20161003_DSK4149-2.JPG

JAPAN OM VINTERN - FÅGLAR OCH SNÖAPOR 22 JANUARI - 6 FEBRUARI 2022

 

JAPAN OM VINTERN

EN UNIK MÖJLIGHET ATT FOTOGRAFERA ÖRNAR, BADANDE SNÖAPOR OCH SEX OLIKA ARTER AV TRANA.

0 kr

FEBRUARI 2022

LEDARE: THOMAS ANDERSSON/N

Skulle man räkna upp väldens sju underverk (fotomässigt) skulle vinterfåglar i det
japanska landskapet hamna som ett bland dem. En resa till Japan i vintertid är något av det mest äventyrliga och fantastiska man kan uppleva som naturfotograf.


Bara den gigantiska ”Stellers havsörn” är i sig värt hela resa och en verklig drömart för den fågelintresserade fotografen. Hundratals av dessa kan upplevas  i Hokkaidos snötäckta landskap.

 

Blakinstons fiskuv är en annan spektakulär art, för att inte tala om strömänder i praktdräkt.


Bland alla fantastiska fåglar som man får chansen att uppleva blir det svårt att ranka
enskilda upplevelser.  Vad sägs  om sex olika arter av tranor: prärietrana, glasögontrana, snötrana (sällsynt), vanlig trana, munktrana och därtill japansk trana som födosöker på nära avstånd i det fantastiska vinterlandskapet.

 

Du får också uppleva flockar av sibiriska sparvar, trastar, nordamerikanska änder i praktdräkt och amerikanska alkor som övervintrar vid Hokaidos kust.


Vi besöker också de fantastiska snöaporna som badar i varma källor och som utgör
enastående och unika motiv.

Vi reser i liten grupp och med egna bussar vilket gör att vi kan ge varje ställe den tid vi behöver för att fokusera på att få bra bilder. Reseledningen är väl bekant med alla kända men också mindre kända platser dit ganska få människor söker sig.

Japan är ett fantastiskt land, både kulturellt och naturmässigt och för den besökande
ornitologen ett riktigt drömland. Bättre start på 2022 är svårt att tänka sig. Många höjdpunkter väntar och vi har valt de absolut bästa platserna kombinerat det med en resväg som ger tid att uppleva allt.

 

Vi möter också ett gästvänligt land med en otroligt vänlig befolkning och ett fantastiskt kök. Livet i de stora städerna är hektiskt, men när du kommer ut på
landsbygden är det helt annorlunda. Vintervädret på den första ön vi besöker, Kyushu, är milt jämfört med Hokkaido dit vi åker under andra delen av resan. Det betyder också en variation i fågellivet.

Resan leds av Michael Westerbjerg Andersen. Han bor i huvudstaden Bishkek i Kirgizistan och har en stor erfarenhet av att leda resor i Centralasien och Japan. Fotografisk ledare är Thomas Andersson/N från Falkenberg, en erfaren fågelfotograf med fåglar och landskap som sina huvudsakliga motivområden. Thomas är medlem i Naturfotograferna och har publicerat bilder i böcker, tidskrifter, tidningar och almanackor. Han har medverkat i ett flertal utställningar och gett ut två böcker. Den senaste "Tidvatten" tilldelades Falkenbergs kommuns miljöpris, samt författarfondens arbetsstipendium. Han brinner för skyddet av fåglar och är aktiv med bland annat ringmärkning. Klicka här för att se Thomas bilder.

Dagsprogrammet är alltid preliminärt och det justeras efter praktiska omständigheter, väder och oförutsedda händelser. Nedan ser du det preliminära programmet.

Innan avresan (ca en månad före) skickar vi ut utförliga restips och ett uppdaterat reseprogram.

 

Du får uppleva och fotografera hundratals av Stellers havsörn eller jättehavsörnen som den också kallas när den blir matad med fisk.

Du får möjlighet att fotografera sex olika arter av tranor, bland annat den kanske vackraste av dem alla och tillika den mest sällsynta, den japanska svartvita tranan.

En av höjdpunkterna blir ju besöket hos snöaporna som badar i varma källor inte långt från Nagano.

Blakinstons fiskuv kommer också att bli en speciell upplevelse. Denna speciella uv fiskar i en liten damm som är belyst vilket gör det lätt att få bra bilder.
 

 
 

DAGSPROGRAM

 

Lördagen 22/1

Resdag från Sverige.

Söndagen 23/1

Ankomst till Tokyo. Transfer till Kagoshima.

​Efter ankomsten fortsätter vi med expressbussen till Hanedas inrikesflygplats. Härifrån fortsätter vi med inrikesflyg till Kagoshima på Kyushu. En lång dag slutar med en vistelse på en bekväm hotell / pensionat och den första japanska middagen om någon fortfarande är vaken.

Övernattning Kagoshima. 

 

Dagarna 24/1 - 26/1

Kagoshima - Izumi: Tranfest!

Vi fortsätter med minibus(sar) till tranreservatet vid Arasaki. Platsen är världsberömd för de stora koncentrationerna av tranor. Upplevelsen av 13 500 tranor är spektakulär! Munktranor (10 000) och glasögontranor (3 500) är de vanligaste, men några år övervintrar snötranor, vår egen trana och nordamerikansk prärietrana. De vackra svartvita japanska tranorna ses bara när vi anländer Hokkaido. Av andra fåglar som ofta ses i området finns en mängd småfåglar. Vi har vår egen buss tillgänglig och kan göra utflykter i området.

Övernattning  Izumi

 

Torsdag 27/1

Kagoshima – Tokyo.

​Under dagen återvänder vi till Tokyo. Vi prioriterar att spendera större delen av dagen på Kyushu innan vi återvänder till Tokyo. Vid ankomsten checkar vi in på  hotellet och förbereder oss för de närmaste dagarna i snöapornas sällskap.

Fredag 28/1

Tokyo – Nagano; Snöapor

Efter frukost fortsätter vi med det berömda Shinkansen-tåget från Tokyo till Nagano i det norra delen av landet. Vi kommer att uppleva och fotografera den japanska makaken (Macaca fuscata) den så kallade "snöapan" som ursprungligen var utbredd i skog och bergsområden i centrala Japan. Vid ankomst prioriterar vi att ta oss direkt till Jigikudano eller, om det är för sent på dagen, åker vi direkt till hotellet och glädjer oss över de vackra omgivningarna.

Vi besöker Jigokudani Yaen Cow (850 meter över havet) som ligger i Joshinetsu-Kogen nationalpark i norra delen av Nagano och som är den enda platsen i världen där apor badar i heta källor. På grund av de mycket branta klipporna och ångan som kom ut över källorna överallt, kallade forntida människor denna dal Jigokudani (Helvetesdalen). Den är också begravd i snö nästan en tredjedel av året. Den hårda miljön här är ett paradis på jorden för de japanska snöaporna.

 

Efter skapandet av Jigokudani Yaen-ko 1964, har det varit en världsberömd plats att se snöaporna bada i de varma källorna – ett givet motiv för resande naturfotografer från hela världen. Källan till berömmelsen för denna grupp snöapor beror på en anpassning. Deras livsmiljö är full av naturliga varma källor, som i genomsnitt håller en temperatur över 60 grader. Det är för varmt för aporna. År 1963 observerades dock en unge för första gången som höll på att bada i en pool vid ett nybyggt hotell. Här kyldes vattnet tillräckligt mycket för att vara lämpligt för både människor och apor. I början sågs det också som en lustigt inslag för besökarna, men med tiden blev det ett problem och dessutom en hälsorisk, så det anlades en park för aporna med varma bad som höll behagliga 40 grader. Aporna har sedan dess varit en turistattraktion.

Nyligen har forskare studerat dess beteende genom att mäta nivåer av stresshormoner och observera påverkan på deras sociala strukturer. Som förväntat minskade stressnivån i perioder då aporna badade i det varma vattnet. En annan indikation på att bad var fördelaktigt för makakerna, var att de högst rankade honorna tillbringade mer tid i hett vatten än genomsnittet.

Vi har prioriterat och avsatt gott om tid för att fotografera detta fantastiska scenario.

Lördag 29/1

Fotografering snöapor

Vi tillbringar hela dagen i Jigokudano nationalpark med gott om tid att fotografera de fantastiska snöaporna.

Söndag 30/1

Nagano – Tokyo – Kushiro, Hokkaido

​Idag börjar andra etappen av äventyret! Det kommer att bli en lång dag när vi förflyttar oss från centrala Japan norrut till Hokkaido. Vi återvänder till Tokyo med Shinkansen-tåget och vidare till Kushiro på Hokkaido, Japans nordligaste ö. Vi anländer till Kushiro flygplats och kör till ett närliggande hotell. Det finns ett antal aktiva vulkaner på ön. Befolkningen är cirka fem miljoner människor, däribland ättlingar till ursprungsbefolkningen på öarna, Ainu-folket. Klimatet på en höjd av cirka 1000 meter mitt på ön motsvarar sydsvenskt klimat, bara med mer snö. Öns nordöstra sidan som är vänd mot Sibirien är den kallaste delen.

Övernattning Kushiro Hotel.

Måndag 31/1

Kushiro – Nemuro, japansk trana.

​Vi står upp mycket tidigt! Vi måste vara närvarande vid soluppgång på en av mest kända fotoplatser i Japan, Red Bridge, som är en favoritplats för japanska fotografer som spenderar år efter år här, för att få den perfekta bilden. De vackra svartvita japanska tranorna övernattar i den isfria floden och när de kalla vinternätterna blir gryning, skiner solens röda morgonstrålar över landskapet och tranorna dyker upp i vackra silhuetter. Senare på morgonen flyger tranorna till närliggande utfodringsplatser, där vi naturligtvis fortsätter att fotografera dem.  De är inte skygga och det kommer att finnas gott om möjligheter studera dem noga.

En utfodringsplats ligger vid ett kafé där det är möjligt att köpa kaffe och frukost medan de japanska tranorna står några hundra meter bort. Beroende på väder och fotomöjligheter förväntas ankomst till vårt hotell i Nemuro på kvällen. Några hundra meter från vårt hotell ligger en av de bästa ställena att äta Japansk sushi på och ett bättre slut på dagen kan man ju inte få (om man gilla sushi förstås)!

Övernattning Nemuro

Tisdag 1/2

Nemuro halvön

Vi börjar dagen med ett besök i den frusna sjön Furen, där en matplats har skapats för Stellers havsörn (jättehavsörn) på vintern. Brunglada, havsörn och Stellers kan fotograferas här stor mängd.

Senare på dagen utforskar vi kustområdena på Nemurohalvön. Cape Nossapu är särskilt bra för alkor, änder, skarvar och naturligtvis de allestädes närvarande Stellers havsörnarna! Här i den östra delen av Hokkaido kan du se Kurilerna på avstånd, de "tusen öarna" som är en serie öar vilka sträcker sig från Hokkaido till Kamtjatka och separerar Ochotska havet från norra Stilla havet. Idag (efter andra världskriget) är de en del av Ryssland.

Övernattning Nemuro.

Onsdag 2/2

Namuro – Rauso; Sikahjort og Blakistons fiskuv.

Efter frukost fortsätter vi norrut längs kusten. Längs vägen besöker vi en halvö där flockar av sikahjort blir en fantastisk syn i de vackra vinterlandskapen. Vi åker vidare längs kusten - det finns tid att utforska hamnar och det omgivande landskapet. På kvällen besöker vi den berömda Minshuku Washi-no-yado som ligger längs en liten sidogata vid Chitorai-bron, nordost om Rausu, längs kustvägen. Platsen är känd för Blakinstons fiskuv och här har man åstadkommit möjligheter för att få fantastiska bilder på den stora uven genom att en liten damm anlagts i floden där det finns fisk. Fotografer använder ett bekväm fotobås (hus). Dammen är hela tiden belyst. När det är mörkt ses den första uven landa i ett träd nära floden och därefter sitta på en sten vid dammen och fångar fisk för att sedan flyga iväg längs floden. Uvarna trivs gott vid den här damman och man behöver inte jaga efter dem. De dyker upp punktligt. Vi prioriterar att bo på ett mysigt hotell, som ligger vid kusten.

Övernattning i Rauso.

Torsdag 3/2 - fredag 4/2

Rauso-området – Stellers havsörn och Blakinstons fiskuv.

Rauso är känt bland naturfotografer för att man åker ut med båt därifrån för att fotografera Stellers havsörn när den matas med fisk – ett evenemang i världsklass! Vi har bokat platser för torsdagen och det är även möjligt att köpa en extra utfärd på fredagen (rekommenderas). Isläget varierar från år till år och det är omöjligt att göra förutsägelser, men oavsett kommer det alltid att finnas möjligheter till fantastiska bilder av Stellers havsörn och havsörn. 

Rausu hamn är en bra plats för måsar och örnar när de följer fiskebåtarna som går in i hamnen med sin fångst från klockan 11 och framåt. Örnarna brukar slå sig ner på bryggorna för att vara redo för nästa fiskebåt eller så rövar de fisk från måsarna. Vi får verkligen möjligheter till drömbilder på drömavstånd! På kvällen finns det återigen möjlighet att besöka Minshuku Washi-no-yado och fiskuven.

Övernattning Rauso.

Lördagen 5/2

Hokkaido – Tokyo

Efter frukost kör vi till närmaste flygplats, varifrån vi tar planet till Tokyo sent på eftermiddag. Innan vi lämnar Hokkaido hinner vi bekanta oss med fler fåglar Vi anländer till Narita/Haneda flygplats på kvällen och övernattar här.

Övernattning Tokyo.

Söndagen 6/2

Hemresa

Avresa från Tokyo och hemkomst samma dag på grund av tidsskillnaden.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

22 Januari - 6 februari 2022/ 16 dagar

Pris

0 kr

Antal deltagare

Min 8 / Max 14

Ingår i priset

Helpension under hela resan, transporter i landet, inträden, lokala guider, fotoledare Thomas Andersson/N och/eller Gert Olsson, inrikes flyg. Priset är baserat på Euron den 31 augusti 2020 (10.40). Eventuellt kan priset justeras på grund av valutaförändringar som vi inte kan råda över, se resevillkor..

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 700 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering.

Ingår inte i priset

Eventuellt tillägg för enkelrum 3.200 kr, dricks (cirka 400 kr), personliga utgifter, reseförsäkring samt flygresan Sverige – Tasjkent och Bishkek – Sverige.

OBS! Du bokar flyg själv, men vi hjälper gärna dig att hitta rätt flyg.

Utrustning

Kamerautrustning: från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Ett lätt stativ är fördel.

Bärbar dator om man vill redigera bilder under resan. 

 

Transporter på plats

Vi åker i en bekväm buss med egen chaufför. Om vi blir många kan två bussar bli aktuellt. Inrikes flyg från Tasjkent till Bukhara ingår. Resan sker i samarbete med lokala researrangören Miksture Expeditions, Michael Westerbjerg Andersen, Bishkek.

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgift på 3.000 kr betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar före workshopens start. 

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs mer här om våra resevillkor. Boka resan senast 1 juli 2021.

 

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook