Preliminärt program

 

Dag 1. Avfärd med flyg från Sverige

Dag 2. Ulaanbaatar med sightseeing

När du anländer till flygplatsen tas du emot av vår personal och det blir transfer till hotellet (centralt 3-stjärnigt). Lunch på en av stadens bästa Mongoliska restauranger. Besök på historiska museet, vilket ger dig en god introduktion till den Mongoliska historien och kulturen.

Lunch, middag

Dag 3. Terelj nationalpark

Efter frukost går färden till Terelj nationalpark som ligger i den södra delen av taiga-skogen. Här kan du undersöka många spännande klippformationer och det fascinerande landskapet. Några av stenblocken liknar sköldpaddor och bedjande munkar! En del däggdjur och fåglar får du möjlighet att fotografera. Vi åker ca 60 km (1-2 timmar) under dagen på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 4. Hustai nationalpark

Hustai finns i skogsstäppens naturliga zoon och är välkänd för sin naturliga skönhet och sitt djurliv. Medan du njuter av ett landskap med klippformationer får du också möjligheter att se och fotografera de återinförda przewalskis hästar, kronhjort och några rovfåglar som flyger över. Det finns också några utställningar i parken. Total körsträcka 160 km (2-3 timmar) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 5. Ulaanbaatar och förberedelse för Gobi

Idag åker vi tillbaka till staden och kommer fram just före middagen. Vila på hotellet och du gör dig redo för Gobi. Körsträcka 90 km (1-2 timmar) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 6. Yolun Am (Gobi Altai High Mountains)

Vi tar morgonflyg till en flygplats I närheten av staden Dalanzadgad. Efter att vi landat åker vi direkt till vår jurta-läger som är belägen nära berget. Här ges du möjlighet till fantastiska bilder när vi vandrar längs dalgången Yolyn Am. Höga berg omger oss och vi kommer till en berömd och sevärd klyfta i berget. Du får uppleva det vilda med bl.a. lammgam, Mongolisk och brun järnsparv, mongolfink, himalayagam, den vackra rosenfinken och möjligen sibirisk stenbock. Övernattning i jurta-läger. Körsträcka 50 km ( en timme + en timme flyg) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag i lägret

Dag 7 - 8. Khongoryn Els (sanddynor)

Efter frukost åker vi västerut till Khongoryn Els som är en jättestor sanddyn mellan ett stort berg och den vidsträckta öken-stäppen. Vi hälsar på hos en familj som äger kameler och du får chansen att åka kael genom sanddynerna, vilket påminner dig om den långa historien av karavaner genom den Mongoliska öknen. Intressanta fågelarter som du får möjlighet att se och fotografera: Saxaulsparv, stäppflyghöna, hendersons ökenskrika, ökensångare, varfågel, isabellatörnskata och örnvråk. Övernattning i ett jurta-läger. Total körsträcka 160 km (4-5 timmar) på grusvägar.

Frukost,  middag i jurta-lägret. Lunchpaket.

Dag 9. Bayanzag (Flaming Cliffs)

Efter frukost åker vi till Flaming Cliffs, vilka är berömda för den första upptäckten av dinosaurieägg av Roy Chapman Andrews på 1900-talet. På turist-campen kan du se videos om hans äventyr i Gobiöknen och besöka Flaming Cliffs och en vidsträckt saxaul-skog. Klipporna gör skäl för namnet och du får möjlighet att fotografera dem i det varma kvällsljuset. Övernattning i jurta-läger. Körsträcka 160 km (5-6 timmar) på grusvägar.

Frukost, middag i lägret. Lunchpaket.

Dag 10. Ulaanbaatar stadstur

Transfer till flygplatsen från Bayanzag och flyg tillbaka till Ulaanbaatar. Incheckning på hotell. Du får uppleva Mongoliskt folkligt uppträdande på en teater i stan och sedan avskedsmiddag på en restaurang.

Restaurang – frukost, lunch, middag.

Dag 11. Avresa till Sverige

Transfer till flygplatsen och flyg tillbaka till Sverige

 

OBS! Programmet är preliminärt och kan behöva ändras t.ex. för att få optimala förhållanden för fotografering (morgon, kväll) eller p.g.a. lokala förhållanden i landet som vi inte kan råda över (dåliga vägar, väder, ändrade flygtider etc.)

Bilderna på denna sida: foto Michael Westerbjerg/Andersen

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300