top of page
20210602_DSK1337-Pano.jpg

SOMMEN SOM EN DRÖM - WORKSHOP KRING ÖSTERGÖTLANDS PÄRLA

Om resan

MAGISKA LANDSKAP KRING SJÖN SOMMEN

MILSVIDA UTSIKTER, DIMHÖLJDA SJÖAR, GAMLA SKOGAR, JÄTTETRÄD, KULTURLANDSKAP OCH EN OCH ANNAN BLOMMA

7 800 kr

19 - 22 MAJ 2022   /   4 DAGAR

LEDARE/FOTOGUIDE: GERT OLSSON/LARS PETTERSSON

Landskapet kring sjön Sommen i Östergötland är betagande vackert. Här finns geologiskt spännande områden med rullstensåsar som bildats efter den senaste istiden. När landet så småningom höjde sig ur den baltiska issjön bildades sjön Sommen. Dock låg en stor del av området som i dag kallas Ydre över högsta kustenlinjen och har inte påverkats så mycket av de vattenmassor som isen frigjorde. Dessa marker är de bördigaste och gårdarna är därför ofta uppförda på höjderna. Människan har påverkat landskapet, naturligtvis genom jordbruket, men också järnframställning och utnyttjande av vattenkraft har skapat intressanta miljöer att fotografera.

Workshopen fokuserar på landskapet i några kända och mindre kända områden kring sjön. Vi fotograferar den betagande utsikten från Holkåsaberget när solen stiger över Sommen, en uråldrig tallskog på en udde i Sommen, bruksmiljön kring ett vattendrag, några spektakulära jätteträd och spännande skogsmiljöer.

Workshopledare är Gert Olsson och Lars Pettersson. Gert har lett kurser, workshops och fotoresor i över tio år och tillsammans med Lars kunskaper om foto, natur och kultur får du några fantastiska fotodagar i dessa ganska okända landskap.

Det kommer att finnas gott om tid för bildbehandling och att byta erfarenheter genom att titta på varandras bilder.

Vi bor på Solvikens Vandrarhem och Konferens vid Sommens strand. Här kan du boka antingen enkelrum eller dubbelrum. Vi äter också de flesta måltider här.

 

Morgonen på Holkåsaberget med milsvida landskap i soluppgången och sköna hagmarker i omgivningarna.

Sund med gammelekbeklädda sluttningar ner mot Sundsjön.

Femhundraåriga ekar på en smal udde i sjön Sommen

Sveriges grövsta alm och likeken är två vördnadsvärda bjässar. Så gör du för att fånga dem på bild.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Torsdagen 19/5

Kl. 17 Inkvartering och praktisk information

Inspirationsföreläsning av Gert och Lars.

Middag

 

Fredagen 20/5

Vi finns på plats på Holkåsen före soluppgången. En magisk morgon väntar med milsvid utsikt över sjön Sommen - som en dröm! Vi avnjuter en medhavd första frukost.

Åter till Solviken för andra frukost och bildbehandling. Därefter lunch och vila.

Till eftermiddagsfikat tittar vi på ett urval av varandras bilder med bilddiskussioner.

Kvällen ägnas åt Sveriges grövsta alm och efter middagen bär det av till Spikudden för att fotografera i en alldeles speciell gammal tallskog på en udde i sjön Sommen.

Lördagen 21/5

Tidig morgon igen. Vi åker till Sund där en ekbeklädd sluttning ner mot Sundsjön utgör morgonens fotoutmaning. När dimslöjorna över sjön genomlyses av solen kan vi få magiska bilder. Här finns ett antal mycket grova ekar som utgör fina förgrunder. Alldeles i närheten växer också den sägenomspunna likeken i en backe ner mot kyrkan. Vi äter en första frukost här.

Åter till Solviken för andra frukost och bildbehandling. Därefter lunch och vila.

Till eftermiddagsfikat tittar vi på ett urval av varandras bilder med bilddiskussioner.

Kvällen ägnas åt ett par vitt skilda områden. Bulsjöån har en kulturhistoria med järnbruk, men det är framför allt den vackra forssträckan som vi fotograferar - vatten med långa och korta slutartider.

Vi äter middag i Österbymo.

Mätta och belåtna beger vi oss till en fin tallskog vid Sommens strand där vi förundras och fotograferar i kvällsljuset innan det är dags för återfärd till Solviken.

Söndagen 22/5

Morgonen den sista dagen ägnar vi åt Råås kvarn som ligger ett par kilometer från vårt boende. Fin skog som går ner mot den gamla dammen och en genuin kulturmiljö. Här kan vi passa på och öva olika kreativa tekniker. Vi tar med frukostpaket och efter att ha ägnat några timmar åt den fina miljön här blir det en andra frukost på Solviken. Bildbehandling och bildgenomgång innan vi avslutar med lunch.

 

 

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

19 - 22 maj 2022

Pris

7 800 kr varav 800 kr i anmälningsavgift

Antal deltagare

Min 8 / Max 12

Ingår i priset

Boende på Solvikens konferens, all mat, fotoguider

Ingår inte i priset

Resa till och från Solviken, drycker utöver alkoholfria alternativ, transport under workshopen, försäkringar och annat av privat karaktär.

Ev. tillägg för enkelrum 1000 kr

Utrustning

All fotoutrustning från vidvinkel till kort tele. Har du plats för ett längre tele kan det vara bra. Det finns en del fågel på några ställen som kan vara intressanta.

Stativ

Bärbar dator och USB-minne.

Fotoryggsäck med plats för kamerautrustning, frukost och extra kläder. Termos.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats

Vi åker i egna bilar.

 

Att ta sig till Solviken

Workshopen börjar och slutar i Solviken. Det lättaste är att ta sig dit med bil. Behöver någon samåkning, nämn gärna det i anmälan. Här finns en karta.

Betalningsvillkor

Bokningsavgiften på 800 kr faktureras i samband med bokningen och resten för betalning senast 30 dagar före start.

 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Se våra resevillkor här.

Boka
bottom of page