top of page
_Z8I6049cropmer.jpg

GÖMSLEFOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

UNGERN – GÖMSLEFOTOGRAFERING I ABSOLUT VÄRLDSKLASS

FÖLJ MED TILL BENCE MÁTÉS UNIKA GÖMSLEN I SÖDRA UNGERN
 

31 400 kr           EXTRA INSATT RESA I SOMMAR                                                                      

18 - 25 JUNI 2022  /   8 DAGAR, 7 NÄTTER
 

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING
 

Översikt

Följ med Brutus och Fokus fotoresor nu i juni till Kiskunsagi och Bences gård. Hembyn Pusztaszer ligger strax norr om gränsen till Serbien, och motorvägen från flygplatsen passerar bara mågra kilometer från gården, en och en halv timmes bilfärd från Budapests flygplats.

 

Bences gömslen liknar inget annat. Det handlar om kreativa och innovativa lösningar, allt i syftet att göra det möjligt att få unika bilder på fåglar och djur som det annars är svårt att närma sig utan att man skrämmer bort dem. Många har nog suttit i gömslen, men här har, och vi vågar faktiskt använda klichén eftersom den i detta sammanhang känns helt rätt, här har gömsletekniken ”tagits till en ny nivå”.

Ta chansen att fotografera från de spektakulära gömslen Bence Máté skapat i och omkring nationalparken Kiskunsági. Brutus var den förste utländske fotograf att besöka Bence Maté i juni 2006. Tillsammans åkte de två runt i södra Ungern i en gammal Lada från kommunisttiden, de satte upp tältgömslen men fotograferade också från Bences fem första fasta gömslen. Bence var tjugo eller tjugoett, men redan då hade han vunnit prestigefyllda nationella och internationella priser. Han berättade att han skulle renovera ett hus han köpt (vilket vid tidpunkten inte såg ut som mer än ett ruckel) och därefter skulle han ta dit fotografer från både Ungern och Europa. I dag kommer naturfotografer från hela världen för att fotografera Bences system med över tjugo fasta gömslen. Alla vill de utnyttja de unika möjligheter gömslena ger för spektakulära bilder.

 

Brutus har tagit med fotografer till Ungern från Sverige och våra grannländer i sextyon år. Under tiden har gömslena förbättrats och de har blivit fler, liksom arterna som besöker dem, och det senaste är nu att logihusen nu har byggts ut rejält. Med tjugo olika gömslen finns det gott om plats, och dessutom fotomöjligheterna har ökat ännu mer under pandemin, nya gömslen har kommit till, man hinner inte utnyttja alla de fotomöjligheter som ges under en vecka, och därför återvänder fotografer, en del varje år. Dessutom ändras fotomöjligheterna under säsongen, Bences gömslen kan besökas både under vintern, tidigare våren och sommaren, bilder och arter varierar.

 

Från gömslet med namnet ”The Theatre”, teatern, fotograferar vi till exempel gråhägrar, ägretthägrar, natthägrar med flera arter.

Vi fotograferar längs vattenytan, vi själva sitter under vattennivån i bekväma snurrfåtöljer. Kan detta verkligen vara gömslen? Stativen är rörliga och man kan lätt panorera flygande fåglar. The Cinema”, biografen, är byggd på ett liknande sätt, vi sitter bekvämt ”under” vattennivån och fotograferar längs vattenytan. Här är uttern ett av motiven, i synnerhet på natten då vi använder fasta strålkastare och fast belysning. På natten är även till exempel natthägern aktiv. I morgonljuset kan rördrommen – eller dvärgrördrommen, dyka upp i den öppning mellan vassen som vi utnyttjar. Rallhägern, ägretthägern, gråhägern är vanligen där också.  Ett nytt specialgömsle har byggts för kungsfiskare, dessa vackra pärlor bland fågelarter. 

 

I juni är temperaturerna behagliga, 22-29 grader mitt på dagen, ibland kan det bli över 30 grader. På nätterna är det lagom svalt, och man sover gott.

Även vid Bences ”drinking station”-gömslen sitter vi under vattennivån. Vi plåtar fåglar som dricker eller badar, här blir det ofta en otrolig action, tio-femton-tjugo bilder i sekunden är en rekommenderad hastighet när fåglarna badar eller kivas. De så kallade drinking station-gömslena ligger inne i skogen och lockar naturligtvis till sig skogsfåglarna – många känner vi igen hemifrån – och nu i juni blir rovfåglar som ormvråk, sparv- och duvhök allt vanligare.

 

Fåglar står i centrum, men även räv, rådjur och som sagt utter brukar generera bra bilder. För att inte glömma sislarna (läs längre ner).

 

Gömslena har ett glas som det tog Bence några år att hitta, det reflekterar mindre åt ena hållet, vi blir lättare ”osynliga” inne i de svarttäckta gömslena, men kvaliteten är så bra att glaset låter oss fotografera i även 45 graders vinkel – och ibland mer – med bra resultat. Att gömslet är mörkt inuti gör att glaset blir som ett spegelglas. Vi kan plåta utan att vi syns eller stör, och vi kan byta gluggar utan att det märks. Förhållningsregler: mörk klädsel, gärna svart; ibland kan det vara bra att ha långärmad tröja, speciellt gäller detta om vi har motljus. I motljus ”syns” vi lättare och vi måste göra oss riktigt mörka.

 

När Brutus besökte Bence på 00-talet fanns det sex-sju biätarhäckningar på ”farmen”, som gården i dagligt tal benämns. För sex-sju år sedan räddade Bence ett knappt hundratal sislar från flygplatsen utanför Budapest, där de drog till sig till sig rovfåglar (vilket störde flygtrafiken). ”Jordekorrar” brukar man säga på engelska. Bence visste inte säkert hur det skulle gå, men nu är det cirka tre tusen stäppsislar, och för tre-fyra år sedan byggde man två gömslen som gör det lättare att fotografera – eller filma – dessa otroligt karismatiska djur.

Överhuvudtaget är gömslen fantastiska inte bara för fotografering utan även för filmning.

 

Nackdelen med flytten av sislarna var – sett från fotogafiskt synhåll – att biätarna försvann från farmen. Under ett par år var det svårt att fotografera biätare. Men en ny plats för biätare hittades vid en ridskola en halvtimmes bilfärd från farmen. Och här häckar inte bara fem-sex par utan kanske uppemot ett hundratal par biätare. Och det är full rulle från början av maj, redan i slutet på april brukar det kunna bli action. Som Brutus brukar berätta på sina föreläsningar är biätare fantastiska flygande jägare. De kan fånga gott och väl och även mer än hundratalet insekter på en dag, allt från trollsländor, vackra fjärilar till humlor, bin -– och i nödfall duger det även med vanliga flugor. 

 

Den här fotoresan till gömslena i södra Ungern kommer att ge fotografen så mycket bilder att det kommer att ta lite tid att gå igenom dem. Vi kommer att sitta med bilderna på plats och titta på en del av dem tillsammans, men det är föga troligt att inte mycket av redigeringsarbetet kommer att ske efter resan. Sömn behövs nämligen också dessa intensiva dagar.

 

Vi äter en gemensam middag utomhus på kvällen när det blivit mörkt, kaffe och frukost fixar var och en själv i köket innan vi beger oss till gömslena. Olika gömslen har olika uppstigningstid. För lunchen och middagen svarar Andrea, som annars sköter det administrativa arbetet men som även utbildat sig till kock. Mycket god hemlagad mat. Coco, Fanni och Czaba är våra guider som hjälper oss med att ta oss till gömslena och hämta oss på avtalad tid eller om vi smsar eller ringer och vill lämna före eller efter avtalad tid. Slår sig en duvhök eller ormvråk ner framför vårt spegelglas för att dricka eller bada; då vill man kanske inte att Coco eller Csaba kommer och skrämmer bort den.

 

Behöver man fickpengar? Vi har hittills aldrig haft tid att göra av med några slantar utanför farmen. Men här finns istället allt man behöver.  

Alla foton i galleriet © Brutus Östling

Nu är det full fart på blåkråkor och biätare. Och härfåglarna är inne på andra häckningsrundan.

 

I södra Ungern handlar det om fotomöjligheter som får fotografer från hela världen att åka hit. 

 

Från vattengömslena fotograferar vi längs vattenytan vilket ger fantastiska bakgrunder till fåglarna – och däggdjuren.

 

Ett fyrtiotal fågelarter brukar vi kunna fotografera.

Flera  specialgömslen för bland annat härfåglar, biätare och blåkråkor.

Gömslena ligger på mellan trettio meters och ett par kilometers håll från Bences gård där vi bor (med undantag för biätargömslena som ligger en halvtimme bort).

Fotografering från tidig morgon till sen kväll, och massor av action.

 

Vi avgör själva hur länge vi vill sitta i gömslena.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Budapest..

Dag 1 
Ankomst till Budapests flygplats mitt på dagen, vi körs till Bences farm, hyser in oss i våra rum, äter något och sedan raka vägen till gömslen för fotografering. Exakt senast ankomst meddelas i november. Om man kommer senare kan transport ordnas, men en kostnad på cirka 1100-1400 kr tillkommer per transport.

Dag 2–7 
Under dessa dagar kommer vi att dela upp oss, vi kommer att följa ett schema för gömslena. VI går ut till fotolokalerna eller i gömslena både morgon och eftermiddag/kväll varje dag, utom ankomst- och avresedagen. Avvikelser från schemat kan vi på begäran göra så länge det inte krockar med andra och den plan som Fanni, Coco och Csaba lägger upp med oss. Eftersom vi är två svenska guider, Agneta och Brutus, som varit här många gånger har vi lättare att hjälpa till med körningar till olika fotolokaler och gömslen. Detta ökar flexibiliteten.

Måltiderna lagas av Andrea, hon sköter också administrationen för Bence. Hon lagar riktigt god mat och har nyligen även gått en utbildning till "chef". Frukost fixar vi själva, två kylskåp garanterar att det alltid finns att välja på. 

Dag 8
Efter gömslesittning lämnar vi Bences farm vid cirka kl. 12. Vi får naturligtvis något att äta först.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

18 - 25 juni 2022 (åtta dagar, sju nätter)

 

Pris  31 400  kr  

(Anmälningsavgift  7 900 kr, se nedan)*

Reseledare/fotoledare

Brutus Östling

Antal deltagare

Min 5, max 10

Inkluderat i priset

Transport från Budapests flygplats till Bences farm och tillbaka. Del i dubbelrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en  lodge, även kallad "farmen", boendet är av medelklasskaraktär, eftersom detta även är Bences hem så omges allt med en ovanligt familjär känsla. Under pandemin har boendet gjorts större, och med fler rum. För enkelrumstillägg ingår boendet i den nya lodgen med mer plats, badrum.

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Budapest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Glöm inte avbeställningsskydd.

Enkelrum, nybyggd lodge av högre klass, eget badrum, tempererade rum

Tillägg  4.600 kr. (Tillgången är begränsad, kontakta oss.)

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar ett 400 mm till 600 eller 640 mm, vad gäller perspektivet. Med ett fullformatshus bör man även ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är en del nattfotografering och action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv. I alla gömslen finns upphängningsanordning eller stativ för kamerornaI både Teatern och Biografen kan man hänga upp två kamerahus med objektiv samtidigt.

En normalzoom motsvarande 24 eller 28 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men bra om vi får tillfälle att fotografera landskap eller natthimmel. Stativ.

Kläder

Temperaturen håller sig mitt på dagen 24-30 grader. På något ställe kan det vara bra med ordentliga kängor.  Inne i Teatern och Biografen är skor förbjudna.

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, vid motljus med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. 

Tillgänglighet

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 7 900 SEK. Resterande betalas senast 30 dagar innan resan. 

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,15 SEK (12 april 2022).

 

Försäkringar

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

 

Med rerservation för rena felskrivningar.

BOKA RESAN NU
bottom of page