20180921_DSK5483_4_5.jpg

ALBANIEN - GAMMAL KULTUR OCH STORSLAGEN NATUR I SKÖN FÖRENING

 

ALBANIEN - GAMMAL KULTUR OCH STORSLAGEN NATUR

EN RESA TILL ALBANIEN ÄR EN RESA I TIDEN DÄR MYCKET FORTFARANDE ÄR OFÖRÄNDRAT SEDAN GAMLA TIDER

18.900 kr

2 - 11 APRIL 2022, 10 DAGAR

LEDARE/FOTOGUIDE: GERT OLSSON

Det finns otroligt mycket att uppleva i Albaniens natur och kultur. Det kan fjolårets deltagare skriva under på. Landets inte alltid så välunderhållna vägar samt oförutsedda fotostopp gör att vi väljer att i år lägga till två extradagar för att det inte ska bli så långa dagsetapper. Vi får också mer tid att lägga på de intressantaste ställena. Karavastalagunen med sitt rika fågelliv och boendet i den avlägsna byn Rehova är ett par av höjdpunkterna. Nytt är besök den gamla staden Gjirokaster och naturområdet Germenj.

Albanien är ett land som ganska nyligen öppnats för turister och då handlar det framför allt om de västra delarna utmed Medelhavet dit soltörstande människor börjar att befolka stränderna som på så många andra ställen. Det inre av landet är mer okänt och där har tiden stått still. Bland höga berg och djupa dalar finns de små byarna där livet går sin gilla gång och där det fortfarande går att uppleva det genuina Albanien med gammaldags jordbruk, där kor, getter och kalkoner vallas av sina ägare.

Albaniens historia sträcker sig lång tillbaka till Romartiden och tidigare. Landet var en del av det Osmanska riket som kollapsade i början av 1900-talet. Självständigt blev Albanien 1912. Landet ockuperades av Italien 1939 och av Tyskland 1943, men befriades av partisaner 1944. Sedan slutet av andra världskriget blev Albanien en sluten kommuniststat och först 1992 blev det en demokratisk parlamentarisk stat med ett flerpartisystem. Efter anklagelser om valfusk och uppkomsten av en form av investeringsfonder med så kallade pyramidspel, drevs landet till randen av ett inbördeskrig. Det var inte förrän 1997 som läget började att stabilisera sig igen. Sedan dess har det succesivt öppnat sig för besökare.

Albanien är ett bergigt land med den högsta toppen på 2710 m.ö.h. Kustområdet har ett medelhavsklimat medan det i inlandet råder mer skiftande förhållanden med platser med hög nederbörd men också torrare områden. Folkmängden uppgår till knappt 3 miljoner med huvudsaklig koncentration kring huvudstaden Tirana och närliggande städer.

Isoleringen från omvärlden under kommunisttiden har inneburit att mycket av den gamla kulturen lever kvar än i dag. Den vackra staden Berat är ett exempel på det. Den har med sina gamla byggnader status som världsarv.

Naturen bjuder på dramatik med höga berg och skogar där björn, varg och lo forfarande finns i goda stammar. Fågellivet är intressant med stora rovfåglar i inlandet och i kustbandets laguner finns bl.a. pelikaner (Pelecanus crispus) och flamingos. I och omkring lagunen i Karavasta finns 228 fågelarter och både kräldjur och däggdjur är rikt representerade.

Att resa i Albanien är som att ta ett kliv tillbaka i tiden. Landsbygden erbjuder fantastiska fotomotiv både när det gäller natur och möten med människorna i deras miljö. Generösa och vänliga människor som ännu inte vant sig riktigt vid turister finns det gott om och på resan får vi möjlighet att på nära håll studera och fotografera deras villkor. Djupa raviner med gamla osmanska broar, varma källor, bergskedjor och skogar bjuder naturen generöst på.

Vårresan till Albanien bjuder på ett fräscht landskap med bergstoppar som fortfarande är snöklädda, en rik flora och i Karavastalagunen pågår pelikanernas bestyr med årets ungar för fullt. På landsbygden är vårbruket i full gång med en hektisk tid för bönderna. Gröna fält, nyutslagen lövskog, vårlig flora och spännande fauna gör detta till en oförglömlig resa!

Fotografera fågellivet med bland
annat pelikanerna i Karavastalagunen.

Boende inne hos familjer i den lilla byn Rehova.

Fotografera dramatiskta bergslandskap.

Kom nära människorna i byar och på landsbygden.

 
 

DAGSPROGRAM

 

Vi anlitar en lokal researragör i landet, Albanian Tours, vilka vi gjort upp innehållet tillsammans med. Räkna ändå med att det kan bli små förändringar beroende på väder och andra oförutsedda händelser Vi försöker att vara så flexibla som möjligt för att få ut mesta möjliga av resan.

Lördagen 2/4

Vi träffas på Tiranas flygplats efter lunch.

Buss med guide tar oss söderut till Karavastas nationalpark. Karavasta är en lagun som avskiljs från havet av en smal sandremsa. Lagunen hyser ett rikt fågelliv där krushuvade pelikaner och flamingos utgör ett intressant inslag tillsammans med över 200 andra fågelarter.

Inkvartering på hotell i närheten innan vi beger oss ut i kvällsljuset för att fotografera lagunen och fåglarna. Därefter välkomstmiddag på hotellet.

Övernattning: Karavasta

Söndagen 3/4

Tidig morgon för att fotografera fågellivet och soluppgången i lagunen.

Frukost i närheten. Vi får möjlighet att utforska ett par mindre byar där jordbruk är huvudsysselsättningen.

För att komma fåglarna närmare åker vi sedan ut i båtar. Pelikanerna har ungar vid den här tiden och vi får spännande fotomöjligheter på dem och på flamingos i kvällsljus.

Övernattning: Karavasta

Måndagen 4/4

Vi fotograferar fåglar i gryningen i lagunen före frukost.

Efter frukost checkar vi ut och beger oss inåt landet. I Rrogozhina går vi på ett tåg för en knapp timmes tågresa på ett av de långsammaste och mest omoderna tågen i Europa. En annorlunda järnvägsresa som slutar i Fier, där hoppar vi på bussen igen för att åka genom jordbruksområden och oljefält till världsarvsstaden Berat. Lunch i staden.

Vi ägnar resten av dagen åt att tillsammans med guide och enskilt utforska de vackra gamla stadsdelarna med sina vita hus och rikligt förekommande fönster. Staden har en mer än 2400-årig historia med en mix av antik, bysantinsk och osmansk arkitektur och tradition. Från borgen, som fortfarande är bebodd, har man en hänförande utsikt över staden och de omgivande bergen. Här ges bra fotomöjligheter i solnedgången.

Övernattning: Berat

Tisdagen 5/4

Morgonen och förmiddagen ägnas åt fri fotografering i de gamla stadsdelarna. Vi åker sedan upp till byn Roshnik där vi äter lunch och där det finns möjlighet att provsmaka lokalt vin. Fotografering och utforskning av byn och dess omgivningar. Berget Tomorrit är ett blickfång vid fint väder.

Vi återvänder till Berat framåt kvällen

Övernattning i Berat

Onsdagen 6/4

Vi åker vidare till en annan världsarvsstad vid namn Gjirokastra. Lunch och sedan utforskar vi denna spännande stad. I stenstaden finns det motiv överallt med gamla hus förankrade i den branta sluttningen och försedda med stentak. Här finns också Albaniens största borg med vapen från andra världskriget samlade. Utsikten över dalen och bergen på andra sidan är hänförande. 

Övernattning i Gjirokastra

Torsdagen 7/4

Tidig morgon för att fotografera staden i gryningen då den gör sig som bäst och inte så många turister är ute.

Vi lämnar Gjirokastra och åker vidare mot Permet. Lunch äter vi hos en familj i en liten och gammal by som heter Benja. Därefter tar vi oss till de varma källorna i närheten. Här finns en vacker osmansk bro och det ges också möjlighet för den badsugne att ta ett dopp i de varma källorna. En spännande ravin leder uppströms och vid bra väderförutsättningar (inte regn och högvatten) kan man utforska den en bit.

Tillbaka till Permet och middag

Övernattning i Permet

Fredagen 8/4

Efter frukost åker vi till ett naturskyddat område i Germenj där vi blir guidade i skogs-och bergsområdets fauna och flora. Möjlighet att se rovfåglar som till exempel örnar och kanske gamar. Här finns också en del däggdjur som, om vi har tur, vi med guidens hjälp kan få möjlighet att se.

På eftermiddagen åker vi till den lilla byn Rehova där vi inkvarteras i familjer och får på nära håll ta del av deras vardagsliv. Vi blir väl omhändertagna, får smaka på lokal mat och dryck.

Övernattning i Rehova

Lördagen 9/4

En tidig morgon då vi tar oss till den närbelägna staden Erseka där en djurmarknad äger rum. Det är verkligen en upplevelse att se och fotogarfera denna händelse där djuren byter ägare under lite kaootiska former.

Övriga dagen ägnas åt områdena i och omkring Erseka och Rehova, platser dit inte så många turister hittar.

Övernattning i Rehova

Söndagen 10/4

Vi lämnar våra familjer i Rehova och åker på slingrande vägar nordost mot Korca där vi tar en paus och upplever den lokala bazaren med allt vad  människor här behöver.

Färden går vidare norrut till Tushemisht som ligger vid sjön Ohrid. Denna ort var favorittillhåll vid semestrar och ledighet för den förre diktarorn Enver Hoxha. Kvällen inbjuder till vandringar utmed stranden utmed denna vackra sjö.

Övernattning i Tushemish

Måndagen 11/4

Efter frukost åker vi vidare norrut och med stopp på vägen för förfriskningar kommer vi till flygplatsen i Tirana och lämnar Albanien för den här gången.

PRAKTISK INFORMATION

 

Datum

2 - 11 april 2022

Pris

18 900 kr. Priset baseras på euro-kursen den 20 januari 2021 (10.20). Reservation för ändringar av priset på grund av valutaförändringar utanför vår kontroll.

Antal deltagare

Min 8 / Max 12

Ingår i priset

9 nätter på hotell och motsvarande med halvpension (middagar), transporter enligt program med inhemsk chaufför, lokal engelskspråkig guide samt fotoledare.

Miljöinvestering: I priset ingår CO2-kompensation med 400 kr/deltagare vilket stödjer ett  socialt projekt i Mexiko som inkluderar trädplantering. Läs mer här.

Ingår inte i priset

Flygresa Tirana tur och retur, övriga måltider, dricks, personliga utgifter, eventuellt enkelrumstillägg på 2000 kr. Försäkringar och annat av privat karaktär.

​OBS! Du bokar själv flygresan men vill du ha hjälp med bokningen står vi naturligtvis till tjänst med det. Programmet startar från Tiranas flygplats och avslutas där. En rekommendation är att ta flyget dagen före och övernatta på ett hotell vid flygplatsen.

 

Utrustning

Kamerautrustning: Egentligen är det som alltid annars: allt. 

Från vidvinkel till långt teleobjektiv.

Stativ är fördel.

Bärbar dator för att kunna ta del av varandras bilder

Klädsel: Kläder efter väder. Mer info närmre avresan.

Ett gott humör.

 

Transporter på plats

Vi har hela tiden en buss med egen chaufför.

 

Sista bokningsdag

Boka senast den 1 januari 2022. Bokningsavgift 2.500 kr som dras av från slutfakturan

 

Betalningsvillkor

Bokningsavgiften betalas i samband med bokningen. Slutfaktura 30 dagar före avfärd.

Försäkringar

Med tanke på covid-tider bör man ha avbeställningsskydd, kolla med ditt försäkringsbolag.

Information om centrala rättigheter enligt direktiv (EU) 2015/2302

Resevillkor

Läs här om våra allmänna resevillkor