top of page
_H6A5853top.jpg

GÖMSLEFOTO HEMMA HOS BRUTUS

Fästpunkt 1
Om resan

GÖMSLEFOTOGRAFERING HEMMA HOS BRUTUS

ORMVRÅKAR, GLADOR, SKOGSFÅGLAR & MÅRD

BOKA-TIDIGT-PRIS 7 700 kr

11 - 14 JANUARI 2024   /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

FYRA DAGAR   FULLBOKAD

Gömslefotografering hemma hos Brutus med en liten skara deltagare. Vi koncentrerar oss helt på fotografering från Brutus skogsgömsle och ett nytt gömsle. Boende: ett dubbelrum och ett eller två enkelrum. Vi bor och äter och har en  miniworkshop hemma hos Brutus, och huvudvikten ligger på fotografering vid gömslena. 

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd, björk och bok, och granar och tallar.

Två förmiddagar i skogsgömslet, en förmiddag i ett nybyggt gömsle och två-tre kvällar i gömslena, beroende på väder och andra förhållanden, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller vråkarna, varav en eller ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar. Vråkarna brukar komma varje dag men med naturen finns inga garantier, naturligtvis. En eller två glador brukar sedan 2022 besöka åteln. Även duvhöken har blivit en ny återkommande besökare, men vi ger inga garantier. Duvhöken är ny och vi vet inte hur denna vinter kommer att gå.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och ett par olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Nyhet är att de som vill sitter i gömsle på natten. Vi har i över ett år haft besök av två mårdar, och minst en av dem kommer i stort sett varje natt/skymning/gryning. Mården är svår att få på bild, och vi arbetar med strålkastare, både med- och motljus samtidigt. Inga garantier dock. Naturen är som den är.

Vi börjar med en enkel måltid och kort genomgång inför gömslesittningen, vi kör mårdgömslet direkt på ankomstkvällen och gör det två eller tre kvällar för att öka chanserna att få mård, på förmiddagarna/dagarna fotograferar vi fåglar (och kanske mård, ibland kommer de dagtid)  

 

Det blir fyra intensiva dagar/kvällar/nätter med gömslefotografering .

Gömslefotografering i skogsmiljö med och utan studiobelysning.

Tre dagars och två-tre kvällars fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och senaste handboken tagits. 

Miniworkshop, gott om tid för individuell hjälp.

 

Hemlagad mat med avslappnad stämning och boende med skrivbord/bord. Men vi gör oftast bildredigeringen tillsammans i det gemensamma köket.

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 1:

Vi anländer senast klockan 15.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. Efter en snabb måltid och genomgång bär det direkt ut till gömslet för mårdfotografering under kvällen/natten. 

 

Dag 2 och 3:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor Brutus gömslen. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 100–150 meter att gå från huset.

Skogsgömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. De två "fotoscenerna" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar och ormvråkar. Vanligen kommer två-tre ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. Sedan vintern 2022 har även ett par glador börjat besöka åteln. 

Om ljuset inte är det bästa använder vi i skogsgömslet två starka strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar alltså om en fotostudio fast i skogsglänta.

Vi avslutar vid cirka klockan 12-13, går tillbaka till huset där lunch/brunch serveras.  (Det finns en enkel toalett, en porta-porti, i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter lunch blir det en liten workshop eller så kör vi ett eftermiddagspass i ett av gömslena. Eftermiddagsfika/lätt måltid och vid 17-17.30 bär det sedan ut till gömslet för ytterligare en kväll eller natt (om någon orkar) där vi väntar på och förhoppningsvis kan fotografera någon eller båda de mårdar som besöker platsen. Ibland dyker det upp ett par, tre vildsvin. Även räven har börjat besöka platsen. Ett nytt gömsle är garanterat färdigt för glador på mer öppen mark. Ett tredje vintergömsle är förhopopningsvis också på plats.

 

Dag 4:

Morgonen inleds med gömslesittning på samma sätt som lördagen. Vi sitter i gömslena så länge det ger utdelning, därefter äter vi lunch. Vi avslutar cirka kl. 13-13.30 så att alla hinner ta sig hem. 

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder och andra förutsättningar. Vid tillfälle försöker vi oss på nattlandskap med stjärnor på natten.

Luncherna och middagarna utgörs av vegetarisk mat, riktig god, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

11 - 14  januari 2024

Pris:

Boka-tidigt-pris  7 700 kr

Ordinarie 8 200 kr

(varav anmälningsavgift: 3 000 kr).

Enkelrumstillägg (bara i mån av möjlighet):

300 kr

Antal deltagare:

Min 2 / Max 3

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta i enkelrum. Fullpension med hemlagad mat. Gömsle ingår för två-tre kvälls-/nattsittning för mård, ev. räv och vildsvin och därtill gömslesittning tre förmiddagar.

Och naturligtvis ingår Brutus ledning.

Hämtning och lämning vid Höörs eller Hässleholms station kan ordnas mot självkostnadspris 300 kr t.o.r., tider måste koordineras med Agneta/Brutus. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Brännvidder (fullformat) 180-500 mm fullformat. Ljusstarka gluggar är en fördel, men eftersom vi kör strålkastare klarar med sig även på ett objektiv med ljusstyrka 5,6 eller 6,3. Med en modern fullformatskamera går det dessutom att höja ISO-talet ännu mer.

Har någon Canon eller Sony kan en lång glugg kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Vidvinkel om vi får chans till stjärnhimlar på kvällen/natten.

Stativ. (Två stativ kan Brutus låna ut, hör av er i god tid.)

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. En bra skärm/dator gör att vi kan titta på bilderna och prata mer om bildredigering.

Klädsel: oömma kläder, varma tröjor, stövlar, eventuellt regnkläder. Innetofflor för gömslet. Ficklampa/pannlampa.

Allergier med mera:

En hund och två katter vistas i boningshuset. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra fotograferingen på promenadavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi kan hämta upp och lämnar vid Höörs och Hässleholms station. Ankomst till Hässleholm/Höör senast kl. 15, se ovan i dagsprogrammet. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15 på avresedagen. Fråga innan du bokar. Vi debiterar självkostnadspris: 300 t.o.r.

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas 14 dagar innan eller i samband med workshopen.

Försäkringar:

Inga speciella. Avbokningsskydd kanske.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

Boka 11-14 januari 2024
bottom of page