top of page
IMG_4198_redigerad.jpg

FÅGELRESA TILL KIRGIZISTAN

Om resan

FÅGELFOTORESA I ÖSTERLED

KIRGIZISTANS UNIKA FÅGELLIV I RELATIVT OPÅVERKADE LANDSKAP

 23 800 kr

14 - 23 MAJ 2022

LEDARE: THOMAS ANDERSSON/N

Kirgizistan är ett drömmål för ornitologer och fågelfotografer och Centralasien är känt som ett viktigt resmål för de som är intresserade av palearktiska fåglar. Landet ligger i Centralasiens mitt med Sibirien, de stora stäpperna i Kazakstan i norr, Tadzjikistan med Pamirbergen och ökenländerna Uzbekistan och Turkmenistan i väster. Klimatet är kontinentalt med sommartemperaturer i låglandet som i Sydeuropa. Det lågintensiva jordbruket och de oförstörda bergslandskapen ger ett rikt och varierande fågelliv med en hög koncentration av centralasiatiska så kallade ”drömarter” i en oöverträffad vacker natur. Flera förekommande arter känns igen från sydliga Europa kryddat med en rad spontant förekommande eller sällsynta sträckande gäster. Ovanpå detta kan du uppleva ett flertal endemiska arter.

Här är några arter som du kan få möjlighet att fotografera:

Lammgam, Himalayagam, Munkgam, Ibisnäbb, Mongolvråk, Örnvråk, Svart stork, Berberfalk, Jungfrutrana, Svatbröstad rubinnäktergal, Blåhätta, Azurmes, Snöfink, Murkrypare, Blåkråka, Härfågel, Biätare, Nunnestenskvätta, Rosenstare, Blåtrast och många, många fler.

Det här är resan för dig som vill uppleva och fotografera fåglar i ett spännande artrikt land med en liten grupp (max 12). Vi transporterar oss i en bekväm buss med egen chaufför. Vägarna kan stundtals vara lite obekväma att åka på. En del lätta vandringar förekommer. Programmet är flexibelt och kan ändras efter önskemål och väderförutsättningar. Som deltagare får du vara beredd på tidiga mornar för att kunna fotografera när ljuset och fågellivet är som bäst. Vi kommer att röra oss i olika naturtyper som till exempel bergslandskap och halvöken.

 

Resan leds av Michael Westerbjerg Andersen. Han bor i huvudstaden Bishkek i Kirgizistan och har en stor erfarenhet av att leda resor i Centralasien. Fotografisk ledare är Thomas Andersson/N från Falkenberg, en erfaren fågelfotograf med fåglar och landskap som sina huvudsakliga motivområden. Thomas är medlem i Naturfotograferna och har publicerat bilder i böcker, tidskrifter, tidningar och almanackor. Han har medverkat i ett flertal utställningar och gett ut två böcker. Den senaste "Tidvatten" tilldelades Falkenbergs kommuns miljöpris, samt författarfondens arbetsstipendium. Han brinner för skyddet av fåglar och är aktiv med bland annat ringmärkning. Klicka här för att se Thomas bilder.

Vi bor i bekväma hotell och gästhus i dubbelrum (enkelrum mot tillägg). Ett par nätter tillbringar vi i traditionella jurtor – en form av tält som används av de nomadiserande boskapsägarna.

Även om detta är en fågelresa ges möjlighet att fotografera en del däggdjur, insekter, fjärilar, växter och inte minst människorna.

Klimatet är växlande beroende på vilken höjd vi befinner oss på – kyligare på högre höjd och varmare längre ner. Information om rekommenderad utrustning kommer i god tid före avresan.

Ala-Archa nationalpark  är ett bergsområde med med bland annat lammgam, blåhätta och  rubinnäktergal.

Issyk-Kul-sjön med omgivningar bjuder på vackra vyer och spännande fågelliv.

I Tien-Shen-bergen kan vi förvänta oss Ibisnäbb, himalayasnöhöna, mongolvråk med flera.

I Son Kul övernattar vi två nätter i en traditionell jurta. Här finns gott om arter knutna till bergen och sjön.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

14 maj

Resdag från Sverige.

15 maj

Ankomst till Bishkek – stadstur med första fågelobservationerna.

Transfer till hotellet från flygplatsen. Kort stund för vila och därefter lunch. Vandring i centrala Bishkek 2-3 timmar för att få en inblick hur det ser ut i centrala delarna av staden. Tid för att lära känna några av den gröna stadens fåglar. Åter till hotellet. Middag.

16 maj

Ala Archa och fiskdammarna

Dagens tur går till nationalparken Ala-Archa. Detta vackra bergsområde är beläget cirka 40 kilometer söder om Bishkek. Vägen till parken bjuder på bra möjlighet till fågelobservationer och parken i sig är en riktig höjdare. Arter som kan förväntas är bland annat lammgam, Himalaya gam, kungsörn, lärkfalk, svartbröstad rubinnäktergal, stensångare, lundsångare, blåhätta, rödpannad gulhämpling, tujastenknäck, azurmes, brun glada, bergtajgasångare med flera.

Eftermiddagen tillbringas vid några fiskdammar nära Bishkek där ett stort antal vattenfåglar håller till.

Åter till hotellet i Bishkek. Middag.

17 maj

Bishkek – Tamga, Issyk-Kul-sjön

Efter frukost åker vi mot Taga vid den södra stranden av Issy-Kul-sjön- Under vägen dit blir det första stoppet efter en timme. Många låglandsarter kan observeras i det gamla jordbrukslandskapet. Stäppsparv, fyra sorters skrikor, indisk sommargylling, blåkråka, härfågel, brun glada och örnvråk är några av arterna som kan observeras här.

Vi stannar också vid några våtmarker där några ovanliga arter häckar till exempel gräshoppssångare, större piplärka, stäppsångare och blåhake. Sent på eftermiddagen inkvarteras vi i ett gästhus för de två kommande nätterna. Tamga är ett lugnt, lite samhälle vid Issyk-Kul-sjöns södra strand i en fantastiskt vacker omgivning med Jetim-bergen som reser sig i slutet av Barskoun-dalen. Mitt emot på andra sidan vägen finns en aprikoslund dit befjädrade innevånare söker sig, till exempel azurmes, härfågel, brunmajna och rosenfink. Fem minuter från boendet ligger stranden där det finns möjlighet att fotografera några andra arter. I fälten öster om byn rastar flyttfåglar vår och höst. I häckningssäsongen finns gott om intressanta arter här- Brun glada, lärkfalk, vaktel, kornknarr, större turturduva, blåkråka, flera lärkarter, isabellastenskvätta, rosenstare och sommargylling är några av dem.

Möjlighet till bad i sjön (14 grader i maj) och ett äkta ryskt bastubad efteråt!

Övernattning i gästhus i Tamga.

18 maj

Tamga – Tien-Shan-bergen – Tamga. Ibisnäbb vid häckningsplats!

Mycket tidig avfärd från Tamga till Tien-Shen-bergen öster om Karakol. Målet för dagen är arter knutna till bergen. Här är några av de arter vi kan förvänta oss: Ibisnäbb, himalayasnöhöna, tallsparv, himalayaströmstare, svartstrupig järnsparv, citronärla, större turturduva, kungsörn, mongolvråk, rostand, alpkråka, alpkaja, rödpannad gulhämpling, rosenfink, rosaryggig rosenfink.

På kvällen återvänder vi till Tamga och till en plats som heter Jeti Oghuz. Platsen är känd för sina röda sandstensklippor. Här är det vanligtvis bra möjligheter att se dvärgörn, kungsörn, bivråk, mongolvråk (sällsynt), brun glada, örnvråk, duvhök, lärkfalk och ibland häckande tatarfalk. I de torra sluttningarna finnsgott om klippsparv och i det korta gräset i byn är rödpannad gulhämpling vanlig.

Övernattning i gästhus i Tamga.

19 maj

Barskaun Gorge – bergsfåglar

Söder om Tamga går en väg upp mot Kumtor-gruvan som vi kör i knappt 40 kilometer där vi når en platå på cirka 3800 meter över havet. Arter som kan ses här uppe är följande: Korpgam, mongolvråk, lammgam, himalayagam, kungsörn, örnvråk, altajjärnsparv, svartröstad rubinnäktergal, bergrödstjärt, svart rödstjärt, altajrödstjärt, blåhuvad rödstjärt, mindre korsnäbb, grå alpfink, klippsparv med flera.

Senare på eftermiddagen besöker vi ett område känt för till exempel mongolfink, bergortolan och nunnestenskvätta.

Övernattning i gästhus i Tamga.

20 maj.

Tamga – Son Kul

Vi lämnar Tamga tidigt på morgonen och åker mot sjön Son Kul. Några stopp utmed vägen blir det innan vi är framme i Son Kul. Området är ett av de vackraste i landet och är en platå med tundralandskap som ligger på 3000 meters höjd över havet. Det finns många intressanta fågelarter speciellt bland vatten- och bergsarter. Brunhuvad mås har observerats här liksom stripgås även om dessa är sällsynta. Några andra arter: Svarthakedopping, svarthalsad dopping, svart stork, rostand, himalayagam, lammgam, grågam, stenfalk, berberfalk, jungfrutrana, berglärka, gul-och citronärla, isabellastenskvätta, vattenpiplärka, snöfink, murkrypare.

Natten tillbringas i jurta-tält.

21 maj

Son Kul.

Ytterligare en dag i området kring Son Kul. Programmet beroende på väderförutsättningarna. Det gästfria nomadfolket som vi bor hos ger dig också en inblick i deras liv, seder och mat. Varför inte smaka lite kumus – den fermenterade hästmjölken!

Natten i jurta-tält.

22 maj

Son Kul- Bishkek.

Tidigt åker vi iväg mot Bishkek med en del stopp utmed vägen. Inkvartering i bekvämt gästhus och avskedsmiddag på kvällen.

23 maj

Hemresa

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

14 – 23 maj 2022

Pris:

23 800 kr

Priset baseras på USD dollar-kursen den 10 februari 2021 (8.40). Reservation för ändringar av priset på grund av valutaförändringar utanför vår kontroll.

Antal deltagare:

Min 8, max 12

Ingår i priset:

Alla transporter i Kirgizistan, all mat (frukost, lunch, middag), guide på plats samt svensk fotoguide, boende i dubbelrum, eventuella tillstånd, inträde till nationalparker.

Ingår inte i priset:

Flyg till Kirgizistan, drycker, dricks till förare, reseförsäkring (nödvändigt), egna personliga utlägg (går inte åt mycket pengar), eventuellt tillägg för enkelrum (inte möjligt vid övernattning i jurta-tält).

Utrustning:

För fågelfotografering bör du ha systemkamera med teleobjektiv med 400 mm brännvidd eller längre. Landskapet är otroligt vackert och därför rekommenderas även normalzoom och ett något kortare tele eller telezoom(ca 200mm). Stativ (enbens för fågelfoto) och gott om minneskort och batterikapacitet. Ytterligare info om utrustning kommer efter anmälan.

Svårighetsgrad:

Mest lätta vandringar med någon medium vandring.

Sista bokningsdag:

1 februari 2022. Bokningsavgift 3000 kr som dras av på slutfakturan.

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor. Boka resan senast 1 juli 2021.

Prakisk information
Boka
bottom of page