Sighisoara – gammal stad i Rumänien

Sighisoara är en medeltida stad i centrala Rumänien. Den är världsarv, mycket beroende på att det är en av få medeltida städer som är bebodd. En tur bland de smala gatorna ger blicken ett stort spektrum av färger att vila ögat på. De flesta husen är väl underhållna med den gamla stilen fortfarande i behåll.

Staden är också känd för Vlad Tepes. en grym regent från 1400-talet, som blev förlaga till vampyr Dracula i Bram Stokes historia. I staden finns ett hus där han sägs vara född och här kan man bli guidad och låta sig skrämmas av en man som reser sig ur en kista.

Stadens historia går ända tillbaka till Romartiden då det fanns en befästning som hette Sandava. Under 1200-talet byggde de Transylvanska Saxarna ett  nytt slott som hette Schässburg. Den medeltida stadsdelen består av nio torn, kullerstensgator, borgarhus och kyrkor. Staden blev också känd för sina duktiga hantverkare under medletiden. De nio tornen i staden hade var sin hantverkare som beskyddare.

Det kan rekommenderas att sätta sig på ett kafé på torget och njuta av den lugna atmosfären även om turisterna kan vara lite för många ibland.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook