top of page
20161103_DSK7592.jpg

FOTORESA TILL MEXIKO

Om resan

FOTO- UPPLEVELSERESA TILL MEXIKO 2022

UPPLEV SIERRA GORDAS OLIKA KLIMATZONER FRÅN HALVÖKEN TILL TROPISKA MILJÖER, DRAMATISKA VATTENFALL OCH HISSNANDE BERGSSTUP MEN OCKSÅ MÖTEN MED GAMMAL KULTUR

Från 21 900 kr

Fullbokad

12 - 24 NOVEMBER 2022

LEDARE: ANN-MARIE SVENSSON OCH GERT OLSSON

Delstaten Querétaro ligger ungefär 25 mil norr om Mexiko City. Den vackra huvudstaden heter Santiago de Querétaro och ingår i UNESCOS kulturarv för sina byggnader byggda i barock stil från den koloniala tiden, parkerna och den goda maten. Klimatet är torrt och regionen runt staden klassas som halvöken med en mycket spännande flora och fauna att lära känna. Hit kommer vi redan andra dagen. När vi sedan reser in i bergstrakterna, når vi biosfärområdet Sierra Gorda med en dramatisk natur som bildar gränsen mellan det torra inlandet och den vattenrika luften som strömmar in över landet från den Mexikanska Golfen.

Det dramatiska landskapet i Sierra Gorda bjuder på stora höjdskillnader från 260 till 3100 meter över havet. Nederbörden varierar också mellan 350 till 1800 mm per år. Här finns 15 olika typer av vegetationsområden vilket borgar för ett rikt djurliv. I området som omfattar 380 000 hektar finns bland annat 131 däggdjursarter och 363 fågelarter. Lägg därtill nästan 1800 arter av kärlväxter. Några exempel på arter: Jaguar, spindelapa, svartbjörn, utter, mindre soldatara, jättegärdsmyg, tukan och flera olika sångare, kolibris, vireor och gyllingar.

 

Nedan kan du läsa om delar av vad resan innefattar, men fler platser med oanade upplevelser att se fram emot kommer att vara med på programmet. Vi anpassar också dagarna efter vår grupp och dagsformen. 

Båttur till det magiska vattenfallet Tamul som är 105 meter högt och 300 meter brett!

Sótano de las Golodrinas - en grotta med mänder av svalor som lyfter ur jordens inandöme när morgonen gryr.

Teotihuacán - det stora arkeologiska området utanför Mexico City som var en jättetstad under Maya-folkets tid.

Morgon vid Cuatro Palos när solen stiger upp och belyser de gigantiska bergsformationerna i Sierra Gorda.

Galleri
Dagsprogram

FOTORESA TILL MEXIKO -

Preliminärt program.

12 november

Vi anländer till Mexico City på kvällen och tar oss till hotell Camino Real vid flygplatsen för den första natten.

13 november

Nästa dag på förmiddagen tar vi bussen till Querétaro och checkar in på vårt hotell mitt i gamla stan. Resan tar ca tre timmar och vi reser bekvämt med flygbussen från flygplatsen vi anlänt till. Väl i Querétaro får vi tid att hämta oss från den långa resan från Sverige och tillsammans gå och äta på någon av restaurangerna i centrum.

Boende: Quinta Lucca, Querétaro

14 - 20 november

En oförglömlig tur genom UNESCOs biosfärsområde Sierra Gorda

 

Under en spännande vecka upplever vi biosfärsområdet Sierra Gordas storslagna natur. Under hela turen kör oss Alejandro Arellano, en biolog som också är en fantastisk guide eftersom hans ’vanliga’ arbete är att sköta all miljöutbildning i områdena vi reser igenom. Han känner väl till både folk, djur och växtlighet. Engelskan fixar han fint.

 

På morgnarna får vi som är fotointresserade möjlighet att fotografera bergslandskapet i soluppgången, det rika fågellivet, spektakulära kaktusar och halvökenkulturen. Är du inte intresserad av själva fotograferingen, kan du följa med bara för att njuta av platserna.

 

Under resans gång får vi tillfälle att smaka på den traditionella maten baserad på majs, kaktus, squash, squashblommor, palmblommor och frukter, att dricka av det lokala vinet från Freixnet och bada ett traditionellt temazcalbad, en form av svetthydda – och mycket annat.

 

Platserna vi besöker

Bernal och hotell La Tortuga med utsikt över La Sierra Gorda och La Peña de Bernal som är världens tredje högsta monolit – ett Gibraltar mitt i halvöknen

Bernal är en av Mexikos ’magiska städer’. Hit kommer många mexikaner för att handla konsthantverk och äta god mat. Allt är mycket litet och pittoreskt. Monoliten Bernal blickar ner över staden och om man har ork och lust promenerar man upp en bit – roligt och utmanande.

 

La Tortuga-hotellet bedrivs av den lokala ursprungsbefolkningen. Det är enkelt och betagande vackert. Här kan man meditera, bada, få massage och även träffa en lokal ’örtdoktor’. Platsen för hotellet är ganska enslig och mötet med naturen är en viktig del av vistelsen här. På vägen hit stannar vi vid Freixnets vinodlingar där vi kan handla – och smaka på - några flaskor av det lokalproducerade vinet; rött, vitt, bubbel…

 

Concá

Vi har nu åkt med bussen upp för östra Sierra Madres höga bergskedja och nått över till andra sidan där det inte längre råder regnskugga. Klimatet är inte så torrt längre och det syns på växtligheten. Här växer ett 1000-årigt träd som vi kommer kunna ’hälsa på’. En cypress från länge sedan som också kallas ahuehuete, gamlingen.

 

Jalpan

Jalpan är Sierra Gordas största stad med en berömd klosterkyrka som jesuiterna byggde när de kommit till Mexiko för att kristna befolkningen. Dessa byggnader kallas Missioner. De finns kvar och vittnar om den omvälvande epoken strax efter spanjorernas erövring av Mexiko på 1500-talet. De är också med på listan över UNESCOs världskulturarv.

Till Jalpan kommer lantbrukarna runtomkring för att sälja sina varor – eller varför inte delta i någon av de traditionella sång- och dansfestligheterna som regelbundet anordnas. Då tävlar man i improviserat rim till gitarrmusik medan andra dansar utan uppehåll –festligheterna kan pågå i flera dygn i sträck.

Xilitla

Under resan mot samhället Xilitla besöker vi fler gamla missioner som finns i området. Vi gör också promenader utmed vattendrag och ibland uppför branta backar (kort men intensivt för den som vill). Vyerna är magnifika!

 

I Xilitla bor vi tre nätter på ett mindre hotell omslutna av doften från alla kafferosterier i byn och den tropiska växtligheten. Och vad finns här förutom kaffeodlingar och branta backar? Jo, i skulpturparken i Xilitla har den engelske konstnären och poeten Edward James skapat en surrealistisk park i avsikt att efterlikna Edens lustgård – en värld att förtrollas av mitt i regnskogen bestående av 36 betongskulpturer invävda i växtlighet! Inne i det lilla samhället ligger dessutom ett museum med Edwards kollegas och väninnas otroliga konst: Leonora Carringtons skulpturer och målningar.

 

I närheten av Xilitla rinner den smaragdgröna floden Tamul som vi kommer att paddla på, mot ett imponerande vattenfall. Bergstrakterna i den här regionen är dessutom fulla av gigantiska håligheter, grottor som rymmer växter och fåglar – svalor och papegojor - i obeskrivbara mängder. Hit har David Attenborough rest för att filma och imponeras – och vi kommer att få se en av de här grottorna. 

20 november

På kvällen når vi åter Querétaro.

Boende: Quinta Lucca, Querétaro

21 november

Querétaro stad med möjlighet att fritt ströva omkring i denna gamla, spännande stad med massor av fotomotiv.

Boende: Quinta Lucca, Querétaro

22 - 23 november

Teotihuacán, pyramiderna vid Mexico City

Teotihuacán betyder Gudarnas stad, eller Platsen där män blev gudar. De två största pyramiderna är Månpyramiden och Solpyramiden, som ligger utmed den breda mittgången De dödas aveny. Området är väldigt stort och besöket kommer att ta en hel dag.

 

Mexico City

Mexico City är en av världens största städer och vi kommer att vistas i dess centrum sista dagen på vår resa, innan flyget går tillbaka till Sverige. Eventuellt stannar vi i kvarteren runt mittorget, el Zócalo, och ser på katedralen, några av de kända muralmålningarna och det pampiga presidentpalatset, eller så tar vi en rundtur med en Hopon-Hopoff-buss. Det finns sååå mycket att se och vi ska hinna med något av allt detta.

Boende: Camino Real vid flygplatsen 22 - 23 november.

24 november

Åter hemma i Sverige igen.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

12 - 24 november 2022 13 dagar

Pris

Vid 10 deltagare 21 900 kr

Vid 8 deltagare 24 900 kr

Antal deltagare

Min 8 / Max 10

Ansträngningsnivå

Lätt - medel.

Ingår i priset

Alla transporter på resmålet, boende i dubbelrum med halvpension, dricks vid måltider som ingår i priset, lokal och svensk guide + fotoguide. Priset baserar sig på pesosen värde den 22 april 2022 (0,47). Eventuellt kan priset justeras på grund av valutaförändringar som vi inte kan råda över, se resevillkor..

Miljöinvestering: I resans pris ingår en CO2-kompensation för flyg och buss med 800 kr/deltagare. Den går genom organisationen Ambio till SCOLEL’TE, Trädet som växer som förutom trädplantering också stöttar socialt i området. Se info här.

Ingår inte i priset

Flygresan tur och retur Sverige - Mexiko City, reseförsäkringar, ev. tillägg för enkelrum, övriga måltider, övrig dricks (chaufförer och måltider du betalar själv).

Tillägg för enkelrum 6 000 kr.

OBS! Du bokar flyg själv, men vi hjälper dig så att alla kommer fram samtidigt. Naturligtvis möjlighet att stanna längre eller komma tidigare om man önskar.

Utrustning

Nedan följer en utrustningslista för dig som har fotografering som huvudmål med resan. För dig som kanske bara vill uppleva och inte har tillgång till en systemkamera, går det naturligtvis alldeles utmärkt att vara med ändå. Ta med det du har. En mobiltelefon fungerar bra för att samla minnen av dina upplevelser,

Kamerautrustning: Du kommer att ha användning för det mesta i objektivväg. Normalzoom och kort tele för landskap. Längre tele för djur och fåglar,

gärna 400 - 500 mm.

Ett lätt stativ är alltid bra att ha för dåliga ljusförhållanden. Enbensstativ fungerar också bra vid djur-och fågelfotografering.

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

Utrustningslista kommer att skickas ut i god tid till deltagarna.

 

Transporter på plats

Vi transporteras på plats i en buss med egen chaufför.

 

Betalningsvillkor. Obs! särskilda betalningsvillkor gäller på denna resa.

Bokningsavgift på 3.000 kr betalas in i samband med anmälan. 90 dagar före resans start betalas ytterligare 10 000 kr. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före avfärd.

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor.

Bokning
bottom of page