20161003_DSK4149
Samarkand
Usbekistan 2011 grp 1 A 075_red
Uzbekistan
Fågel
Ödla
Kvinna_Uzbekistan
Samarkand
Samarkand
20161007_DSK5706
20161007_DSK5685
20161007_DSK5679
20161007_DSK5645
20161007_DSK5635
20161007_DSK5620
20161005_DSK4970
20161004_DSK4513-HDR
20161004_DSK4495-HDR
20161003_DSK4181
20161003_DSK4138

Program Uzbekistan/Kirgizistan 2021

Dag 1: Resdag från Sverige.

Dag 2: Tasjkent

Du landar på morgonen i Tasjkent, Uzbekistans huvudstad. Transport till hotellet för vila och information. Tasjkent är, efter en jordbävning som 1966 nästan ödelade staden, en modern stad men med byggnader utsmyckade i uzbekisk och rysk stil. Staden har en omtumlande historia som sträcker sig till 400-talet. Flera erövringar bl.a. av Djingis Khan och Timur Lenk har förekommit.

Efter att ha pustat ut tar vi en rundtur på stan med besök på bl.a. till Khazrati-Imom som är ett komplex med en koranskola och flera moskéer. I Djuma-moskén förvaras den äldsta handskrivna koranen och i Abdul Kassim visar duktiga hantverkare hur man tillverkar silkepapper, träarbeten, keramik och andra fina konsthantverk. Vi hinner också med en marknad innan vi som några av de första fotograferna får möjlighet att ta bilder i den berömda Tasjkent metron dekorerad med marmor och granit. Här blev det nyligen tillåtet att fotografera.

Övernattning på hotell i Tasjkent.

Dag 3: Tasjkent - Bukhara

Efter frukost på hotellet tar vi inrikesflyg från huvudstaden till Bukhara som är en av Centralasiens mest äldsta och stämningsfulla städer. Dess läge vid korsvägen mellan Merv, Gurganj, Herat, Kabul och Samarkand gjorde den till ett attraktivt mål för många krigsherrar. Dess arkitektur och boulevarder och avslappnade atmosfär gör besöket till en av resans höjdpunkter. Vi vandrar runt och fångar in morgonens atmosfär. Via den gamla delen Ichan-Kalas labyrinter når vi Ismail Khodja-komplexet med sin fantastiska gröna kupol. Vi låter oss imponeras av Tash Khouli-palatset med sina haremsgemak och den 1000 år gamla Juma-moskén. Flera av dessa helgedomar är försedda med blå kupoler. Dödens Minaret finns också här. Den har fått sitt namn av att den härskande emiren använde dess högsta punkt för att kasta ut sina rivaler ifrån.

Vid torget Lab-i-Hauz ligger tehus där de uzbekiska männen dricker grönt te, pratar och spelar brädspel. Det finns rika möjligheter att fotografera både de färgrika byggnaderna och det lokala stadslivet.

Övernattning på hotell i Bukhara.

Dag 4: Öknen Kyzylkum

Vi lämnar Bukhara tidigt och åker ut i Kyzylkum-öknen. Området är täckt av sanddynor som i det tidiga morgonljuset blir givna fotomotiv. Öknen har oaser och floddalar där jordbruk bedrivs, men klimatet sommartid kan vara mycket varmt. Vid tiden för vårt besök är det däremot en behaglig temperatur.

Efter att ha tillbringat dagen i öknen och omgivningarna får vi möjlighet att övernatta i en bekväm jurta, den traditionella, flyttbara bostaden som många nomader använder.

Övernattning i jurta-camp.

Dag 5-6: Samarkand (280 km)

Resan fortsätter i buss(ar) till Samarkand. Bara namnet på staden ger behagliga rysningar! Staden benämns som Själens Trädgård, Islams juvel och Världens spegel. Den sagoomspunna staden har en tusenårig historia som ett kulturcentrum utmed sidenvägen.

Vi inkvarterar oss i vårt hotell för två nätters vistelse här.

Staden rymmer några av Centralasiens mest enastående kulturpärlor, varav den mest berömda är Registanplatsen som ligger i centrum och benämns en av världens vackraste platser. Här härskar en perfekt arkitektonisk harmoni. Platsen innehåller byggnader, minareter och koranskolor (s.k. madraser). Hela härligheten är skyddat som kulturarv av UNESCO. Staden härjades av Djingis Khan 1220, men från 1369 upplevde den en blomstring då Timur Lenk gjorde den till sin huvudstad.

Vi beöker också Gur-Emir eller Emirens Gravkammare som är en annan av Samarkands vackra byggnader. Den färdigställdes år 1404 av Timur Lenk till minne av dennes döda barnbarn Muhamed Sultan. Även Timur Lenk finns begravd här. Han avled året efter.

Shah-i-Zinda är en samling gravar som nästan utgör en liten by med en 200 meter lång gata med en flott ingångsportal. Olika mausoleer på båda sidor bjuder på goda fotomöjligheter.

Övernattning hotell i Samarkand.

Dag 7: Fergana – Margilan; Sidenmarknad

Detta är en av Uzbekistans mindre kända sevärdheter och en av landets äldsta städer. År 2007 firade staden 2000-årsjubileum. Margilan ligger i södra delen av Fergana-dalen i ett vackert landskap där sidenvägen mellan Kina och Västeuropa drog fram. Staden betraktas än idag som sidenhuvudstaden i Uzbekistan. Här produceras den berömda khatatlas som är vävt och färgat tyg med respekt för de gamla traditionerna. Denna palett av färger gäller också människomyllret och ger fantastiska möjligheter för unika bilder!

Övernattning i Fergana

Dag 8: Fergana – Osh i Kirgizistan (120 km)

I dag kommer vi in i Kirgizistan där målet är staden Osh. Staden utgjorde en viktig knutpunkt på sidenvägen, och invånarna tillfördes många nya idéer och tankegångar. Därvid utvecklades Osh till ett kulturellt och religiöst centrum, en ställning som är välbevarad och aktuell än idag. Osh är huvudort i den sydvästra delen av Kirgizien och den intilliggande Ferganskayadalen på omkring 1000 m.ö.h. vid foten av Alaiskybergen. Staden är näst störst i Kirgizien, efter huvudstaden Bishkek.

För den arkeologiskt och historiskt intresserade finns mycket att upptäcka – staden firade 3000-årsjubileum 1998. Enligt legenden grundades den av kung Salomo (Sulmani)som anförde sin här från en kärra dragen av oxar. Då oxarna nådde fram till berget som var känt från gamla skrifter som Tahkt-i-suleiman (Salomos tron) eller Bara-kukh (vackert berg), utbrast Salomo ”Hosh” (”så är vi framme”). Berget beskrevs i gamla skrifter redan 2000 f. Kr, vilket uråldriga grottmålningar och inskriptioner vittnar om. Suleimanbergets dominerande profil sätter sin prägel på landskapet och har fem toppar – profeten Muhammed skulle enligt legenden en gång ha uppehållit sig här.

Övernattning på hotell i Osh.

Dag 9: Osh – Uzgen – Arkit (330 km)

Vi befinner oss nu i den västra delen av landet, ett område som både naturmässigt och kulturellt skiljer sig från Bishkek och norra Kirgizien. Här är invånarna övervägande uzbeker – det syns både i arkitekturen och att man känner en mer religiös atmosfär.

Uzgen erbjuder en fantastisk basar där du kan köpa det berömda röda riset. Massor med möjligheter att fotografera eller bara driva runt och njuta av dofter och händelser.

Resan för oss vidare norrut genom spännande landskap till den lilla byn Arkit.

Övernattning i värdshus i Arkit.

Dag 10: Sary-Chalek

Efter frukost kör vi till den vackra Sary-Chaleksjön (1873 m.ö.h.). Sjön utgör ett tacksamt motiv i kirgizisk konst, och man förstår strax varför. Vattnet är kristallklart och omgivet av berg med snötäckta toppar – bl.a. Mustor på 4200 m.

Sary-Chelek ligger i den västra delen av Kirgizien på sydsluttningen av Chatkalkedjan – en utlöpare från Tien-Shanbergen. Sary-Cheleksjön och det omkringliggande landskapet blev 1960 avsatt som nationalpark som skydd för områdets unika skogar bestående av övervägande tien-shangranskog men även av alltmer minskande valnöts- och nedzvetsk-äppelträdskogar. Valnötsskogarna är omtyckta tillhåll för vildsvin och grävling. I början av hösten söker sig björnar ner från bergen för att frossa på nötter och äpplen.

Naturligtvis står dessa präktiga djur högt på önskelistan, men de är sällsynta, och chansen att se dem är dessvärre liten. Skogarna är mer än 3000 år gamla, och Alexander den Stores härar sägs ha haft stor nytta av frukterna.

Under sommaren ses ett överflöd av vackra blommor, och man har noterat mer än 1000 blommande örter i parken. Det finns omkring 160 fågelarter och 34 arter däggdjur, häribland flera sällsynta och hotade. Under den här årstiden är färgspelet i skogarna mäktigt. Den sydliga delen är täckt av körsbärs- och plommonträd samt av havtornsbuskar och där finns blandskogar av valnöt- äppel- och semenovlönn. I dalgångarna är vegetationen tät som en urskog, och i de trånga passen ses fantastiska geologiska formationer.

Här finns möjlighet att vandra i lugnt tempo tillbaka eller att åka med bussen.

I kvällningen återvänder vi till Arkit och vårt värdshus.

Dag 11: Arktit – Toktogul (225 km).

Dagens etapp bjuder på hissnande vyer. Denna del av Kirgizistan präglas av de 4000 meter höga monumentala bergsmassiv och bländande vacker natur. Fotostoppen blir många. Vi möter nomader som för sina djur till vinterviste och i Toktoguls stora vattenreservoar speglar sig de mäktiga bergen färgade i olika nyanser av rödbrunt med vitt av snö på topparna.

Övernattning på hotell i Toktogul.

Dag 12: Toktogul – Bishkek (275 km)

Vi anländer till Kirgizistans huvudstan Bishkek fram på eftermiddagen efter att ha passerat ett bergspass på över 3000 meter över havet och tar oss en rundtur i stan innan det är dags för en avskedsmiddag på en restaurang i stan.

Övernattning på hotell i Bishkek.

Dag 13: Transfer till flygplatsen för hemresa till Sverige.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300