_Z8I9234.jpg

WORKSHOP HEMMA HOS BRUTUS

 

WORKSHOP / KURS HEMMA HOS BRUTUS

FÖR DEM SOM ÄR RELATIVT NYA

5 900 kr

7 – 10 JANUARI 2021   /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

Workshop för er som har relativt nya inom djur- och fågelfotografering. Boende: enkelrum. Vi bor, äter och har kurs hemma hos Brutus och Agneta.

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd  och barrträd.

Morgnarna i skogsgömslet och eventuellt andra gömslen, beroende på väder och tillgång till snö, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller snarare vråkarna, varav ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och ett par olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Vi börjar med middag och kort genomgång på torsdag kväll inför gömslesittningen tidigt på fredagsmorgonen. Sedan blir det tre mycket intensiva dagar med "lektioner", workshop, genomgång av kameror och annan utrustning, men även en introduktion i Photoshop och bildbearbetning. Vi arbetar även med några av de bilder vi tagit under tiden.

MED TANKE PÅ COVID-19

I dessa covidtider håller vi kursen/workshopen så att alla har varsitt sovrum.

Vi har bara tre deltagare i stället för fem så att vi kan hålla bättre avstånd.

Exklusiv fotokurs/workshop med bara tre deltagare, där Brutus verkligen har tid att hjälpa var och en.

Tre morgnars fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och handboken tagits. 

God hemlagad mat med avslappnad stämning och boende i egna rum med skrivbord.

 
 

DAGSPROGRAM

 

Torsdag:

Vi anländer cirka klockan 17-18.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. De som kommer med tåg hämtas på Höörs station. Brutus visar runt, och sedan äter vi middag cirka klockan 19.30. Därefter kort presentation av vad oss själva och vad vi ska göra. En kort genomgång av utrustning och vad man ska tänka på inför morgondagens gömslesittning.

 

Fredag:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor till skogsgömslet, som i höst byggs ut till fem personer men vi håller oss till tre deltagare i dessa covidtider. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 150 meter att gå genom skogen från huset.

Gömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. "Fotoscenen" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar och ormvråkar. Vanligen kommer två-tre ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. Vissa morgnar besöks platsen av rådjur, som fodras med majs.

Om ljuset inte är det bästa använder vi två strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar litet grann om en fotostudio fast i skogsglänta. Första morgonen sitter vi tillsammans.

Vi avslutar vid cirka klockan 11, går tillbaka till huset där en rejäl brunch är uppdukad.  (Det finns toalett, en porta-porti, i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter lunch blir det "lektioner", Brutus går igenom grunderna inom fotograferingen och vad man ska tänka på. Det här är en kurs för dem som är relativt nya inom djur- och naturfotot, och Brutus lägger stor vikt vid att var och en ska lära sig behärska sin kamera. Vi håller på en bit in på kvällen med avbrott för eftermiddagsfika och middag, alternativt så avslutar vi med middag cirka klockan 19. Vid det laget brukar vi alla känna oss rätt möra. Middagarna utgörs av vegetarisk mat, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

 

Lördag:

Lördag morgon inleds på samma sätt. Men det är möjligt att vi nu delar upp oss på ett par av Brutus gömslen, som alla är belägna inom 150 meters avstånd från husen. De som känner att de behöver Brutus hjälp säger till, då sitter vi i skogsgömslet. 

Vi avslutar som dagen innan och äter en rejäl brunch vid 11-12-tiden.

Efter brunch går vi litet i skogen och ser vad vi kan hitta på när det gäller litet mer kreativa bilder.

Därpå återgår vi till litet mer lektionslik genomgång, vi börjar titta på bildbearbetning, Brutus visar vad man kan göra i Photoshop och berättar om sitt arbetsflöde. Vi kommer denna dag att bearbeta bilder vi tagit de två morgnarna. Vi kör till 18–20-tiden med avbrott för eftermiddagsfika och middag, eller så avslutar vi med middag.

Vi kommer någon av kvällarna att gå ut och se om vi kan få några nattbilder. 

Söndag:

Söndag morgon inleds med gömslesittningar eller annan fotografering på samma sätt som de tidigare morgnarna. Efter brunch blir det ett sista uppsamlingsheat inne i "lektionssalen". Vi avslutar cirka kl. 14.30 så att alla hinner ta sig hem. Efter en sådan här hektisk helg behövs säkert litet vila.

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder eller andra möjligheter.

 

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

7 – 10 januari 2021

Pris:

5 900 kr

(varav anmälningsavgift: 1.100 kr)

Antal deltagare:

Min 3 / Max 3 (med hänsyn till covid håller vi litet längre avstånd)

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta i enkelrum. Full pension med hemlagad mat. Gömsle ingår. Och naturligtvis Brutus fotokursledning.

Hämtning och lämning vid Höörs station ordnas, men tider måste koordinas med Agneta/Brutus.

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv, motsvarande minst 300-400 mm fullformat.

Har någon Canon kan en långt teleobjektiv/zoom kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Vidvinkel om vi får chans till stjärnhimlar på kvällen/natten.

Stativ. (Två stativ kan Brutus låna ut, hör av i god tid.)

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder, stövlar, eventuellt regnkläder. Ficklampa/pannlampa om ni har, annars finns det att låna.

Allergier med mera:

En hund vistas i boningshuset. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra all fotografering på promenadavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss därför att hämta upp och lämna vid Höörs station. Ankomst senast kl. 17.30–18.15 på torsdagen. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15 på söndag. Ring om problem, vi kan troligen äi alla fall lämna vid Hässleholms station. Fråga.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 30 dagar innan workshopen. 

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.