kr, dricks till chaufför och lokala guider, fototillstånd (ca 1 USD/sevärdighet), drycker samt personliga utgifter, reseförsäkring samt flygresan Sverige – Tasjkent.

OBS! Du bokar flyg själv, men vi hjälper gärna dig att hitta rätt flyg.

Utrustning

Kamerautrustning: från vidvinkel till tele

Ett lätt stativ är alltid bra att ha för bland annat kvällsfotografering

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

Utrustningslista kommer att skickas ut i god tid till deltagarna.

 

Transporter på plats

Vi åker i en bekväm buss med egen chaufför. Om vi blir många kan två bussar bli aktuellt. Resan sker i samarbete med lokala researrangören Michael Westerbjerg Andersen, Bishkek.

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgift på 3.000 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor.

Prakisk information
bottom of page