Berat – världsarv i Albanien

Berat är en stad i mellersta Albaniens inland med ca 45 000 invånare. Den ligger på en bergssida med utsikt över floden Osum. Den har gått under beteckningen "staden med de 1000 fönstren" efter de vita husens vackra fasader. Staden har en riktigt gammal historia som sträcker sig till 300-talet f.kr. då det fanns en illyrisk bosättning här. Orten och området har därefter varit underställt både Romarriket, Bysans, Slaver och det Osmanska riket. Flera broar från det Osmanska riket är bevarade här och i hela Albanien och de är otroligt vackra. Namnet Berat lär härstamma från en tid då staden hette Beligrad under Serbiskt styre, vilket betydde "den vita staden".

På en höjd mitt i den gamla stadsdelen ligger en gammal medeltida fästning där man kan ströva omkring bland de fortfarande bebodda husen. Här finns också några vackra gamla moskéer. Stadsdelen Mangalem består av trånga gränder där man kan ströva bland de vita husen på gamla kullerstensgator och helt plötsligt befinna sig framför någon liten restaurang.

Staden omges av höga berg oh det är en bra utgångspunkt för utflykter i omgivningarna där man snart befinner sig ute på landsbygden bland fårhjordar och getter som helt plötsligt dyker upp på vägen ledsagade av en fårad herde.

Berat ligger ca 12 mil från Huvudstaden Tirana. Staden är ett världsarv på UNESCO:s lista. Den blir snabbt en favorit i ett land som ännu inte drabbats av massturism. Läs mer om staden här.

© Fokus Fotoresor, Ågerup 202, 243 92 Höör        

info@fokusfotoresor.se, +46 (0)730 662 007

  • Facebook