top of page
_H6A5853top.jpg

GÖMSLEFOTO HEMMA HOS BRUTUS

Fästpunkt 1
Om resan

GÖMSLEFOTOGRAFERING HEMMA HOS BRUTUS

ORMVRÅKAR OCH STOR CHANS FÖR GLADA/DUVHÖK. SKOGSFÅGLAR & MÅRD

6 900 kr

4 - 6 JANUARI 2025   /   3 DAGAR, 2 NÄTTER

LEDARE: BRUTUS ÖSTLING

FULLBOKAT

Gömslefotografering hemma hos Brutus med en liten skara deltagare. Vi koncentrerar oss helt på fotografering från Brutus skogsgömsle och eventuellt ett nytt gömsle, beroende på var aktiviteten sker. Boende: ett dubbelrum och ett enkelrum. Vi bor och äter hemma hos Brutus, men huvudvikten ligger på fotografering vid gömslena i anslutning till boendet. Senaste vintrarna har det varit sådan aktivitet att vi suttit i gömslet till kl. 15.30 istället för till lunch under dagssittningarna.

 

Följ med till Ljungadal, Brutus och Agnetas gård med två stora hus en knapp mil nordväst om Skånes mitt. Här är vi långt från den slätt vi ofta förknippar med Skåne. Skog- och hagmarker omger gården, men på grannens kuperade mark finns också två av de vulkaner Skåne haft (den mest kända finns i nationalparken Söderåsen tjugo minuter bort med bil). Bokskogen i närområdet blandas med planterad barrskog, öppna marker och där skogsgömslet ligger finns en glänta där skogen fått så sig själv och blivit en blandning av lövträd, björk och bok, och granar och tallar.

Två förmiddagar i skogsgömslet och två kvällar i gömslen, beroende på väder och andra förhållanden, kommer att bli ett minne du  bär med dig och som förhoppningsvis ger mersmak för foto. Från första morgonljuset börjar skogsfåglarna dyka upp och sedan kommer ormvråken eller vråkarna, varav en eller ett par brukar vara ljusa, så kallade börringevråkar. Vråkarna brukar komma minst nio av tio dagar men med naturen finns inga garantier, naturligtvis. Senaste vintern ar fyra glador varit nere vid åteln regelbundet. En duvhök brukar komma varannan dag. Dessutom ett tjugotal arter med skogsfåglar, senaste vintrarna har fyra ekorrar poserat villigt.

Brutus har i gläntan gjort en fotostudio i skogsmiljö, och fyra olika strålkastare brukar användas när solljuset uteblir för att ge bättre ljus på fåglarna.

Nyhet sedan två år är att de som vill sitter i gömsle på natten. Vi har i över två år haft besök av två mårdar, och minst en av dem kommer i stort sett varje natt/skymning/gryning. Mården är svår att få på bild, och vi arbetar med strålkastare, både med- och motljus samtidigt. Inga garantier dock. Naturen är som den är.

Vi börjar med en enkel måltid och kort genomgång inför gömslesittningen, vi kör mårdgömslet direkt på ankomstkvällen och gör det två kvällar för att öka chanserna att få mård, på förmiddagarna/dagarna fotograferar vi fåglar (och kanske mård, ibland kommer de dagtid)  

 

Det blir två intensiva dagar/kvällar/nätter med gömslefotografering.

Gömslefotografering i skogsmiljö med utnyttjande av avancerad studiobelysning.

Två dagars och två kvällars fotografering från Brutus gömslen, varifrån ett antal bilder till böcker och senaste handboken tagits. 

Hemlagad mat med avslappnad stämning och boende med skrivbord/bord. 

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Dag 1:

Vi anländer senast klockan 15.30 till Brutus och Agnetas "gård". Inkvartering på rummen. Efter en snabb måltid och genomgång bär det direkt ut till gömslet för mårdfotografering under kvällen/natten. 

 

Dag 2:

Vi går upp tidigt, får i oss kaffe och tar med litet mackor Brutus gömslen. Vi går ut i mörkret med ficklampor, men det är bara 100–150 meter att gå från huset.

Skogsgömslet ligger i en liten glänta med självsådd blandskog. I gömslet som har el och värmefläkt inväntar vi det första ljuset. De två "fotoscenerna" besöks av våra övervintrande småfåglar, hackspettar, nötskrikor, koltrastar och ormvråkar. Vanligen kommer två-tre ormvråkar, ibland fler. Den ljusa varianten, så kallad börringevråk, tillhör också de regelbundna besökarna. Sedan vintern 2022 har även ett par glador börjat besöka åteln. 

Om ljuset inte är det bästa använder vi i skogsgömslet fyra-fem starka strålkastare för att skapa fotoljus, det handlar alltså om en fotostudio fast i skogsglänta.

Vi brukade tidigare år avsluta vid cirka klockan 12-13, men i vinter har dewt vartit så mycket aktivitet att vi suttit tills det börjar skymma vid halv fyra.  Vi går tillbaka till huset där vi serveras varm mat.  (Det finns en enkel toalett, en porta-porti, i gömslet, i ett separat utrymme.)

Efter att ha tankat ner bilder och ätit bär det ut till gömslet igen vid 17.30. Då väntar vi på mården.

 

Dag 3:

Morgonen inleds med gömslesittning på samma sätt som lördagen. Vi sitter i gömslena så länge det ger utdelning. Vi avslutar cirka kl. 14 så att alla hinner ta sig hem. 

Aktiviteterna kan stuvas om litet, beroende på väder och andra förutsättningar. 

Mården kan dyka upp när som helst under natten, det finns inga garantier dock. Men under två år har de två mårdarna kommit 300 av årets 365 dagar. Normalt sitter vi och väntar på mården från 17.30 till 22, ibland 23 och för den som orkar in på natten. Vi måste komma överens om tider så att alla är nöjda.

Middagarna utgörs av vegetarisk mat, riktig god, men till frukost och vid sidan av serveras även annat, för dem som så önskar.

Prakisk information

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

4 - 6 januari 2025

Pris:

6 900 kr

Boka-tidigt-pris  5.900 kr

Gäller till och med 15 oktober 2024

Anmälningsavgift 1.200 kr

Enkelrumstillägg (bara i mån av möjlighet):

400 kr

Antal deltagare:

Min 2 / Max 3

Ingår i priset:

Boende hemma hos Brutus och Agneta. Fullpension med hemlagad mat. Gömsle ingår för två kvälls-/nattsittningar för mård och därtill gömslesittning två förmiddagar/in på eftermiddagen.

Hämtning och lämning vid Höörs eller Hässleholms station kan ordnas mot självkostnadspris 400 kr t.o.r., tider måste koordineras med Agneta/Brutus. 

Ingår inte i priset:

Resa till och från Brutus och Agnetas gård Ljungadal utanför Norra Rörum, och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt eller nedan. 

Från vidvinkel (om det blir stjärnlandskap) till långt teleobjektiv, motsvarande minst 200-400 mm fullformat. Ljusstarka gluggar är en fördel, men eftersom vi kör med strålkastare klarar man sig även med ett objektiv med ljusstyrka 5,6. Med en modern fullformatskamera går det dessutom att höja ISO-talet ännu mer.

Har någon Canon kan en lång ljusstark glugg kanske lånas ut. Hör av er och fråga i förväg.

Stativ. (Två stativ kan Brutus låna ut, hör av er i god tid.)

Bärbar dator för nedladdning av bilder och för att kunna arbeta med bilderna. 

Klädsel: oömma kläder, stövlar, eventuellt regnkläder. Viktigt: Ficklampa/helst pannlampa.

Allergier med mera:

En hund och två katter vistas i boningshuset. Vid speciella matallergier eller liknande, skriv gärna ner detta i rutan för övrig information redan i bokningsformuläret. Och kolla med oss i god tid innan workshopen.

 

Transporter på plats:

Vi kommer att genomföra fotograferingen på promenadavstånd från huset. 

 

Att ta sig till Brutus och Agnetas hem:

Workshopen börjar och slutar hemma hos Agneta och Brutus. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation senast någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi kan hämta upp och lämnar vid Höörs och Hässleholms station. Ankomst till Hässleholm/Höör senast kl. 15, se ovan i dagsprogrammet. Avresa från Höör station: tidigast kl. 15.30 på söndag. Fråga innan du bokar. Hämtning och lämning vid Höörs eller Hässleholms station kan ordnas mot självkostnadspris 400 kr t.o.r., tider måste koordineras med Agneta/Brutus. 

Betalningsvillkor:

Anmälningsavgiften betalas in i samband med anmälan. Resterande betalas i samband med avslutandet av gömslesittningen eller inom fem dagar därefter.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

Boka nu
bottom of page