20160529_DSK1108
20160529_DSK1117
20160529_DSK1210
_DSI0889
20130925_DSJ5048
20140417_DSJ9197
20140418_DSJ9317

Preliminärt program

Vi kommer att vara flexibla när det gäller programpunkter och det kan bli ändringar beroende på vad som dyker upp, men nedan finns det preliminära programmet för resan.

.

Dag1 måndag:

Resdag. Vi landar i Bukarest efter lunch och tar oss till Gheorgheni med buss dit vi kommer på kvällen. Välkomstmiddag och presentation.

Dag2 tisdag:

Vår värd tar med oss på en vandring upp på de vackra, rundade terrasserna strax utanför staden. Dessa betesmarker har en spännande bakgrund som Tivadar, vår värd, har utforskat på egen hand. Vi kommer att få berättat oväntade historier om detta otroligt vackra landskap. Växtligheten här  gynnas av betesdriften som har en lång historia. Lunchpaket tas med som vi avnjuter med utsikt över landskapet. Vi knackar på i någon bondgård där vi kan få en inblick i böndernas liv. Tillbaka i staden blir det fri tid att strosa runt och uppleva atmosfären och möta människor. På kvällen blir det  fotoinspiration där möjlighet ges att diskutera och få tips kring fototeknik, komposition etc. Vi får också lära känna hur vårt värdpar jobbar med lokalproducerade råvaror där bl.a. spaltvete förädlas till ett nyttigt mjöl och så småningom blir till brödet vi äter.

Dag3 onsdag:

Tidig avfärd upp till ett pass i Karpaterna. Vi äter medhavd frukost och vår lokala guide Hunor tar oss med på en vandring bland ängar, skogar och berg som börjar att skifta i höstfärger. Lunchpaket tas med och avnjuts tillsammans med en vidunderlig utsikt över Transsylvaniens bergiga landskap. Vi besöker också en liten bondgård för att se hur villkoren ser ut för dem och vi blir med all säkerhet undfägnade med färskost och bröd.

 

Dag4 torsdag:

Med buss tar vi oss till den medeltida staden Sighisoara med stopp utmed vägen för en kort vandring till ett naturreservat med saltstoder i närheten av Praid. Vi stannar också till i Korond - en hantverksby med anor. Här äter vi lunch i en gammal kvarn innan färden går vidare till Sighisoara som är ett världsarv med vackra byggnader. Det är en av de äldsta medeltida städerna som fortfarande är bebodd. Här strosar vi omkring i gränderna där det finns gott om fotomotiv och tar en fika på något mysigt ställe.

Dag5 fredag:

Tidig morgon för de som vill fotografera de vackra landskapet i soluppgången. För övrigt en dag där vi ser vad som dyker upp. Kanske vill vi återse någon plats vi varit för kort tid på eller har vi fått tips om något som vi åker till.

Dag6 lördag:

Den som så önskar och orkar kan göra en fototur före frukost. Lördag betyder annars marknad i Gheorgheni. Det är en färgsprakande tillställning där det ges rika möjligheter till fotografering. Här kan du också handla en del spännande saker direkt av lokala producenter. Lunch i staden. På eftermiddagen besöker vi en droppstensgrotta som vår lokala guide visar oss. Spännande miljö inne i berget! Här finns också en intressant flora i den orörda skogen där en bäck forsar fram i en ravin mellan höga granstammar. Gulaschsoppa lagad i det fria. På kvällen ordnar vi workshop för att ta del av varandras bilder.

 

Dag7 söndag:

Vi tar bussen till en by som ligger otroligt vackert i en dalgång. Här hälsar vi på i en familj där det odlas medicinalväxter och kryddor. Vi får ta del av gammal örtvisdom och blir visade runt i omgivningarna. Här äter vi också lunch hos familjen. Möjlighet till ytterligare besök i någon by på vägen tillbaka.

Dag8 måndag:

Hemresa. Vi startar tidigt för att hinna med flyget. Lunch på vägen.

 

Övrigt:

  • Besök i ett soppkök där vi kan lämna bidrag i form av kläder och kanske en slant för att hjälpa till med matförsörjningen.

  • Besök hos någon romsk familj (ingen garanti, beror på förutsättningarna)

  • Besök på ett ålderdomshem eller annan liknande verksamhet när möjlighet ges

Under hela vistelsen ingår frukostbuffé med lokalproducerade läckerheter och middag eller lunch på pensionatet, beroende på dagens program. När vi är ute på utflykt med bussen blir det lunch någonstans utmed vägen och under vandringar kan det också förekomma att vi får med lunchpaket.

Vi förfogar över en buss hela tiden, vilket gör att vi kan vara flexibla och göra ändringar i programmet.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300