top of page
_F3M0910croplittle.jpg

KUNGS- OCH HAVSÖRNFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

Översikt

Vinterresa till örnarnas rike i Norge:
FYRA HELA DAGAR MED KUNGSÖRNS- OCH HAVSÖRNSFOTOGRAFERING I VÄRLDSKLASS

Pris: 17 800 kr                                        FULLBOKAD

28 FEBRUARI - 4 MARS 2024  /   4 FOTODAGAR, 5 NÄTTER
 

LEDARE/GUIDER: BRUTUS ÖSTLING & OLE MARTIN DAHLE

Vi har förlängt vinterresan i Norge till att nu innefatta fyra dagars fotografering, och dessutom med möjlighet att köpa till en gömsledag ytterligare. Vi använder de väl inkörda kungsörnsgömslena i fjällkanten och på berget samt det nya duvhöksgömslet i skogen. En av dagarna tillbringar vi på  havet med att fotografera havsörnarna tillsammans med en av våra främsta örnguider, Ole Martin. Det är relativt nytt med havsörnsfotografering till havs på vintern, men det har varit extrem action,  och det blir denna årstid extra spännande med havsörnar som kommer på ännu närmare avstånd än på sommaren.
Fyra hela dagar med intensiv fotografering, fem nätter.

 

Kungsörnar i vidunderlig fjällmiljö

Kungsörnsgömslet på fjället har lockat fotografer hit från hela världen. Hösten 2006 satt Brutus ensam i totalt fyra veckor i ett dragigt och fuktigt skjul. Platsen var underbart vacker, och Ole Martin och Brutus hoppades att det eventuellt skulle komma kungsörn.  Till slut kom först havsörnen och sedan även kungsörnarna. Bilderna på havsörnen i trädet med snöfall publicerades ute i världen och när Brutus visade bilderna även på kungsörnarna i den fantastiska fjällmiljön ville andra fotografer pröva samma ställe. Ole Martin byggde så ett riktigt, isolerat gömsle som alltsedan dess lockat fotografer från hela världen varje vinter. 

Gömslet ligger på ett berg, bakom platsen där örnarna matas ligger en "dalgång" och bakgrunden på bilderna blir berget på andra sidan.

Det är en fantastiskt vacker miljö, ljuset är medljus från tidig morgon till eftermiddag, och hit kommer inte bara kungsörn utan även nötskrikor, kråkor, skator och även korpar. Under covidtiden har ett modernare och betydligt mer rymligt gömsle ersatt det femton år gamla gömslet.

Här gäller objektiv från 200 mm till 400–500 mm om man kör med fullformatskamera. Något kortare om man kör kamera med cropformatssensor.
En 1,4 ggr konverter som passar det långa telet eller den långa
telezoomen är bra för närbilder. Ett 100-400 mm eller motsvarande
brukar vara perfekt, och gärna en konverter för närbilder. Den som
har ljusstarkare kan naturligtvis ta med det. En 300 mm f/2,8 med
konvertrar ger möjligheter till variation.

 

Havsörnar är råare och tuffare på vintern

En av de fyra fotodagarna kör vi ut på havet. Havsörnar som fångar fisken på vintern är något speciellt. De är råare, går närmre båten och gör häftiga dyk.  

"FISH IS OUT, EAGLE IS COMING" ropar Ole Martin Dahle från sin position vid styrpulpit. Ole Martin kör båten med van hand, han kollar vindriktningen och efter att ha kastat fisken lägger han båten i position så att vi får örnen antingen från sidan, snett framifrån eller i bästa fall nästan rakt framifrån. Allt beror på omständigheterna: vindens riktning och styrka och positionen på solen men också på vilken örn det handlar om. 

I Ole Martin Dahles örnrike i Nord-Trøndelag handlar det om mer än hundra örnar, om man räknar även de yngre. Havsörnarna känner igen båten och Ole Martin.

Med åren har Ole Martin förfinat sina fotokunskaper och sin hemmagjorda teknik. Oavsett vilket håll örnen kommer från ser Ole Martin alltid till att vi "skjuter" på vänster sida av båten. Vi behöver aldrig tveka, när örnen närmar sig kommer båten att ligga med babordsidan mot det håll där örnen kommer att göra sitt dyk för att ta fisken. Fotograferna kan koncentrera sig på att få bilderna.

Vi bör i Örnehuset

Vi bor i Ørnehuset, ett modernt, luftigt och trivsamt hus invid en av fjordarna nere på Ole Martins mark. Här lagar vi själva vissa måltider, ordnar "frukostpakke" eller så besöker vi byns restaurang Zanzibar.

Fästpunkt 1

Fotografera kungsörnar i en fantastisk fjällmiljö någon halvmil från havet. Vi får ett fantastiskt medljus från morgon till eftermiddag. Bakgrunden är berget på andra sidan en dalgång.

 

Fjällgömslet har lockat många av världens bästa naturfotografer. Snön på fjället och vintrarna har kommit senare varje år, i februari-mars har vi haft snö här. Vi har därför lagt den här resan vid denna tid, vid den här tiden sker ofta parning.

 

Tre dagar uppe på berget i ett alldeles nybyggt och mer modernt gömsle med gott om plats. Och naturligtvis toalett.

 

En dag på havet i vår örnguide Ole Martins båt. Vi fotograferar havsörnar in action i vintermiljö. På vintern är dom tuffare än vanligt och vi får dem ännu närmare båten. När man kommer ut mellan öarna eller in i fjordarna mellan de mäktiga bergen handlar det om vildmarkshav.

 

Makalöst många möjligheter till actionbilder du kanske inte ens drömt om att kunna få.

 

Nu är det fotograferingen som står i centrum, men det handlar i grunden om en naturupplevelse av högsta rang.

Ole Martin Dahle känner de många av de olika örnindividerna och varje vrå av skärgården och fjället. Varje deltagare kan fullt koncentrera sig på att bara få till bilderna.

Brutus har varit här mer än fyrtio gånger  och hjälper till med inställningar och tips.

Galleri

KLICKA PÅ BILDEN

Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Workshopen/resan börjar och slutar i Lauvsnes, Nord-Trøndelag.

Dag 1 
Ankomst till Ole Martin, senast kl. 18. Brutus har på kvällen en genomgång av fototeknik inför fotograferingen. 

Dag 2, 3, 4 och 5
Under dessa dagar kör vi tre dagar i kungsörnsgömslena och en dag på havet med havsörn. Vi planerar in dagarna med hänsyn till vädret.

Dag 6
Efter frukost reser vi hemåt.

Den som vill kan lägga till en gömslesittning i kungsörnsgömslet på fjället. Men då måste väskorna ha packats innan gömslesittningen och förvaras i bilen eller i Örnehuset. Utgång ur kungsörnsgömslet sker cirka kl. 16 (men man får inte gå ut utan att hämtas av Ole Martin).

Lägg till en gömslesittning för 3 000 NOK.

information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

28 FEBRUARI - 4 MARS 2023

5 NÄTTER - 4 HELA FOTODAGAR

med möjlighet till en gömsledags förlängning mot tillägg.

Ordinarie pris 17800

(Anmälningsavgift  4 400 kr, se nedan)*

Tilläggsdag i kungsörnsgömslet

Tillägg  3 000 NOK.

Reseledare/guide

Brutus Östling/Ole Martin Dahle

Antal deltagare

Min 4 / Max 5.

Inkluderat i priset

Del i dubbelrum. Tre dagar i kungsörnsgömsle och en dag havsörnsfotografering i vintermiljö på havet.

Boende

Vi bor i Ole Martins Ørnehus, ett stort, rymligt och modernt hus där vi kan laga vår egen mat, ordna "frukostpakke" med mera till gömslet.

Inte inkluderat i priset

Resa till och från Lauvsnes. Måltider med mera. Hämtning på Steinkjers station kan ordnas mot en viss kostnad, från flygplatsen går snabbtåg varje timme till Steinbkjer, cirka en timme. Vi kan också hjälpa till att ordna samåkning från Stockholm. Extra gömslesittning på avresedagen.

Enkelrum

Tillägg  1 800 kr. (Tillgången är begränsad till två enkelrum, kontakta oss.)

Kamerautrustning

Kungsörnsgömslena på fjället respektive berget. Här gäller objektiv från 200 mm till 400–500 mm med fullformat. Något kortare om man kör kamera med cropformatssensor.

Ett 100-400 mm eller motsvarande brukar vara perfekt, och gärna en konverter för närbilder. Den som har ljusstarkare kan naturligtvis ta med det. En 300 mm f/2,8 med konvertrar ger möjligheter till variation. I kungsörns- respektive duvhöksgömslet kan man inte byta objektiv, eftersom det sticker ut.

Då vi kommer att ha möjligheter till många olika typer av motiv är det lämpligt att ha med sig allt från vidvinkelobjektiv eller normalzoom till teleobjektiv. Telezoomobjektiv, t.ex.

70-300 mm eller 80/100-400 mm eller 200-500 mm (Nikon) alternativt 200-600 mm (Sony) är bra eftersom man inte kan byta objektiv i gömslet. Alternativet är fast brännvidd med konvertrar för ökad användbarhet.

Då det finns risk att det ibland snöar eller i sämre fall regnar kan det stänka havsvatten (saltvatten!) i båten. Vattentålig utrustning eller ett regntätt kameraskydd. Tänk även på att ha vattenskyddande överdrag till kameraväskan eller ryggsäcken för båttur.

Om man har tillgång till två kamerahus är det bra att ha med båda.

Stativhuvud måste tas med för gömslena. 

Ett lätt stativ för eventuell norrskensfotografering på natten.

Alla kommer att ta fler bilder än man kanske tror, så ta gärna med flera lagringskort och hårddiskar.

 

Kläder

I gömslet brukar vi med en värmare kunna hålla 4-10 grader (om det är minus 5-10 utomhus). Toalett finns i gömslet. På havet är det kallt inte minst på grund av vinden. Vi får låna en varm och relativt vindskyddande dräkt men innanför behövs ett par tröjor och underställ förutom vanliga byxor. Halsduk eller halskrage, ullfrottesockor, rymliga tumhandskap med separata fingerhandskar under dessa vantar. Vi måste ha rörliga finmgrar för att sköta kamerautrustningen uder själva fotograferingen. Mössa.

När vi rör oss på land och går tillgömslena behövs varma ytterkläder.

Tillgänglighet

Båten har begränsningar vad gäller tillgänglighet. Men mycket går att lösa. Hör av dig i god tid och fråga.

Boendet

är ett modernt hus med fyra sovrum, två med två bäddar och två enkelrum. Ett skrivbord i varje rum. Bra standard. Terass med havsviksutsikt.  Byn omges av höga berg och fjordar. Stort gemensamt utrymme på nederplanet, två stora duschrum och toaletter, kök med stort matbord som ofta används för datorarbete när vi inte äter. Självhushåll men det finns restaurang nere vid hamnen i byn. Välsorterad matvarubutik, Spar, i byn.

Visum/Pass

Svenska medborgare behöver pass eller natiuonellt ID-kort som utfärdsas av polisen. Vid incheckning för flyg krävs pass. I dessa tider måste alla hålla koll på speciella regler, och vi kommer naturligtvis att kontrollera allt extra noga och informera så mycket vi kan när det närmar sig. 

*Betalningsvillkor

Betalningsvillkoren avviker från våra allmänna resevillkor.

Anmälningsavgiften är 4 400 SEK. Resterande betalas senast 45 dagar innan resan. 

Vårt pris är kalkylerat utifrån en kurs där norska kronan är likvärdig med en svensk krona (juni 2023).

Försäkringar

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Hälsa

Kontakta din läkare för att rådfråga om du tillhör riskgruppen och bör undvika resor.

Gruppen och språk

Vad gäller språk försöker vi hålla oss till svenska och skandinaviska språk. Resorna är öppna för andra nationaliteter men vi vill helst hålla kommunikationen på svenska/skandinaviska. Vi vet att detta är ett önskemål bland våra resenärer. Behöver vi fylla en resa med icke-svenskspråkiga gäster för att kunna genomföra resan gör vi naturligtvis så. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

BOKA
bottom of page