top of page
20180921_DSK5483_4_5.jpg

ALBANIEN - GAMMAL KULTUR OCH STORSLAGEN NATUR I SKÖN FÖRENING

Om resan

ALBANIEN - GAMMAL KULTUR OCH STORSLAGEN NATUR

VÅR FÖRLÄNGDA RESA TILL ALBANIEN BLIR EN RESA I TIDEN DÄR MYCKET FORTFARANDE ÄR OFÖRÄNDRAT SEDAN FÖRR

SISTA PLATSERNA        från 23.900 kr

18-29 APRIL 2024, 11 NÄTTER/12 DAGAR  

LEDARE/FOTOGUIDE: LARS PETTERSSON

Det finns otroligt mycket att uppleva i Albaniens natur och kultur. Detta blir den fjärde resan till landet som länge var stängt för omvärlden, men som efter diktatorn Enver Hoxhas fall öppnade upp sina pärlor för turister. Och vi har gjort denna resa extra låna för att kunna utforska olika delar av landet. De flesta soltörstande besökarna håller sig vid kusten och inlandet är än så länge ganska okänt för många. Årets resa kommer ytterligare att ge möjlighet till att utforska kulturen och naturen i detta bergiga inland och ge upphov till oförglömliga möten med människor i byar på avlägsna platser.

 

Albaniens historia sträcker sig lång tillbaka till Romartiden och tidigare. Landet var en del av det Osmanska riket som kollapsade i början av 1900-talet. Självständigt blev Albanien 1912. Landet ockuperades av Italien 1939 och av Tyskland 1943, men befriades av partisaner 1944. Sedan slutet av andra världskriget blev Albanien en sluten kommuniststat och först 1992 blev det en demokratisk parlamentarisk stat med ett flerpartisystem. Efter anklagelser om valfusk och uppkomsten av en form av investeringsfonder med så kallade pyramidspel, drevs landet till randen av ett inbördeskrig. Det var inte förrän 1997 som läget började att stabilisera sig igen. Sedan dess har det successivt öppnat sig för besökare.

Albanien är ett bergigt land med den högsta toppen på 2710 m.ö.h. Kustområdet har ett medelhavsklimat medan det i inlandet råder mer skiftande förhållanden med platser med hög nederbörd men också torrare områden. Folkmängden uppgår till knappt 3 miljoner med huvudsaklig koncentration kring huvudstaden Tirana och närliggande städer.

Isoleringen från omvärlden under kommunisttiden har inneburit att mycket av den gamla kulturen lever kvar än i dag. Den vackra stenstäderna Berat och Gjirokastra är exempel på det. De har med sina gamla byggnader status som världsarv.

Naturen bjuder på dramatik med höga berg och skogar där björn, varg och lo fortfarande finns i goda stammar. Fågellivet är intressant med stora rovfåglar i inlandet och i kustbandets laguner finns bl.a. pelikaner (Pelecanus crispus) och flamingos. Vi gör ett besök i Narta-lagunen där vi kan beskåda dessa och andra arter.

Att resa i Albanien är som att ta ett kliv tillbaka i tiden. Landsbygden erbjuder fantastiska fotomotiv både när det gäller natur och möten med människorna i deras miljö. Generösa och vänliga människor som ännu inte vant sig riktigt vid turister finns det gott om och på resan får vi möjlighet att på nära håll studera och fotografera deras villkor. Djupa raviner med gamla osmanska broar, varma källor, bergskedjor och skogar bjuder naturen generöst på.

Vårresan till Albanien bjuder på ett fräscht landskap med bergstoppar som fortfarande är snöklädda, en rik flora. På landsbygden är vårbruket i full gång med en hektisk tid för bönderna. Gröna fält, nyutslagen lövskog, vårlig flora och spännande fauna gör detta till en oförglömlig resa!

Under hela resan har vi tillgång till en egen buss med chaufför samt en kunnig lokal guide.

Några av höjdpunkterna

Att resa i Albanien är som att ta ett kliv tillbaka i tiden. Vi har förlängt denna resa så att vi ska ha tid utforska mer av detta för oss fortfarande relativt okända land. 

 

Landsbygden erbjuder fantastiska fotomotiv, såväl vad gäller kultur och landskap som i våra möten med nästan alltid otroligt generösa och vänliga människor. På den albanska landsbygden är turister något nytt.

Vi fotograferar i världsarvsstäderna Berat och Gjirokastra med sina gamla stenhus.

Vi bor hemma hos familjer i  byarna Rehova och Strelca och vi kan följa livet ute på den albanska landsbygden.

Vi fotograferar det dramatiska bergslandskapet i södra Albanien.

 

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Även om vi anlitar  lokala arrangörer får man ändå räkna ändå med att det kan bli små förändringar beroende på väder och andra oförutsedda händelser Vi försöker att vara så flexibla som möjligt för att få ut mesta möjliga av resan.

Dag 1

Vi träffas på Tiranas flygplats på kvällen vid 22-23-tiden och går 300 meter till vårt första hotell. (de flesta flyg landar vid 22.30-23.50) Vi kommer att förorda att ni bokar Lufthansa eller Austrian Airliners. Serbia Airlines flyger också och landar tidigare, men har för flertalet tänkbara flighter bara ett stopp på 45 minuter i Belgrad, känns osäkert med bagaget)

Dag 2

Buss med guide tar oss söderut till inlandet och världsarvsstaden Berat där vi efter att ha inkvarterat oss på hotellet besöker den högt belägna borgen varifrån vi fotograferar staden och de omgivande bergen i det snygga kvällsljuset. Middag.

Övernattning: Berat

Dag 3

Morgonen och förmiddagen ägnas åt fotografering i den vackra gamla staden. Efter lunch åker vi upp till en liten by i bergen. Roshnik är en pärla vid vägs ände på sluttningen av berget Tomorrit. Här bor vi två nätter och får möjlighet att utforska omgivningarna till fots. Kvällen bjuder på en alldeles speciell mat och vinprovning där byns lokala läckerheter dukas upp.

Övernattning: Roshnik

Dag 4

Hela dagen ägnas åt byn Roshnik med omgivningar. Här finns dalgångar med åar, lövskogar, vinodlingar och ett mäktigt landskap där det allestädes närvarande berget Tomorrit utgör en mäktig fond. Fåraherdar vallar sina hjordar och här träffar vi på vänliga och nyfikna människor. Det blir en heldag där bergsbyns lugn smittar av sig på oss. Middag

Övernattning: Roshnik

Dag 5

Efter frukost lämnar vi Roshnik och åker vidare söderut. Det blir en avstickare ut till kusten och lagunen Narta. Här finns möjlighet att fotografera lagunens fåglar som till exempel flamingos, pelikaner och flera olika vadare.

Färden går sedan vidare söderut med flera stopp utmed vägen. Fram på eftermiddagen når vi världsarvsstaden Gjirokastra och inkvarterar oss på hotell där. Vi besöker Albaniens största borg med vapen från andra världskriget samlade. Vi njuter av den hänförande utsikten över staden och landskapet runt omkring. Middag.

Övernattning: Gjirokastra

Dag 6

Hela dagen ägnas åt Gjirokastra.  I stenstaden finns det motiv överallt med gamla hus förankrade i den branta sluttningen och försedda med stentak. Vi får en guidning, men också tillfälle till att ströva runt på egen hand och upptäcka. Middag

Övernattning: Gjirokastra

 

Dag 7

Vi lämnar Gjirokastra efter frukost och åker vidare in i landet. Lunch äter vi hos en familj i Benja. Därefter tar vi oss till de varma källorna i närheten. Här finns en vacker osmansk bro och det ges också möjlighet för den badsugne att ta ett dopp i de varma källorna. En spännande ravin leder uppströms och vid bra väderförutsättningar (inte regn och högvatten) kan man utforska den en bit.

Vi åker vidare nära gränsen mot Grekland för att på slingriga vägar komma till vårt övernattningsställe, Farma Sotira nära Leskovik där vi äter middag.

Övernattning: Farma Sotira

Dag 8

Efter att ha checkat ut från Farma Sotira åker vi i sakta mak vidare med flera stopp med hissnande vyer. Vi får kanske också får tid till en vandring i området.

På eftermiddagen kommer vi fram till den lilla byn Rehova där vi inkvarteras i familjer och får på nära håll ta del av deras vardagsliv. Vi blir väl omhändertagna, får smaka på lokal mat och dryck.

Övernattning: Rehova

 

Dag 9

En tidig morgon då vi tar oss till den närbelägna staden Erseka där en djurmarknad äger rum. Det är verkligen en upplevelse att se och fotografera denna händelse där djuren byter ägare under lite kaotiska former.

Från Rehova åker vi på eftermiddagen vidare till staden Korca och sedan in i landet till den lilla orten Strelca. Här blir vi inkvarterade i enkla gästhus (i princip hemma hos byns befolkning) och äter hemlagad middag.

Övernattning: Strelca

Dag 10

En heldag i Strelca med omgivningar. Hit hittar inte många andra turister. Inte ens Tiranaborna har upptäckt denna pärla. Upplev det gamla, genuina Albanien där tiden stått stilla. I området finns fortfarande gott om vilda djur som varg och björn. Fågellivet är också rikt. Middag. 

 

Övernattning: Strelca

 

Dag 11

Efter frukost åker vi genom floden Devolls dalgång och upp mot Tirana dit vi kommer på kvällen. Middag och tid att utforska centrum.

Övernattning: Tirana

Dag 12

Efter frukost ges ytterligare lite tid till att utforska Tirana med guide. Transfer till flygplatsen och hemresa tidigast med flyg kl. 14.50.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

18-29 april 2024

Pris

25 700 kr

Anmälningsavgift: 5.500 kr

 

Priset baseras på euro-kursen 11,70 SEK Reservation för ändringar av priset på grund av valutaförändringar utanför vår kontroll.

Antal deltagare

Min 8 / Max 8

 

Resan genomförs även med 6 eller 7 deltagare, men då ökar priset till 27.000 SEK, för resenärer som bokat till boka-tidigt-pris ökar det till 26.000. 

Ingår i priset

11 nätter på hotell och motsvarande med halvpension (middagar), transporter enligt program med inhemsk chaufför, lokal engelskspråkig guide samt fotoledare.

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 400 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering. Läs mer här.

Ingår inte i priset

Flygresa Tirana tur och retur, övriga måltider, dricks, personliga utgifter, eventuellt enkelrumstillägg på 2900 kr. Försäkringar och annat av privat karaktär.

​OBS! Du bokar själv flygresan men vill du ha hjälp med bokningen står vi naturligtvis till tjänst med det. Programmet startar från Tiranas flygplats och avslutas där. En rekommendation är att ta flyget dagen före och övernatta på ett hotell vid flygplatsen. Vi kan ge rekommendation.

 

Utrustning

Kamerautrustning: Egentligen är det som alltid annars: allt. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Stativ är fördel.

Bärbar dator för att kunna ta del av varandras bilder

Klädsel: Kläder efter väder. Mer info närmre avresan.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats

Vi har hela tiden en buss med egen chaufför.

 

Sista bokningsdag

Boka senast den 1 februari 2024. Bokningsavgift 5.500 kr som dras av från slutfakturan

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgiften betalas i samband med bokningen. Ytterligare 4.500 betalas senast 60 dagar före avfärd. Resterande betalas 14 dagar efter resans avslutande.

Försäkringar

Varje deltagare måste ha en egen reseförsäkring som täcker eventuella sjukvårdskostnader samt hemtransport vid sjukdom. I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

 

Resevillkor

Läs här om våra allmänna resevillkor

Boka
bottom of page