Irland 24 maj-2 juni 2021

Irland är ju ett land som är känt som den gröna ön. Det kan man definitivt skriva under på efter att ha rest dit, men det är så mycket mer. Den dramatiska atlantkusten är allestädes närvarande på västra sidan av ön. Här finns både kända och mindre kända platser där vågorna bryter mot branta stup. Här och där ligger små pittoreska byar där man på snart sagt varje pub kan njuta av äkta irländsk folkmusik framförd av otroligt duktiga musiker. Spontaniteten flödar och alla som har en visa att framföra välkomnas att göra det.

Lite längre inåt land finns ett landskap av berg och hedar avbrutet av små sjöar och vattendrag. Det är storslagna scenerier i Connemaras bergs och hedlandskap. Aran Islands med ön Inish Mor hyser milslånga gärdesgårdar och passar utmärkt för en landskapsfotograf.

Det finns en hel del gamla ruiner av borgar, kloster och kyrkor som ger en viss ödesstämning åt bilderna. Irlands 4.6 miljoner får vill också gärna blanda sig i landskapsbilden (det blir i runda tal ett får per irländare). Ständiga överraskning är att vänta, vilket är en del av resandets tjusning.

Kusterna utmed ön är så här i vårtid ett paradis för sjöfågel. Stormfåglar är ganska vanliga och glider elegant på luftströmmarna utan att röra vingarna. Havssula, lunnefågel och grisslor är andra fåglar som kan ses. Det kan säkert dyka upp en och annan överraskning också. Vår reseledare Lars Pettersson från Falköping är en sann fågelentusiast och både hör och ser allt i fågelväg. Lars har varit på Irland vid flera tillfällen och har erfarenhet av framför allt västra delarna.  Gert hjälper dig i egenskap av fotoguide så att du blir nöjd med dina bilder. Vid åtminstone ett tillfälle samlas vi för att titta på varandras bilder. Det brukar vara populärt och utvecklande att få ta del av hur olika vi kan se på samma platser.

Några höjdpunkter:

  • Aran Island med stengärdesgårdar.

  • Connemaras kuperade landskap.

  • Pubar med irländsk folkmusik.

  • Cliffs of Moher och andra spektakulära klippbranter.

  • Båttur nedanför Cliffs of Moher med fotografering av sjöfågel häckande i branterna. Turen förutsätter bra väder.

  • The Burrens kalkstenslandskap med rik flora.

  • Besök och guidning på "the Lost Valley" där ett hänförande landskap blandas med den tragiska irländska historien.

Copyright inNature West, Velingstorpsvägen 21, 511 56 Kinna,          Besök gärna min hemsida om projektet med jätteträd. Klicka här.

tel. +4632035300