top of page
_H6A1758nyframk23marsljus.jpg

GÖMSLEFOTO HEMMA HOS BRUTUS

Om resan

GÖMSLEFOTOGRAFERING HEMMA HOS BRUTUS

ORMVRÅKAR, SKOGSFÅGLAR & MÅRD

6 500 kr

13 - 15 JANUARI 2023   /   3 DAGAR, 2 NÄTTER

GUIDE: BRUTUS ÖSTLING

FULLBOKAD, NYA DATUM KOMMER

Gömslefotografering hemma hos Brutus med en liten skara deltagare. Vi koncentrerar oss helt på fotografering från Brutus skogsgömsle och kanske ett gömsle till. Boende: ett dubbelrum och ett eller två enkelrum. Vi bor och äter  hemma hos Brutus, och hela huvudvikten ligger på fotografering vid gömslet/na. 

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd, björk och bok, och granar och tallar.

Två förmiddagar i skogsgömslet och/eller en natt i gömslen, beroende på väder och tillgång till snö, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller vråkarna, varav en eller ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar. Vråkarna brukar komma tre av fyra dagar men med naturen finns inga garantier, naturligtvis. En eller två glador brukar sedan 2022 besöka åteln.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och ett par olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Nyhet för i år är att de som vill sitter i gömsle på natten. Vi har i ett halvår besök av två mårdar, och de kommer i dagsläget (slutet av oktober) varje natt/skymning/gryning. Mården är svår att få på bild, och vi arbetar med strålkastare, både med- och motljus samtidigt. Inga garantier dock. Naturen är som den är.

Vi börjar med en enkel måltid och kort genomgång inför gömslesittningen, antingen kör vi direkt på natten eller så kör vi fåglar (och kanske mård) på morgonen och sedan väljer man antingen natt för mård eller fåglar andra dygnet. Väljer man natt kan det bli lång väntan, vi har för detta införskaffat vilsamma stolar. Men mården kommer ofta flera gånger samma natt. Man ger upp när man tycker man har fått tillräckligt. Två intensiva dagar/nätter med gömslefotografering .

För den som önskar en ytterligare gömslemorgon eller gömslenatt går det jättebra att lägga till i förväg eller på plats, kostnad ytterligare 2 500 – 3 000 kr (se prisinformation nedan) för övernattning, frukost och gömslesittning (till skymning om så önskas, är man flera måste man komma överens i förväg om vad som gäller). Man kan ta med sig kaffetermos och göra sig mackor eller annat att ha med sig

Gömslefotografering i skogsmiljö med och utan studiobelysning.

Två förmiddagars och alternativt en natts fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och senaste handboken tagits. 

Liten workshop där Brutus visar hur han arbetar med bilderna i bland annat RAW-konverteraren /Photoshop och Topaz.

 

Hemlagad mat med avslappnad stämning och boende i egna rum med skrivbord/bord. 

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 1:

Vi anländer klockan 15.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. Antingen blir det middag och genomgång hela kvällen eller snabb middag och genomgång och sedan direkt ut till gömslet för mårdfotografering under kvällen/natten. Ska vi ut på kvällen måste alla anlända senast kl. 15.30.

 

Dag 2:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor Brutus gömslen. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 100–150 meter att gå från huset.

Skogsgömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. "Fotoscenen" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar och ormvråkar. Vanligen kommer två-tre ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. Sedan vintern 2022 har även ett par glador börjat besöka åteln men oregelbundet. 

Om ljuset inte är det bästa använder vi i skogsgömslet två starka strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar alltså om en fotostudio fast i skogsglänta.

Vi avslutar vid cirka klockan 12-13, går tillbaka till huset där lunch/brunch serveras.  (Det finns en enkel toalett, en porta-porti, i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter lunch kanske en kort workshop kring Photoshop/Topaz och råbildskonvertering, lite vila och sedan ut till gömslet för en kväll eller natt där vi väntar på och förhoppninghsvis kan fotografera någon eller båda de mårdar som besöker platsen. Ibland men sällsynt dyker det upp ett par, tre vildsvin. 

Mårdarna är skygga och ska man vara säker på bilder måste mabn sitta hela natten. Men oftast räcker det med kvällen till midnatt eller lite till.

Luncherna och middagarna utgörs av vegetarisk mat, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

 

Dag 3:

Morgonen inleds med gömslesittningar eller annan fotografering på samma sätt som lördagen. Vi sitter i gömslena så länge det ger utdelning, därefter äter vi lunch/brunch. Vi avslutar cirka kl. 14 så att alla hinner ta sig hem. 

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder och andra förutsättningar. Vid tillfälle försöker vi oss på nattlandskap med stjärnor på natten.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

13 - 15 januari 2023

Pris:

6 500 kr

(varav anmälningsavgift: 3 400 kr).

Enkelrumstillägg (i mån av möjlighet):

300 kr

Extra gömsledag/natt utöver de dagar/nätter som ingår

Läggs till på förhand eller på plats

2 200 kr extra dag/natt inkl. övernattning/mat

Är man två minskar kostnaden med 600 kr per deltagare.

Antal deltagare:

Min 2 / Max 3

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta i enkelrum. Fullpension med hemlagad mat. Gömsle ingår för två kvälls-/ nattsittningar för mård och därtill gömslesittning en eller två förmiddagar.

Hämtning och lämning vid Höörs station kan ordnas, tider måste koordinas med Agneta/Brutus. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Från vidvinkel (om det blir stjärnlandskap) till långt teleobjektiv, motsvarande minst 300-400 mm fullformat. Ljusstarka gluggar är en fördel, men eftersom vi kör strålkastare klarar med sig även på ett obkektiv med ljusstyrka 5,6 eller 6,3. Med en modern fullformatskamera går det dessutom att höja ISO-talet ännu mer.

Har någon Canon eller Sony kan en lång glugg kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Vidvinkel om vi får chans till stjärnhimlar på kvällen/natten.

Stativ. (Två stativ kan Brutus låna ut, hör av er i god tid.)

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. En bra skärm/dator gör att vi kan titta på bilderna och prata mer om bildredigering.

Klädsel: oömma kläder, stövlar, eventuellt regnkläder. Ficklampa/pannlampa.

Allergier med mera:

En hund och två katter vistas i boningshuset, katterna dock avskilt från den del av huset vi befinner oss i. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra fotograferingen på promenadavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi hämtar upp och lämnar vid Höörs station. Ankomst senast kl. 15-15.30 eller kl. 17, se ovan i dagsprogrammet. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15.30 på söndag. Ring om problem, vi kan troligen även lämna vid Hässleholms station. Fråga innan du bokar.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas 30 dagar innan.

Försäkringar:

Med tanke på covid-tider bör man kanske ha avbeställningsskydd, kolla i så fall med ditt försäkringsbolag. 

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

Boka workshop 13-15 jan
bottom of page