Cliffs of Moher

Cliffs of Moher är ett dramatiskt kustområde i grevskapet Clare på Irlands västkust. De branta klipporna reser sig 200 meter över atlantens vågor. För 320 miljoner år sedan fanns här ett gigantiskt floddelta. Klipporna har fått sitt namn från ett gammalt försvarsverk som hette Moher Tower och som en gång låg på Hag’s Head. Det förstördes i början av 1800-talet. Klipporna består i huvudsak av lerskiffer och sandsten. I branterna häckar ca 30 000 fåglar av 20 olika arter varje år. Här finns både lunnefågel och tordmule och över vågorna kan man se stormfåglar sväva på stela vingar. Havssulor störtar ner i vattnet på jakt efter föda. Här kan du också få se alpkajor. Området har mycket stor betydelse för dessa fågelarter.

Cliffs of Moher är välbesökt av turister, men det finns delar där inte närvaron av människor är lika stor. En kväll vid dessa branter kan bjuda på fantastiska motiv allt beroende på det ständigt växlande vädret.

The Doolin Cave är ett geologiskt fenomen i form av en grotta som innehåller en lång stalaktit hängande från grottans tak. Den mäter hela 7 meter och lär vara en av världens längsta hängande droppstenar. Det finns flera djupa grittor som grävt sig djupt in i berggrunden i närheten. Ett 2 miljoner gammalt grottsystem i Burrens kalkstensberggrund har varit hem åt förhistoriska björnar. Några av dessa grottsystem är öppna för visning.

Naturligtvis finns det massor av legender och historier knutna till denna fascinerande kuststräcka. En handlar om den sjunkna staden som lär finnas på atlamtens botten just utanför klipporna. Staden, som kallas Cill Stuifin, sjönk i havet när dess överhuvud hade slarvat bort den gyllene nyckeln till stadsporten. Staden sägs vara kvar under vattnet till dess man åter hittar nyckeln. Många är det som förgäves letat efter den. Kanske finns den på botten av en sjö högt upp på ett berg eller under en gravsten på en undanskymd kyrkogård. Vem vet. Enligt andra uppgifter ska staden resa sig ur havet en gång var sjunde år.

En annan historia handlar om Tuatha De Dannan som var en keltisk gudom. Denne blev arg över kristendomens intåg och förvandlade sig och sina anhängare till hästar och tog sin tillflykt till en grotta i Kilconan. Efter att ha varit i grottan i många år tog sig några föl ut ur densamma, men den långa vistelsen i grottans mörker gjorde dem känsliga för ljus och de blev de bländade av solens strålar. De gallopperade blint utmed klippkanten tills de föll utför stupet på ett ställe som kallas för The Cliff of the Foals (fölens klippa).

Läs om fler legender förknippade med Cliffs of Moher här.

Norr om Cliffs of Moher ligger den lilla fiskebyn Doolin. Byn är ett centrum för genuin irländsk folkmusik och ett besök på O'Connors pub bekräftar verkligen detta. Här kan du över en pint Guiness avnjuta traditionella sorgsna sånger och sprittande låtar framförda på fiol, dragspel, mandolin och bodhrán, den speciella trumma som används här. Doolin vilar på historier och vackra, vilda omgivningar i kanten av området the Burren. Härifrån går färjor över till de kända öarna Aran Islands. Mer genuint än så här kan det knappast bli!

Här finns ytterligare information om Doolin och omgivningarna.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook