Vrålapa
Röd ara
Lacandonklädsel_red_1024
44411751
Häger
Pelikan
Canyon del Sumidero
Barn i Lacandon_red_1024
I Zaragoza_red_1024
20161106_DSK7905
20161107_DSK8088
20161106_DSK7838
20161106_DSK7901
Vid lagunen
Pelikan
Sköldpadda
Leguan

EXPEDITION I MAYAFOLKETS SPÅR -

Preliminärt program.

8 november:

Flyg från Sverige via Amsterdam

9 november:

Efter att ha landat i Mexiko city, åker vi vidare med inrikes flyg till staden Tuxtla i Chiapas. Vi tar det lugnt och anpassar oss till tidsomställningen.

Boende: Hotell i Tuxla

10 november:

Vi åker i egen buss mot San Cristobal, men på vägen stannar vi vid den mäktiga canjonen Cañón del Sumidero. Här åker vi på en tur på floden med 1000 meter stup på sidorna. Tid för fotografering av fåglar som pelikaner och hägrar. Med lite tur hittar vi också några stora ödlor. Jaguaren håller sig nog borta.

I San Cristobal de la Casa tar vi in på det anrika museum-hotellet Na Bolom där varje rum är inrett med konsthantverk från de olika mayasamhällena.

Boende: Na Bolom

11 november:

Vi stannar i San Cristobal och vilar upp oss inför fortsättningen. Staden bjuder på mångfärgade byggnader med fantasifulla målningar, marknader och god mat. I trädgården på hotellet kan vi fotografera kolibris. Härifrån utgår expeditionen i Mayafolkets spår och vi kommer att få information om de kommande dagarnas äventyr av Na Boloms personal som är våra researrangörer.

Boende: Na Bolom

12 november:

Nu startar det stora äventyret in i Mayafolkets rike. Målet för dagen är Naha. Området runt Naha är ett skyddat biosfärområde där organisationen Ambio stöttar (Ambio stöttar du också med din resa). Vi välkomnas med en ceremoni och får guidning i de fågelrika området där en sjö och de stora våtmarkerna (RAMSAR-område) bidrar till rikedomen av arter.

Boende: Naha Ecoturismo

13 november:

Före frukost tar vi en tur och njuter av morgonen då djurlivet är som intensivast.

Efter frukost bär det av vidare in i mayafolkets land. I dag kommer vi att besöka Bonampak, en mycket speciell plats med lämningar från mayas tid. Platsen upptäcktes 1946 och innehåller några av mayakulturens absolut finaste muralmålningar. Freskerna utgör en källa till att förstå kulturen och livet runt år 790 då de anses ha målats. På vägen besöker vi också ett kaffeplantage.

Vi fortsätter sedan söderut till Lacanja Chansayab där vi stannar i två nätter. Här befinner vi oss inne i nationalparken Montes Azules, "de blå bergen". Det här är en av de få platser där Lacandón-indianerna, ättlingar till maya, har bevarat sina kulturella traditioner. Ortens namn betyder "Grön vattenorm" och gör själ för namnet genom det skogsfärgade vattendrag som rinner igenom djungeln och intill byn. Djungelvandringar kommer att bjuda oss på skimrande vattenfall och en artrik vegetation och fauna inklusive jaguaren (nja, den kanske inte vi får se). Vi kommer att  få en oförglömlig guidad vandring genom den täta skogen till vattenfallen, där det ges möjlighet till bad.

Boende i enkel lodge i Lacanja som drivs av Lacandón-indianerna.

14 november:

Vi gör en tidig vandring i den korta gryningen då vi har störst chans att få se och fotografera fåglar och andra djur.

Dagen i övrigt ägnas åt Yaxchilan som vi når efter en färd på gränsfloden till Guatemala, Usumacinta, från den lilla byn Frontera Corozal.

Yaxchilian är resterna av en mayastad belägen på en halvö i den meandrande floden. Staden var en stormakt under 580-800-talen och dominerade de mindre platserna som Bonampak. Även om tidens tand har påverkat ruinerna är det ett imponerande vittnesbörd om en tid präglad av både handelsförbindelser på floden och krigsgärningar bl.a. mot fienden i Palenque. Området hyser också flera skulpturer, både i form av ristningar på byggnader och fristående.

Här tillbringar vi några timmar med eller utan guide och får möjlighet att fotografera både de gamla ruinerna och aporna som klättrar i träden i omgivningarna.

Boende i enkel lodge i Lacanja som drivs av Lacandón-indianerna.

15 november:

Vi får åter möjlighet att uppleva morgonen i djungeln för den som vill och orkar. Om vi inte hunnit med djungelvandringen med guide under gårdagen kan det passa bra på förmiddagen innan vi åker vidare söderut mot Las Guacamayas.

Las Guacamayas erbjuder ett något lyxigare boende vid flodstranden. Här får du möjlighet att fotografera fåglar, famför allt Scarlett Macaw eller röd papegoja (Guacamaya Roja), från vilken platsen fått sitt namn.

Boende: Las Guacamayas Ecolodge

16 november:

Vi vill inte missa djungelmorgonen med alla dess läten och djur. Kanske väcks vi av vrålaporna som håller till i träden och en ljudmatta av fåglar.

Vi stannar så länge vi kan på denna plats och det ges säkert tid för en guidad tur på floden innan vi måste ta farväl för att en femtimmars bussfärd tillbaka till San Cristobal där vi checkar in på Na Bolom.

Boende: Na Bolom, San Christobal de las Casas.

17 november:

Efter att ha checkat ut beger vi oss med vår buss till San Juan Chamula som är mest känd för sin spektakulära kyrka där vi får vara med om hur kristna seder vävs samman med traditionella dito. Vi är välkomna att delta med löfte om att inte fotografera. Man blir utslängd om man bryter det löftet. I gengäld får vi kliva in i Tzotzil Mayafolkets religösa riter med levande ljus, rökelse, barr på golvet och människor som ber och kanske offrar en höna eller två!

Vi beöker också en annan närbelägen by där vi hälsar på hos en kvinnokooperation som visar oss sitt hantverk och hur de jobbar tillsammans för att få ut sina fantastiska skapelser. Här finns möjligheter till inköp direkt av dem.

Färden går vidare till Tuxla där vi övernattar.

Boende: Hotell i Tuxla

18-20 november:

Nu lämnar vi höglandet för några lata (?) dagars på ett fiskeläge vid Stilla Havskusten. Vi bor lyxigt med luftkonditionerade rum. boendet ligger intill en lagun som genom sin smala landremsa har skapat en oas för fågellivet. Här kan du träffa på pelikaner, saxnäbbar, flamingos, fiskgjuse, pilgrimsfalk, olika sorters hägrar, papegojor och massor av andra fåglar. Vi bestämmer själva när vi vill ta oss ut i lagunen för att uppleva mångfalden. På landremsan ut mot havet ligger små fiskerestauranger där vi äter gott och svalkar oss i Stilla Havets böljor. På en nattlig tur med båt in i lagunen kan vi i det stilla och varma mörkret se eldflugorna lysa och marelden glittra i krusningarna runt båten.

Boende: Refugio del Sol, Pijijiapan

21 november:

Vi lämnar kusten och tar oss tillbaka till Tuxla för att förbereda oss på hemresan. På vägen dit kan vi få möjlighet att besöka någon av de platser som vi genom Ambio stöttar genom resans klimatkompensation.

Boende: Hotell i Tuxla

22 november:

Flyg till Mexiko City och vidare mot Europa.

23 november:

Hemkomst.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300