top of page
0S9A0572_red.jpg

FRÅN TAIGASKOG, GENOM STÄPPLANDSKAP TILL ÖKEN I MONGOLIET

Om resan

MONGOLIETS NATUR OCH KULTUR

UPPLEV DEN SIBIRISKA TAIGASKOGEN, STÄPPLANDSKAPET, HÖGA BERG OCH GOBIÖKNENS SANDDYNER

Ej klart

UPPSKJUTEN TILL 2022 DATUM EJ FASTSTÄLLDA

LEDARE/FOTOGUIDE: THOMAS ANDERSSON/N

På denna resa får du uppleva turer genom vackra landskap, se fascinerande djurliv och besöka äkta nomadfamiljer. Resan går från den Sibiriska taigan genom vidsträckt Mongoliskt stäpplandskap till den Centralasiatiska Gobiöknen.

Denna resa ger dig de bästa möjligheterna att njuta av Mongolisk kultur och bedövande vacker natur i 10 dagar. Du får besöka de bästa museerna i huvudstaden Ulaanbaatar, se och fotografera några olika arter av vilda djur i deras naturliga habitat och du får uppleva den unika nomadiska livsstilen i det storslagna Mongoliska landskapet. De olika naturtyperna som du åker igenom är den Sibiriska taigaskogen följt av stäppen, höga berg och Gobiöknen.

 

Resan passar dig som är foto och – naturintresserad och är intresserade av annorlunda resmål där det ges möjligheter både till naturupplevelser och genuina kontakter med människor och deras ursprungliga kultur.

 

Våra erfarna lokala guider tillsammans med Michael Westerbjerg /Miksture ger dig kunskap om fåglar, djurliv och kultur. Vandringarna är lätta till medellätta och det finns möjligheter att välja. Mesta delen av turen företas i fyrhjulsdrivna jeepar upp till som mest 25 mil per dag. Vädret är vanligen varmt så här års. Du kan kolla prognosen på www.tsag-agaar.mn

Erfaren fotoguide finns med under hela resan och hjälper dig att lyckas med dina bilder. Thomas Andersson/N har en lång erfarenhet av naturfoto och resande och kommer att ge dig värdefulla tips om hur du fångar landskap och djur på resmålet.

Besök hos nomadfamiljer och delta i deras vardagsliv.

Fotografera i den växlande naturen från taigaskog och stäpp till öknens torra miljöer.

Få möjlighet att fotografera djurlivet som till exempel krävgasell, przewalskis vildhäst, kungsörn och grågam.

Häst-och kamelridning och vandring i betagande natur.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 1

Avfärd med flyg från Sverige

Dag 2

Ulaanbaatar med sightseeing

När du anländer till flygplatsen tas du emot av vår personal och det blir transfer till hotellet (centralt 3-stjärnigt). Lunch på en av stadens bästa Mongoliska restauranger. Besök på historiska museet, vilket ger dig en god introduktion till den Mongoliska historien och kulturen.

Lunch, middag

Dag 3

Terelj nationalpark

Efter frukost går färden till Terelj nationalpark som ligger i den södra delen av taiga-skogen. Här kan du undersöka många spännande klippformationer och det fascinerande landskapet. Några av stenblocken liknar sköldpaddor och bedjande munkar! En del däggdjur och fåglar får du möjlighet att fotografera. Vi åker ca 60 kilomter (1-2 timmar) under dagen på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 4

Hustai nationalpark

Hustai finns i skogsstäppens naturliga zoon och är välkänd för sin naturliga skönhet och sitt djurliv. Medan du njuter av ett landskap med klippformationer får du också möjligheter att se och fotografera de återinförda przewalskis hästar, kronhjort och några rovfåglar som flyger över. Det finns också några utställningar i parken. Total körsträcka 160 kilometer (2-3 timmar) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 5

Ulaanbaatar och förberedelse för Gobi

Idag åker vi tillbaka till staden och kommer fram just före middagen. Vila på hotellet och du gör dig redo för Gobi. Körsträcka 90 kilometer (1-2 timmar) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag

Dag 6

Yolun Am (Gobi Altai High Mountains)

Vi tar morgonflyg till en flygplats I närheten av staden Dalanzadgad. Efter att vi landat åker vi direkt till vårt jurta-läger som är belägen nära berget. Här ges du möjlighet till fantastiska bilder när vi vandrar längs dalgången Yolyn Am. Höga berg omger oss och vi kommer till en berömd och sevärd klyfta i berget. Du får uppleva det vilda med bland annat lammgam, Mongolisk och brun järnsparv, mongolfink, himalayagam, den vackra rosenfinken och möjligen sibirisk stenbock. Övernattning i jurta-läger. Körsträcka 50 kilometer (en timme + en timme flyg) på belagda vägar.

Frukost, lunch, middag i lägret

Dag 7 - 8

Khongoryn Els (sanddynor)

Efter frukost åker vi västerut till Khongoryn Els som är en jättestor sanddyn mellan ett stort berg och den vidsträckta öken-stäppen. Vi hälsar på hos en familj som äger kameler och du får chansen att åka kamel genom sanddynerna, vilket påminner dig om den långa historien av karavaner genom den Mongoliska öknen. Intressanta fågelarter som du får möjlighet att se och fotografera: Saxaulsparv, stäppflyghöna, hendersons ökenskrika, ökensångare, varfågel, isabellatörnskata och örnvråk. Övernattning i ett jurta-läger. Total körsträcka 160 kilometer (4-5 timmar) på grusvägar.

Frukost,  middag i jurta-lägret. Lunchpaket.

Dag 9

Bayanzag (Flaming Cliffs)

Efter frukost åker vi till Flaming Cliffs, vilka är berömda för den första upptäckten av dinosaurieägg av Roy Chapman Andrews på 1900-talet. På turist-campen kan du se videos om hans äventyr i Gobiöknen och besöka Flaming Cliffs och en vidsträckt saxaul-skog. Klipporna gör skäl för namnet och du får möjlighet att fotografera dem i det varma kvällsljuset. Övernattning i jurta-läger. Körsträcka 160 kilometer (5-6 timmar) på grusvägar.

Frukost, middag i lägret. Lunchpaket.

Dag 10

Ulaanbaatar stadstur

Transfer till flygplatsen från Bayanzag och flyg tillbaka till Ulaanbaatar. Incheckning på hotell. Du får uppleva Mongoliskt folkligt uppträdande på en teater i stan och sedan avskedsmiddag på en restaurang.

Restaurang – frukost, lunch, middag.

Dag 11

Avresa till Sverige

Transfer till flygplatsen och flyg tillbaka till Sverige

 

OBS! Programmet är preliminärt och kan behöva ändras t.ex. för att få optimala förhållanden för fotografering (morgon, kväll) eller på grund av lokala förhållanden i landet som vi inte kan råda över (dåliga vägar, väder, ändrade flygtider etc.)

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

Uppskjuten till 2022, datum ej klart/ 11 dagar

Pris

Ej klart

Antal deltagare

Min 8 / Max 14

Ingår i priset

Alla transporter (bland annat med med 4-hjulsdrivna jeepar), inrikes flyg i Mongoliet (2 sträckor) och helpension (frukost, lunch, middag samt boende i jurtor, dubbelrum i hotell), besök hos nomadfamilj, engelsktalande guide, dricksvatten i flaska alla dagar, kamel och-hästridning, organiserad stadstur, inträden till museer, kloster, kulturella evenemang och nationalparker, vägskatter.

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 790 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering.

Ingår inte i priset

Internationellt flyg från Sverige, reseförsäkring, visum, eventuella alkoholhaltiga drycker, övriga personliga tillhörigheter.
 

OBS! Du bokar själv flygresan men vill du ha hjälp med bokningen kan vi naturligtvis hjälpa till med det.

Utrustning

Kamerautrustning: från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Ett lätt stativ är fördel.

Bärbar dator om du vill redigera bilder under resan. 

 

Transporter på plats

Vi åker mestadels i fyrhjulsdrivna jeepar för bästa möjliga framfart på landets ibland dåliga vägar. Två inrikes flyg ingår i turen.

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgift på 3.500 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före resans start. 

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor. Boka resan senast 1 mars 2021.

bottom of page