top of page
_88A9149crop_PIA.jpg

UNGERN – ACTIONFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

Översikt

UNGERN – VINTERFOTOGRAFERING I TOPPKLASS

BENCE MÁTÉS BÄSTA GÖMSLEN FÖR EN MYCKET LITEN OCH EXKLUSIV GRUPP
 

35 900 kr           NY EXTRAINSATT RESA NR 3     FULLBOKAD

19 – 26 FEBRUARI 2022  /   8 DAGAR, 7 NÄTTER

LEDARE/FOTOGUIDE: BRUTUS ÖSTLING

I februari brukar det vanligen vara rejäl vinter även i Ungern, eftersom landet  ligger långt från havet kan temperaturen på landsbygden gå ner till minus 15 grader eller lägre. 

Det här är en exklusiv möjlighet. Vi bjuder nu in er att ta del av Bence Mátés fantastiska gömslen under  vintern. Här kan man verkligen få bilder som skiljer ut sig, och det är bara plats för fem fotografer plus Brutus som har besökt Bence på vintern tre gånger förut. 

 

Pusztaszer är en by med strax över ett tusen invånare, som ligger fyra-fem mil från gränsen till Serbien. Från Budapests flygplats tar det bara 1,5 timme att köra.

 

Den lilla byn är nog i dag mest känd för att det är den världskände fotografen Bence Mátés hemort. Här växte den fortfarande i dag unge fotografen upp, och det är här han byggt upp sina i dag världsberömda gömslen för fotografering av fågellivet. Brutus var den allra första utländska fotograf som besökte en då tjugoårig Bence Máté, det var femton år sedan. Under en vecka drog de runt på ungerska landsbygden i en gammal Lada (vilken Brutus i dag formellt äger), och de hade med sig gömsletält eller så fotograferade de från de fem gömslen Bence redan som knappt tjugo år gammal hade byggt upp. 

 

En dag visade Bence upp ett gammalt ruckel där han berättade att han planerade att bygga ett hus för att kunna ta emot gästande fotografer. Redan året därpå hade det förfallna rucklet förvandlats till bostad åt fem fotografer, och sedan dess har fotografer från hela världen kommit för att fotografera från Bences numera nära trettio gömslen.

Under 2020 har boendet expanderast liksom antalet gömslen. I dag finns tolv gästrum, kök och matplats. Här bor man bekvämt och det är nära till flertalet gömslen. 

 

Den normala säsongen har varit från slutet av april till mitten av juli.

 

Men nu erbjuder Bence några små grupper att komma under vintersäsongen, den säsong då han själv bosatt sig i ett av gömslena tidvis. 

 

För att det ska fungera och vara bekvämt måste vi vara en liten grupp. Fotograferingen koncentreras till fem gömslen. Men fågel- och djurlivet är desto mer intensivt. Utanför det gömsle som kallas ”Teatern” kokar det av liv, fåglarna utfodras vintertid med fisk. Fotograferingen sker dygnet runt, ja i högsta grad när nattmörkret sänkt sig. Det är det som skapar de fantastiska bilderna med hjälp av strålkastare som belyser isen och det öppna vattnet. Ja, man kan sova, efter midnatt brukar aktiviteten avta fram till gryningen, då kan man passa på. För havsörnarna lägger man ut en åtel, och det bidrar till deras överlevnad under en tid när resurserna är knappa. Rovfåglarna kommer dagtid, speciellt om det är kallt. Men även en och annan räv brukar smyga sig fram.

 

När nattmörkret sänkt sig belyser strålkastare området framför gömslet. Vi fotograferar i motljus, och de fotografiska effekterna när hägrarna skakar fisken med vattnet stänkande åt alla håll är slående. En del hägrar tycker att ”this place ain’t big enough for both of us”, och då kan det bli skärmytslingar med vingar som spretar åt alla håll och vilkas konturer upplyses av ljuset bakifrån. Vattnet som skvätter blir effektivt upplyst bakifrån.

 

Vi tillbringar tre nätter i ”Teatern”. Här finns flera sovrum och kök. Allt bekvämt inrättat, här har vi el, wifi och allt annat vi behöver. Från köket går vi genom en 18 meter lång tunnel ut till själva gömslet med plats för tre fotografer åt gången. Vi sitter i bekväma snurrfåtöljer med en upphängningsanordning som gör att vi kan använda två kameror med olika brännvidder samtidigt. Vi sitter de facto under vattenytan och fotograferar således i nivå med isen eller vattenytan. Om du inte har besökt Teatern förut, kommer du att häpna. 

 

Från gömslet ”Biografen” bara 300 meter från den i år ombyggda ”lodgen” fotograferar vi också dagtid och nattetid. Här koncentrerar vi oss nattetid på uttrarna som håller till utanför gömslet i vassområdet. Belysningen finns ovanför gömslet men vi kan också åstadkomma ett motljus som gör att vattenstänk och djurens konturer får den där fantastiska glöden. Förutom uttrarna är natthägern – vilket namnet skvallrar om – nattaktiv. Den kommer och fiskar alldeles framför gömslet.

 

Både Biografen och Teatern är uppvärmda. Skulle vi mot förmodan somna ljuder ett litet larm om uttrarna skulle visa sig. Med allting i ordning är det bara att luta sig mot kameran och börja ”skjuta”. 

 

I båda gömslena har man också wifiuppkoppling och el.

 

På morgnarna brukar vi kunna ha kungsfiskare framför gömslet men också gråhägern och natthägrarna brukar vara aktiva framför gömslet. 

 

Ett par andra gömslen koncentrerar sig på småfåglar, hackspettar men också rådjur. Framför ett av gömslena finns en glänta med vacker skog i bakgrunden. När rådjuren kommer och snön ger ett mjukt ljus ges det fantastiskt fina bildmöjligheter. Även dessa gömslen är uppvärmda.

 

Några nätter bor vi i Teatern, övriga dagar och nätter utgår vi från Bences ”lodge”, där alla bekvämligheter finns. Och det är aldrig långt att gå till gömslena. Som mest är det 300 meter.

 

Alla bor i enkelrum, Bence har byggt ut till tolv rum med tanke på covid, så det är gott om plats. 

 

Flyg går naturligtvis bra, skulle man komma en dag tidigare kan vi ordna billigt boende. 

Brutus kommer att köra ner till Ungern med en minibuss, de som vill kan till självkostnadspris hänga på från Skåne, så länge utrymmet räcker till. Det är bra om vi är två eller tre som vill dela på i alla fall en del av körningen, körtiden är 17 timmar. Vi kör genom Tyskland och Österrike, det tar någhon timme längre än genom Tjeckien och Slovakien men vi slipper förhoppningsvis därmed stoppas av poliser, som alltid har en bot att dela ut för ett eller annat och vilken givetvis ska betalas kontant, kommentarer onödiga.

Det här är en exklusiv möjlighet att ta del av Bence Mátés fantastiska gömslen under  vintern. Här kan man verkligen få bilder som skiljer ut sig.

 

Det är bara plats på resan för sex fotografer.

Utanför det gömsle som kallas ”Teatern” kokar det av liv, olika sorters hägrar, havsörnar, skarvar, även dvärgskarvar och många andra arter.

Biografen är specialbyggd för fotografering av uttern, men den får konkurrens även av natthägern på natten. Dagtid även gråhäger och andra fåglar, bland annat kungsfiskare.

 

Fotograferingen sker dygnet runt både i Teatern och i Biografen, till stor del när nattmörkret sänkt sig.

 

Det är strålkastare som hjälper till att skapa de fantastiska motljusbilderna i mörkret.

Vi sover och äter tre av dagarna i bostaden med kök och flera sovrum som inrättats med en tunnel ut till det fantastiska gömslet i våtmarken.

Det är alltid 18 grader i de två stora gömslena, Teatern och Biografen.

Vi fotograferar längs is- 
och vattennivån, lägsta vinkeln ger häftiga perspektiv.

Vinterperioden kräver mycket förberedelser av gömslen med mera. Detta faktum liksom att Bence och guiderna bara kan ta emot en begränsad grupp gör att resan kostar litet mer än vanligt. Vi har dock försökt hålla ner priset ändå.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Resan påbörjas och avlutas vid flygplatsen strax utanför Budapest..

Dag 1 
Ankomst mitt på dagen, vi hyser in oss i våra rum, äter något och sedan raka vägen till gömslen för fotografering. Exakt senast ankomst meddelas i november.

Dag 2–7 
Under dessa dagar kommer vi att dela upp oss, tre stycken till "Teatern" där vi även sover ett par nätter, de andra tre stannar på "Farmen" men utnytttjar de andra gömslena, i första hand då "Biografen". Liksom "Teatern" sitter vi där i bekväma fåtöljer, skulle vi somna finns ett larm som väcker oss om en eller flera uttrar dyker upp. Både Biografen och Teatern har wifiuppkoppling.

Vi fotograferar från ett skogsgömsle med vattenbad, det handlar om både rådjur och hackspettar och övervintrande småfåglar. Kungsfiskaren ägnar vi också tid i gömsle. När vi inte är i Teatern har var och en själv rätt stora möjligheteratt lägga upp sina egna aktiviteter. Vad gäller Biografen får vi naturligtvis koordinera med de två andra, vi kan lämna Biografen i förtid, men det kan inte bli hur mycket spring som helst.

Måltider lagas av Andrea, hon sköter också administrationen för Bence. Hon lagar riktigt god mat och har nyligen även gått en utbildning till "chef". Frukost fixar vi själva, två kylskåp garanterar att det alltid finns att välja på.

Dag 8
Efter gömslesittning lämnar vi Bences farm vid cirka kl. 12. Vi får naturligtvis något att äta först.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

19 – 26 februari 2022 (åtta dagar, sju nätter)

 

Pris  35 900  kr  

(Anmälningsavgift 6 600 kr, se nedan)*

Reseledare

Brutus Östling

Antal deltagare

Min 5 / Max 6

Inkluderat i priset

Resan börjar på Budapests flygplats. Transport från Budapests flygplats till Bences farm och tillbaka ingår. Eget rum utom i Teaterns tillbyggnad där vi är tre som delar på två sovrum, alla måltider ingår liksom icke-alkoholhaltig dryck.

Alla gömsleaktiviteter, all guidning och körning på plats ingår.

 

Boende

Vi bor i en lodge, även kallad "farmen", boendet är av medelklasskaraktär, det är även Bences hem så det ger en väldigt familjär känsla.

Inte inkluderat i priset

Flyg t.o.r. till Budapest. Försäkringar och annat av privat karaktär. Glöm inte avbeställningsskydd.

 

Enkelrum

Inget tillägg.

Kamerautrustning

Då vi framför allt kommer att fotografera fåglar och djur gäller i första hand teleobjektiv eller telezoomar. En zoom på 80/100-400 mm eller 100-500/600 mm är utmärkta. En 70-200 mm-zoom är bra för "Biografen", när vi fotograferar uttrar. För att öka brännvidden kan man i vissa situationer använda telekonverter. Ett kamerahus med cropformat förvandlar skenbart 400 mm till 600 eller 640 mm. Med ett fullformatshus bör man ha en 1,4 ggr konverter med sig om längsta objektivet har brännvidden 400 mm. Eftersom det är mycket nattfotografering och action är det alltid bra om något teleobjektiv har bra ljusstyrka, f/2,8 eller f/4 till exempel. Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda och ha litet olika brännvidder på husen. Detta för att undvika att behöva byta objektiv om det dammar mycket. I alla gömslen finns upphängningsanordning eller stativ för kamerornaI både Teatern och Biografen kan man hänga upp två kamerahus med objektiv samtidigt.

En normalzoom motsvarande 24 mm på vidvinkelsidan är bra att ha, för ibland kommer vi eller snarare fåglarna nära. I gömslena är vi "osynliga". En vidvinkelzoom är inte helt nödvändig, men bra om vi får tillfälle att fotografera landskap eller natthimmel. Ett stativ kommer inte att behövas, utom för fotografering av just landskap eller natthimmel utanför gömslena.

 

Kläder

Temperaturen varierar liksom i Sverige från plus några grader till minus 10–15, ibland kan det bli minus –25° C. På något ställe kan det vara bra med ordentliga kängor eller stövlar. Det brukar också finnas stövlar att låna i olika storlekar. Inne i Teatern och Biografen är skor förbjudna, men man kan ju ta med sig några värmande inneskor/tofflor.

 

Gömsleklädsel

I gömslena ska vi ha svarta eller mörka tröjor, helst med långa ärmar. Då gör vi oss mer osynliga för fåglarna, i synnerhet känsligt med rovfåglar. Tunna mörka fingervantar är jättebra, de ljusa fingrarna syns lätt genom gömsleglaset. Tunn så kallad rånarhuva kan man använda.

Tillgänglighet

Gömslena har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig och fråga.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan.

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 6 600 SEK. Senast 90 dagar innan resan börjar betalas ytterligare 17 000 SEK. Resterande betalas senast 30 dagar innan resan. 

Vårt pris är kalkylerat utifrån en eurokurs på 10,16 SEK (2021-05-02).

 

Försäkringar

Kontakta ert försäkringsbolag angående reseförsäkringar och i dessa covidtider är avbeställningsskydd viktigt.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi oftast hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

bottom of page