Expedition Mexiko november 2021

På grund av coronaläget är denna resa framflyttad till 2021. Exakt datum meddelas när så är möjligt. Programändringar kan ske på grund av förändringar på resmålet som vi inte kan styra över.

 

I San Cristobal de las Casas i delstaten Chiapas i sydöstra delen av Mexiko, levde fotografen och antropologen Gertrude Blom i början av 1900-talet. Där studerade hon tillsammans med sin man, Frans Blom mayafolket och grundade det som idag är museet och hotellet Na Bolom. Stiftelsen Na Bolom stöttar fortfarande mayafolket i delstaten och har en stor samlad kunskap om allt från de olika mayagruppernas levnadssätt till vävkonst och arkeologi.

 

Följ med på en expedition i Gertruds spår! Resan går från San Cristobal mot gränsen till Guatemala. Vi tar oss fram, bitvis i båt, till de gamla lämningarna från mayastaden Yaxchilan som ligger på stranden till den mäktiga floden Usumacinta. Den meandrar fram i djungelområdet los Montes Azules som är hemvist för den vackra quetzalfågeln. Några mil från Yaxchilan ligger ännu ett arkeologiskt centrum som vi besöker, Bonampak, med otroliga muralmålningar från sent 700-tal. Djungelns närhet och historien från en svunnen storhetstid i mayafolkets berättelser gör de här platserna till något du inte hittar någon annanstans. Vi övernattar i enkla lodge och har med oss mat och vatten för att inte bli strandsatta i de avlägsna trakter vi åker igenom.

Det är biologiskt rika områden vi färdas genom och det ges mycket goda tillfällen att fotogafera fåglar och djur i och omkring den stora nationalparken Montes Azul. Lodgernas lägen erbjuder upplevelser och fotomöjligheter utöver det vanliga. Vi får se och uppleva hur lacandonfolket formar sina liv inom ett biosfärsområde med en unikt värdefull natur. Vi bor bl.a. på ett ekocentrum som sköts av ursprungsbefolkningen och gott kaffe till frukosten är garanterat! Det är både odlat, rostat och malt i samhället. På morgonen när vi vaknar hör vi vrålaporna någonstans därute och kanske känner vi just den där speciella doften som kommer från de blommande träden intill.

Chiapas har inte bara djungel utan också en vacker kust. De avslutande dagarna vistas vi på ett hotell utmed stranden till Stilla Havet. Vi som vill titta på fåglar kan göra det, en mängd olika arter är garanterat. Tycker du om att betrakta havet, då gör du det. Delfinerna hoppar i vattnen framför stranden på morgonen och om du är äventyrlig, följer du med på en nattlig tur med båt in i lagunen. I det stilla och varma mörkret kan vi se eldflugorna lysa och marelden glittra i krusningarna runt båten.

Resan ger oss också möjlighet att hälsa på i ett av de områden som stöttas av kooperativet Ambio. Det är hit pengarna som vi kompenserar för vårt flygande går. SCOLEL’TE, Trädet som växer, är ett projekt för skogsplantering och social utveckling som leds av kooperativet AMBIO.

Detta är resan för dig som sätter upplevelserna före bekvämligheten och vill ta del av och fotografera en unik biologisk mångfald samtidigt som du lär känna mayaättlingarna och dess kultur. Transporten sker i egen buss på bitvis små slingriga vägar. Boende är mestadels i enkla lodger med djurlivet tätt inpå.

Välkommen till expeditionen i Chiapas spännande djungler i mayafolkens spår!

Resan är ett samarbete med Ekomujeres - ett nätverk för kvinnor i Mexiko och Sverige.
 

 

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300