Program för Ecuadorresan 8-28 januari 2021.

 

Resan arrangeras i samarbete med Futuro Valdivia. Överskottet från resan går oavkortat till organisationens sociala arbete bland barn och ungdom och utsatta människor i Valdiviaregionen i Ecuador.

Läs mer här om Futuro Valdivia.

Dag 1: Avresa till Quito

Med KLM från Sverige till Quito, världens näst högst belägna huvudstad 2850 möh. Vi åker direkt från flygplatsen till molnskogen utanför Quito, där vi varvar ner efter resan och börjar fotografera i lodgens närhet.. Reservatet har mer än 300 registrerade fågelarter, bl.a. tucán och drygt 30-talet kolibriarter.

Bellavista Lodge. Frukost, lunch, middag.

 

OBS! I såväl djungeln som molnskogen är det fuktigt och vi kommer att vandra i stövlar, som vi får låna, upp till storlek 46.

Vandringarna i Cuyabeno och Bellavista gör att vi behöver byta våta och smutsiga strumpor minst en gång per dag och inget torkar där. Ett antal T-shirts eller motsvarande behövs också, liksom minst två par tunna, snabbtorkande byxor. Även shorts kan användas, med beaktande av taggiga växter och kryp. Jeans är INTE lämpliga i dessa miljöer, däremot utmärkta när vi är i Anderna.

Dag 2 - lördag 9 jan: Bellavista Cloud Forest Reserve.

Efter frukost gör vi en guidad vandring i det frodigt gröna reservatet på 1600 till 2500 möh. med orkidéer, bromelior, mossor och ormbunkar. Naturguiden förklarar molnskogens ekosystem och reservatets fågelliv.

Reservatet har flera markerade leder och deltagarna har möjlighet att på egen hand gå på vandringar. Se http://www.bellavistacloudforest.com för information om reservatet.

Bellavista Lodge.  Frukost, lunch, middag

Dag 3 - söndag 10 jan: Bellavista Cloud Forest Reserve och Ekvatormonumenten.

Tidig morgon lämpar sig för att observera fågellivet kring lodgen med kameran i beredskap.

Morgonens och förmiddagens vandring kan i viss utsträckning bestämmas av gruppen. Vi kan prata oss samman med guiden för att få önskade aktiviteter med lämplig grad av ansträngning. Efter förmiddagens aktiviteter är det dags att duscha och förbereda sig för fortsatt resa.

Vi lämnar Bellavista för att besöka ekvatormonumenten, såväl det officiella Mitad del Mundo, som Inti Ñan, beläget på 00.00.00, där vi ser hur vatten rinner motsols ur ett tvättställ på norra och medsols på södra sidan av ekvatorn. Vi får på ekvatorlinjen prova balansgång, testa vår styrka och balansera ett ägg på ett spikhuvud, där framgång ger certifikat. Naturvetenskapen kring linjen är intressant. 

Vi når Quito före kvällningen. Kanske passar det att inta kvällsmåltiden med utsikt över gamla sta´n när dag övergår till natt mellan 18.00 och 19.00. Fotomöjligheter!

Fuente de Piedra1. Frukost

OBS !  När vi i morgon åker till Amazonas får vi ha max 20 kg bagage på flyget. Resterande lämnar vi kvar på hotellet.

 

 

Dag 4 – måndag 11 jan - Till Amazondjungeln - jordens lunga.

Avresa 06.00 för flyg till Lago Agrio vid av kanten av Amazondjungeln.

Östra Ecuadors lågland, 900 - 200 möh. kallas Oriente och utgör 36 % av landets yta. Glest befolkat - tillgängligt via vattenvägar och drygt 300 landningsbanor för små flygplan.

Vi får under de närmaste dagarna kunskap om ekosystemets oöverträffade mångfald i Amazonområdet.

Vid 12-tiden är vi framme vid de långsmala båtarna och påbörjar turen in i Amazonas. Det är fuktigt och grönt, nästan inga färger från blommor eller bär. Träden hänger över floden.

Efter tre timmar är det dags att kliva iland vid vår lodge. Allt i trä och halm – myggnät i fönstren.

Innan middag blir det en liten båttur. Träden som står mitt i vattnet anpassar sig, ibland har de vatten direkt under kronorna och ibland har de luft utmed ”fotknölarna”.

Middag och sedan i säng till cikadors högljudda gnidande och grodor som kvackar.

Jamu Lodge. Frukost, lunch, middag.

Dag 5 – tisdag 12 jan - Djungelns lag

Frukost och utprovning av gummistövlar. Båttur där vi ser fåglar och kanske skvalp av rosa delfiner – därefter en vandring in i regnskogen.

Fuktigheten är total – svetten börjar rinna med en gång. Här gäller djungelns lag. Alla träd strävar att komma åt solen, en del gör det genom att klättra på och långsamt strypa sitt värdträd, andra genom att faktiskt vandra med hjälp av sina rötter – vissa rötter ramlar bort och nya utvecklas i rätt riktning så att de långsamt vandrar mot solljuset. Ytterligare andra träd samlar ljus genom att bli jättelånga och raka och tappar ner sina blad tätt intill roten så att de faktiskt gödslar sig själva.

Jamu Lodge. Frukost, lunch, middag.

Dag 6 – onsdag 13 jan - Möte med lokalbefolkning - Sionafolket

Idag ska vi få träffa Sionafolket, som bor utmed floden i ett samhälle om ett hundratal personer. Kanske stannar vi till vid skogen och lyssnar på de marscherande myrorna. Alla i båten skriker så högt de kan och i tystnaden hörs efter ett tag ett taktfast ljud som om några marscherar. För att skrämma bort fienden viftar alla myrorna med sina vingar inne i myrboet i takt med varandra och skapar på så sätt detta ljud.

 

Vi får ta del av lokalbefolkningens sätt att baka bröd – från rot till pannkaka.

Förhoppningsvis avslutas besöket med att vi träffar en av byns shamaner i full ornat. Fågelfjädrar runt huvudet, tänder från vildsvin runt halsen och torra bönor trädda till halsband som rasslar. Han utför riter på hugade spekulanter. De flesta ungdomar nöjer sig med den undervisning de får på plats, blir kvar i byn och fortsätter i föräldrarnas fotspår. Intressant är att höra om lokala traditioner.

 

På återresan tittar vi på jätteträdet Orvar – mer än 1000 år gammalt.

Efter en liten tur med motorbåt hoppar vi över i en kajak som paddlas fram och kommer till nästan överallt i den översvämmade skogen. Vi glider fram och lyssnar på naturens alla ljud innan vi flyter medströms hemåt. Stillhet.

 

Lite vila och sedan tillbaka till lagunen för att förhoppningsvis uppleva solnedgången – helt magiskt. Ljuset över lagunen i den dränkta skogen är en upplevelse.

Jamu Lodge. Frukost, lunch, middag.

Dag 7 – torsdag 14 jan – en heldag i grönskan.

Efter en liten båttur får vi hoppa över i en mindre kanot som paddlas fram. Med den kommer vi till nästan överallt i den översvämmade skogen för att leta fotoobjekt.

Guiden vet var arorna brukar äta, så tysta smyger vi i land - det är högljutt när man är i närheten. Högt uppe i träden äter och putsar de på varandra. Fototillfälle.

Vi glider fram utan motor och lyssnar på naturens alla ljud.

Vi hittar mer fåglar och kanske någon anakonda som brukar hålla till i området.

Tillbaka från lagunen flyter vi medströms hemåt, det behövs bara några paddeltag för att ta rätt riktning. Kanske har vi turen att få se jätteuttrar – ett djur som de flesta aldrig sett i verkligheten. De är nyfikna men håller sig på avstånd.

Efter en vilopaus på lodgen återvänder vi till lagunen för att uppleva solnedgången. Ljuset över lagunen med den dränkta skogen är minnesvärt.

Jamu Lodge. Frukost, lunch, middag.

Dag 8 – fredag 15 jan - Morgon i regnskog - kväll i Quito

En tidig utflykt för att uppleva soluppgången. Det är värt en tidig uppstigning för att njuta av morgondimman över skogen och se solen långsamt gå upp, lyssna på fåglarna och de skrikande arorna som flyger förbi.

Åter till lodgen är det bara att packa och hoppa i båten för en färd tillbaka dit äventyret började.

När vi landat i Quito åker vi direkt till hotellet.

Fuente de Piedra1 F

Fuente de Piedra1. Frukost.

Dag 9: Koloniala Quito och vid bra sikt linbana till 4050 möh.

Avresa från hotellet 08.00. Vädret bestämmer i vilken ordning vi genomför dagens programpunkter.

Om vi har klart väder någon gång under dagen finns möjligheten att åka linbana upp till 4050 möh på stadsberget Pichincha och få en storslagen utsikt över staden och Anderna.

Vi skall se och uppleva koloniala Quito, Unescos första Världsarv. Vi har tid att promenera i den gamla stadskärnan som pietetsfullt restaurerats och efter utnämningen till Världsarv 1978 idnte får byggas om. Vi ser presidentpalatset, katedralen och jesuitkyrkan La Compania, invändigt överdragen med 7 ton 23 karats guld, med på Unescos lista över världens 100 viktigaste byggnadsverk. 

Sen eftermiddag lämnar vi Quito och åker söderut på Vulkanavenyn där vi vid klart väder kan se de snöklädda topparna Cotopaxi, Antisana och Ilinizas. 

Vi bor på en hacienda med landets näst äldsta kyrka från 1590. Härifrån exporterades ost till Europa redan på 1840-talet och här hade man en gång Ecuadors första traktor på det 12000 hektar stora jordbruket.

Hacienda La Cienaga / Frukost.

 

Dag 10 – söndag 17 jan: Vulkanavenyn – Marknaden i Pujilí – Kratersjön Quilotoa.

Dagen kan inledas med en vandring på haciendans innergård och i den ståtliga eucalyptusallén. Efter frukost besöker vi den traditionella söndagsmarknaden i Pujilí, med utbud av allt från boskap och skorpionsalva till husgeråd, elektronik och kläder. Vi fortsätter genom ett delvis dramatiskt landskap till den smaragdgröna kratersjön Quilotoa 3570   möh. Kraterranden når som högst 4010 möh. Det är kallt och kan ibland blåsa kraftigt.

Vi återvänder till vulkanavenyn och fortsätter resan söderut. Vid klart väder ser vi Tungurahua, Eldstrupen, som hade ett kraftigt utbrott 2005. Vi kommer till fruktens och blommornas stad Ambato där vi övernattar.

Quinta Loren. Frukost.

.

Dag 11 - mån 18 jan: Ett utvecklingsprojekt

Vi åker buss över högplatån, Altiplano, där vi på 4000 möh kan vi se små hjordar av vicuña, ett kameldjur, släkt med lama och alpacka, som med framgång återinplanterades under slutet av 1980-talet. Vi skall till Salinas de Guaranda, ett framgångsrikt utvecklingsprojekt, som på ett genomgripande sätt förändrat levnadsbetingelserna för folket. Det började på 1970-talet med en italiensk präst som talade om värderingar, därefter en schweizisk osttekniker som införde ny kunskap och slutligen en genomtänkt strategi för att i byn behålla det ekonomiska resultatet av verksamheten. Efter lunch gör vi en guidad tur genom byn med besök hos tillverkare av ost, choklad, torkad svamp, fotbollar etc. 

Sen eftermiddag åker vi än en gång över högplatån vid Chimborazo.

Dag 12 – tis 19 jan: Chimborazo och cykeltur genom den dolda dalen.

Vi åker i vår buss till nationalparken Chimborazo, Ecuadors högsta berg 6310 möh. Bussen tar oss till ett basläger 4800 möh. och därifrån kan den hugade vandra uppåt och känna på höjden. Nästa basläger ligger på ca 5100 möh dit den som är i god kondition och tål höjden kan vandra på ungefär en timme. När vi testat våra gränser återvänder vi till 4800 m och äter varm soppa och varm dryck, kanske en kopp cocate som stimulans på höjden. 

Så är det dags för en tur på mountain bike, dvs. cykel utan fotbroms, ca 50 km från baslägret på 4800 möh eller, för den som så önskar, från högslätten på 4000 möh ca 46 km ner i en successivt allt trängre dalgång med små traditionella byar. Från 4000 m är turen mycket lättåkt och hastigheten regleras i första hand med bromsarna, inte tramporna.  Denna vackra utflykt tar oss till staden Ambato, varifrån bussen tar oss vidare till Alausi.

Turen kräver en vind-regnjacka och byxor och ett varmt underställ. Hjälm, ansiktsmask, handskar, armbågs- och knäskydd ingår i den utrustning vi får låna inför turen.

El Molino, Alausi. Frukost, box lunch.

 

Dag 13 - ons 20 jan: Tågresa på Djävulens Näsa och inkaruinen Ingapirca.

Vi tar morgontåget 08.00 för en resa på Djävulens Näsa.

Järnvägen som byggdes under början av 1900-talet anses vara ett järnvägsbyggandets mästerverk i världen. På den spektakulära sträcka som fått namnet Djävulens Näsa åker tåget sicksack på en hylla uthuggen ur den branta bergssidan. Järnvägsbygget genom Ecuador kostade nästan fem stadsbudgetar och genom malaria, ormbett och sprängolyckor ca 2500 personer livet.

Vi fortsätter i vår buss söderut genom det andinska höglandet där odlingar klättrar på branta sluttningar kring små byar. Vi gör en avstickare till Ingapirca, landets mest betydelsefulla ruin från Inkatiden.

Under eftermiddagen kommer vi till världsarvsstaden Cuenca, vars koloniala stil bevaras i många vackert renoverade byggnader.

Posada del Angel. Frukost.

 

Dag 14 - tor 21 jan: Panamahattar och orkidéer

Vi inleder dagen med att besöka den lilla staden Gualaceo öster om Cuenca, berömd för sin orkidéodling och traditionellt ikiathantverk.

Åter i Cuenca finns det tid för strövtåg på egen hand. Katedralen är den största kyrkbyggnaden i Latinamerika, byggd av flera arkitekter under mer än 80 år.  Hattmuseet, Museo del Sombrero, vid Långa Gatan, Calle Larga, är värt ett besök.

Strövtåg med kamera är fruktbart och det finns riktigt bra kaféer i Cuenca, den stad som 2009 rankades som bästa stad i världen för pensionärer. Resultatet hittills är att mer än 5000 utländska pensionärer bosatt sig här och att staden har en jazzklubb, som vanligen lever aktivt på fredagkvällar.

Posada del Angel. Frukost.

 

Dag 15 - fre 22 jan:  Nationalparken Cajas och genom molnen ner på låglandet.

Vi reser tidigt från Cuenca för att uppleva en del av nationalparkens karga skönhet i morgonljus. Parken har över 200 sjöar, ännu fler små vattenspeglar, skarpa bergsryggar och en säregen vegetation. Vi gör en guidad vandring i nationalparken och stopp längs vägen för att fotografera. Vi passerar drygt 4100 möh. på högsta punkt och skall därifrån ta oss ner till havsnivå.

Vi kommer att resa ner genom molnen innan vi når kustlandets odlingar av kakao, bananer Sockerrr och ris. På väg till Stillahavskusten passerar vi landets största stad, Guayaquil. Målet för dagen är samhället Playas nära Guayasflodens utlopp I Stilla Havet..

Casa de Pia. Frukost.

Dag 16 - lör 23 jan:  Fågelliv i floddeltat.

Vi tar en tidig båttur från det lilla samhället Morro ut i Guayasflodens delta där det finns ett rikt fågelliv och tidvis gott om delfiner.

När minneskorten fått sitt lystmäte fortsätter vi resan ut till Stillahavskusten, som vi följer norrut med fotostopp om motiv lockar.  

Det kan finnas tid för stranden under sen eftermiddag när solen inte längre bränner alltför intensivt. Vi bor i Olón, några kilometer norr om Montañita, ryggsäcksfolkets och surfarnas tillhåll i denna del av världen och kan under en kvällspromenad få en bild av det livet.

La Corona. Frukost.

 

Dag 17 – sön 24 jan: Isla de la Plata - Lilla Galapagos.

Vi åker en timme norrut genom ett vackert kustlandskap till Puerto Lopez, av en tidigare borgmästare kallad Himmelens Huvudstad, varifrån vi åker båt ut till Lilla Galapagos, för en guidad vandring på ett par timmar. Upplevelserna är att se de orädda djuren betrakta oss människor som vandrar förbi. Blåfotad sula är ett säkert kort.

Efter vandringen, som i januari kan vara varm på den nakna klippön, får vi möjlighet att simma/snorkla bland akvariefiskar och havssköldpaddor.

Vi är åter i Olón när skymningen faller.

La Corona, Frukost, Box-Lunch på båten.

 

Dag 18 - mån 25 jan: Panamahattar, hantverk och fiskebyar.

Vi börjar dagen på stranden i San Pedro där de lokala fiskarna landar och avyttrar nattens fångst. Vi promenerar genom samhället till den vårdcentral, som är en viktig del av Futuro Valdivias verksamhet.

Vi fortsätter till samhället Barcelona, som är centrum för beredning av den palmfiber som används för tillverkning av s.k. Panamahattar. Arbetet med fibern ”paja toquilla” är sedan december 2012 Kulturellt Världsarv. Ett hundratal kommuninvånare i Barcelona äger världens största plantage, belägen inne i kustbergen.

Vi gör ett stopp hos silversmeder, som kombinerar arbeten i silver med spondylussnäckan, pärlemor, kokos, kohorn och chonta, ett hårt träslag.

Efter lunch finns det tid att besöka konsthantverkare som arbetar i vegetabiliskt elfenben, tagua, en ätlig nöt som växer i kustbergen och efter 8 månaders torkning har samma utseende som elfenben.

La Corona. Frukost.

 

Dag 19: Termalbad och storstaden Guayaquil

Vi har möjlighet att under morgonen söka fotomotiv längs Stillahavskusten på vår väg till termalbadet i Baños San Vicente, där motiven blir helt annorlunda efter massage i vulkanisk lera. Många nordbor uppskattar även de varma baden + 38 grader och massage i varm aloe vera. Efter en traditionell lunch åker vi mot Guayaquil.

På kvällen tar vi kanske en tur på floden med Pirata Morgan, ett ”sjörövarfartyg” som skall minna om Guayaquils historia och som ger oss möjlighet att se staden från floden i kvällsljus. 

Hotel Ramada. Frukost.

 

Dag 20: Guayaquil

Vi ägnar dagen åt staden Guayaquil, Ecuadors största stad och den sydamerikanska Stillahavskustens största hamnstad.  Vi börjar med att gå de 444 trappstegen till toppen av Santa Ana, den kulle som var platsen för den första bosättningen i den träskmark som blivit storstad. På flodsidan ligger konstnärskvarteret Las Peñas och söderut promenerar vi förbi Pariserhjulet på den mycket sevärda strandpromenaden Malecón innan vi viker av till iguanaparken och katedralen.  För den som vill finns tid att besöka hantverksmarknaden.

Vi återvänder till hotellet för en välbehövlig dusch inför hemresan. Efter en sen lunch är det dags att åka till flygplatsen, med minneskorten fyllda och många upplevelser rikare.

Vi bör vara på flygplatsen senast 17.00

 

Dag 21: Åter hemma – om du inte valt att förlänga vistelsen.

Vi tipsar gärna om olika trevliga alternativ, till exempel Galapagos eller Peru med Cusco - Machu Picchu – Titicaca – kondorerna I Colcadalen och maten I Peru.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300