top of page
JPL017237.jpg

HÖSTLANDSKAP

I DAN ANDERSSONS FOTSPÅR

Om resan

HÖSTLANDSKAP I DAN ANDERSSONS FOTSPÅR

FINNMARKENS PÄRLOR MED TVÅ AV LANDETS FRÄMSTA

LANDSKAPSFOTOGRAFER

5 900 kr

15 - 18 SEPTEMBER  2022   /   4 DAGAR, 3 NÄTTER

LEDARE: JAN-PETER LAHALL OCH PETER ENGMAN

Fyra dagars workshop. Boende: Säfsens stora stugor med fyra olika sovrum i varje stuga.

 

Följ med på en oförglömlig tur i till hjärtat av Finnmarken omkring Fredriksberg i sydvästra Dalarna. Här kör vi en fyra dagars workshop med två av landets främsta landskapsfotografer, Jan-Peter Lahall och Peter Engman.

 

Finnmarken eller som det också kallas finnskogarna är inte bara en naturupplevelse av rang. I dessa bygder känner vi historiens vingslag. Här levde och verkade bosättare, de så kallade svedjefinnarna, i början av 1600 -talet. Finnskogarna omfattar inte bara södra Dalarna utan också delar av västra och norra Värmland, delar av Hälsingland och Ångermanland. I Skattlösberg strax utanför Ludvika levde och verkade diktaren Dan Andersson några år under början av 1900-talet. 2020 är det 100 år sedan han tragiskt gick bort, endast dryga 30 år gammal.

 

Vi rör oss kring trakter med många välkända namn, inte minst kända från Dan Anderssons dikter, Luossa, Skattlösberg. Pajso – ån som ringlar sig fram längs myren.

 

Soluppgången över Burängsmyren kommer att bli ett minne man bär med sig, ofta är det en väldigt fin dimma som breder ut sig över myren. Denna plats är bara en av många som vi kommer att besöka på vår resa i Finnmarken. Naturen är magisk, med skogen, bergen, alla dessa myrar och framför allt det lugn som råder som gör att man sällan vill åka hem igen efter dessa dagar. 

 

Kvällsfoto i solnedgång brukar bjuda på magiska bilder och har vi tur dyker skogens konung upp.

 

Vi bor i stugbyn Säfsen och priset baseras på självhushåll i  Säfsensbyns moderna stugor, som är utrustade med allt det vi behöver. För den som så önskar finns en restaurang i det närbelägna hotellet. I byn finns även en grill och pizzeria.

Fotografering i ett av Sveriges naturskönaste områden.

Få inspiration och handledning av två av landets främsta landskapsfotografer.

Guidning till några av Finnmarkens absolut bästa fotograferingsplatser.

Fotografering när höstfärgerna är som bäst och dimman ofta ger en spännande mystik åt landskapet. 

Galleri
Dagsprogram

DAGSPROGRAM

 

Torsdag:

Vi samlas den 15 september kl. 15 vid Säfsenbyns reception för kort information och uppdelning av er på de olika stugorna. Peter och Jan-Peter berättar kort om vad som kan vara värt att tänka på. Sedan kör vi ut och försöker ta tillvara på kvällsljuset.

 

På torsdagskvällen kör vi en timmas prat och bildvisning, där vi ger tips om vad man ska tänka på.

 

Solen går upp 06.30 och ned 19.15. Vi bör vara på plats en halvtimme före soluppgång och motsvarande gäller för solnedgång, det vill säga en halvtimme efter solens nedgång. 

Eftersom vi är inne i september så är det höst i naturen vilket gör vi kan fotografera under en stor del av dagen.

 

Fredag och lördag:

Vi åker ut så att vi är på de aktuella platserna en halvtimme före soluppgång och åker tillbaka till stugorna ungefär en halvtimme efter solnedgång. Morgon-/förmiddagspass respektive eftermiddagspass med fotografering där Jan-Peter och Peter ger tips och råd.

 

Avbrott för lunch, datorarbete och/eller vila ca 11.00–15.00. Mot kvällen, efter middagen, visar deltagarna bilder och Jan-Peter och Peter kommenterar.

 

Söndag:

Söndag morgon kör vi en kort fotograferingstur för dem som orkar. De som vill tar sovmorgon. Sedan packar vi för att kunna lämna stugorna senast kl. 11, då workshopen avslutas. Vi har inkluderat städning av stugorna i priset.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum:

15 - 18 september 2022, 4 dagar, 3 nätter

Pris:

5 900 kr

(varav anmälningsavgift: 1 200 kr)

Antal deltagare:

Min 8 / Max 12

Ingår i priset:

Boende i Säfsens stora stugor, del i dubbelrum. Guidning i området och fotografisk vägledning av Peter Engman och Jan Peter Lahall. Sänglinnen och städning av stugorna ingår.

Ingår inte i priset:

Eventuellt enkelrumstillägg 1000 kr. Resa till och från Fredriksberg / Säfsen. Måltider (självhushåll i stuga med modernt kök). Försäkringar och annat av privat karaktär.

Utrustning:

Kamerautrustning: egentligen är det som alltid annars: allt. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Stativ är fördel.

Bärbar dator likaså. Eller stationär för den som har gott om plats i bilen. 

Klädsel: oömma kläder, stövlar och regnkläder.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats:

Vi kör i egen bil men eftersom det kan bli tajt med parkering på några fotoställen vill vi gärna att man delar bil, om möjligt. Var och en får välja om de är beredda att dela bil eller inte.

 

Att ta sig till Fredriksberg/Säfsen:

Workshopen börjar och slutar i Säfsens stugby. Vi gissar att de flesta kommer med bil. En vägbeskrivning med exakt adress kommer i reseinformation någon vecka innan workshopen. 

Tåg är trevligt och miljövänligt. Vi erbjuder oss att hämta upp och lämna vid Ludvika Station. Ankomst till Ludvika station senast kl. 13.30 på torsdagen. Avresa från Ludvika station: tidigast kl. 12.45 på söndag.

Betalningsvillkor:

Avvikande betalningsvillkor för denna resa. Anmälningsavgift betalas in i samband med anmälan. Resterande belopp betalas senast 8 dagar före workshopens start. 

Försäkringar:

I samarbete med Europeiska ERV erbjuder vi ett komplement till er hemförsäkring och ett avbeställningsskydd. Allt för att ni skall vara så trygga som möjligt på er resa. Läs mer om vad försäkringen täcker samt boka här.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor (läs mer här)

Betalningsvillkoren avviker för denna workshop, se ovan.

Prakisk information
Boka här
bottom of page