0S9A6048.jpg

JAPAN OM VINTERN - FÅGLAR OCH SNÖAPOR 23 JANUARI - 5 FEBRUARI 2022

 

JAPAN OM VINTERN

ETT AV VÄRLDENS SJU UNDERVERK VAD GÄLLER NATURFOTOFOTOGRAFERING
JÄTTEHAVSÖRNAR, TRANOR, SÅNGSVANAR OCH EN SPECIELL UV

47 500 kr

23 JANUARI - 5 FEBRUARI 2022

LEDARE: THOMAS ANDERSSON/N

Skulle man räkna upp väldens sju underverk fotomässigt skulle vinterfåglar i det
japanska landskapet hamna som ett bland dem. En resa till Japan i vintertid är något av det mest äventyrliga och fantastiska man kan uppleva som naturfotograf.


Bara den gigantiska ”Stellers havsörn” i sig är värt hela resan och en verklig drömart för den fågelintresserade fotografen. Hundratals av dessa kan upplevas  i Hokkaidos snötäckta landskap.

 

Blakinstons fiskuv är en annan spektakulär art, för att inte tala om strömänder i praktdräkt.


Bland alla fantastiska fåglar som man får chansen att uppleva blir det svårt att ranka
enskilda upplevelser.  Förutom örnarna får du uppleva de vackra japanska tranorna som söker föda på nära avstånd i det fantastiska vinterlandskapet.

 

Du får också möjlighet att fotografera flockar av sibiriska sparvar, trastar, nordamerikanska änder i praktdräkt och amerikanska alkor som övervintrar vid Hokaidos kust.


En av resans höjdpunkter är givetvis de fantastiska snöaporna, makakerna, som badar i varma källor och som utgör enastående och unika motiv. Vi kan lova att det blir en upplevelse utöver det vanliga!

Vi reser i liten grupp och med egna bussar vilket gör att vi kan ge varje ställe den tid vi behöver för att fokusera på att få bra bilder. Reseledningen är väl bekant med alla kända men också mindre kända platser dit ganska få människor söker sig.

Japan är ett fantastiskt land, både kulturellt och naturmässigt och för den besökande
fotografen ett riktigt drömland. En bättre start på 2022 är svårt att tänka sig. Resan innehåller många höjdpunkter och vi har valt de absolut bästa platserna kombinerat det med en resväg som ger dig tid att uppleva allt.

 

Japan är ett gästvänligt land med en otroligt vänlig befolkning och med ett fantastiskt kök. Livet i de stora städerna är som alltid hektiskt, men när du kommer ut på landsbygden är det helt annorlunda och går i ett lugnare tempo.

Resan leds av Michael Westerbjerg Andersen.som bor i Kirgizistans huvudstad Bishkek. Michael har en stor erfarenhet av att leda resor i Centralasien och Japan. Fotografisk ledare på resan är Thomas Andersson/N från Falkenberg, en erfaren fågelfotograf med fåglar och landskap som sina huvudsakliga motivområden. Thomas är medlem i Naturfotograferna och har publicerat bilder i böcker, tidskrifter, tidningar och almanackor. Han har dessutom medverkat i ett flertal utställningar och gett ut två böcker. Den senaste "Tidvatten" tilldelades Falkenbergs kommuns miljöpris, samt författarfondens arbetsstipendium. Han brinner för skyddet av fåglar och är aktiv med bland annat ringmärkning. Klicka här för att se Thomas bilder.

Dagsprogrammet är alltid preliminärt och det justeras efter praktiska omständigheter, väder och oförutsedda händelser. Nedan ser du det preliminära programmet.

Innan avresan (ca en månad före) skickar vi ut utförliga restips och ett uppdaterat reseprogram.

 

Du får uppleva och fotografera hundratals av Stellers havsörn eller jättehavsörnen som den också kallas när den blir matad med fisk.

Du får möjlighet att fotografera den fantastiskt vackra och sällsynta japanska svartvita tranan i sin naturliga miljö.

En av höjdpunkterna blir givetvis besöket hos de japanska makakerna eller snöaporna som badar i varma källor inte långt från Nagano.

En särskild upplevelse blir också Blakinstons fiskuv. Denna speciella uv fiskar i en liten damm som är belyst vilket gör det lätt att få bra bilder.
 

 
 

DAGSPROGRAM

 

Dag 0

Resdag från Sverige.

Dag 1

Ankomst till Tokyo.

​Efter ankomsten, som på grund av tidsskillnaden blir kvällstid lokal tid, fortsätter vi till ett hotell i närheten av flygplatsen. Dags för en god natts sömn innan vi tar oss an äventyret.

Övernattning: Tokyo

 

 

Dag 2

Tokyo – Nagano; Snöapor

Efter frukost fortsätter vi med det berömda Shinkansen-tåget från Tokyo till Nagano i det norra delen av landet. Vi kommer att uppleva och fotografera den japanska makaken (Macaca fuscata) den så kallade "snöapan" som ursprungligen var levde i skog och bergsområden i centrala Japan. Vid ankomsten prioriterar vi att ta oss direkt till Jigikudano eller, beroende på tidpunkt på dagen, så åker vi direkt till hotellet och bara njuter av de vackra omgivningarna.

Vi besöker Jigokudani Yaen Cow (850 meter över havet) som ligger i Joshinetsu-Kogen nationalpark i norra delen av Nagano och som är den enda platsen i världen där apor badar i heta källor. På grund av de mycket branta klipporna och ångan som kom ut över källorna överallt, kallade forntida människor denna dal Jigokudani (Helvetesdalen). Den är begravd i snö nästan en tredjedel av året och den hårda miljön här är ett paradis på jorden för de japanska snöaporna.

 

Efter skapandet av Jigokudani Yaen-ko 1964, har det varit en världsberömd plats att se snöaporna bada i de varma källorna – ett givet motiv för resande naturfotografer från hela världen. Källan till berömmelsen för denna grupp snöapor beror på en specifik miljöanpassning. Deras naturliga livsmiljö är full av varma källor, som i många fall håller en temperatur över 60 grader. Så höga temperaturer är dock för varmt även för aporna. År 1963 observerades dock en unge för första gången som höll på att bada i en pool vid ett nybyggt hotell. Här kyldes vattnet tillräckligt mycket för att vara lämpligt för både människor och apor. I början sågs det också som en lustigt inslag för besökarna, men med tiden blev det ett problem och dessutom en hälsorisk, så det anlades en park för aporna med varma bad som höll behagliga 40 grader. Aporna har sedan dess varit en turistattraktion.

Nyligen har forskare studerat deras beteende genom att mäta nivåer av stresshormoner och observera påverkan på deras sociala strukturer. Som förväntat minskade stressnivån i perioder då aporna badade i det varma vattnet. En annan indikation på att bad var fördelaktigt för makakerna, var att de högst rankade honorna tillbringade mer tid i hett vatten än genomsnittet.

Vi har prioriterat och avsatt gott om tid för att fotografera detta spektakulära scenario.

Övernattning Nagano

Dag 3

Fotografering snöapor

Vi tillbringar hela dagen i Jigokudano nationalpark och har gott om tid att fotografera de fantastiska snöaporna.

Övernattning Nagano

Dag 4

Nagano – Tokyo – Kushiro, Hokkaido

​Idag börjar andra etappen av äventyret! Det kommer att bli en lång dag när vi förflyttar oss från centrala Japan norrut till Hokkaido. Vi återvänder till Tokyo med Shinkansen-tåget och vidare till Kushiro på Hokkaido, Japans nordligaste ö. Vi anländer till Kushiro flygplats och kör till ett närliggande hotell. Det finns ett antal aktiva vulkaner på ön. På Hokkaido bor cirka fem miljoner människor, däribland ättlingar till ursprungsbefolkningen på öarna, Ainu-folket. Klimatet på en höjd av cirka 1000 meter mitt på ön motsvarar sydsvenskt klimat, med en skillnaden att här är det mera snö. Den nordöstra sidan som vetter mot Sibirien är den kallaste delen av ön.

Övernattning Kushiro Hotel.

Dag 5

Kushiro – Nemuro, japansk trana.

​Uppstigning tidig morgon för att vara på plats vid soluppgången på en av mest kända fotoplatser i Japan. Red Bridge är en favoritplats för japanska fotografer som spenderar år efter år här, för att få den perfekta bilden. Huvudmålet är här de vackra svartvita japanska tranorna som övernattar i den isfria floden. När de kalla vinternätterna blir gryning, skiner solens röda morgonstrålar över landskapet och tranorna dyker upp i vackra silhuetter. Senare på morgonen flyger tranorna till närliggande utfodringsplatser, där vi naturligtvis fortsätter att fotografera dem.  De är förvånadsvärt oskygga och det kommer att finnas gott om möjligheter studera dem på nära håll och få fina bilder.

En utfodringsplats ligger vid ett kafé där det är möjligt att köpa kaffe och frukost och njuta av de japanska tranorna som står bara några hundra meter bort. Lite beroende på väder och fotomöjligheter räknar vi med ankomst till vårt hotell i Nemuro på kvällen. Några hundra meter från vårt hotell ligger en av de bästa ställena att äta Japansk sushi på och ett bättre slut på dagen kan man ju inte få (förutsatt att man gilla sushi förstås)!

Övernattning Nemuro

Dag 6

Nemuro halvön

Vi börjar dag 6 med ett besök vid den frusna sjön Furen, där en matplats har skapats för Stellers havsörn (jättehavsörn) på vintern. . Förutom Stellers havsörn kan man här se och fotografera såväl vanlig havsörn och bruna glador som finns  här stor i stort antal.

Senare utforskar vi kustområdena på Nemurohalvön. Cape Nossapu är särskilt bra för alkor, änder, skarvar och naturligtvis de allestädes närvarande Stellers havsörnarna! Här i den östra delen av Hokkaido kan du se Kurilerna på avstånd, de "tusen öarna" som är en serie öar vilka sträcker sig från Hokkaido till Kamtjatka och separerar Ochotska havet från norra Stilla havet. Kurilerna är idag (efter andra världskriget) en del av Ryssland.

Övernattning Nemuro.

Dag 7

Nemuro halvön

Även denna dag tillbringar vi på Nemuro-halvön. Programmet är flexibelt under de två dagarna vi tillbringar här och vädret får styra lite grand av planeringen. Vi har dock inplanerat ett besök i en liten fiskeby som är okänd för gemene man förutom av vår guide. De lokala fiskarna sprider ut avfallet från sina fiskefångster på isen och det finns möjlighet att få unika bilder i detta vackra område.

Övernattning Nemuro.

Dag 8

Namuro – Lake Kussharo; Sikahjort, sångsvan och Blakinstons fiskuv.

Efter frukost fortsätter vi norrut längs kusten. Längs vägen besöker vi en halvö där flockar av sikahjort strövar omkring och utgör fina motiv i det vackra vinterlandskapet. Vidare längs kusten ges tid att utforska hamnar och det omgivande landskapet. Några få kilometer från Lake Kussharo finns en plats som är vida känd för sina sångsvanar. Detta område är vulkaniskt och underjordiska termiska källor gör att det finns områden där vattnet inte frusit till. Här fotograferar vi sångsvanarna i en sagolik omgivning med snöklädda berg i bakgrunden.

Vi tar in på ett speciellt hotell i japansk stil med varma källor. Inte nog med detta, här upplever vi också det första mötet med Blakintons fiskuv som regelbundet fiskar i närheten.

 

Dag 9

Sångsvanar och nya chanser för fiskuven.

Vi besöker återigen sångsvanarna och den vackra miljön med snöklädda vulkaner i fonden.

Programmet är flexibelt för resten av dagen.

Vi kan utlova en inkvartering i en särdeles miljö! Här finns också chans att fotografera en fiskuv i omedelbar närhet av boendet!

Övernattning: Onsen Hotel

Dag 10-11

Rauso-området – Stellers havsörn och Blakinstons fiskuv.

Rauso är känt bland naturfotografer för att man åker ut med båt därifrån för att fotografera Stellers havsörn när den matas med fisk – ett evenemang i världsklass! Vi har bokat platser för torsdagen och fredagen. Isläget varierar från år till år och det är omöjligt att göra förutsägelser, men oavsett kommer det alltid att finnas möjligheter till fantastiska bilder av Stellers havsörn och havsörn. 

Rausu hamn är en bra plats för måsar och örnar när de följer fiskebåtarna som går in i hamnen med sin fångst från klockan 11 och framåt. Örnarna brukar slå sig ner på bryggorna för att vara redo för nästa fiskebåt eller så rövar de fisk från måsarna. Vi får verkligen möjligheter till drömbilder på drömavstånd!

 

På kvällen besöker vi den berömda Minshuku Washi-no-yado som ligger längs en liten sidogata vid Chitorai-bron, nordost om Rausu, längs kustvägen. Platsen är känd för Blakinstons fiskuv och här har man åstadkommit möjligheter för att få fantastiska bilder på den stora uven genom att en liten fördämning anlagts i floden där det finns fisk. Här finns ett bekväm gömsle (hus). Vattnet är hela tiden belyst. När det är mörkt ses den första uven landa i ett träd nära floden och därefter sitta på en sten vid dammen och fånga fisk för att sedan flyga iväg längs floden. Uvarna uppehåller sig vid den här dammen oså vibehöver inte jaga efter dem.

Övernattning Rauso.

Dag 12

Hokkaido – Tokyo

Efter frukost kör vi till närmaste flygplats, varifrån vi tar planet till Tokyo sent på eftermiddagen. Innan vi lämnar Hokkaido finns det tid till en tur för att fotografera en del andra fåglar. Vi anländer till Narita/Haneda flygplats på kvällen och övernattar här.

Övernattning Tokyo.

Dag 13

Tokyo

En dag på egen hand i Japans huvudstad för att ta del av stadens sevärdheter. Här finns tid för spännande fotografering på fiskmarknaden, i stadens många parker med mera. Någon kanske vill handla elektronik. På kvällen blir det en gemensam avslutningsmiddag.

Övernattning Tokyo.

Dag 14

Hemresa

Avresa från Tokyo och hemkomst samma dag på grund av tidsskillnaden.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

23 Januari - 5 februari 2022/ 14 dagar (avresa från Sverige 22 januari)

Pris

47 500 kr

Antal deltagare

Min 6 / Max 10

Ingår i priset

Halvpension under hela resan, transporter i landet, inträden, lokala guider, fotoledare Thomas Andersson/N. Priset är baserat på US-dollarn den 15 juli 2021 (8.60). Eventuellt kan priset justeras på grund av valutaförändringar som vi inte kan råda över, se resevillkor..

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 800 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering.

Ingår inte i priset

Eventuellt tillägg för enkelrum på 6900 kr, dricks, personliga utgifter, reseförsäkring, flygresan Sverige – Tokyo, inrikesflyg i Japan.

OBS! Du bokar internationellt flyg själv, men vi hjälper dig att hitta rätt flyg.

Utrustning

Kamerautrustning: från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Du behöver också ett stativ.

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

 

Transporter på plats

Vi åker i minibuss(ar), tåg och inrikesflyg. Resan sker i samarbete med researrangören Michael Westerbjerg Andersen, Bishkek.

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgift på 4.000 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före resans start. 

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man eventuellt ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor. Boka resan senast 1 oktober 2021.