Program för fotoresan till Irland

 

Obs! Detta är ett preliminärt program som kan komma att ändras p.g.a. omständigheter som väder och andra oförutsedda händelser. Vi transporterar oss i minibuss(ar) och rår oss själva hela tiden vilket gör att vi har stora möjligheter att ta vara på förutsättningarna på plats.

Månd. 24 maj

Du anländer till Shannon Airport vid lunchtid.  Vill du ha hjälp att boka flyg får du gärna höra av dig. Vi kommer att rekommendera flyg som passar bäst.

Vi åker norrut för att så småningom hamna i den lilla staden Westport. På vägen dit stannar vi till vid klosterruinen Friary of Ross som är välbevarad med massor av rum och valv.

På hotellet i Westport har vi en kort genomgång av resan innan det är dags för middag på en trevlig restaurang med musik.

Boende på Wyatt Hotell

Tisd. 25 maj

Avfärd efter frukost söderut mot kusten och the Lost Valley som är ett levande jordbruk med får samtidigt som det är en påminnelse om den stora svälten i mitten av 1800-talet. Vår guide är farmaren Gerard som tillsammans med sin fru driver sin fårfarm här, men som också på ett medryckande sätt berättar om det hårda livet förr. Landskapet är betagande och vi tillbringar resten av dagen här med lunch som guiden står för.

Boende på Ocean View i Killadoon.

 

Onsd. 26 maj

Vi lämnar Killadoon och åker vidare söderut med fotostopp i den vackra dalgången före Leenane.

Nu har vi kommit in i Connemaras bergiga landskap. i checkar in på det lyxiga Lough Inag Lodge Hotel och gör oss hemmastadda i omgivningarna. Här finns stora möjligheter att vandra då vi kliver rakt ut i naturen utanför hotellet.

Boende på Lough Inag Lodge Hotel.

Det central Connemara är en ödslig trakt som utgörs av sjöar hedar och berg. Bergsområdet öster om Clifden har fler förhållandevis höga toppar: Här finns de The Twelve pins däribland Benbaun som är bergskedjans högsta berg. Bergarterna består omväxlande av granit med inslag av yngre bergarter som kristallin kalksten den sk Connemara marmorn. I hjärtat av Connemara finns en nationalpark med en yta på ca 2000 ha.

Trots sin ödslighet hyser Connemara ett rikt växt och djurliv. På hedarna växer kantljungen som inte finns någon annanstans på Irland eller Storbritannien. Bland fågellivet finns tex svarthakade buskskvättor, pilgrimsfalkar och den lilla stenfalken vilken är vår Europas minsta falk. Stenfalken heter på engelska Merlin som betyder trollkarl och det sägs associera till att falken kan förvandla sig från trast till falk. Den här trakten är ofta höljd i en tät dimma när den inte skakas av Atlantens vindar.

 

 

Torsd, 27 maj

Vi ger oss ut före soluppgången för att ta vara på morgonljuset. Tillbaka på lodgen äter vi en god frukost. Efter en stunds vila ger vi oss ut igen för att utforska Connemara både med bussarna och till fots. Här styr vädret en hel del hur programmet ska bli.

Boende på Lough Inag Lodge Hotel.

Fred. 28 maj

Kanske någon är sugen på att gå en tur tidigt före frukost?

Frukost på boendet. Utcheckning. Vi åker söderut  till Rossaveel varifrån färjan kl.13.00 tar oss vidare till den största av Aran Islands öarna - Inish Mor.

Lunch och Incheckning på vårt boende för två nätter på Aonghasa’s Walkers Lodge.

Eftermiddagen ägnas åt en rundtur på ön med en lokal guide. Middag i närheten.

På kvällen fotograferar vi på västra delen av ön med sina fantastiska stengärdesgårdar.

Boende på Aonghasa’s Walkers Lodge.

Aran öarna ligger strax utanför Galway och Doolin. Ett besök på dessa genuint irländska öar är en upplevelse i sig. Lokalbefolkningen talar såväl iriska samt engelska och på ön finns en rad historiska lämningar inte minst de många keltiska kyrkorna kyrkor. På ön finns ett berömt världsarv i form av ruinerna av fortet Don Angus som ligger på en klippa ca 100 m över havsytan. Fortet lär ha byggts på 1100-talet BC och var som namnet antyder en försvarsanläggning. Don Angus ligger på ön Inishmor som betyder den stor ön. På ön finns inte mindre 50 olika monument från kristen, förkristen och keltisk tid

Öarna är också kända för sitt pittoreska landskap med de många stenmurarna. Murarna kan ses som ett uttryck för hur man skapat odlings- och betesmark på en ö som egentligen bara består av sten. Genom århundradena har öborna skapat ny betesmark kvadratmeter för kvadratmeter och lagt upp stenmurar som bilder små tegar. Murarna har skapat ett mikroklimat som skyddar det tunna jordtäcket från eroderas bort av vinden. Jordlagret har byggts på år från år också med hjälp av tång som man lade på jorden som gödning.

Lörd. 29 maj

Morgonen ägnar vi åt fotografering före frukost.

En stunds vila efter frukost och sedan är vi på väg igen för att få ytterligare en inblick hur folk lever på ön. Bonden Donald som bor alldeles intill tar oss med på en guidad vandring både genom hans ägor och upp till Don Angus, den gamla borgen 100 meter ovanför den brusande Atlanten. Vi passar också på att fotografera den rika floran där vi med lite tur kan se både gentiana, fjällsippa och flera andra, både nordliga och sydliga arter, stå i full blom. Lunch äter vi i närheten.

Lite vila innan vi samlas för att titta på varandras bilder och diskutera och lära.

Efter middag hittar vi det bästa ljuset för ytterligare en sen kvällsfotografering. Vår lokale chaufför tar oss till rätt ställe.

Boende på Aonghasa’s Walkers Lodge.

 

 

Sönd. 30 maj

Sovmorgon innan vi tar färjan kl. 12.00 tillbaka till Rossaveel. Lunch i närheten.

Därefter blir det ett par timmars resa till den lilla fiskebyn Doolin där vi checkar in på Doolin Inn.

Efter att ha gjort oss hemmastadda i byn äter vi middag på anrika O'Connors pub innan vi beger oss upp till Cliffs of Moher där vi fotograferar de mäktiga klipporna som stupar 200 meter ner i havet.

Boende på Doolin Inn

 

 

​Månd.31 maj

Frukost på Doolin Inn och sedan fri tid i Doolin.

Eftermiddagen ägnas åt en båttur från Liscannor utmed de branta klippväggarna på Cliffs of Moher. Här häckar tusentals sillgrisslor men det finns också tordmule, lunnefågel och tretåig mås, m ed lite tur också havssula. OBS! Denna tur förutsätter att det inte blåser för mycket. Vi hyr en egen båt för denna ca 4 timmars tur och det är kaptenen på båten som bestämmer om vi kan gå ut eller ej.

Kvällen ägnas åt musik på Doolin Music House där vi blir undfägnade med både lekamlig och andlig spis. Det är ett privat hem som öppnat upp sina dörrar för mindre sällskap och bjuder på historien om den irländska musiken och naturligtvis också smakprova på den folkliga traditionen.

Boende på Doolin Inn

Tisd. 1 juni

Tidig morgon för att komma till the Burren före soluppgången. Det ödsliga  men mäktiga området bjuder på fina scenerier och här finns en otroligt rik flora i det av kalksten uppbyggda landskapet.

Burren ligger i county Clare och ordet Burren kommer från boirann vilket är gaeliska för “klippområde, ett passande namn på denna vidsträckta kalkstenplatå i den nordvästra delen av grevskapet Clare. På 1600-talet beskrev Cromwells uppsyningsmän det som ett vilt land som inte ger ifrån sig tillräcklig mycket vatten för att dränka en man, inte ett träd att hänga honom i eller inte en jord för att begrava honom i.  Det är inte många träd som kan växa på denna ödsliga plats men dock frodas många andra växter. Platsen är unik med såväl medelhavsväxter som rara alpväxter växande på samma plats. Från vår till sensommar lyses det annars så kala landskapet upp av en mängd blommor. När vi besöker Burren så här års lär det stå sin skiraste blomning. Med lite god vilja kan man dra vissa likheter till det öländska alvaret med den prunkande växligheten i kalkstenssprickorna.

Vi räknar med att vara ute hela förmiddagen och eftermiddagen ägnas åt vila innan vi äter middag på O'Connors Pub och njuter av den äkta pubkänslan i denna anrika anläggning.

Boende på Doolin Inn

 

 

Onsd. 2 juni

 

 

Efter frukost är det dags att ta sig till Shannon Airport för transport hem igen med massor av bilder och upplevelser i bagaget.

 

 

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300